Nem éli fénykorát a nemzeti közösségek védelme, elsősorban a szexuális kisebbségek képviselete van napirenden

Nem éli fénykorát a nemzeti közösségek védelme, elsősorban a szexuális kisebbségek képviselete van napirenden

Fotó: Beliczay László

Az Európai Uniónak nyűg az egész nemzeti kisebbségi kérdéskör, amivel nem akar foglalkozni. Inkább hagyja, hogy teljen az idő, mert akkor a többségek asszimilálják ezt a kérdéskört, és „talán” megoldódik magától. Ezt nem szabad hagyni – hangzott el csütörtökön Tusványoson az ezzel a kérdéskörrel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen.

Péter Beáta

2022. július 21., 21:342022. július 21., 21:34

2022. július 21., 21:452022. július 21., 21:45

Kisebbségi érdekképviselet a nemzetközi porondon címmel tartottak beszélgetést csütörtökön a Bethlen Gábor Sátorban. A beszélgetés moderátora Szili Katalin miniszterelnöki megbízott volt, aki Tárnok Balázst, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott intézetvezetőjét, Kalmár Ferenc nagykövetet, főtanácsadót, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottat, Izsák Balázst a Székely Nemzeti Tanács elnökét és Berényi József volt külügyi államtitkárt, a Nagyszombat megye alelnökét kérdezte arról, hogy mennyire lehet ma az Európai Unióban, az Európai Tanácsban az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét képviselni?

Nem szeretnék megrekedni csakis kizárólag Európánál, ami az egész nemzetpolitikai, és ezen belül is a nemzeti kisebbségek kérdésének elegánsan hátat fordít, és azt mondja, hogy a nemzeti kisebbségek ügye nem európai ügy, hanem belügy.

Egyébként a vonatkozó jogszabályok, amelyek ma európai regulákként léteznek, a kisebbségvédelmi keretegyezmény, vagy a nyelvi charta, kötelezőek, de nem kikényszeríthetőek, és most már lassan harminc évesek lesznek. Nyilvánvalóan, nagy kérdés az, hogy a világ vezető hatalmai részéről hogyan láthatók ezek a kérdések, hogyan érzékelhetők Amerikában az amerikai politikusok részéről” – fogalmazott felvezetőjében a moderátor, majd arra kérdezett rá, hogy milyen lehetőségeink vannak a nemzetközi színtéren a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítésére, akkor amikor az LMBTQ- és genderkérdések úgy tűnik, hogy rátakarnak, és ha kisebbségekről van szó Európában, akkor először mindig rájuk gondolnak.

Az elsőként szót kapó Izsák Balázs meglepetéssel készült. A beszélgetés elején ugyanis átnyújtotta Sobor Dávid ügyvédnek az SZNT által adományozott Gábor Áron-díjat, az Európai Unió bírósága előtt való képviseletért.

Fotó: Beliczay László

„A kérdés az volt, hogy milyen esélyeink vannak az Európai Unióban. A hatéves jogi küzdelemben számtalanszor látható volt, hogy éppen le akarnak leplezni, hogy mi a kohéziós politika színfala alatt kisebbségi jogokat akarunk előretolni. Csakhogy, amikor eljutott a dolog oda, hogy a bíróság részéről szakvéleményt kellett mondani, és amikor a főtanácsos kézhez vette az ügyet, bebizonyosodott, hogy azok az állítások kőkemények. Tehát helytálló a kezdeményezés, a kohéziós politika ebben a formában ahogy van, tökéletlen, nem lehet Európa kulturális szigeteit nemlévőnek tekinteni és nem tekinthet el ettől a kohéziós politikája az Európai Uniónak. Ezt sikerült nekünk bebizonyítani.

Léptünk egyet előre

– fogalmazott az SZNT elnöke a díj átadása után. Hozzátette, a küzdelemnek nincs vége, de bent vagyunk a küzdőtéren.

Ami a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, és védelmüket szolgálja, az ma Európában, de az egész világon az úgynevezett soft law, a puha törvény kategória

– emelte ki Kalmár Ferenc. „Az Európai Unió eleve lerázza magáról ezt a kérdést, hiszen a tagállamok szintjére utasítja ezt az egész kérdéskört, minden tagország oldja meg a problémáját. Sőt, ezen kívül az EU az Európai Tanács felé tolta ezeket az ügyeket a történelem során, jelenleg az Európai Tanács az a szerv a kontinensen, amely ilyen témával foglalkozik. Az Európai Tanács viszont köztudottan nem tud kötelező érvényű határozatokat, törvényeket szabni a tagországoknak.”

Berényi József is rámutatott:

nem éli fénykorát a nemzetközi intézményekben a nemzeti közösségek védelme. Elsősorban a szexuális kisebbségek védelme az, ami napirenden van.

