Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Átadták a kaláka révén új arculatot öltő homoródkarácsonyfalvi Dungó-feredőt

Molnár Melinda 2019. augusztus 04., 09:49
HIRDETÉS

Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője, a karácsonyfalvi Dungó. Az átadó és áldó ünnepségen, szombaton délután a helybéliek közül is szép számmal vettek részt, megköszönve a több mint hetven kalákázó, zömmel magyarországi önkénteseknek, hogy tűző napsütésben, szakadó esőben egyaránt rendületlenül dolgoztak a Dungó-feredő korszerűsítéséért.

Fotó: Beliczay László

„Hisszük, hogy itt mindig csak tiszta hangok fognak megszólalni, melyek hirdetni fogják az emberi szeretetet, a kölcsönös megértést, a megbecsülést és az egymásrautaltságot” – fejezte ki reményét Orbán Csaba, a kaláka helyi koordinátora.

Tájba illő, környezetbarát

Bár az elmúlt napokban az időjárás nem kedvezett a gépi és kétkezi munkának, a 24. Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka résztvevőinek sikerült tető alá hozniuk az épületeket, elkészült a tűzrakó, a Teaház, a filagória és áll az új kapu is.

A feredő azon elemeit is felújították, amelyeket a 2006 illetve 2007-es, hasonló kaláka során építettek, és az eltelt években tönkre mentek. A korszerűsítés kiterjedt a a melegvizes medence kialakítására, a kazánházra is. A későbbiekben a teaház mellé gyógynövényes kertet telepítenek, a telekre hagyományos mesterségeket bemutató rönkházakat építenek. Ezek által a helybéli fiataloknak a településfejlesztési stratégiában megfogalmazott céljai teljesülhetnek.

A feredő területén feltörő ásványvizek gyógyhatása régóta ismert: mozgásszervi panaszokra jótékony hatású, a kútjából forrásozó sós víz ivókúraként máj- és epepanaszokat enyhít.

HIRDETÉS

Cseke Miklós, Oklánd község polgármestere azt is elmondta, hogy az elemeztetett vízmintáról kiderült, hogy nagyobb hatékonyságú gyógyvíz mint a báznai. Reméli, hogy úgy mint az elődök által kalákában létrehozott közhasznú építményeket, a Dungó feredőt is megbecsülik, karbantartják majd haszonélvezői.
A terveknek megfelelően kivitelezett létesítmény és a körülötte kialakuló tér egyfajta hagyaték lehet, amely a kikapcsolódást, a pihenést, a testi-lelki megújhodást szolgálja. Ilyen a lábáztató, a forrásmedence, a zuhanyzó, az iszapferedő, a mélázó pad és a filagória is. Utóbbit az avatón a karácsonfalvi fúvószenekar vette igénybe elsőként: a szemerkélő esőben onnan szolgáltatták az eseményhez a térzenét és a himnuszok énekléshez az alaphangot.

Fotó: Beliczay László

Benedek Enikő, a Dungó Kulturális Egyesület elnöke meghatódva mondott hálát az önkénteseknek, hogy jó kedvvel fogadták a falubéli körülményeket, és minden erejüket latba vetették az feredő újjáépítéséért. Az Ars Topia Alapítvány vezetője, Herczeg Ágnes elmondta: idén Vajdaságban és Felvidéken is kalákáztak, jövőre pedig meghívta az önkénteseket egy kárpátaljai hasonlóra. Kiemelte a falubéliek és a helyi szervezők vendégszeretetét, az esti előadásokat, beszélgetéseket és más közösségépítő alkalmakat. Lehetőségük volt megismerkedni a vidék és a település értékeivel, ugyanakkor egy célért munkálkodó csapattá váltak. 

Az összefogás, tenni akarás, a közös öröm forrásai

Para Zoltán, a társzervező, a Vinca Minor Egyesület vezetője a kaláka jellemzőiről szólt: a közösségépítésről, az önzetlen, példaértékű adakozásról, a tenni akarásról és az összefogásról. Számukra a másik hozadéka az volt, hogy kimozdulva Háromszékről, megismerhették a Homoród menti község megvalósításait.

A találkozást egy kovásszal többnek érzi az egymásra találás tekenőjében.

Fotó: Beliczay László

Az előző kalákában és mostaniban is részt vevő, 80 éves Portik Árpi bácsi saját verssel fejezte ki annak fontosságát, hogy ha egy téglát, oszlopot elhelyezhet az egyén, a közösség a nemzetért, országért. Ennek alkalma a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka is.

Az anyaországi támogatás gondviselésszerű érkezéséért, az egy szívért, egy lélekért egy hangért mondott hálát áhítatában Benedek Mihály helyi unitárius lelkész. Isten ajándékának érzi, ha nemzetünk körében egyik a másik segítségére indul. Both Dávid karácsonyfalvi plébános áldást kért a befektetett munkára, a létesítményt létre hozókra és az ott gyógyulni vágyókra. Ezért szólt a közös imádság, a himnuszok és végül az emléklapos és jelképes köszönetnyilvánítások.

Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS