Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR Pr-cikk

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

Fotó: RMDSZ

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

Támogatói tartalom

2024. május 24., 10:002024. május 24., 10:00

– Ötödik polgármesteri mandátumára készül Sepsiszentgyörgy élén, de Ön az Országos Önkormányzati Tanács elnöke is. Ennyi év után, gondolom, tűpontosan ismeri, átlátja a hazai közigazgatás minden ágát-bogát. Hogyan jellemezné a rendszert?

– Világosan ki kell mondani, hogy Bukarestben káosz uralkodik, és

Idézet
nekünk, RMDSZ-es polgármestereknek úgy kell koherensen vezetnünk egy-egy települést, eredményeket felmutatnunk, érthetőek és követhetőek lennünk, hogy közben a rendszerben összevisszaság, fejetlenség uralkodik, például folyamatosan változnak a miniszterek.

Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.

Idézet
Én ugyanúgy leteszem a polgármesteri esküt, ha 35 százalékos a támogatottságom, vagy ha 75 százalékos, de más az erőm Bukarestben.

Ha ott látják, hogy egy polgármester mögött ott van a közösség, akkor például megépül a 65 millió eurós jégcsarnok Sepsiszentgyörgyön. Itt nem az kérdés, hogy azt a 65 milliót egyébre lehetne költeni itt Sepsiszentgyörgyön, hanem az a kérdés, hogy Konstancán, Galacon vagy Sepsiszentgyörgyön épül meg a jégcsarnok.

– Ez a június 9-ei választások tétje?

– Erdély földjén minden választás sorsdöntő.

Idézet
Ha azt mondanám, hogy az idei választások száz évre határozzák meg a magyar közösség jövőjét, lehet túloznék, de ha azt mondom, hogy tíz évre, akkor biztos keveset mondok.

Évtizedekre lesz hatással, mert miután az idei sok választás lejár, újratervezésre lehet számítani az országban.

Idézet
A jelenlegi közigazgatási berendezkedés 56 éves, ha ezt átalakítják, egy fél évszázadra teszik. Ha nem leszünk ott, hogy ezt az átalakítást jó irányba tereljük, a vesztesei lehetünk.

Traian Băsescu több mint tíz évvel ezelőtt Fehér, Szeben, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéket akarta összevonni. Abban a „megyében” nekünk, magyaroknak 28 százalékos lenne a számarányunk. Ez azt jelentené, hogy a megyei tanácselnököt szinte biztos nem a magyar közösség választaná, Gyulafehérvárra kellene járjunk ügyet intézni, ott döntenének arról, hogy a Székely Nemzeti Múzeum, vagy a nagyszebeni Astra Múzeum kap finanszírozást. Első körben leépülnének az identitásunk megőrzése szempontjából rendkívül fontos intézményeink, majd a politikai erőterünk is.

Ez a választások tétje: a létünk.

Ha jól szerepelünk és erősek leszünk, akkor megakadályozzuk az átszervezést, vagy kiharcoljuk, hogy nekünk is jó legyen. Mi is el tudunk képzelni jobbat, mint a jelenlegi, de az nemcsak szakmai szempontból kell megfeleljen, hanem magyar szempontból is.

– Többször említette, úgy kell dolgoznia, hogy egy kézzel építkezik, a másikkal védekezik. Hatalmas sokk volt, amikor meghurcolta a DNA, többször megbírságolták a szimbólumaink használatáért. Hogyan látja, változott-e a helyzet?

– Másfél évtizede mondjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi származású Dan Tanasă nem egy magányos farkas. Nem egyszemélyes intézmény, hanem eddig egy láthatatlan rendszer látható alakja volt.

Idézet
Azt is el kell mondani, hogy nekünk nem a románok, nem a román állam az ellenségünk, hanem a román államnak azok a részei, melyek egy homogén, ortodox Romániát szeretnének, és a szemükben mi „kavics vagyunk a gépezetben”.

Ők azt szeretnék, hogy mi ne legyünk, vagy legyünk ortodox románok. Ők eddig többnyire láthatatlanok maradtak. Ám amikor az AUR betört az Úzvölgyébe, majd a román politikába, felszínre kerültek. A román mélyállam magyarellenes szelete az AUR formájában jött felszínre.

Idézet
Sepsiszentgyörgyön mi megtanultuk, hogy sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot. Nem kell ezt túlbonyolítani: minél több magyar szavazat lesz, annál kisebb lesz az AUR ereje.

Ha az RMDSZ ott van a döntéshozó struktúrákban, akkor az AUR eljelentéktelenedik. Az RMDSZ európai parlamenti jelenléte azt jelenti, hogy fel tudjuk velük venni a harcot Brüsszelben, az RMDSZ parlamenti ereje pedig a garancia arra, hogy nem fogja az AUR vezetni ezt az országot.

Galéria

Fotó: RMDSZ

– Milyen Európát és Romániát szeretne?

– Sok elvárásunk van az Európai Uniótól. Miközben Bukarest folyamatosan kettős mércét alkalmaz az erdélyi magyarokkal szemben, Brüsszel is ugyanazt teszi.

Idézet
Nincs az rendben, hogy miközben Dél-Tirolnak lehet autonómiája, a székelyföldi autonómiát az Unió nem tűzi a zászlójára. Ez egy csalódás.

Ám azt is látni kell, hogy rengeteg uniós forrást sikerült idehozni, azok nélkül sokkal szegényebb lenne Sepsiszentgyörgy, sokkal rosszabb körülmények között élnénk.

És azt is látni kell, hogy nemcsak magyar, vagy RMDSZ-es hóbort, hogy az Európai Unióval problémák vannak. Legutóbb márciusban találkoztak az európai városok és régiók képviselői, amikor elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben ugyanazt mondtuk mindannyian: az Európai Unió vezetői nem érzik a valóságot. Ha kivesszük abból a nyilatkozatból a diplomáciai tompítást,

Idézet
az egy nagyon erős üzenet az Unió vezetőinek, hogy valami elcsúszott, nem jó az irány, újra kell gondolni, az európai közpolitikákat a helyi igények alapján kell megformálni.

Az a kérdés, sikerül-e egy olyan újratervezést megvalósítani, ami számunkra is jó. De erre csak akkor lehetünk hatással, ha mi is ott vagyunk.

Olyan Romániát szeretnék, ahol nem alkalmaznak kettős mércét, ugyanúgy tiszteletben tartanak minket, mint a többségi polgárokat, úgy tisztelik az ország vezetőit, hogy beengednek a Schengenbe, ahol nincs káosz, mert akkor sokkal több eredmény lehet elérni.

– Milyen eredményre számít a június 9-ei választásokon?

– Sepsiszentgyörgyön van döntési lehetőség: hat polgármester-jelölt közül választhatnak a város polgárai. Arra kérem a sepsiszentgyörgyi embereket, ha valaki elégedetlen velem, nem érzi úgy, hogy szavazatával nekem erőt szeretne adni, amit Bukarestben felmutathatok, ne szavazzon rám, de menjen el, és szavazzon az RMDSZ európarlamenti listájára.

Idézet
Ha nem lesz meg az 5 százalék, nem jutunk be oda, ahol a döntések születnek, ahol az érdekeinket érvényesíteni tudjuk.

Az jut eszembe, hogy az angol népköltés milyen jól szemlélteti, hogy apró dolgok, milyen fontossággal bírnak:
„Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.”

Minden erdélyi magyar ember szavazata egy ilyen patkószeg, ami a csata, a haza, az egész erdélyi magyar közösség szempontjából fontos. Az erdélyi magyar közösség a mi közös hazánk, és minden erdélyi magyar ember szavazata az a patkószeg, amelyik, ha hiányzik, az egész rendszer összeomolhat.

Ezért kérem, június 9-én menjenek el, és szavazzanak az RMDSZ-re!

Szerző: Zahoránszki Brigitta

(X – fizetett hirdetés)

Az RMDSZ megbízásából, AEP-azonosító: 43240001.
Comandat de UDMR, Cod AEP: 43240001.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!