Belső viszályok miatt pusztul a közös vagyon

Belső viszályok miatt pusztul a közös vagyon

Alcsíki erdő felülnézetből. Fertőző gócponttá válhat

Fotó: Farkas Tamás

Őrzés nélkül marad szerdától a csatószegi Aszó Közbirtokosság tulajdonában lévő erdő, a közbirtokosságnak ugyanis múlt év szeptembere óta nincs vezetősége. A közbirtokosság működésének leállásával az erdőgazdálkodás is abbamaradt, a bogártámadások miatt nemcsak ez az erdőrész került veszélybe, hanem a környező erdős területek is.

Péter Beáta

2017. május 10., 16:152017. május 10., 16:15

2017. május 10., 16:192017. május 10., 16:19

Jól sejtettük, hogy nem rendeződik könnyen a 2012-es tisztújítás körül kialakult belső vita a csatószegi Aszó Közbirtokosságnál. Akkor úgy nézett ki, egy mandátum erejéig a vezetőtanács veheti át a közgyűlés jogköreit – nem tovább mint 2017. március 1-jéig.

„Van egy olyan előírás az alapszabályzat 17-es szakaszában, hogy ha nincs megfelelő számú szavazat három, egymást követő gyűlésen, vagy a közgyűlés megtagadja a döntéshozatalt, akkor az igazgatótanács átveszi korlát nélkül a közgyűlés jogköreit egy mandátum erejéig. Ezt fogadta el a törvényszék 2015 februárjában, ennek a végzésnek van végrehajtó ereje, így tudtunk újraindulni” – nyilatkozta korábban lapunknak Bors Dénes, a közbirtokosság elnöke.

Most azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy egy jogerős törvényszéki döntés miatt múlt év szeptember 20-tól kénytelenek voltak meghatározatlan ideig felfüggeszteni a vezetőtanács és így a közbirtokosság működését.

„A közgyűlés jogkörein keresztül a vezetőtanácsi határozatokból tudtunk volna létezni és működni. Egy közbirtokossági tag beadványa nyomán azonban a törvényszék kihozta jogerősen szeptemberben, hogy

a közgyűlés jogköreit csak mandátum alatt vehettük volna át. Olyan szerencsétlenül van ez a 17-es szakasz megfogalmazva az alapszabályzatban, hogy így is lehet értelmezni.

A statútumban hiányosság van, mert nem rendelkezik arról, hogy mi történik akkor, ha sorozatosan nem gyűl össze az alapszabályzat előírásai szerint összehívott tagság és nem hoz határozatot. Ha nem gyűl össze, akkor vezetőséget sem tud választani, anélkül pedig nem tud működni a közbirtokosság” – fogalmazott Bors.

Újraindítani vagy feloszlatni?

A csatószegi közbirtokosságnak 380 tagja van, összesen 1484 szavazati joggal. Évek óta nem sikerült összehívni egy döntőképes közgyűlést. A közbirtokosság 652 hektár összterülettel rendelkezik, ebből 500 hektár üzemterveztetett erdő és 152 hektár legelő. Mivel az elmúlt öt évben a birtokosság szűk másfél évet tudott működni, ez idő alatt a tevékenység arra szorítkozott, hogy a kiszáradt, beteg fákat termelték ki. Azóta azonban újabb széldöntések voltak.

Galéria

Fotó: Farkas Tamás

„ Az alapszabályzat negyvenedik szakaszának harmadik bekezdésében vannak felsorolva a feloszlatást okozó tényezők. Rendelkezik arról tehát, hogy mi történik akkor, amikor a közbirtokosság nem tudja beteljesíteni azt a célt, amiért létrehozták. A csatószegi közbirtokosság esetében pedig az elmúlt öt évben ez történt. Mivel a feloszlatásra a körülmények létrehozták a feltételeket, bárki kérésére feloszlatható a közbirtokosság” – magyarázta Bors. A közbirtokosság volt elnöke hangsúlyozta, hogy a 2000. évi 1-es törvény – amelynek 1-es, 2-es, 3-as, 4-es cikke alapján jöhettek létre a közbirtokosságok – 28-as cikkének 8. paragrafusában az áll, hogy abban az esetben, ha feloszlik a közbirtokosság, annak a tulajdona közvagyonná válik, a helyi tanács ügykezelésével.

