Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ahol a legtöbb a munkabaleset

Széchely István 2020. január 11., 09:54
HIRDETÉS

Összesen 43 munkabaleset történt Hargita megyében a múlt év elejétől karácsonyig, a munkavégzéssel vagy a munkahellyel egyértelműen összefüggésbe hozható megbetegedések száma pedig 9 volt. A munkabalesetek és foglalkozási betegségek száma ingadozó tendenciát mutat az utóbbi években, 2019-ben mindkettőből kevesebbet regisztrált a megyei nyugdíjpénztár, mint 2018-ban.

Munkabalesetek szempontjából az építőipar is a legveszélyesebb területek közé tartozik Fotó: 123RF

Jelentést készített a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár a munkabalesetek, illetve foglalkozási betegségek alapján járó ellátás biztosítása terén végzett 2019-es tevékenységéről, illetve a balesetek és megbetegedések megelőzését célzó feladatairól. Mivel a társadalombiztosítási járulékokból elkülönített alapból a nyugdíjbiztosító fizeti a munkavégzéshez köthető megbetegedést, illetve munkahelyi balesetet elszenvedett biztosítottak rehabilitációjának, a munkaképességük visszaállítását célzó ellátásoknak a költségeit, illetve erősen csökkent munkaképesség esetén a rokkantsági nyugdíjat, ezekről is kimutatást készített az intézmény.

Közel egymillió rokkantsági nyugdíjakra

Ebből kiderül, hogy múlt év elejétől november végéig közel egymillió lejt utalt ki a Hargita megyei nyugdíjpénztár rokkantsági nyugdíjakra – azaz olyan esetekben, amikor a biztosított munkaképessége 50 százalékot meghaladó mértékben csökkent –, valamint utódnyugdíjakra. Utóbbira a munkabalesetben vagy foglalkozási betegségben elhunyt biztosított közvetlen hozzátartozója jogosult.

Az elhalálozás miatt felmerülő költségeket is az említett pénzalapból fedezi az állam a nyugdíjpénztárakon keresztül – 2019 novemberének végéig egy ilyen eset volt Hargita megyében, az állam által átvállalt költség meghaladta a 18 ezer lejt.

HIRDETÉS

Kórházi és egészségügyi ellátási költségeket 18, munkabalesetet vagy foglalkozási megbetegedést elszenvedett biztosított esetében kellett fizetnie a nyugdíjpénztárnak, összesen valamivel több mint 45 ezer lej értékben. Különböző orvosi eszközök – fogyóeszközök, illetve néhány esetben oxigénkoncentrátor, kézprotézis – ellenértékét 9 biztosított esetében finanszírozta az intézmény.

A rövidebb vagy hosszabb munkakiesési időszakra 44 alkalommal utalta ki az intézmény a biztosítottaknak a törvény által ilyen esetekre előírt juttatást, 133 ezer lejt meghaladó összértékben. Ha a biztosított munkaképessége 20–50 százalékos mértékben csökken a munkabaleset vagy foglalkozási betegség következtében, egyfajta pénzbeli kompenzációra jogosult. Effajta kiadásai azonban nem voltak a megyei nyugdíjpénztárnak múlt év elejétől november végéig.

Kitéve a veszélynek

Bán Katalintól, a megyei nyugdíjpénztár vezetőjétől arról is érdeklődtünk, hogy mely munkaterületeken leggyakoribbak a munkabalesetek, valamint a munkahellyel, munkavégzéssel egyértelműen összefüggésbe hozható megbetegedések. Nem meglepő módon a

munkabalesetek szempontjából a fakitermelés, fafeldolgozás és az építőipar számít a legveszélyesebbnek.

A fakitermelés, illetve a fafeldolgozás vezet a foglalkozási betegségek előfordulásának gyakoriságát tekintve is: ezen a tevékenységi területen a halláskárosodás a leggyakoribb foglakozási betegség – tudtuk meg Bán Katalintól.

Ugyanakkor az említett területek közé sorolható a bányaipar is. A szilikózis a leggyakoribb betegség azok körében, akik valamikor a balánbányai vagy más bányaipari vállalatoknál dolgoztak – tájékoztatott a nyugdíjpénztár vezetője. A szilikózis egyébként egy súlyos légúti betegség, amelyet a belélegzett szilícium idéz elő, és a tüdő folyamatosan előrehaladó hegesedésével jár.

Bán Katalin érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a munkabalesetek és foglalkozási betegségek száma évről évre ingadozik, 2019-ben 43 munkabalesetet és szakmai megbetegedést regisztráltak, 2018-ban előbbiből 65-öt, utóbbiból 18-at, 2017-ben viszont csak 29-et, illetve 7-et.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS