Az életéért küzdött a medvével

Az életéért küzdött a medvével

A varrásokkal, hegekkel teli székelykáli medvével küzdő Máté József

Fotó: Bakó Zoltán

Medve támadt egy székelykáli lakosra június 9-én. Felkerestük az áldozatot, hogy állapotáról tájékoztassunk, s végre legpontosabb forrásból, tőle magától tudjuk meg, miként történt a medvetámadás és hogyan alakult a sorsa azóta.

Bakó Zoltán

2017. július 03., 12:552017. július 03., 12:55

2017. július 03., 15:172017. július 03., 15:17

Pénteken – pontosan három héttel a támadás után – otthonában kerestük fel Máté Józsefet, a székelykáli Bordás utca 51. szám alatti lakásban. Nem sokkal korábban érkezett haza a vásárhelyi kórházból, ahol kötözésen volt. Arra a kérdésre, hogy mint szolgál az egészsége, nem túl lelkesen válaszolta:

Idézet
Megvagyok. Istennek hála élve megúsztam ezt a találkozást a medvével. Gyógyszereket szedek, péntekenként bejárok a városba kötözésre – úgy mondták, ha a jövő pénteki röntgenvizsgálat azt mutatja, hogy megforrt a csont, a kezemről leveszik a gipszet. Közben járok kezelésre a helyi rendelőbe is.

korábban írtuk

Kórházban van a székelykáli medvetámadás áldozata
Kórházban van a székelykáli medvetámadás áldozata

Emberre támadt egy medve Székelykálban, a Maros megyei Nagyernye községhez tartozó faluban. Az eset pénteken történt, szombaton a faluba látogattunk, az áldozat édesanyjával beszélgettünk.

Egy heti kórházi bennfekvés után saját felelősségére kérte, hogy engedjék haza. „Előbb nem akart elengedni az orvos, aztán belátta, hogy jobb környezet lehet nekem az itthoni, saját felelősségemre kiengedett, azzal, hogy visszajárok kötözésre, kezelésre, felülvizsgálatra” – mondta el Máté. Van mit felülvizsgálni.

A férfi feje közepéről hiányzik a haj, hosszú heg van a helyén, bal szemgolyója most is véres, alatta jókora szakított seb nyoma, jobb keze alkar-középig gipszben a hüvelykujjtörés miatt, felkarján egy három irányba elágazó szakított sebhely, innen izomszövetet is kitéptek a medvekarmok, a mellkasa bal oldalán hosszú vörös forradás, bal alkarján újabb sebek. Mint mondja, a lábain is sok a sebhely.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Nagy csend a hatóságok részéről

A támadás megtörténte után még aznap elözönlötték az utcát a hivatalosságok autói, tele volt az egész Bordás utca velük – ezt az áldozat édesanyja mondta el – aztán kimentek „medve-nézni”.

Idézet
A küzdelemben elvesztettem a sapkámat és a bicskámat, azokat megtalálták a helyszínen, s hazahozták

– mutat a fején levő sapkára József. Az édesanyja mondja el, hogy amikor a „szemléről” visszajöttek a hivatalosságok, elmondták, hogy

a fű le volt taposva, s az egész „küzdőtér” csupa vér volt.

Arra a kérdésre, hogy a kórházban, vagy hazaérkezése után a hivatalosságok közül felkereste-e valaki, hogy a hogylétéről érdeklődjön, vagy valamiféle kárpótlást, fájdalomdíjat, költségtérítést felajánljanak, megdöbbentő természetességgel válaszolt – az égvilágon senki. A kórházzal járó költségek, a Marosvásárhelyre való beutazások, a gyógyszerek, az, hogy hat hónapig nem szabad semmilyen fizikai munkát végeznie – most, amikor a munka dandárja van falun – mind (az édesanyjából és belőle álló) család költségvetését terhelik. Még szerencse, hogy vannak barátok, akik a mezei munkában segítenek – mondja.

Idézet
Hallottam, hogy az egyik helybeli vadász, aki ott volt az eset után a medvemustrán azt mondta: én vagyok a hibás, mert mi az anyámat kerestem az erdőben

– meséli tovább. A miheztartás végett: Máté József a saját erdejébe ment két szekérhez való rúdért, nem tűzifáért. Ilyen alapon azt is megkérdezhetnék, mit keres a saját lakásában!

Úgy kezdődött, hogy kaptam egy pofont

Hogy végre tisztázódjon a támadás hogyanja, hogy voltak-e bocsok, hogy látta-e a medvét korábban, megkértem, mesélje el a történetet.