„Azt jelenti, hogy a gazdálkodást a számvevőszék ellenőrzi, nem a cenzorbizottság, a közgyűlés helyett pedig a helyi tanács dönt.

Mindenképp lépni kell, nem várhatjuk meg, hogy egy ökológiai katasztrófa történjen.

Én szerződést szeptember 20. után már nem írhattam alá. Leállítottuk a tevékenységet, és a csíkszeredai állami erdészettel nem tudtuk megújítani a szerződést” – részletezte.

Abban lát még esélyt, ha rövid időn belül tudnának tartani egy rendkívüli közgyűlést, ahol jelen van a tagság egynegyede vagy a szavazati jogok húsz százaléka, ott vezetőtanácsot választhatnának és megállíthatnák, hogy az erdő állapota tovább romoljon. Ezért arra kéri a közbirtokosság tagjait, hogy jelezzék a volt vezetőtanács vagy cenzorbizottság tagjainál, hogy akarnak-e egy rendkívüli közgyűlést tartani.

Kivonul az erdészet

A csatószegi közbirtokosság az erdészeti igazgatósághoz tartozó csíkszeredai erdészeti hivatallal kötött szerződést az erdőőrzési feladatok elvégzésére, ezt minden év végén újították meg. Mivel decemberben már nem működhetett a vezetőség, a szerződést sem tudták megújítani. János Levente, a csíkszeredai erdészeti hivatal vezetője a jelenlegi helyzetet vázolta fel.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

„Az erdészet és a közbirtokosság között nem létezik hivatalos viszony. Lévén, hogy szeptemberben felfüggesztették a közbirtokosság vezetőségének jogköreit, nem volt akivel kommunikáljunk. Ebből adódóan október elsejétől mostanáig felhalmozódott 16 ezer lej adósság. A szerződésünk a tavaly év végén lejárt, és nem volt akivel felújítsuk. Hiába küldtünk átiratokat, nem volt aki átvegye. Május tizedikén tartunk egy erdővizsgát a közbirtokosság tulajdonát képező erdőben, és minden tevékenységet, ami erdőgazdálkodás – beleértve az őrzést is – megszüntetjük ezen a területen.

Gyakorlatilag az erdészet kivonul erről a területről, az erdőőrzés nélkül fog maradni, és ez a legveszélyesebb.

Nem beszélve arról, hogy semmilyen erdészeti tevékenység nem fog ott működni, annak ellenére, hogy úgy saccoljuk, körülbelül kétezer köbméter széldöntéses, bogártámadásos fatömeg van, amelyet gyorsan ki kellene termelni.” Mint mondta, amikor megszűnt a kommunikáció a két szervezet között, 542 köbméter kitermelésre váró, értékbe tett, lebélyegzett fatömeg maradt az erdőben. 169 köbméter fát kitermeltek, amelyet a tagság között terveztek szétosztani, de ott maradt az erdő szélén. Ugyanakkor a széldöntés miatt becslések szerint még kétezer köbméter fa található a közbirtokosság erdejében. Bors Dénes szerint ez egy bűvös kör, mert a közbirtokosságnak van annyi pénze, amiből két évi őrzést ki tudna fizetni, de mivel sem szerződés, sem vezetőség nincs, nem tudnak lépni.

Veszélyben a környező erdők

János Levente még egy súlyos problémára hívja fel a figyelmet. Mivel májustól megkezdődött a bogarak, a szú vegetációs időszaka, ezek

a széldöntött fák gócpontokká válnak, és a környező erdők is veszélybe kerülhetnek.

A közbirtokosság erdős területe egy tömbben, a Hargita vonulatában található, szomszédos a csíkszentsimoni, a csíkverebesi közbirtokosságok erdeivel, valamint magánerdőkkel. Az erdész szerint jelenleg még nincsenek elkésve, ha az év közepéig ki tudnák termelni a legproblémásabb kétezer köbméter fát, akkor valamennyire semlegesíthetnék ezeket a gócpontokat. A gond az, hogy a széldöntött fát a bogarak megtámadják, elszaporodnak, és az egészséges fát is kikezdik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 28., csütörtök

Mutatjuk, hogy mennyibe kerül a bárányhús Székelyföldön

A legtöbb érdeklődő fél bárányt szeretne vásárolni, esetleg a bárány különböző részeire van leginkább kereslet, így a comb- és lábrészekre. Körbejártuk a székelyföldi városokat, hogy képet kaphassunk a húsvéti bárányfelhozatallal kapcsolatban.

