HIRDETÉS

Demeter Szilárd

2018. január 13., 13:19

Az újságíró

Hétmillió adóforintból dokumentumfilm készül egy erdélyi magyar újságíróról. Mielőtt még felcsillanna a szemünk, hogy valóban, Csép Sándor, az erdélyi magyar újságírás kiemelkedő alakjának életműve és emléke előtt szép gesztus egy filmmel tisztelegni, le kell hűtenünk a kedélyeket: a film Parászka Borókáról szól.

Furcsa egy diktatúra épül Magyarországon: közpénzből finanszíroznak egy olyan újságíróról készülő dokumentumfilmet, aki ellenzékibb a magyarországi ellenzéknél is. Talán még emlékszünk nagy vihart kavart Facebook-posztjára: „A romániai magyar kisebbségi közösség tagjaként kijelentem, hogy nem lépem át Magyarország határát mindaddig, amíg azt az Európai Unión belül határfallal barikádozzák el. Elítélem a magyar kormány menekültellenes politikáját, amely egyszersmind kisebbségellenes politika is. Szeretném kifejezni mély szolidaritásomat mindazokkal, akik most Magyarország határainál szenvednek.”

Parászka Boróka tehát szolidáris az illegális migránsokkal.

Arra nézvést nincs információnk, hogy az elmúlt két évben terrortámadásban meghalt ártatlan európaiakkal, megerőszakolt nőkkel szolidaritást vállalt volna. Ennyire látványosan és hangosan biztosan nem.

Bár Parászka Boróka Magyarországra nem jár, publikálni azért továbbra is szeret ott.

Legutóbb az ellenzéki sajtóban támadta meg a magyar kormány Erdélybe juttatott évvégi támogatásait. Érdemes elidőzni egy keveset a cikkénél (és az azt körítő blogbejegyzéseinél), mert elég sok minden kiderül Parászka Borókáról. A magam részéről ezzel szeretnék hozzájárulni a dokumentumfilm teljességéhez.

{A}

Parászka Boróka szabadságharcos típus, tiszta szívvel küzd az átláthatóságért és a független médiáért. Ez azért érdekes, mert

Parászka Boróka szakmai karrierjének csúcspontjain végig pártsajtóban dolgozott és dolgozik:

mind A Hét című nagy múltú lapot, mind az Erdélyi Riport hetilapot az RMDSZ finanszírozta, mégpedig pártpolitikai alapon. Parászka Borókát a politikum jelenleg a Marosvásárhelyi Rádióba ejtőernyőzte be. Igencsak furcsa körülmények között. A Krónika írta meg 2015-ben, hogy „a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének 18 főállású tagja közül tizenöten 2013 augusztusában beadványban fordultak a területi stúdió vezetőségéhez, amelyben súlyos szakmai vétségekkel, minősíthetetlen magaviselettel vádolják kollégájukat, és javasolják külsős munkaviszonya megszüntetését”. Erre válaszként

Parászka Borókát főállásban alkalmazták a Marosvásárhelyi Rádióhoz – versenyvizsga nélkül!

Parászka Boróka azóta a politika kitartottjaként a közszolgálati rádióban adólejekből kapja az átlag erdélyi magyar újságíróénál jóval nagyobb fizetést. Mindemellett a független sajtóért vívott szabadságharc nevében az ugyancsak magyar és román közpénzekből összerakott és fenntartott, RMDSZ-es Erdély TV-nél vezet műsort.

Parászka Boróka sógorság-komaság viszonyrendszerben tálalja a Főtér.ro portált fenntartó Erdélyi Médiatér Egyesület által kapott 1,45 milliárd forintos támogatást. Parászka Boróka nem akar látni a szemétől. Az erdélyi magyar sajtóban nem ritka, hogy rokonok dolgoznak ugyanazon médiumnál. Elég sok házaspárról tudunk, sőt, ha jól emlékszem, Parászka Boróka A Hét felelős szerkesztőjeként a laphoz vette szerkesztőnek élettársát. Eddig senkiben fel sem merült, hogy nem szakmai alapon kerülnének egy szerkesztőségbe a rokonok, házastársak, Parászka Boróka élettársa például jó munkát végzett. Parászka Boróka ma már minden bizonnyal kirúgná a férjét egy általa vezetett szerkesztőségből csak azért, mert őt vette el feleségül – függetlenül a férj szakmai kvalitásaitól.

Parászka Boróka félti a Fidesztől az erdélyi magyarságot, szerinte a magyar kormány lábon felvásárol minket, kiszámolta kilóra, hogy mennyit ér egy erdélyi magyar a magyar kormánynak. Valamilyen támogatásokat összeadott, ezt elosztotta a lélekszámmal, és kijött neki egy összeg per kiló. A nézőpont és a logika tőle nem meglepő, talán emlékszünk még arra, amikor a székelyeket „nyomorult állatoknak” nevezte.

Parászka Borókának nem tetszik a magyar nemzetpolitika. Ez valahol érthető is. Parászka Boróka nem is olyan régen

bevallotta, hogy ciklusokon át a román szociáldemokrata pártra szavazott, azaz Ion Iliescuékra.