Hozzátette, hihetetlen hangyamunkát kell folytatni, az Európai Unió politikusait folyamatosan tájékoztatni kell mindenről, mert mindig jönnek új emberek, akik nem tudják, hogy kik vagyunk. „Nagyon örülünk annak, hogy Ukrajna elnyerte a tagjelölt státust, és magyar diplomáciai siker, hogy ott van a nemzeti kisebbségek helyzetének a kezelése is a feltételek közt.

Ez nagyon nagy siker, itt talán majd nyílik egy új fejezet.

Tárnok Balázs, aki Indianában tölthetett egy kutatói évet, ahol az emberjogi és kisebbségjogi érdekérvényesítési lehetőségeket kutatta, elmondta, ami az ügyeinkről való tudatosságot illeti, még szakértői körökben nem túl jó. Kiemelte: felmerül a kérdés, hogy honnan kell elindítani a beszélgetést. „Olyan fogalmakat, elméleti kereteket kell választani, amit ők is értenek, amiben tudnak gondolkodni. Hangsúlyozni, hogy a kisebbségek az egyetemes emberi jogok részei, kitérni arra, hogy az egyéni szabadság csak úgy érvényesülhet, ha a csoportjogokat biztosítunk, az emberi méltóságot hangsúlyozni. Azt, hogy mi van a magántulajdonhoz való joggal, a jogbiztonság elvével, és így tudunk talán hatékonyak lenni. Nem megfeledkezve a geopolitikai keretekről, mert az amerikai gondolkodást meghatározza a hidegháborús logika.” Úgy véli, az eszközeinket kell előmozdítani, hiszen publicitási gondunk van, mert amíg senki nem tud erről a kérdésről semmit, addig a jogvédő szervezetek is legyintenek. Ezért is nagyon fontos a nemzetközi jog és érdekérvényesítés során az érzékenyítés.

Berényi József rámutatott, az orosz-ukrán háború mindent átír, és ez az érzékenyítés a háború kapcsán, annak kapcsán, hogy tagjelölt státust kapott Ukrajna, elindulhat.

Ugyanis a nemzeti kisebbségek védelme felkerült a feltételek közé, amit Ukrajnának teljesítenie kell, ami azt jelenti, hogy újra napirendre kerül ez a kérdés, ez egyfajta precedenst, egyfajta határokat fog felállítani, hogy mit is jelent ez a védelem, mit kell Ukrajnának teljesítenie ahhoz, hogy elérje a tagságát. Ez egy rendkívül hosszú folyamat lesz.

Izsák Balázs úgy fogalmazott, az érzékenyítés az olyan propagandakampány eszköz, amellyel embereket rá akarnak beszélni különböző divatos dolgokra. „Ezzel szemben a mi megközelítésünk az volt, hogy elmondjuk az igazat. Az igazságra az embereknek természetes módon reagálniuk kell. Az erkölcsi érzékük az, ami fogékonnyá teszi őket az igazságra. Amikor az európai polgári kezdeményezést elindítottuk, azt láttuk, Székelyföldet hátrányosan megkülönböztetik Romániában. Ezt számok, folyamatok támasztják alá. Ezzel az igazsággal szembe kell nézni. Az Európai Uniós jogban létezik az unióban a közvetett diszkrimináció fogalma. Ez látszólag semleges intézkedéseket jelent, amely az adott közösséget hátrányosan érint. A román gazdaságpolitika látszólag semleges intézkedéseket hoz, amely Székelyföldet hátrányosan érinti. És hasonló helyzetben vannak más nemzeti régiók is.

Nem akarjuk érzékennyé tenni őket, azt akarjuk, hogy a természetes emberi igazságérzetük révén nézzenek szembe a valósággal.

Kalmár Ferenc úgy fogalmazott, a nemzeti kisebbségvédelem területén a nagyhatalmakat kellene érzékenyíteni diplomáciai úton. Mint megjegyezte,

az Európai Uniónak nyűg az egész nemzeti kisebbségi kérdéskör, amivel nem akar foglalkozni.

„Inkább hagyja, hogy teljen az idő, mert akkor a többségek asszimilálják ezt a kérdéskört és majd úgy megoldódik magától. Ezt nem szabadna hagyni. Itt van az ukrán háború. Ha hagyjuk, hogy elvesszen a nemzeti kisebbségek kérdésköre a háború oltárán, mert sokkal nagyobb ügyek vannak terítéken, akkor háború után a rendezéskor végképp elfelejtjük ezeket a témaköröket, mert nem fognak velük foglalkozni.”

Fotó: Beliczay László

Tárnok Balázs hozzátette, a klasszikus intézményeket célzó érdekérvényesítés kéz a kézben kell járjon a puha eszközökkel a közvélemény figyelmének a felkeltésével. Ugyanakkor a nemzetközi érdekérvényesítésnek alapfeltétele a kisebbségvédelem másik szférája, a hazai érdekérvényesítés.

Szili Katalin úgy összegzett: „számunkra nagyon fontos az ukrán-orosz háború kapcsán a béke.

A nemzeti kisebbségek kérdéskörét lehet, hogy most halványabban, de nem elfelejtve, asztalon kell tartani, még akkor is, ha ezt bárki más nem érti.

Tovább kell folytatni egy szinergiában, Európában, globális térben, Kárpát-medencében, Közép-Kelet-Európában azt a küzdelmet, amelyet a saját közösségeinkért teszünk.”

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 21., csütörtök

Gyerekzsivajtól hangos a megújult erdélyi Erzsébet-tábor

Nagyon fontos az, hogy az anyaországi és a határon túli gyermekek együtt tudnak nyaralni, közös élményeket átélni – mondta a megújult erdélyi Erzsébet-táborban tett látogatásán Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár.

Gyerekzsivajtól hangos a megújult erdélyi Erzsébet-tábor
2022. július 21., csütörtök

Tánczos Barna: nincs szuverén környezetvédelmi politika, de lehetnek kivételek

Nincs szuverén környezetpolitika, az Európai Unió tagállamainak együtt kell dolgoznia, azonban vannak olyan kérdések, amelyben folytatniuk kell azt a politikát, amely az elmúlt években jónak bizonyult.

Tánczos Barna: nincs szuverén környezetvédelmi politika, de lehetnek kivételek
2022. július 21., csütörtök

Beindult a munka a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” úton

Hosszú stagnálás után nekikezdett a kivitelező a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” út középső szakasza, azaz a Békény utca felújításának. A polgármester szerint egy hónap múlva már aszfalton haladhat a közlekedés.

Beindult a munka a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” úton
2022. július 21., csütörtök

Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete

Önmagával azzal a tétellel, hogy a kollektív jogok nem gyakorolhatóak, ez egy súlyos dolog, mert ennek a hiányában minden olyan integráció, amit a román állam hangoztat, hogy „integráljuk a kisebbségeket”, az semmi mást nem eredményez, csak asszimilációt.

Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete
2022. július 21., csütörtök

Antal Árpád: öngólt rúgott a kormány a közszférában életbe léptetett létszámstoppal

Nem járt sikerrel a megyei jogú városok szövetsége lobbija, hogy a kormány az önkormányzatok esetében ne léptesse életbe július 1-től a létszámstopot, de ezzel a rendelettel öngólt lőttek, mert a korlátozás ellenkező hatást ért el.

Antal Árpád: öngólt rúgott a kormány a közszférában életbe léptetett létszámstoppal
2022. július 21., csütörtök

Élelmiszerellátás Európában: nehéz idők jönnek

Válságos időszak következik az európai országok élelmiszerellátását illetően. Az orosz-ukrán háború nagyban veszélyezteti a globális világgazdaságot, a gabona és a műtrágyatermelésben hatalmas mennyiségcsökkenések jelentek meg.

Élelmiszerellátás Európában: nehéz idők jönnek
2022. július 21., csütörtök

Továbbra sincs egyetértés a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az RMDSZ és az EMSZ között

A békés együttműködés jegyében indítottak beszélgetést, de vita lett belőle. A kisebbségi törvényről tartott tusványosi kerekasztalon a konfliktust a jogszabály tartalmi megvalósításából és előterjesztéséből fakadó ellentét robbantotta ki.

Továbbra sincs egyetértés a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az RMDSZ és az EMSZ között
2022. július 21., csütörtök

„Nem vetélytársak, hanem partnerek vagyunk” – a székelyföldi együttműködésről Tusványoson

A kommunikáció, a szenvedélyes munka, és egymás partnerként való kezelése a titka annak, hogy fennmaradhasson és eredményes legyen továbbra is a székelyföldi megyék közötti együttműködés – hangzott el Tusványoson.

„Nem vetélytársak, hanem partnerek vagyunk” – a székelyföldi együttműködésről Tusványoson
2022. július 21., csütörtök

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán

Mindössze egy napra elegendő ivóvíz van a Kovászna várost és Barátos községet, illetve a hozzá tartozó Páké és telek falvakat ellátó víztartályban.

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán
Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán
2022. július 21., csütörtök

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán

2022. július 21., csütörtök

Bátorságról, félelemről a bedei gyermektáborban

A héten 14. gyermektáborát szervezte meg Bedében a Solidaris Egyesület, amely 30 gyereknek adott lehetőséget az egyhetes kikapcsolódásra, közös játékra, sportra, túrázásra. 

Bátorságról, félelemről a bedei gyermektáborban
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM