A város magához ölelte ezt a színházat

Messziről érkezett egykori kollégákkal, barátokkal, a színházát szerető és támogató helyi közönséggel ünnepelve tartotta meg évadzáró gálaműsorát a Csíki Játékszín társulata, amely a teátrum fennállásának huszonöt éves évfordulója égisze jegyében zajlott.

Péter Beáta

2024. június 16., 16:452024. június 16., 16:45

2024. június 16., 16:492024. június 16., 16:49

A város magához ölelte ezt a színházat

Fotó: Péter Beáta

Messziről érkezett egykori kollégákkal, barátokkal, a színházát szerető és támogató helyi közönséggel ünnepelve tartotta meg évadzáró gálaműsorát a Csíki Játékszín társulata, amely a teátrum fennállásának huszonöt éves évfordulója égisze jegyében zajlott.

Péter Beáta

2024. június 16., 16:452024. június 16., 16:45

2024. június 16., 16:492024. június 16., 16:49

A Dzsungel könyve és a Valahol Európában című musicalekből csendültek fel dalok a műsor nyitányaként szombat este, majd Veress Albert, a színház igazgatója köszöntötte az egybegyülteket. „Többszörösen ünnepet jelent számunkra ez az évad” – fogalmazott, utalva arra, hogy nemrég ünnepelték meg Fülöp Zoltán kollégájuk hetvenedik születésnapját, a gálával pedig a színház fennállásának a huszonötödik évfordulóját ünneplik.

korábban írtuk

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

A színházigazgató rámutatott, az ő és sokuk második otthonává és identitásuk részévé vált ez a színház. „És nemcsak az én identitásom, hanem a csíkszeredaiak identitásává is vált, hogy van egy Csíki Játékszín.

Idézet
Azt hallottam, hogy még azok is büszkék rá, hogy van egy színházunk, akik nem is jártak itt soha”

– jegyezte meg humorosan. Hozzátette, ennek a szűk családnak, ami a társulatot jelenti, van egy kiterjesztett része is, és ez a közönség, amellyel együtt nőtt fel a csíkszeredai színház. „Ez a mi közönségünk talán a legjobb közönség, amit színház kaphat, és ezért nagyon-nagyon hálásak vagyunk. Nélküle nem léteznénk.”

Ettől a közönségből pedig mindig nagyon sok segítséget kaptak az évek során – hangzott el. Éppen ezért a tavaly létrehozták a Sancho Panza-díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik nagyban segítették a színház munkáját. Ezúttal Lázár Anna és a Panaudit, Boldizsár Ágoston nyugalmazott magyartanár – aki a Márton Áron Főgimnáziumban vezetett színikört és rengeteg fiatalt terelt a színház irányába –, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Ráduly Ernő (Giorgo), valamint Antal Attila korábbi alpolgármester részesült a Sancho Panza-díjban.

Az est folyamán két részben levetítették azt a Csiki István Zsolt által készített filmet is, amely a csíkszeredai színházalapítás időszakát, a kezdeteket, valamint a jelenlegi törekvéseket mutatja be, betekintést nyújtva a kulisszák mögé. A filmben látható korabeli felvételeket a Csíki Tévé, a Rubin Stúdió és a Román Televízió Magyaradásának archívumából válogatták be, köszönhetően Daczó Katalinnak, Berszán Árus Györgynek, Csúcs Péternek és Csúcs Máriának.

Fotó: Péter Beáta

A gála publikumának soraiban szép számban voltak olyanok, akik hosszabb vagy rövidebb időre a Csíki Játékszín társulatát erősítették. A színpadra invitált Parászka Miklós színházalapítót, aki húsz éven át volt a Csíki Játékszín igazgatója, valamint Erdei István egykori alpolgármestert felállva, vastapssal köszöntötte a közönség.

Parászka Miklós a színház alapításával kapcsolatban felelevenítette, hogy 1998-ban vendégrendezőként dolgozott Marosvásárhelyen, Moliére A fösvény című darabját próbálták Hunyadi Lászlóval a főszerepben. Ekkor keresték meg őt Csíkszeredából a javaslattal, hogy szeretnének a városban egy hivatásos színházat. Kért egy kis gondolkodási időt, és egy hét múlva jelentkezett is azzal, hogy vállalja.

Fotó: Péter Beáta

„Mindössze annyi történt, hogy én leültem Hunyadi Lacival egy kávé mellé, elmondtam az újdonságot és ő váltig állította, hogy Csíkszeredának nagyszerű közönsége van. És akkor én már csak annyit mondtam, hogy

Idézet
»Laci, ha te jössz, akkor én is megyek«.

Erdei István visszaemlékezett, amikor 1992 után alpolgármester lett, nagy volt a nyomás rajtuk, mert rengeteg ember színházat akart, erre pedig több próbálkozás is történt.

Fotó: Péter Beáta

„Volt, aki azt mondta, hozzuk el Gyergyóból a Figurát, de a testület nem egyezett bele. Támogattunk egy amatőr színházi csoportot, de az sem vált be. Adorjáni Károly mondta, hogy

Idézet
megette a fene azt a várost, amelyiknek nincs színháza.

A testület beleegyezett, hogy legyen egy színház Szeredában, kaptam egy felhatalmazást, hogy szervezzem meg. Elmentünk Vásárhelyre, Parászka Miklóssal leültünk egy asztalhoz, mellettünk Hunyadi László, Adorjáni Károly, Várday György, Forró Miklós. (…) Parászka Miklós megjelent a testület előtt, bemutatta a programját, hogy hogyan képzeli el a színházat, és kért egy évet. Azt mondta, hogy színházat egyik napról a másikra nem lehet. Egy éven keresztül építette fel a csíki színházat” – mesélte Erdei István, hozzátéve, az akkori körülmények nagyon rosszak voltak.

Idézet
Romantikus vállalkozás volt, ugyanis a szándékon kívül nem volt semmi

– erősítette meg Parászka Miklós, aki arról is beszélt, hogy kialakult egy elképzelés, hogy egy népszínházat kellene elindítani. „Szakmán belül ez a szó sokaknak fáj egy kicsit, mert nem pontosan, vagy másként értik ezt. Azt gondolják, hogy a népszínház valami együgyű dolog. Holott arról van szó, hogy széles közönséget szeretne elérni a népszínház, sok műfajt visz színpadra, ért ezeknek a színpadi műfajoknak a technikájához, és képes minden műfaj által az emberábrázolásra. Na, ettől népszínház a népszínház.

Veress Albert, a színház igazgatója köszönti a közönséget

Fotó: Péter Beáta

Hálásan megköszönöm a jelenlegi társulatnak, hogy ezt az utat nem adták fel, és messzemenően értékelem, hogy mindamellett tele vannak kreativitással, új ötletekkel, és állandóan tudnak újítani, hiszen ha egy vidéki színház nem tud megújulni, akkor unalmassá válik, közhelyessé és akkor nem fog bejönni a néző. Az újítás kényszere vidéken még hangsúlyozottabban megvan, mint a jobban ellátott szakmai vidékeken.”

Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki velük tartott ezen az úton: a társulatnak, a háttérmunkásoknak, a nézőknek, a városvezetésnek, a városnak, amely magához ölelte ezt a színházat.

Boldizsár Ágoston Sancho Panza-díjat vehetett át

Fotó: Péter Beáta

A műsor keretében Lőrincz Ágnes és Manfrédi Annamária, valamint Nagy Csongor nyújtott át ajándékképpen egy-egy dalt a társulatnak és a nézőknek.

A színház fenntartója, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala részéről Sógor Enikő alpolgármester köszöntötte az ünneplőket. „Huszonöt évvel ezelőtt Csíkszereda felismerte és felvállalta egyik elsődleges feladatát a térségben: Erdély legnagyobb tömbben élő magyarságának, Csík népének kulturális központjává válni. A közönség, az igény évtizedek óta adott volt, hiszen minden emberben, közösségben ott az ősi szükséglet a szembenézésre, a fejlődésre, és ehhez a művészet és a kultúra a legorganikusabb eszköz.

Idézet
Maroknyi civil és az akkori városvezetés megtalálta, ha nem is ehelyt, a szomszédban, a megfelelő embereket és idecsalogatta,

megteremtve a megfelelő feltételeket is a színházindításhoz. Csak egy pár nevet mondjak: Adorjáni Károly, Borsody Zoltán, Erdei István, Forró Miklós, Gergely András, Péter István, Csedő Csaba, és akiket idehívtak, a nagyobbak, Parászka Miklós, Fülöp Zoltán, Hunyadi László, és picit később Szilágyi Nóra. Köszönjük nekik együttesen és a hozzájuk csatlakozó helyi alapítóknak, mint Szederjesi Ferenc is például, hogy ma itt van ez a színház.”

Sancho Panza-díj Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatójának

Fotó: Péter Beáta

Mint mondta, az önkormányzat töretlenül támogatja a színházat. „Ott állunk erőforrásaink, törvényes lehetőségeink által meghatározottan, de teljes szívvel támogató szándékkal.”

Az alpolgármesteri köszöntőt követően átadták a színház hagyományos elismeréseit: a Hunyadi László-díjban ezúttal Nagy Gellért színész részesült, a Kulissza-gyűrű új tulajdonosa pedig Csóti Zselyke művészeti titkár. A műsor végéhez közeledve Veress Albert Vladimir Anton művészeti vezetőt is a színpadra szólította, aki kiemelte, hogy

nem készült beszéddel, hiszen szerette volna, ha csak magyar szó hangzik el ezen az estén a színpadon.

„Nagyon sokat köszönhetek ennek a kultúrának. Oly módon gazdagodtam, amelyre nem számítottam, és nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek veletek, mellettetek” – fordult a társulat felé. „A szívem egy nagy-nagy részével tartozom nektek. Isten éltessen, Csíki Játékszín!”

Ráduly Ernő szintén Sancho Panza-díjban részesült

Fotó: Péter Beáta

Finálé szag van a levegőben – jegyezte meg Veress Albert, és mivel nincs szülinap torta nélkül, a gálát záró dal előtt be is hoztak egyet a színre. A fináléban Ráduly Gábor zongorista közreműködésével Bereményi Géza – Cseh Tamás – Másik János ismert dalának némiképp átírt változatát énekelte a társulat: „Azt mond meg nékünk, hol lesz majd játszóhelyünk? /Maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk? / Itt van a színház, vagyunk játszói, / maradunk itt, neve is van: Játékszín.”

Antal Attilának is a díjjal köszönték meg, hogy segítette a színház útját • Fotó: Péter Beáta

Antal Attilának is a díjjal köszönték meg, hogy segítette a színház útját

Fotó: Péter Beáta

Hunyadi László egy huszonöt évvel ezelőtti interjú felvételén (riporter: Daczó Katalin) • Fotó: Péter Beáta

Hunyadi László egy huszonöt évvel ezelőtti interjú felvételén (riporter: Daczó Katalin)

Fotó: Péter Beáta

• Fotó: Péter Beáta

Fotó: Péter Beáta

Parászka Miklós színházalapító és igazgató, valamint Erdei István korábbi alpolgármester • Fotó: Péter Beáta

Parászka Miklós színházalapító és igazgató, valamint Erdei István korábbi alpolgármester

Fotó: Péter Beáta

Sógor Enikő alpolgármester • Fotó: Péter Beáta

Sógor Enikő alpolgármester

Fotó: Péter Beáta

A Hunyadi László-díjat Nagy Gellért vehette át • Fotó: Péter Beáta

A Hunyadi László-díjat Nagy Gellért vehette át

Fotó: Péter Beáta

Csóti Zselykét illette ezúttal a Kulissza-gyűrű elismerés • Fotó: Péter Beáta

Csóti Zselykét illette ezúttal a Kulissza-gyűrű elismerés

Fotó: Péter Beáta

Vladimir Anton, a színház művészeti vezetője • Fotó: Péter Beáta

Vladimir Anton, a színház művészeti vezetője

Fotó: Péter Beáta

Nincs szülinap torta nélkül • Fotó: Péter Beáta

Nincs szülinap torta nélkül

Fotó: Péter Beáta

• Fotó: Péter Beáta

Fotó: Péter Beáta

Finálé • Fotó: Péter Beáta

Finálé

Fotó: Péter Beáta

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 16., vasárnap

Vissza kellett fordulniuk a határról kiskorúval, tanácsok, hogy ne járjunk így

Csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat. Ezekre a papírokra lett volna szükség.

Vissza kellett fordulniuk a határról kiskorúval, tanácsok, hogy ne járjunk így
2024. június 16., vasárnap

Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk?

A török riviéra és a Vörös-tenger korallszigetei idén is húzóerők a nyaralás úti céljának kiválasztásánál, csakúgy mint az üdülési utalványok, amelyek viszont itthon marasztalják a szabadságolók egy részét. Olcsónak azonban egyik utat sem nevezhetjük.

Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk?
2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

Hétfőn kezdődik a nyári érettségi, amelyre idén több mint 134 ezren iratkoztak be.

Hétfőn kezdődik az érettségi
Hétfőn kezdődik az érettségi
2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

2024. június 16., vasárnap

Nagyon gyakorivá váltak az avar- és erdőtüzek Romániában, a helyzet pedig fokozódni fog

A klímaváltozás miatt egyre veszélyeztetettebb területté válik Románia az erdőtüzek szempontjából, a székelyföldi erdészetek pedig igyekeznek felkészülni a vészhelyzetre. Ezért is szerveztek konferenciával egybekötött műhelymunkákat Udvarhelyszéken.

Nagyon gyakorivá váltak az avar- és erdőtüzek Romániában, a helyzet pedig fokozódni fog
2024. június 16., vasárnap

Innen szép feljönni: 5 fokig csökkent a hőmérséklet Csíkszeredában

Jócskán visszaesett a hőmérséklet vasárnapra virradóan a hargitai megyeszékhelyen: a lakott települések sorában itt volt a leghidegebb.

Innen szép feljönni: 5 fokig csökkent a hőmérséklet Csíkszeredában
2024. június 16., vasárnap

Egyik faluban a tűz, a másikban egy kidőlőfélben lévő fa adott munkát a tűzoltóknak

Tűz ütött ki Somosdon egy lakóházban, Vajdaszentiványon pedig egy kidőlőfélben lévő fa sodorta veszélybe egy lakóház épségét szombaton este.

Egyik faluban a tűz, a másikban egy kidőlőfélben lévő fa adott munkát a tűzoltóknak
2024. június 15., szombat

„Az elrabolt múlt visszaszerzése” – régi fényében pompázik a fiatfalvi Ugron-kastély

Gyönyörűen megújult a hosszú ideig leromlott állapotban a lévő, több száz éves múlttal rendelkező, hányatott sorsú fiatfalvi Ugron-kastély. A kívül-belül felújított patinás épületre alig lehetett ráismerni a szombaton tartott ünnepélyes átadón.

„Az elrabolt múlt visszaszerzése” – régi fényében pompázik a fiatfalvi Ugron-kastély
2024. június 15., szombat

Ezer ifjú néptáncos alakította óriásszínpaddá a perkői nyerget

Még a nap is kisütött a díszesen öltözött, táncoslábú ifjak zsibongására, akik a kézdiszentléleki Perkőn gyülekeztek szombaton, az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozón.

Ezer ifjú néptáncos alakította óriásszínpaddá a perkői nyerget
2024. június 15., szombat

Életét vesztette az autójával felborult férfi Székelyberénél

Közúti baleset történt Székelybere Nyárádmagyarós felé vezető kijáratánál szombat délután. A tűzoltók és mentők közös erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az autóba szorult férfi életét.

Életét vesztette az autójával felborult férfi Székelyberénél
2024. június 14., péntek

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál

A Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették medve jelenlétére a kézdivásárhelyieket pénteken este. A nagyvadat a város Szentkatolna felőli kijáratánál látták.

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!