Azokra, akik ma már a hivatalos álláspont szerint is ellopták az 1989-es forradalmat, és a kommunista párt másod-harmadvonalából a kezükbe kaparintották a hatalmat. Jó, tegyük fel, hogy Parászka Borókát nem zavarja a kommunista diktatúra öröksége, a múltat végképp eltörölte. De azt is elfelejtette, hogy ugyanezek a komcsik voltak azok, akik immár a szabad Romániában a demokráciát követelő bukarestieket bányászokkal verették szét.

Parászka Boróka azokat tartotta hatalomban, akik Marosvásárhelyen pogromot szerveztek annak érdekében, hogy újraélesszék a Szekuritátét. Ráment Sütő András fél szeme.

Parászka Borókának jelenleg nagyon hálás lehet az akkor újjáélesztett román titkosszolgálat. Sejtésem szerint az is.

HIRDETÉS
13 HOZZÁSZÓLÁS
Dósa Ildikó 2018. március 14., szerda

Tovább húzódik az extrémpálya újjáépítése Székelyudvarhelyen

A pályaelemek és az újjáépítéshez szükséges speciális anyagok beszerzési nehézségei miatt a vártnál később épülhet újjá a székelyudvarhelyi extrémsport-pálya, melynek új helyszínét már tavaly ősszel kijelölte a polgármesteri hivatal.

Barabás Hajnal 2018. március 14., szerda

Elolvadt a hó, előkerült a szemét és a kutyaürülék

Nem leplezi már tovább a hó a mocskot az utakon és járdákon, az olvadás miatt a hótakarót különféle széttaposott hulladékok váltották a csíkszeredai közterületeken. És rengeteg kutyaürülék.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 14., szerda

Így küzdöttek kedden éjjel az árral Udvarhelyszéken

Munkatársaink esti terepszemlére indultak kedden a Homoród mentére, elkísérték a szabadságát megszakító Nágó István szentmártoni alpolgármestert, hogy szemügyre vegyék az áradást. Utuk során a Nagy-Küküllő mentére, Bögözbe is kilátogattak. Íme, amit kedden este és éjjel láttak.

Iszlai Katalin 2018. március 14., szerda

Csíkszeredában is láthatják a nézők a Viszkis című filmet a Sapientia hallgatói önkormányzatának közbenjárása révén

Kétszer is vetíteni fogják jövő héten a Viszkis című filmet Csíkszeredában. A Sapientia egyetem Hallgatói Önkormányzatának kezdeményezésére tartott vetítések egyikén Ambrus Attila is jelen lesz.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

Ezekkel a programokkal várják a Szent György Napok kulturális hete iránt érdeklődőket

Számos kiállítás, irodalmi rendezvény, zenei program közül lehet válogatni az idei, 27-ik alkalommal megszervezendő Szent György napok kulturális hetén, tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Hadnagy Éva 2018. március 13., kedd

Babaruhabörze és -gyűjtés az udvarhelyi kórház újszülött- és gyermekosztálya számára

Gyermekruhák és -cipők, játékok, babakocsik, illetve egyéb, gyermeknevelés során használatos eszközök cserélhetnek gazdát szombaton Székelyudvarhelyen, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete által megrendezendő tavaszi bababörzén.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 13., kedd

Kiönthet a Kormos-pataka, árvízveszély Baróton

A Kormos-pataka meghaladta kedden a veszélyességi szintet Barót térségében, néhány mezőgazdasági területet elöntött az ár; ugyanakkor a Vargyas-pataka és az Olt folyó szintje is emelkedik – tájékoztatott a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal vezetősége.

Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

A Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzésére pályáz Kovászna Megye Tanácsa. Erről a keddi rendkívüli tanácsülésen döntött a testület.

Fülöp-Székely Botond 2018. március 13., kedd

Lezárták a sétatéri fahidat Udvarhelyen a hordalékos, bővizű Küküllő miatt

Lezárták Székelyudvarhelyen a sétatéri fahidat kedden késő délután, miután veszélyesen megemelkedett a Nagy-Küküllő vízszintje.

Baricz-Tamás Imola 2018. március 13., kedd

Ezekre kell figyelni, ha pályázni akar Gyergyószentmiklós önkormányzatánál

Gyergyószentmiklós önkormányzata meghirdette a civil szervezeteknek szóló pályázati kiírását. A közérdekű programok támogatására összesen 527 ezer lejt szánt idén a város, és öt kategóriában lehet támogatást igényelni.

HIRDETÉS
Vélemény
Szőke László: Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások ...

Kozán István: Nomen est omen

A közösségi portálok rávilágítottak arra, hogy Székelyföldön nemcsak a román nyelv ...

Szüszer-Nagy Róbert: Ilyen a kihelyezett munkanap

Óriási lelkesedéssel számolt be a megyei tanács sajtószolgálata, hogy „Hargita Megye Tanácsának ...

HIRDETÉS