Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Alter-Native: Magyarország és Románia Oscar-díjra javasolt filmjeit is vetítik Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. november 04., 15:17

Elsősorban a moziélményre hívja a közönséget a 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely idén hamarabb kezdődik és tovább tart, ugyanakkor több koncertet kínál a filmrajongó közönségnek. Természetesen a versenyfilmek és az Oscar-díjra jelölt alkotások sem hiányoznak az idei programból.

Alter-Native: Magyarország és Románia Oscar-díjra javasolt filmjeit is vetítik Marosvásárhelyen
galéria
Gáspárik Attila művészeti vezető és Sipos Levente fesztiváligazgató Fotó: Haáz Vince

Filmek és koncertek váltakozását kínálja idén is 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely november 6. és 10. között zajlik hagyományos helyszínén, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A kedden nulladik nappal rajtoló fesztiválról sajtótájékoztatón adtak ízelítőt a szervezők.

Tavaly nagydíjas volt, idén Oscarra javasolták

„Elsősorban a moziélményre várjuk a nézőket: olyan körülmények között lehet a fesztiválon filmet nézni, ami egész évben nem történhet meg a térségünkben. Nálunk a filmvetítések telt házzal zajlanak, teljesen más így a filmélmény, mintha egyedül otthon, netán telefonon nézzük az alkotásokat” – magyarázta a fesztivál művészeti igazgatója, Gáspárik Attila. Hozzátette:

a közönséget olyan filmekre hívják, amelyek megnézésére év közben nincs lehetőség, nem szerepelnek a tévécsatornák kínálatában, és le internetről sem lehet letölteni.

Természetesen a fesztivál egyik fő eleme idén is a rövidfilmek versenye, összesen 49, a világ minden tájáról érkező filmet válogatott be a versenyprogramba a zsűri – például iráni, szíriai, afrikai filmeket láthat a közönség, de természetesen román és magyar alkotásokat is. „A rövidfilmek mellett 15 hosszú filmet nézhet meg a közönség, ebből négy dokumentumfilm és 11 nagyjátékfilm, gyakorlatilag a 2018-as és 2019-as esztendő legsikeresebb román és magyar játékfilmjeit hoztuk el a fesztiválra idén is. 

A kínálatban megtalálhatók lesznek mind a romániai, mind a magyarországi Oscar-díjra javasolt filmek, ezeket a szombati díjkiosztó előtt és után vetítjük

– sorolta a legfontosabb tudnivalókat Sipos Levente fesztiváligazgató. Így megnézhetik majd a filmkedvelők Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét, illetve Corneliu Porumboiu La Gomeráját is. Tóth Barnabás neve már csak azért is ismerősen csenghet az Alter-Native-látogatók számára, mert tavaly Susotázs című rövidfilmjével ő nyerte el a fesztivál nagydíját, most az Oscarra-jelölt alkotása tér vissza Marosvásárhelyre, jövőre pedig ő lesz a 2020-as Alter-Native zsűrijének egyik tagja.

November 6. és 10. között a hagyományos helyszínen, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában várják a filmek rajongóit Fotó: Haáz Vince

Koncertek: Hobótól Harcsa Veronikáig

Az első filmet november 6-án, szerdán 17 órától vetítik, de egy nulladik napi koncerttel már kedden este várják a közönséget, amelynek ingyenes koncertet ad a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely a Kultúrpalota kistermében.

Koncertekből a fesztivál további napjain sem lesz hiány: szerdán és csütörtökön az Alter-Native szinte évente visszatérő, régi jóbarátja, Hobo két koncertjét hallgathatja meg a közönség, szerdán 19 órától Woodstockjával, csütörtökön 20.30-tól Viharban születtem című előadásával lép színpadra a népszerű előadóművész.

Péntek este két koncertet is tartanak a filmfesztivál részeként: 19 órától a Kultúrpalota Kistermében Harcsa Veronika Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra, majd 20 óra 45 perctől a Nagyteremben mozikoncert következik CSOMA – Opera Cinematique címmel.

Szombaton a Jazz&Blues Clubba, illetve a Sörházba költöznek a koncertek. Előbbi helyszínen 19 órától a Midnight Buzz lép fel, a Sörházban 20 órától a Balázs Elemér Group koncertjét hallgathatja meg a közönség. Vasárnap 20 órától pedig táncszínházi előadásra hívják a közönséget az Alter-Native szervezői: a Macaveiu Blanka rendezte Farída az András Lóránt Társulat székhelyén, a régi zsinagóga épületében lesz látható.

A fesztiválra amúgy 15 lejes napijeggyel lehet belépni, vagy öt napra szóló bérletet váltani 40 lejért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat