A székelyföldi tinédzserek körében is hódít a snüssz

A székelyföldi tinédzserek körében is hódít a snüssz

Nikotinpárnák. A fiatalok elsősorban a nyugtató, tompító hatása miatt használják a snüsszt

Fotó: Pixabay

Íme az újabb hóbort, amely túl nagy dózis esetén izzadást, szapora szívverést, hányingert és rosszullétet is okozhat. Ugyanakkor a rendszeres, nagyobb mennyiségű nikotin-bevitel függőség kialakulásához vezet és az egészséget – többek között a fogakat – is károsítja. Igen, a „snüsszözésről” van szó.

Farkas Áron Imre

2024. február 19., 08:002024. február 19., 08:00

Füst- és szagmentes, bárhol és bármikor észrevétlenül fogyasztható, egyszerre élénkítő és nyugtató hatású – mindezek miatt a fiatalok új kedvenc dohányterméke a snüssz.

Az ínyre tapasztható, nyálkahártyán keresztül felszívódó nikotinpárnák a székelyföldi tizenévesek körében is egyre népszerűbbek,

ezért diákok, iskolaigazgatók és pszichológus segítségével próbáltuk feltárni a jelenség hátterét, ugyanakkor fogorvost is megkérdeztünk a snüssz-fogyasztás lehetséges kockázatairól.

A klasszikus cigaretta mellett az utóbbi években számos más alternatíva jelent meg a piacon, mint például a fiatalok által szintén előszeretettel használt elektromos hevítésű termékek, illetve a füstmentes dohánytermékek, mint amilyen a snüssz is. A kisméretű teafilterhez hasonlító párnát az íny és a felső ajak közé kell helyezni, ahol a nyál hatására kioldódik belőle a nikotin, és a nyálkahártyán keresztül közvetlenül a véráramba, onnan pedig az agyba jut.

A hatás perceken belül érezhető, egyszerre okoz eufória-szerű feldobottságot és ellazult állapotot.

Szinte teljesen észrevétlenül, diszkrét módon fogyasztható, nem zavarja a közelben levőket, és mivel nem bocsát ki füstöt, mint a cigaretta, a szülők és a tanárok tudta nélkül, akár otthon vagy a tanórák alatt is használni tudják a fiatalok. A kis párnák különböző nikotintartalmú változatokban érhetők el, túl nagy dózis alkalmazása esetén izzadást, szapora szívverést, hányingert, rosszullétet is okozhatnak, ugyanakkor a rendszeres, nagyobb mennyiségű nikotin-bevitel függőség kialakulásához vezet és az egészséget – többek között a fogakat – is károsítja.

A snüssz 18. századi svéd találmány, amely idővel a skandináv államok legelterjedtebb füstmentes dohánytermékévé vált. Eredeti változata sóval és vízzel összekevert, őrölt dohányleveleket tartalmaz, ennek értékesítése azonban – Svédország kivételével – tilos az Európai Unióban.

A köznyelvben snüsszként emlegetett termékek legtöbbször valójában nikotinpárnák, amelyek tiszta növényi rostból, hozzáadott nikotinnal készülnek, dohányt pedig egyáltalán nem tartalmaznak.

A kis, teafilterszerű zacskók a hozzáadott ízesítőanyagoknak és édesítőszereknek köszönhetően számos különböző aromában elérhetők, emiatt is váltak vonzóvá a fiatalok számára.

Iskolaidő alatt is használják a diákok

Az általunk megkérdezett sznüssz-fogyasztó tinédzserek elmondták, barátaik, iskolatársaik révén ismerkedtek meg a nikotinpárnákkal, amiket idővel rendszeresen kezdtek használni. Van, aki csak hetente néhányszor veszi igénybe, más akár 4–5 darabot is elfogyaszt naponta.

A fogyasztók éberségről, feldobottságról, fokozott koncentrációról számolnak be, ugyanakkor a nikotin nyugtató, lazító hatását is kiemelik. Mint mondják, a snüssz hatása annak minőségétől és erősségétől is függ. Úgy tapasztalják,

a rosszabb minőségű, szintetikus anyagból készült termékek nagyobb eséllyel okoznak hányingert vagy rosszullétet, de egyénenként is eltérő lehet a szervezet reakciója.

Használatát a nikotin nyújtotta kellemes érzéssel indokolják, de azt is kiemelik, hogy a snüssszt bárhol és bármikor tudják fogyasztani, nem feltűnő és nem zavarja a környezetüket. Nikotin-éhségüket kielégíti, mivel nagyobb mennyiséget tartalmaz a cigarettánál, állításuk szerint azonban utóbbi fogyasztásának jobb hangulata van. A megkérdezettek között van, aki aktívan sportol, ezért választja inkább a füstmentes megoldást, de olyan is akad, aki a cigaretta okozta kellemetlen szájszagot próbálja elkerülni használatával.

A diákok a snüsszt iskolaidő alatt is használják, különösen a szünetekben,

mivel bevallásuk szerint pozitívan hat a teljesítményükre, megnyugtatja őket, jobban tudnak tőle koncentrálni, illetve egyfajta jutalmat is jelent számukra a tanórák megpróbáltatásai után. A megkérdezett fiatalok többsége bevallja, hogy már nikotin-függőnek tekinti magát, emiatt egyre erősebb snüsszt kell használnia, hogy a várt hatást elérje, más viszont azt állítja, csak élvezetből használja a nikotinpárnát és bármikor le tudna mondani róla.

A snüsszt dohánytermékeket árusító boltból, illetve az internetről is be tudják szerezni, egy csomag már 20–25 lejért megvásárolható, de a minőségibb termékek 35–40 lejbe is kerülhetnek – osztották meg velünk. Tapasztalataik szerint környezetükben is elterjedt a snüssz-használat, számos olyan fiatalt ismernek, akik hozzájuk hasonlóan rendszeres fogyasztók, de sokan használják a snüsszt a cigarettázás kiegészítéseként is.

A tanárok nehezen tudnak lépést tartani

Egy általunk megkérdezett székelyföldi iskolaigazgató úgy nyilatkozott, az intézmény vezetése nem tud ugyan arról, hogy a diákok snüsszt használnának, mivel azonban a termék fogyasztása külső szemlélődő számára nehezen észrevehető, nem zárható ki, hogy egyes fiatalok a tanárok tudta nélkül élnek vele. Mint mondta, a diákok körében leginkább az elektromos cigaretta használata népszerű, de az iskola területén ez sem jellemző.

Idézet
A dohánytermékek használatát teljes mértékben tiltja a belső rendszabályzat, ha valakit mégis rajtakapunk, az büntetésre számíthat

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az iskolán kívüli fogyasztás követésére nincs lehetőségük.

Hozzátette, a diákok számára tanév közben több foglalkozást is szerveznek, amelyek alkalmával felhívják a figyelmüket dohányzás és a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, viszont a tanárok is nehezen tudnak lépést tartani a piacon megjelenő újabbnál újabb termékekkel. „A világ folyamatosan változik, újabb generációk jönnek, akik másképp látják a dolgokat, de megtesszük, amit tudunk, hogy ne legyen probléma” – mondta el az igazgató.

Inkább a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni

A Székelyhon által megkeresett iskolapszichológus szerint a diákok elsősorban a nyugtató, tompító hatása miatt használják a snüsszt, mivel az az ínyre tapasztva gyorsan felszívódik és kifejti hatását, ugyanakkor iskolán belül, akár óra közben is lehet fogyasztani.

Idézet
Egy stresszes helyzetben, mondjuk felelés előtt, vagy amikor érzelmileg feldúltak, esetleg indulatosak, bármikor elő tudják venni, bármikor használhatják és nem lehet észrevenni azonnal

– mondta el a szakember.

Hozzátette, a fiatalok számára egyfajta kihívást is jelent, hogy minél magasabb nikotintartalmú terméket próbáljanak ki, feszegessék a határaikat, és így próbáljanak bizonyítani diáktársaiknak.

A pszichológus úgy véli, a szülők és a tanárok részéről egyaránt fontos lenne a jelenség megelőzésre fektetni a hangsúlyt, a „prédikálás” helyett helyes döntéshozatalra vezetni a fiatalt.

Idézet
A magyarázaton és a helyes útra való terelésen alapuló beszélgetéseknek kevés hatásuk van. Ezzel szemben a prevenció kimondottan arról szól, hogy megtanulja, hogyan hozzon felelős döntést

– fogalmazott.

A szakember kiemelte, a fiataloknak fontos felkínálni alternatív lehetőségeket, amelyekkel kiválható a nikotintartalmú termékek hatása. Például, ha valaki kihívásként, bizonyítási vágyból fogyaszt snüsszt vagy cigarettát, akkor olyan tevékenységeket kell felkínálni számára, amelyek ugyanazt az érzést kínálják, ha pedig ellazulás céljából gyújt rá, akkor érdemes megnézni, hogy milyen más, kevésbé káros módokon tudná megnyugtatni magát, például egy hobbi vagy valamilyen szabadidős tevékenység segítségével.

Visszafordíthatatlanul károsíthatja a fogakat

Mivel a snüsszözés a szájnyálkahártyára és a fogakra is káros hatással van, fogászati szakembertől is érdeklődtünk a nikotinpárnák használatának lehetséges negatív következményeiről. Péter Gabriella Edit fogorvos megkeresésünkkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

mivel a párnácskák közvetlen kapcsolatban vannak a fogínnyel, tartós használat esetén visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak: kezdetben ínygyulladás jelentkezik, ami idővel fogágybetegséggé súlyosbodik, végül pedig akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

„Az ínygyulladás vérzéssel jár, amitől az emberek megijednek és elhanyagolják a szájhigiénét, nem merik megfelelően tisztítani a fogakat, elindul egy negatív folyamat és idővel kialakul a fogágybetegség” – fogalmazott, hozzátéve, a snüssz-fogyasztás fogkő keletkezéséhez vezet, illetve az íny és a fogak elszíneződését is kiváltja.

A szakember elmondása szerint neki még nem volt olyan páciense, akinél a snüssz használata súlyos elváltozást okozott volna, fogínygyulladással azonban több fiatal is fordult már hozzá, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy lehetőleg ne fogyasszon snüsszt, ha pedig mégis, akkor fokozottan figyeljen oda a szájhigiéniára, probléma esetén pedig minél előbb forduljon fogorvoshoz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!