ANT BAR, a művészeti hangyaboly Pr-cikk

ANT BAR, a művészeti hangyaboly

Fotó: ANT BAR

Egy termékdizájner (Burján Zsolt), egy színész (Orbán Levente) és egy veteránautó-restaurátor (Bokor Aladár) gondolt egyet, és a csíkszeredai Magtár épületében létrehozott egy olyan közösségi teret, amely egyedülállóan képes összefogni mindent, ami művészet: legyen az zene, színház, festészet, szobrászat vagy kézművesség, az ANT-ban mindent megtalálsz. Burján Zsoltot kérdeztük a nem hétköznapi kezdeményezésről.

Támogatói tartalom

2023. augusztus 15., 11:162023. augusztus 15., 11:16

2023. augusztus 15., 11:172023. augusztus 15., 11:17

– ANT BAR mint Autonóm Neokonstruktivista Törekvés. Nem hétköznapi elnevezést tudhat magának ez a szerelemprojekt. Mesélj erről a különleges névadásról.

– Gyakorlatilag az ANT-ot barátaimmal, Orbán Leventével és Bokor Aladárral közösen hobbiból, kedvtelésből indítottuk el. Bár időközben Levente a családalapításra szeretne fókuszálni, és emiatt visszalépett a mindennapi pörgésből, mégis az eddig felépített álom létrejöttében nagy szerepe volt. Mindhárman azt éreztük, hogy

szeretnénk megteremteni egy közösségi teret.

Egyrészt nekünk is szükségünk volt erre, másrészt azt tapasztaltuk, hogy a világjárvány magával hozta az elszigetelődést, a kapcsolódások hiányát. A névválasztásunk is tükrözi azt a szemléletet, amely szerint a közösségeknek építő erejük van. A mozaikszó, az ant angolul hangyát jelent, és gyakorlatilag a mi csapatunk is a szorgalmának, munkabírásának köszönheti ennek az álomnak a létrejöttét. Gyakorlatilag

egy olyan teret szerettünk volna létrehozni, amely találkozási pontot biztosít a különböző művészeti irányzatoknak, és teret enged az önkifejezésre is.

A neokonstruktivista irányzat is egy művészeti mozgalom igazából, és mi is előszeretettel alkalmazzuk magunkra a törekvés kifejezést, mert azt valljuk, hogy soha sincs megállás, mindig van hová fejlődni.

Galéria

Fotó: ANT BAR

– Ha már a közösség erejéről beszélünk, akkor meg kell említenünk, hogy nem hétköznapi üzleti modell szerint működtetitek vállalkozásotokat. Miben vagytok ti másak?

– Ha nem lenne ennyi lelkes, önkéntes fiatal Csíkszeredában, akkor mi nem tartanánk ott, ahol. Kezdve a helyszín kialakításától, a különböző szolgáltatások bevezetéséig, egészen a programok megszervezésééig mindig mellénk kerültek azok az emberek, akik szívvel-lélekkel hozzáadták legjobb tudásukat a különböző projektekhez. Például a mintegy kétszázötven négyzetméteres tér kialakítását is kalákamunkában végeztük el, így mindenki, aki hozzájárult ehhez, kicsit magáénak érezheti a teret. A programok ideje alatt működik a bár részünk, amelyet például egy lelkes – egyébként grafikusi végzettségű – csapattagunk önállóan menedzsel, mellészegült egy Udvarhelyről ideköltözött fiatal barátunk, és mivel korábban már dolgozott vendéglátói egységben, ezért a tudásával gazdagít bennünket, mi pedig nyitottak vagyunk arra, hogy új dolgokat tanulhassunk.

Galéria

Fotó: ANT BAR

Számunkra nagyon fontos, hogy a fiatalabb generációkat arra bíztassunk,

itthon is lehet boldogulni, és itthon is számtalan lehetőség várja őket, hogy megvalósítsák az álmaikat.

Éppen ezért például szeretettel várjuk fiatal zenekarok jelentkezését is, akik szeretnének fellépni közönség előtt, de nincs meg az anyagi keretük a megfelelő felszereléshez, bérleti díjhoz stb. Mindenben igyekszünk a fiatal tehetségek segítségére lenni, hogy azt érezzék, az ANT-hoz mindig lehet fordulni. A zenei produkciókon kívül természetesen más kollaborációkra is nyitottak vagyunk, mint színházi előadások, különböző kiállítások, workshopok, tehát

ha bárkinek szüksége van egy helyre, ahol semmi sem szab határt az önkifejezésnek, akkor bátran keressen bennünket.

Most például a 4S Street zenekarnak készítünk egy videoklipet a legújabb dalukhoz, a csapat nagy része mind az ANT-hoz vagy a baráti köreinkhez köthető. Ilyenkor érzem az igazi eredeményét a projektnek, mert amit együtt megtanultunk, azt bármilyen kreatív munkafolyamatban tudjuk hasznosítani.

Galéria

Fotó: ANT BAR

– Milyen típusú rendezvények a közkedveltek az ANT BAR-ban?

– Mivel mi egy romkocsmát működtetünk, ezért valahol ez a hangulat adja a művészeti irányzatok sokszínűségét is, amelyek különböző koprodukciók révén mutatkoznak meg nálunk. A programok tekintetében a felső-közép kategóriát céloztuk meg, mert valahol nevelői szándékunk is van:

megmutatni a lehető legszélesebb művészeti palettát az érdeklődők számára.

Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy vendégeink egyre nyitottabbak, és örömmel fogadják a nem kommersz zenekarokat, művészeket is. Működésünk során volt már bábszínházi előadás, elektronikus zenei estek, de természetesen az akusztikus zenétől sem zárkózunk el.

Állandó kiállításokkal és minden hónapban legalább egy dzsesszkoncertre várjuk az érdeklődőket.

Dolgoztunk már együtt a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivállal, a Csíki Játékszínnel, a NyárON Szeredával, a Cloud fesztivállal, de még a Csíkszeredai Városnapokkal is. Szeretnénk, ha a csíkszeredai – és nem csak – közösség minél inkább feltérképezhetné azt a sokszínűséget, amelyet magunkénak tudhatunk.

Galéria

Fotó: ANT BAR

– A jövőben milyen eseményekre, tevékenységekre hívjátok az érdeklődőket?

– Terveink között szerepel egy közösségi műhely megnyitása, amelyre – bízunk benne – már az ősz folyamán sor kerülhet. Ez a műhely azt a célt szolgálná, hogy összefogja a kézműves közösséget. Azt tapasztaljuk, hogy sokak számára problémát jelent, hogy megfelelő helységet találjanak arra, hogy kreatív energiáikat megélhessék, elkészíthessék azokat a termékeket, amelyeket megálmodtak. Így egy műhely segítségével teret szeretnénk adni azok számára, akik kreatív módokon kívánják megvalósítani magukat. Továbbá

arra is lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy különböző szakemberek és gépek bevonásával az érdeklődők beletanulhassanak a barkácsolásba.

Látjuk, tapasztaljuk, hogy a tömbházban élő emberek számára nehézséget okoz például különböző bútorok megjavítása, így nálunk az ÚJ helyszínen szívesen segítünk abban, hogy hétköznapi tárgyaiknak új életet adhassanak. A kétkezi munka szépsége, a mesterségekbe való bepillantás egy újfajta szemléletet építhet be vendégeink életébe.

Ebben a műhelyen lehetőség lesz akár festmények, szobrok elkészítésére is, sőt a 3D-nyomtatás művészetét is megtanulhatják az érdeklődők.

Ez egyébként megint egy koprodukció egy közeli barátunkkal, aki egy terveimhez tökéletesen illeszkedő kis műhelyt működtet, a MEGOLDOM PONT név alatt futó kisvállalkozás keretein belül. A két projektet összevonva egy olyan kézműves inkubátorházat tudunk létrehozni, ahol mindenki megvalósíthatja a legújabb kreatív elképzeléseit, szakszerű segítség mellett, technikai korlátok nélkül.

Galéria

Fotó: ANT BAR

A zenei programokról, közelgő bulikról, koncertekről, színházi előadásokról érdemes tájékozódni közösségi média felületeinken, Facebookon és Instagramon is ANT néven megtalálhatók vagyunk. Bízunk benne, hogy az idei őszi szezonban még több „kis hangyát” köszönthetünk majd köreinkben.

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!