Mutatjuk, hogy mennyibe kerül a bárányhús Székelyföldön
2024. március 28., csütörtök

Egy kis huzavona után rábólintottak a Bolyai utca átalakítására

Vitát szült csütörtökön a marosvásárhelyi tanácsülésen a Bolyai utca átalakítása. De nem volt egyetértés abban sem, hogy a nagy befektetőknek kell-e de minimis támogatást adni vagy sem adókedvezmény formájában.

Egy kis huzavona után rábólintottak a Bolyai utca átalakítására
2024. március 28., csütörtök

Határellenőrzés nélkül utazhatunk vasárnaptól a repterekről

Március 31-től kezdve megszűnnek a légi és tengeri határellenőrzések Romániában: ez azt jelenti, hogy az állampolgárok határ- és vámellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni övezethez tartozó tagállamba a romániai repülőterekről és a tengeri kikötőkből.

Határellenőrzés nélkül utazhatunk vasárnaptól a repterekről
2024. március 28., csütörtök

A diákok fele zaklatás áldozatává válik

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet az oktatási minisztériummal együttműködve szervezte meg csütörtökön a Jog a zaklatásmentes szünethez – együttműködés és jó gyakorlatok a biztonságos oktatási közösségekért elnevezésű konferenciáját Marosvásárhelyen.

A diákok fele zaklatás áldozatává válik
A diákok fele zaklatás áldozatává válik
2024. március 28., csütörtök

A diákok fele zaklatás áldozatává válik

2024. március 28., csütörtök

Adókedvezmények a beruházó vállalkozásoknak

A Csíkszeredában új munkahelyeket biztosító beruházásokat megvalósító vállalkozások akár három évig is részleges vagy teljes helyi adómentességet élvezhetnek az önkormányzati képviselő-testület erre vonatkozó határozata értelmében.

Adókedvezmények a beruházó vállalkozásoknak
Adókedvezmények a beruházó vállalkozásoknak
2024. március 28., csütörtök

Adókedvezmények a beruházó vállalkozásoknak

2024. március 28., csütörtök

Péntektől keddig zárva tart a posta Kovászna és Hargita megyékben

Zárva lesznek a postahivatalok a húsvéti hosszúhétvégén két székelyföldi megyében, a római katolikus alkalmazottak magas számára való tekintettel.

Péntektől keddig zárva tart a posta Kovászna és Hargita megyékben
2024. március 28., csütörtök

Gyergyószentmiklóson is megdrágul a szemétszállítás

Gyergyószentmiklóson is drágább lesz a szemétszállítás, miután a környezetvédelmi minisztérium januártól duplájára növelte az újrahasznosítási adót. Áprilistól személyenként 3,45 lejjel kell többet fizetni havonta.

Gyergyószentmiklóson is megdrágul a szemétszállítás
2024. március 28., csütörtök

Megszüntették a távhőszolgáltatás finanszírozását Székelyudvarhelyen – a kérdés, hogy meddig

Kénytelenek voltak megszüntetni a távhőszolgáltatás árának helyi szubvencióját a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők a csütörtöki soros ülésükön, emiatt megháromszorozódnak a fogyasztókat érintő költségek.

Megszüntették a távhőszolgáltatás finanszírozását Székelyudvarhelyen – a kérdés, hogy meddig
2024. március 28., csütörtök

Vihar tombol Udvarhelyszéken, többen áram nélkül maradtak

Négy település több mint 900 felhasználója maradt elektromos áram nélkül Udvarhelyszéken a csütörtök délelőtti vihar miatt.

Vihar tombol Udvarhelyszéken, többen áram nélkül maradtak
2024. március 28., csütörtök

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen a szeles időben

Villanyoszlopok dőltek ki a szeles időjárásban Székelyudvarhelyen csütörtök délelőtt, az eset következtében lezártak egy útszakaszt.

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen a szeles időben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!