Állattartás hőségben: hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről nyáron?

Állattartás hőségben: hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről nyáron?

A hőség mindenkit megvisel. Háziállatainkra is figyelnünk kell

Fotó: Jakab Mónika

A nyári hőségben olyan környezeti hatások érik házi kedvenceinket, amelyek veszélyesek, esetenként akár végzetesek is lehetnek. Ezért fontos, hogy időben gondoskodjunk hűtésükről, megváltozott táplálékigényükről, ugyanakkor – munkába fogott állatok esetében – az évszaknak megfelelő napirendet állítsunk nekik össze.

Kudelász Nóbel

2022. június 18., 14:562022. június 18., 14:56

A nyári hónapokban jelentősen megváltoznak a lovak igényei – jelezte rögtön a beszélgetésünk elején André Ábel, az udvarhelyszéki Csicser lovarda vezetője. Míg a szabadban megkeresik és meg is találják a számukra ilyenkor megfelelő helyet, a zárt környezetben tartott lovaknál ezt nekünk kell megteremtenünk. A mozgásigényük nyáron is megvan, ehhez lehetőséget kell nekik biztosítani: a lovardában jelenleg tartott 28 lovat korán reggel, már 6 óra körül, abrakolást követően kiengedik a szabadba legelni a déli hőségig, majd átmosás és szárítás után visszavezetik a bokszokba.

Fontos az istálló folyamatos hűtése is: ezt permetező rendszerrel, vagy időnkénti locsolással, szellőztetéssel lehet megoldani. Ha szabadon tartjuk a lovat, biztosítani kell árnyékos helyet nekik, hiszen „ha nekünk 25 fok fölött kellemetlen kint lenni, akkor a lónak szintén az” – mondta André Ábel. A Csicser lovardánál naponta legalább egy alkalommal teljesen átfürösztik a lovakat, munka után pedig gondoskodnak a lábak és a farrész hűtésről – ezek a hőhatásoknak leginkább kitett testtájak.

Védelem a rovarok ellen

Lényegesen más nyáron a lovas edzések programja is: az órák csak a hűvösebb napszakban kezdődnek el, és figyelnek arra is, hogy a lovak egy óránál többet ne dolgozzanak egy nap. Gondot jelentenek helyenként a különböző vérszívó rovarfajták is. Vannak különféle, lovakra kifejlesztett rovarriasztóspray-k, de ezek hatása csupán néhány perc, hiszen a lovak hamar leizzadják magukról. Van, aki fokhagymát kever az abrakjukba, de ezzel vigyázni kell, hiszen májkárosító hatása lehet. A rovarok ellen légymaszkkal vagy légytakaróval védhetjük a lovunkat – sorolta a lovas szakember.

Kutyatartás nyáron

A kánikulát a kutyák is megszenvedik, különösen az északi vagy hegyvidéki fajták, mint például a malamut, husky, szamojéd, bernáthegyi – közölte kérdésünkre Csender Szidónia kutyatréner. A hosszú szőrű fajták esetében tévhit, hogy nyírásuk megoldja a problémát, épp ellenkezőleg, hiszen a szőrzet nagyban felelős az állat hőháztartásának biztosításáért hidegben, akárcsak melegben.

A kennelben vagy szabadban tartott kutyáknál árnyékos helyet kell kialakítani, kiemelten fontos, hogy mindig legyen friss vizük. Sokban segíti kedvenceink komfortérzetét, ha átmossuk a bundájukat.

Csender Szidónia elmondta, hogy a kertben tartott kutyák ilyenkor jellemzően beássák magukat a talajba, hiszen a frissen ásott gödör hűvös érzést biztosít számukra. Ne szidjuk meg a kutyát ezért, hiszen nem rosszat akart, inkább biztosítsunk olyan területet neki, ahol ezt károkozás nélkül, kedvére megteheti. Sok kutya szeret úszni, ha van rá lehetőségünk, ezt mindenképp biztosítsuk számukra, de túlhevült kutyát ne engedjünk vízbe ugrani, várjuk meg, amíg lehűl.

Hogyan sétáltassunk?

Lakásban, vagy egyéb zárt térben tartott kutyák esetében fontos az is, hogy jól válasszuk meg a sétaidőpontokat: kora reggel, késő este mindenképp lehet, de ha napközben is vinni kell, kerüljük az aszfaltos, betonozott szakaszokat, hiszen ez „égeti a talpukat, ahogy a miénket is égetné, ha mezítláb járnánk”. Autóban lehetőleg ne hagyjuk őket, még lehúzott ablakokkal se, tanácsolta a kutyatréner, hiszen a hőmérséklet bent villámgyorsan elérheti akár a 70 fokot is. Ha pedig semmilyen más lehetőségünk nincs a kutyák lehűtésére, beruházhatunk egy kis méretű, felfújható medencébe, vagy szakboltokban, online olcsón kapható speciális, úgynevezett hűsítő zselés matracba, amely akár 8-10 fokkal is csökkentheti a kutya testhőmérsékletét – tette hozzá Csender Szidónia.

Miből tudjuk, hogy kutyánk túlhevült?

A székelyudvarhelyi Kedvenc állatorvosi rendelőben érdeklődve dr. Ráduly Andrástól megtudtuk, a kutyáknak és a macskáknak nincsenek verejtékmirigyeik a testükön, a hőcsere a talppárnákon és szájon át történik. Ezért a hőségben gyorsan kialakulhat hipertermiás állapot, vagyis túlhevülés náluk, ami sajátos tünetekkel jár: az állat nagyon szaporán liheg, nyálkahártyája lilásra színeződik, sokkos állapotba kerülhet, tudatvesztés következhet be, akár fatális is lehet.

Ilyenkor a gazdi tud segíteni: a túlhevült állatot törölközőbe, pólóba kell bugyolálni, és alaposan átlocsolni hideg vízzel. Természetesen ezt követően a kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni

– tette hozzá Ráduly.

Egyéb kisállatok

A díszállatok életmódja is változik nyáron. Ráduly Andrástól azt is megtudtuk, hogy a díszmadarak nagyon jól tudják szabályozni a hőháztartásukat, ellenben érzékenyek a huzatra: megfázhatnak, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki náluk. Ugyanígy a rágcsálófélék is jól szabályozzák a testhőmérsékletüket, de vigyázzunk, hogy tűző nap ne érje a terráriumot, illetve tartsuk szem előtt azt is, hogy a helyiség legyen jól szellőztethető, de ne huzatos, hiszen ettől megbetegedhetnek. A madárkalitkát ki lehet tenni a szabadba, akár éjszakára is, de ehhez fokozatosan kell a madarakat hozzászoktatni. Ivóvizet ilyenkor naponta nem elég egyszer cserélni, ezt legalább 2-3 alkalommal meg kell tenni – javasolja Ráduly András állatorvos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Egy évbe telt, de mostanra legalább elkezdett működni a lejárt gyógyszerek átvétele

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen már átveszik a lejárt szavatosságú gyógyszereket, Marosvásárhelyen azonban csak most készül erre a sürgősségi kórház. Az egészségügyi minisztérium már tavaly szabályozta a készítmények leadásának módját.

Egy évbe telt, de mostanra legalább elkezdett működni a lejárt gyógyszerek átvétele
2024. április 23., kedd

Tavasszal tudnak leginkább dolgozni – vallotta be Dragomán György és Szabó T. Anna Sepsiszentgyörgyön

A Szent György Napok irodalmi eseményeinek sorába illeszkedve hétfőn este közönségtalálkozót tartottak a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban: egy házaspár, két közkedvelt alkotó rajongói töltötték meg a padsorokat.

Tavasszal tudnak leginkább dolgozni – vallotta be Dragomán György és Szabó T. Anna Sepsiszentgyörgyön
2024. április 23., kedd

Varázslatos természet a park sétányán

A Vadon Egyesület a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park felső sétányára várja az természetfotók iránt érdeklődőket április 24-én, szerdán 18 órakor. Ekkor nyitják meg ugyanis a Transnatura Természetfotó Klub Varázslatos természet című kiállítását.

Varázslatos természet a park sétányán
2024. április 23., kedd

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára

A szabadságharc mécsesei – Női honvédek – 200 éve született Bányai Júlia, az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédszázadosa címmel nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön.

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára
2024. április 23., kedd

Közzétették a Zöldövezet program nyertes pályázatait

Több székelyföldi egyesület projektje nyert támogatást a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programjának idei kiírásán. Az eredményeket, a támogatásra javasolt egyesületek listáját közzétették a zöldövezet.ro oldalon.

Közzétették a Zöldövezet program nyertes pályázatait
2024. április 23., kedd

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt

Képekbe zárt haza címmel nyílik kiállítás szerdán 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A fotókat Weinstock Ernő készítette 1940–1944 között Észak-Erdélyben.

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt
2024. április 23., kedd

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen

Az egészséges és aktív életmód előmozdítása érdekében indított támogató csoportot a kézdivásárhelyi idősek számára a Gyulafehérvári Caritas. Az első, bemutató jellegű találkozót kedden délután tartották.

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen
2024. április 23., kedd

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai

Idén is megtartják a Hagyományőrző Napot a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban április 25-én, csütörtökön. A 19. alkalommal megrendezett esemény fénypontja a népviseletbe öltözött ünneplők körtánca lesz.

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai
2024. április 23., kedd

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep

Idén 50 éves az 1974-ben létrejött Gyergyószárhegyi Művésztelep. Az évfordulót méltó módon ünneplik meg, kiállításokkal, szakmai konferenciával és természetesen jubileumi művésztáborral.

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep
2024. április 23., kedd

A hadseregben a tiszti állások több mint 40 százaléka betöltetlen

A hadsereg súlyos létszámhiánnyal küzd, a tiszti állások 43 százaléka betöltetlen, de a közkatonák körében is meghaladja a 20 százalékot a létszámhiány.

A hadseregben a tiszti állások több mint 40 százaléka betöltetlen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!