Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Többnyire helyi zenekarok mutatkozhatnak meg a csíkszeredai városnapok nagyszínpadán

Barabás Hajnal 2019. július 25., 15:32 utolsó módosítás: 2019. július 25., 15:59

A Csíkszeredai Városnapok újdonsága lesz, hogy összekapcsolták a helyi művészeti oktatás 50 esztendős évfordulós ünnepségével. Így a megszokott programok mellett, mint a Pityókafesztivál, vagy a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválja, újdonságként fog hatni a művészetek utcája mozgalom a Majláth Gusztáv Károly téren, ahol képzőművészeket, utcazenészeket láthat majd a közönség.

Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai városnapok augusztus 1-4. között zajlanak. „Nem az volt a célunk, hogy versenyre keljünk más településekkel, hanem az, hogy a csíki polgároknak, és a csíki polgárokról szóljon a városnapi rendezvény” – hangsúlyozta Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a program csütörtöki ismertetésén. Hozzátette, idén az ünnepségsorozatot ráépítették a helyi művészeti oktatás 50 éves évfordulójára, így a képzőművészeti kiállítások mellett a nagyszínpadi előadók többsége is valamilyen formában kötődik a Nagy István Művészeti Középiskolához.

HIRDETÉS

További változások még a korábbi városnapokhoz képest, hogy a népi kultúráról szóló nap nem szombaton, hanem vasárnap lesz, illetve

a vidámparkot nem az Óceán üzlettel szembeni területen (ott csak a kisebbeknek való trambulinok és egyéb játékok lesznek), hanem a Nagyrét utcában, a barkácsáruházzal szembeni területen alakítják ki.

Fotó: Gábos Albin

A telket, bár nem bizonyult kullancsveszélyesnek, a biztonság kedvéért többször is lefertőtlenítették. Az alpolgármester kiemelte a népszerűségnek örvendő megszokott városnapi programokat is, ilyen például a Pityókafesztivál, a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválja, a Dob-ban ritmus fesztivál, ahová nemzetközi fellépőket is hívtak,

a fiataloknak pedig, akárcsak a tavaly, idén is a központi parkban lesz lehetőségük bulizni.

Kerek évfordulót ünnepelnek

Nagy Zsuzsanna, a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója arról beszélt, hogy 1969-1970-es tanévben intézményesítették a művészeti oktatást Csíkszeredában, a kerek évforduló megünneplésére több kiállítást, zenei előadást szerveznek a városnapok részeként. A „Lélekből épült iskola” mottójú ünnepen emléktáblákat is avatnak a jubileumi évfordulóra pénteken 11 órától. Szintén a rendezvénysorozatuk része lesz

a Majláth Gusztáv Károly téren kialakított művészetek utcája mozgalom, ahol az iskola diákjai utcazenészként szórakoztathatják a járókelőket, ugyanakkor a képzőművészeti alkotómunkájukba is betekintést engednek az érdeklődök számára.

Füleki Zoltán ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy ezt a mozgalmat jövőre szeretnék a sétálóutca egészére kiterjeszteni, ami a polgári jellegét még jobban kidomborítaná.

Fotó: Gábos Albin

Dob-ban ritmus fesztivál

Sántha Zsuzsanna, a Role zenekar részéről a Mikó-vár udvarán tartandó Dob-ban ritmusfesztivál programját ismertette, azt hangsúlyozta, hogy a délelőtti programjaik a családoknak szólnak, a kurzusokba bárki bekapcsolódhat, aki megismerkedne az ütős hangszerekkel. Nemzetközi fellépők is koncerteznek majd a fesztiválon, idén például, hogy újra elhívták a világsztár Jimmy Keegan amerikai dobost.

Ízelítő a városnapi programból

A részletes városnapi programot közzéteszik a szereda.ro oldalon, illetve a városnapok Facebook-oldalán.

Az esti koncertfellépők között számos helyi zenekart találunk, de érkeznek magyarországi előadók is.

Fotó: Gábos Albin

Pénteken a Szabadság téri nagyszínpadon 19 órától zenél az L.S.D. együttes, őket követi a Taxi zenekar, majd 22 órától Takács Tamás Blues Band koncertezik. Szombaton 18.15 órától Szakács Szilvia, majd a Slágerebbje, 20.30 órától a Romantikus Medvetánc, 22.15 órától pedig a Magashegyi Underground lép színpadra. Vasárnap 18.30 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes nyitja az esti műsort, őket követi a Gyimesvölgye Férfikórus, a Tokos Zenekar, valamint 22 órától a Heveder Zenekar és Dresch Mihály előadása. A városnapok tűzijátékkal zárul.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS