A turistaidény lejárta után lebontják, majd újjáépítik Szováta egyik jelképét

A turistaidény lejárta után lebontják, majd újjáépítik Szováta egyik jelképét

A fürdőtelep felső részén, a mai Rózsák utcájában áll Bernády egykori villája

Fotó: Boda L. Gergely

Közvetlenül a turistaidény lejárta után kezdenek neki a szovátai Bernády Villa lebontásának és újjáépítésének. A B kategóriás műemlék, amely a fürdőváros egyik jelképe, évtizedek óta elhagyatottan és elhanyagoltan áll.

Szucher Ervin

2017. július 15., 17:582017. július 15., 17:58

Közel négy évtizedes enyészet után kedvező fordulat állhat be a Szováta egyik szimbólumának számító Bernády Villa életében. Marosvásárhely száz évvel ezelőtti polgármesterének, Bernády Györgynek az egykori tulajdonát képező épületet szeptember végén darabonként szétszedik, majd Keresztes Géza és Csákány Dezső korhű tervei alapján újjáépítik.

Idézet
Jelenlegi állapotában a fából készült, évtizedek óta lakatlan villa menthetetlen. Hátsó oldala kidőlt, a földszint plafonja beszakadt. Egyetlen megoldás maradt: a szétbontása, majd újjáépítése. Az épület meg fogja őrizni a jellegzetességét, és az összes díszítő elemét

– magyarázta lapunknak Keresztes Géza. A számos műemlék restaurálásában résztvevő vagy a munkálatokat szakmailag felügyelő marosvásárhelyi műépítész derűlátónak mutatkozik: szerinte

amennyiben az építők is komolyan veszik a feladatukat, a Bernády Villa a közeljövőben ismét a fürdőtelep ékességévé válhat.

Az elmúlt években Szovátán több villát sikerült úgy újjáépíteni, hogy a homlokzata megőrizte a 19. század eleji eredeti stílusát. A Bernády Villa azonban nagyobb kihívást jelent – tulajdonosnak, tervezőnek, építőnek. B kategóriás műemlék lévén, évekbe tellett a tervek elkészítése és a jóváhagyások beszerzése.

A fürdőtelep felső részén, a mai Rózsák utcája 133. szám alatt álló villát Marosvásárhely korszakalkotó polgármestere, Bernády György és negyedik felesége, Kelemen Margit 1929-ben vásárolta. A nem sokkal a századforduló után felhúzott Etelka Villát az új tulajdonos a kor divatja és saját ízlése szerint alakította.

Amint néhai Józsa András helytörténész leírta, a felújításkor, a déli oldal kismértékű kitoldását leszámítva, Bernády megőrizte az Etelka Villa alapjának eredeti méreteit. Jelentősebb átalakítást csupán az emeleti részen eszközölt, annak bővítésével. Az ingatlan központi része egy kétszintes, faszerkezetű épület, amelyet két oldalon hangsúlyos félemeletes tornyok vesznek közre.

A kor oly divatos szecessziós stílusát máig is jól kivehető népi elemek gazdagítják.

További – szintén Bernády Györgynek köszönhető – látványossága a négyszárnyú főbejárat, és az impozáns kapu gazdag színes üvegdíszítése. A stílusos épület egyediségének köszönhetően egyben elüt a környékbeli épületektől, de ugyanakkor szépen illeszkedik a fürdőtelep arculatába.

Galéria

Jelenlegi állapotában menthetetlen az évtizedek óta korhadó épület

Fotó: Boda L. Gergely

A villa előtti díszes kapuk, szakállszárító, filagória építése a villa körüli park kialakítása 1933 és ’34 között történt, miután 1932–33 telén kivágták a kertépítészeti munkálatokat zavaró fákat. Az Etelka nevet 1936-ban módosítják Bernádyra – a polgármester szívbetegségben elhalálozott lánya, Györgyike emlékére. Vásárhely elöljárója, fiatalon elhunyt gyermeke, majd megözvegyült felesége 1946-ig használta a villát, amikor egy Bukarestben élő gazdag zsidó orvosnőnek, Solomon Rozának adta el.

Államosítás után az ingatlan a Vila Bernad nevet viselte, ezt hirdeti ódon cégtáblája ma is.

A ’89-es fordulat után az épületet fél évszázadon keresztül ügykezelő fürdővállalat lemondott annak karbantartásáról, ám tulajdonjogáért a végsőkig harcolt. Amint Fülöp Nagy János vezérigazgató elmondta, a fürdővállalat még a rendszerváltás előtt „kivonult” a villából.

Idézet
Ha jól emlékszem, az épület olyan rossz állapotba került, hogy már tíz esztendővel az 1989-es rendszerváltást megelőzően egyetlen vendéget sem szállásoltunk ide

– mesélte a mostani vezérigazgató. Fülöp egyvalamire mégis büszke: a szocializmus utolsó éveiben a megyei turisztikai hivatal román igazgatójának, Pavel Chioreannak a jóváhagyásával a szovátaiak visszafesthették az épület homlokzatára és kapujára a tulipános motívumokat. Ezek, akárcsak a teljes ingatlan, mára ismét megkoptak.

Hosszas pereskedés után a kétezres évek közepén az épületet sikerült visszaszerezniük Solomon Roza lányainak, Palade Sulamitnak és Seuermann Fannynak.

Egy időben a Szovátán létrejött Bernády Egylet szerette volna megvásárolni és megmenteni, azonban erre nem volt lehetősége. Szóba került az önkormányzat is, ám a városháza álmát szintén az anyagiak foszlatták szét. A település új polgármestere, Fülöp László szerint egyébként is más prioritásai vannak a városházának; inkább egy olyan villára volna szüksége, amelyet vendégházként működtethetne.

Galéria

Fotó: Boda L. Gergely

A mintegy hétezer négyzetméteres telekkel rendelkező épület iránt a szomszédos Hotel Aluniş tulajdonosa, a szállodakomplexum bővítését fontolgató Ioan Piroşca is érdeklődött. A romos állapotban lévő villát a Düsseldorfban élő idős örökösöket képviselő bukaresti ügyvédi irodától végül a marosvásárhelyi származású Szász Annamária vásárolta meg. Azon túl, hogy az új tulajnak évekig kellett várnia az újjáépítés engedélyeztetésére, az ügyészséget is kénytelen volt megjárnia.

Idézet
Valaki, aki lényegében rajtam akart ütni, feljelentette az új tulajdonost, azzal vádolva, hogy nem tartja karban az épületet. A jóakaró melléfogott, hisz már javában folytak a statikai felmérések és a terv előkészítésének munkálatai

– mondta el lapunknak Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, aki a megyei önkormányzat elnökeként is nyomon követi a Bernády Villa sorsát. Az új tulaj, a magyar–svájci állampolgársággal rendelkező hölgy és dániai férje remélik, hogy amennyiben az ősszel elkezdődnek a munkálatok, mielőbb sikerül visszaadni Szovátának és a Sóvidéknek egyik legszebb építészeti gyöngyszemét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika

Kardiológus, szülész-nőgyógyász, ortopéd, urológus és sebész szakorvos fog rendelni hétfőtől azon a szentegyházi klinikán, amelyet egy helybéli házaspár álmodott meg. Gyermekorvossal és belgyógyásszal is tárgyalnak már.

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika
2024. március 22., péntek

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről

Létrehozták a Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be Vida Gábor, a Látó Irodalmi folyóirat főszerkesztője pénteken a marosvásárhelyi Gemma Kávézóban. Az első díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján jelentik be.

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről
2024. március 22., péntek

Óvások miatt konyha nélkül működik másfél éve a Napocska napközi

A napközi másfél éve konyha nélkül volt kénytelen működni az új épületében, ugyanis a város által kiírt közbeszerzés eredményét megóvta egy bukaresti cég, amely végül tavaly megnyerte a pert. A kivitelezéshez azonban csak most februárban fogott hozzá.

Óvások miatt konyha nélkül működik másfél éve a Napocska napközi
2024. március 22., péntek

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai

A református kollégiumok fontosságáról beszélt Marosvásárhelyen Kató Béla református püspök, akinek társaságában egy különleges tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők csütörtökön este a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályának várbeli épületében.

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai
2024. március 22., péntek

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor

Úgy kell gondolkodni, hogy amit ma megalkotunk, annak a következő generációk számára is meg kell legyen a gyümölcse – vallja Eigel Tibor, aki polgármesterjelöltként indul a gyergyószentmiklósi RMDSZ-előválasztáson.

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor
2024. március 22., péntek

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”

A Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, továbbá a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállításának és vásárának megnyitóját tartották péntek délelőtt Csíkszeredában. Az eseményen jelen volt Nagy István, Magyarország agrárminisztere is.

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”
2024. március 22., péntek

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt

Több mint tíz fát vágtak ki a bánkfalvi temetőnél, ami miatt többen elégedetlenségüket fejezték ki Facebookon. Mint kiderült, azért kellett kivágni a fákat, hogy újjáépíthessék a temető régi, meglehetősen megrongálódott kerítését.

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt
2024. március 22., péntek

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen

A jelenlegi tizenegy marosvásárhelyi RMDSZ tanácsosból öt nem folytatja munkáját a városi önkormányzatban, helyüket, a júniusi választások után mások veszik át – döntött a városi szervezet jelölő-küldöttgyűlése csütörtökön este.

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen
2024. március 22., péntek

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást

Az udvarhelyszéki főnemesi családokról tartanak előadást az Orbán Balázs Akadémia keretében március 26-án, kedden Székelyudvarhelyen.

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást
2024. március 21., csütörtök

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala

Új zenekart alapított a tavaly feloszlott Teddy Queen együttes énekese. A friss zenekar tovább erősíti a gyergyói zenekarok névsorát. Felállásukat illetően igazi székely zenekarról beszélhetünk.

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!