Idézet
Elmentem a Poklos-völgybe, az erdőnkbe, a lóval és a szekérrel, hogy hozzak két rudat a másik szekérhez. Máskor is voltam, mindig szóltam az itteni erdésznek, de most két vékony karóért nem volt értelme

– kezdi a történetet, de közbeszúrok egy kérdést: tudott-e arról hogy a közeli esztenán előtte való éjszaka a medve három birkát tépett szét? „Nem hallottam. Ha hallottam volna, nem megyek fáért, az biztos. Az ember nem keresi készakarva a bajt. Szóval:

Idézet
kiértem, találtam is egy alkalmas rudat, kicsaptam a fejszével, aztán bennebb mentem az erdőbe másikat keresni. A lovat előtte megkötöttem lánccal egy fához. Már találtam is egyet, készültem kicsapni, amikor hátulról kaptam egy nagy pofont

– mondja a támadás kezdetéről.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

A medve hátulról támadta meg, a fejére ütött a mancsával. A ló is csak a harc alatt horkantott, ha előbb teszi, talán észrevette volna a medvét József is.

Mint mondja, bocsokat nem látott, bár nem is figyelt semmire, igyekezett védeni magát. Természetes, hogy megijedt – aki hasonló helyzetben azt állítja, hogy nem, az hazudik – azon igyekezett, hogy a fejszét ki ne ejtse a kezéből. A szerencse az volt, mint mondja, hogy elég sűrű az erdőrész, a medvének nem volt lehetősége nekifutni, ráugrani, csak kapkodott, csapdosott (ennek az csapdosásnak az eredményei jól látszanak az áldozat testén). Amolyan életért folytatott adok-kapok volt ez a harc.

Idézet
Próbáltam a fejszével ütni minél nagyobbakat, hogy elriasszam, mert az, hogy megölni nem tudom, világos volt. Hogy ő meg tudna – az is. Egyszer sikerült egy nagyot ütni rá a fejszével, akkor lekushadt a földre, morgott, s elkezdett visszahúzódni az erdőbe. Vártam, amíg olyan tizenöt méternyire eltávolodott, akkor én is lassan elindultam a ló felé Szerencsém, hogy megkötöttem, mert másképp otthagyott volna. Bedobtam a korábban kivágott rudat a szekérbe, felültem, s elindultam haza. A többit már tudja...

– zárja rövidre a történetet. Útközben megállt vízért egy falu végi házban, onnan hívni akarták a mentőt, amikor meglátták, hogy tetőtől talpig merő vér, de tiltakozott – előbb hazamegy átöltözni.

A medve köszöni szépen, jól van

A támadás napjának délutánján rendőrök, csendőrök, természetvédelmiek, erdészek, vadászok fésülték át a támadás helyszínét – felfegyverkezve. Egyikükkel sikerült beszélgetnem.

Idézet
Láttuk a medvét. Nem is volt messze tőlünk, menekült. Természetesen senki nem lőtt rá, mert nem szabad.

Senki sem kockáztatja a börtönt még egy ilyen vérmedvéért sem. Tény, hogy oda jutottunk, hogy a nagyvad értékesebb, mint egy emberélet. Én csak a magam nevében beszélek – ez a medve ma is ott van a Kál és Vadad közötti erdőben. És nem is fog elmenni onnan. Mert a medve olyan – ahol könnyen jut táplálékhoz, vízhez, ott megmarad. És itt mindkettőhöz könnyen hozzájut, birka van bőven és forrás is. És azóta szinte naponta látom – ott leselkedik a juhok körül.

Idézet
Riasztják tűzzel, petárdákkal. Csak idő kérdése, hogy mikor fog újra emberre támadni

– mondta el az állami alkalmazott szemtanú.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

A környező falvakban hasonló a helyzet. Az emberek már nem mernek egyedül a határba menni. Egy székelytompai személy mesélte szombaton. A családi birtokán egy romos épület bozótos udvarára nemrégiben beköltözött egy medvecsalád. Megpróbálták kutyákkal, zajkeltéssel, kiabálással elzavarni őket onnan. Nem sikerült. Akkor petárdákkal, Molotov-koktélokkal támadtak rájuk. Így sikerült megszabadulni a kényszer-kvártélyosoktól.

Az a medve, amelyik háziállatokat ölt, emberre támadt nem fog javító-nevelő munkával megváltozni, ha eltávolítják, akkor sem. Az ilyen vadállatot – tetszik vagy nem a természetvédőknek, etológusoknak, állatvédőknek – ki kell lőni, állítják a téma szakavatott ismerői. Különben igazuk lesz azoknak a pesszimistáknak, akik úgy teszik fel a kérdést: hány embert kell még megöljenek, megnyomorítsanak, tönkretegyenek a medvék, hogy a törvényhozás végre normális intézkedést hozzon?

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 04., kedd

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje a hétvégi választásokra reflektálva hangsúlyozza, hogy az erdélyi magyarság legnagyobb kalákáját kell megszervezni, hiszen az eredmények évtizedekre is eldönthetik a létünk jövőjét.

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét
2024. június 04., kedd

Románellenesség címén jelentették fel Kézdivásárhely polgármesterét

Törvényt sértett Bokor Tibor polgármester a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kézdivásárhelyi szervezete szerint. A román párt helyi elnöke a feljelentést egy médiában elhangzott véleménynyilvánításra alapozta, amellyel szerinte megsértette a román etnikumot.

Románellenesség címén jelentették fel Kézdivásárhely polgármesterét
2024. június 04., kedd

Székelyföldi megye is bekerült a legtöbb eseteket jegyző kanyarós jelentésbe

Majdnem nyolcszáz kanyarós megbetegedést jelentettek a múlt héten Romániában – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Székelyföldi megye is bekerült a legtöbb eseteket jegyző kanyarós jelentésbe
2024. június 04., kedd

Elkezdődött az iratkozás, mutatjuk az érettségi menetrendjét

Elkezdődött hétfőn az iratkozás a nyári érettségi vizsgára. A jelentkezési határidő június 7., péntek, a tanév utolsó tanítási napja a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok számára.

Elkezdődött az iratkozás, mutatjuk az érettségi menetrendjét
2024. június 04., kedd

Kérésre elszállítják a vihar miatt keletkezett zöldhulladékot Székelyudvarhelyen

A viharkárok miatt keletkezett zöldhulladék elszállításában segít az RDE Harghita hulladékgazdálkodási cég is Székelyudvarhelyen – értesít a városháza Facebook-oldalán.

Kérésre elszállítják a vihar miatt keletkezett zöldhulladékot Székelyudvarhelyen
2024. június 04., kedd

Lezárják szerdán a Felsőboldogfalvát Székelykeresztúrral összekötő útszakaszt

Lezárják szerdán reggel a 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát, kizárólag az ottlakókat engedik közlekedni autóval, másokat elterelnek.

Lezárják szerdán a Felsőboldogfalvát Székelykeresztúrral összekötő útszakaszt
2024. június 04., kedd

Hiánypótló egészségközpontot nyitottak Csíkszeredában

Az új központban lehetőségük van a várandósoknak egészségügyi felmérést végeztetni, csecsemők és kisgyermekek kognitív felméretésére, továbbá kisebb csoportos foglalkozásokat is tartanak majd az egészséges családtervezés témakörében.

Hiánypótló egészségközpontot nyitottak Csíkszeredában
2024. június 04., kedd

Rendhagyó darabbal emlékeznek meg Kálmán Imréről és a Marica Grófnő című operettről Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyre érkezik A Gyönyörű Az Én Hazám Alapítvány produkciója, a Mester és Marica címet viselő szcenírozott koncert. A nem mindennapi alkotás június 16-án, vasárnap 20 órától lesz látható, hallható az 56-os Emlékparkban.

Rendhagyó darabbal emlékeznek meg Kálmán Imréről és a Marica Grófnő című operettről Sepsiszentgyörgyön
2024. június 04., kedd

Egy hét alatt tizenhétszer riasztották a csendőrséget medvék miatt

Egyetlen hét alatt tizenhét alkalommal riasztották a csendőrséget medvék miatt Hargita megyében, zömében Csík- és Udvarhelyszékről.

Egy hét alatt tizenhétszer riasztották a csendőrséget medvék miatt
2024. június 04., kedd

Ha mást nem is, azt meg kell ünnepelni, hogy újra egymásra találtak a nemzetrészek

A születés, a kultúránk és a hit kell legyen a válasz a 104 évvel ezelőtt történt trianoni döntésre – hangzott el Farkaslakán a nemzeti összetartozás napi rendezvényen, kedden.

Ha mást nem is, azt meg kell ünnepelni, hogy újra egymásra találtak a nemzetrészek
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!