Az ötlettől a megvalósításig Pr-cikk

Az ötlettől a megvalósításig

Akik tökéletesítették a családi vállalkozás fogalmát: Kozma Kati és Kozma Ernő otthon és a munkában is megtalálták az összhangot

Fotó: Top Invest

Ciklon Glob néven kereskedést működtettek Székelyudvarhelyen, majd amikor egyre több céget jegyeztek be, akkor gondoltak egyet, és pecséteket kezdtek gyártani. A pecsétek mellé pedig névjegykártya is dukált. Na, meg egy mappa is. Innen nem volt megállás, ma pedig már a legmodernebb technológiával gyakorlatilag bármit meg tudnak tervezni és ki tudnak nyomtatni, amit a kedves ügyfél elképzel. A Top Invest kiadói, nyomdaipari és reklámipari vállalkozás két tulajdonosával, Kozma Katival és Kozma Ernővel beszélgettünk az elmúlt három évtizedről.

Székelyhon

2024. május 02., 10:152024. május 02., 10:15

– Mikor és honnan eredeztethető a cégalapítás ötlete?

Kozma Kati: Az első vállalkozásunkat 1994-ben jegyeztük be, amikor Ernő még egyetemre járt. Érdekes sztori volt nagyon: volt egy kutyánk, amit eladtunk, és abból a pénzből lett meg a kezdőtőkénk. Akkor még Ciklon Globnak hívtak minket, és gyakorlatilag bármivel kereskedtünk, amit Temesvárról be tudtunk szerezni. A legizgalmasabbak talán a kalapok és a cigaretta volt.

Idézet
Akkoriban mindent el lehetett adni, de tényleg. Ma már ez nem így van, hiszen az emberek tudatosabbá és megfontoltabbá váltak, mint a rendszerváltás utáni zűrzavarban.

Emlékszem, hogy a szülői házunk udvarában működött mindez, amitől nem is szakadtunk el nagyon, hiszen a jelenlegi cégünk székhelye épp ezzel szemben található.

– Mikor lett mindezekből Top Invest?

Kozma Ernő: Mivel egyre több céget jegyeztek be Udvarhelyszéken, amelyeknek pecsétre volt szükségük, ezért adta magát a lehetőség, hogy mi is ezzel foglalkozzunk. Ez 1997-ben történt, de már akkor igyekeztünk olyan termékeket kínálni a potenciális vásárlóknak, ami nincs a piacon. Így a pecsétekkel párhuzamosan a névjegykártyák gyártásába is belekezdtünk, de csakhamar mappákat is elkezdtünk készíteni és forgalmazni.

Idézet
Gyakorlatilag mindenbe belevágtunk, amiben fantáziát láttunk.

Első körben tehát a digitális nyomdai szolgáltatások és ajándéktárgyak (pl. határidőnaplók, golyóstollak, később ruházatok) megvalósítása volt a fő profilunk, később bővült ez a nyomdai kötészeti munkák és felületnemesítési tevékenységek (laminálás, formalakkozás, prégelés stb.) irányába, majd megvetettük a lábunkat a könyvkiadás és a könyvnyomtatás területén is.

Galéria

Nagy lépés a felületnemesítésben: 2016 óta több nagy nevű folyóirat borítóját a Top Invest gondozza

Fotó: Top Invest

– Melyek voltak az elmúlt évek legnagyobb kihívásai?

Kozma Kati: A családalapítást és a cégvezetést nem volt egyszerű egy időben megszervezni. A nagyobbik lányunk 1997-ben, a középső 1999-ben, majd a legkisebb 2004-ben született, és ugye ekkor indult be igazán a Top Invest.

Idézet
Szerencsére a családi élet és a munka között mindig megtaláltuk az egyensúlyt, bár abban az időben ezt nagyon ki kellett centizni.

Sokat köszönhetünk a szüleinknek, akik az indulásnál anyagiakkal, utána a gyereknevelésben és a mindennapi családi feladatokban mai napig rengeteget segítenek.

Kozma Ernő: A legnagyobb kihívás az volt, hogy a sok helyi és regionális vállalkozás mellett folyamatosan azt a minőséget nyújtsuk, amiben mi hiszünk. Számomra egy berögzött, fix pont a jó minőség, ez kísérte végig egész pályafutásomat.

Idézet
Sokszor nagy próbatétel az is, hogy pontosan megértsük a vásárló elvárásait. Ám ha ez sikerül, akkor igyekszünk az ő elvárásaihoz mérten ár-minőség arányban a legjobbat nyújtani, ami gyakorlatilag a hitvallásunk is:

olyan szolgáltatást biztosítani, amivel az ügyfél annyira elégedett lesz, hogy legközelebb is minket választ. Szakmánk egyik vesszőparipája, ezáltal az egyik legfontosabb felelősségünk, hogy a megrendelő által átnyújtott forrásanyagnak a színvilága ugyanazt a hatást keltse megtervezve és kinyomtatva is, mint amit a kiindulási pont sugárzott.

Galéria

Nemcsak a munkahelyen, hanem az iroda falain kívül is tökéletes az összhang a Top Investnél

Fotó: Top Invest

– Mi a Top Invest számára a siker fogalma?

Kozma Ernő: A siker véleményem szerint az, ha egy vállalat úgy tud fejlődni gazdaságilag, hogy közben a partnerei és a munkatársak is hasonló módon lépnek előre. Ha mindezt úgy hozzuk létre, hogy közben senkinek sem okozunk kárt, akkor még szebb a történet.

Idézet
Minket sosem zavart az, ha a vetélytársak fejlődtek, sőt örülünk is neki, hiszen másképp nincs a régióban hosszú távon szakmai fejlődés.

Kozma Kati: A Top Investet mindenképpen sikeres vállalkozásnak tartjuk, hiszen a kisebb-nagyobb válságok és problémák ellenére elmondhatjuk, hogy a fejlődésünk töretlen – főleg technológiai értelemben.

Idézet
A siker kulcsa szerintem a kitartó munkában, a jó csapatban és a megbízhatóságban rejlik, de nem elhanyagolható a pénzügyi, műszaki, humán- és marketingpolitika összehangolása sem.
Galéria

Immár több mint 20 éve a Top Invest otthonaként szolgál a székelyudvarhelyi Kornis Ferenc utca

Fotó: Top Invest

– Adja magát a dolog, hogy ha már a sikerről beszéltünk, akkor essen szó a kudarcokról is…

Kozma Ernő: Minden kudarc jó is egyben. Ahogy Napoleon Hill mondja, a kudarc egy álruhába bújtatott áldás.

Idézet
Ha az ember a megfelelő következtetéseket vonja le egy sikertelenségből, akkor egy életre megtanulja azt, hogy abban a dologban többé nem hibázik, és ez igazából a tanulás a kudarcainkból.

Másrészt a kudarcot felfoghatjuk úgy is, hogy ez most csak így sikerült – mármint kevésbé jól –, és nem engedjük, hogy a negatív energiák eluralkodjanak felettünk. A mai kudarc ellenére holnap lehetünk azért sikeresek.

Kozma Kati: Számomra az egyik legnagyobb kudarc a 2008–2009-es válsághoz köthető, amikor az egyik nagy megrendelőnk teljesen visszamondta, a másik 10%-ra csökkentette a rendeléseit. Bár már akkor is törekedtünk a több területen való boldogulásra, akkor azért elég nagyot nyeltünk…

– Jelenleg 14-en alkotják a Top Invest csapatát. Elmondható, hogy ez egy jó munkaközösség?

Kozma Ernő: Úgy gondolom, hogy igen. Az évek során nagyon jó kollégákat alkalmaztunk, van olyan is, aki éppen 2023-ban kezdte el a 20. munkaévét nálunk.

Idézet
A toborzás során nagyon fontos az, hogy a leendő munkatársak hasonló értékrenddel rendelkezzenek, mint a miénk, illetve a céljaink is közösek legyenek.

Mivel kreatív területen dolgozunk, ezért rugalmasan kezeljük a munkaidő fogalmát, a légkör nagyon laza, már-már családias. A kollégák elmondása szerint azért is jó nálunk dolgozni, mert folyamatos a fejlődés, így a jövőjüket is biztonságban érzik.

– Mi a Top Invest titka? Számtalan kisebb és nagyobb hasonló profilú vállalkozás van a régióban, ennek ellenére a Top Invest folyamatosan ott van a legjobbak között.

Kozma Ernő: Amennyiben három tényezőt kell kiemelnem, akkor a jó kollégákat, a megfelelő pénzügyi tervezést és a folyamatos fejlesztést említeném. Ugyanakkor a jövő vállalkozói generációjának is lenne néhány jótanácsom. Egyrészt,

Idézet
ha valamiben őszintén hisznek, akkor vágjanak bele, mert sikerülni fog.

Másrészt, soha ne költsék el azt a pénzt, amivel még nem rendelkeznek – legyenek megfontoltak a gazdasági ügyek terén. Végül, de nem utolsósorban, mindig a megoldásokat keressék, és ne a magyarázatokat.

Kozma Kati: Még annyit fűznék hozzá, hogy tisztelettel bánjanak mindenkivel, hiszen az emberi oldal sokszor legalább annyira fontos, mint maga a szolgáltatás.

– Harminc év sok idő. Lehet-e vajon még harminccal számolni?

Kozma Ernő: Ha ennyire előre nem is, de 5–10 éves terveink vannak. Jelenleg olyan fejlettségi szinten vagyunk, hogy a szolgáltatásportfóliónkból bármit meg tudunk szépen és határidőre valósítani. Az elmúlt évek fejlesztéseit kell tökéletesen összehangolnunk és felfuttatnunk, hiszen olyan területekről van szó, amelyek környékünkön nem elterjedtek még, de igény van rájuk. Reméljük, a következő jubilálásunkkor erről is mesélhetünk majd.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 03., hétfő

Gyerekek és szabadság – elgondolkodtató előadásra várják a keresztúriakat

Több mint egy év toborzó- és alkotómunka után a Gyulafehérvári Caritas Fiatalok a változásért projektjének munkatársai bemutatják a gyergyószentmiklósi Fekete Tűz csoport, illetve a székelyudvarhelyi Üvegfigurák színjátszó csoport előadásait.

Gyerekek és szabadság – elgondolkodtató előadásra várják a keresztúriakat
2024. június 03., hétfő

Eleget tettek a hatósági követelményeknek, újranyitott a Sapientia étkezdéje

Kiküszöbölték a fogyasztóvédelem által jelzett problémákat, így újra kinyithatott a Sapientia csíkszeredai karán működő étkezde hétfőn.

Eleget tettek a hatósági követelményeknek, újranyitott a Sapientia étkezdéje
2024. június 03., hétfő

Ötödik kiadásához érkezett a sepsiszentgyörgyi FLOW Fesztivál

Hét táncprodukció, egy workshop-bemutató, közönségtalálkozók és záróparti is színesíti az M Studio szervezésében immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált Sepsiszentgyörgyön.

Ötödik kiadásához érkezett a sepsiszentgyörgyi FLOW Fesztivál
2024. június 03., hétfő

Csíkszeredában nyílt meg az első Etnospot

Megnyílt az Etnospot, a budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában, a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt.

Csíkszeredában nyílt meg az első Etnospot
2024. június 03., hétfő

Kétszer támadt a medve egy férfire Lövéte határában

A fején és több más testrészén is megsebesített egy férfit a medve, amely szombaton este közelítette meg a Lövéte határában lévő pásztortanyát. A vadászok a nagyvad beazonosításán dolgoznak, ha lehetőségük lesz, rá ártalmatlanítani fogják.

Kétszer támadt a medve egy férfire Lövéte határában
2024. június 03., hétfő

Nem marad el: közeledik az újabb román felvonulás Úzvölgyében

A hősök napja alkalmából ismét az úzvölgyi katonatemetőbe való vonulásra biztatja Facebook-bejegyzésben követőit Mihail Tîrnoveanu, a szélsőséges Calea Neamului (Nép Útja) egyesület vezetője.

Nem marad el: közeledik az újabb román felvonulás Úzvölgyében
2024. június 03., hétfő

Húzz egy tételt a Rádió GaGán!

A GaGások szeretik feszegetni a határokat: most arra kíváncsiak, hogy hogyan teljesítenek hallgatóik egy jó kis tudáspróbán. Próbáld ki magad a „Húzz egy tételt!” játékukban, és vidd haza az értékes nyereményeket!

Húzz egy tételt a Rádió GaGán!
Húzz egy tételt a Rádió GaGán!
2024. június 03., hétfő

Húzz egy tételt a Rádió GaGán!

2024. június 03., hétfő

Együtt biztatott a választásokon való részvételre Korodi Attila és Tőke Ervin

A két csíkszeredai polgármesterjelölt a helyhatósági választásokon ellenfél, de az EP-választásokon szövetséges – üzente közös sajtótájékoztatóján Korodi Attila és Tőke Ervin. Szerintük az Európai Parlamentben az erdélyi magyarságot kell képviselni.

Együtt biztatott a választásokon való részvételre Korodi Attila és Tőke Ervin
2024. június 03., hétfő

Ingyenes hulladékleadásra van lehetőség Csíkszeredában

Ingyenes hulladékleadásra van lehetőség a hétfői nap folyamán az Eco-Csík Kft. hulladékgazdálkodási vállalat udvarán – olvasható Bors Béla, csíkszeredai alpolgármester bejegyzésében.

Ingyenes hulladékleadásra van lehetőség Csíkszeredában
2024. június 03., hétfő

Déltől hajnalig tart a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés

Zivatarokra figyelmeztető sárga, illetve narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia nagy részére, így a székelyföldi megyékre is.

Déltől hajnalig tart a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!