A székelyföldi színházak működésére is hatással lesznek a megnövekedett energiaárak

A székelyföldi színházak működésére is hatással lesznek a megnövekedett energiaárak

Lassan minden a feje tetejére áll. A színházakat is elérte a megnövekedett energiaárak következménye

Fotó: Bereczky Sándor - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

„A megnövekedett energiaárak nem csak az egyéni háztartásokban éreztetik hatásukat, hanem a közintézmények működésére is hatással vannak, ilyen például a színház. Bár a legtöbb intézmény nem kapott még idén gázszámlát, de a szolgáltatók már előre jelezték, jóval nagyobb energiaárakra számíthatnak a székelyföldi színházak is. A kormánynak központi megoldást kell találnia a problémára, hiszen a színházakat fenntartó intézményeknek gondot jelentenek a megnövekedett energiaárak.

Hajnal Csilla

2022. január 12., 22:042022. január 12., 22:04

2022. január 12., 22:102022. január 12., 22:10

A Kolozsvári Állami Magyar Színháznak nyolcszor nagyobb összeget kell fizetnie a gázellátásért ezután, ami elviszi a költségekre szánt keret jelentős részét – mondta el nemrégiben Tompa Gábor színházigazgató. Mint rámutatott,

a megnövekedett gázszámla akár a színház tevékenységét is veszélyeztetheti, hiszen a szolgáltatások díját is a produkciós költségekből kell elvonni.

Az igazgató hozzátette, a napokban kötött új szerződést a gázszolgáltatóval, melynek értelmében a színház nyolcszor több pénzt fog fizetni a gázért, mint eddig. Így

amennyiben nem történik közbelépés, előfordulhat, hogy be kell szüntessék a teátrum tevékenységet

– vázolta a sajtótájékoztatón a pesszimista forgatókönyvet Tompa Gábor. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2021 decemberéig 110 lejes megawattóránkénti (Mwh) áron vásárolta a gázt, amihez még hozzászámolták az általános forgalmi adót (ÁFA) és a jövedéki adót. 2022. január hónapra viszont 720 lej/MWh + ÁFA + jövedéki adó áron tudott szerződést kötni a szolgáltatóval a kulturális intézmény.

A gázár hétszeres drágulását és a színház havi gázfogyasztását figyelembe véve a téli hónapokban, az intézmény januári gázszámlája várhatóan 260 ezer lej lesz

– közölte a színház sajtóközleményében. 

Négyszeresére növekszik

A megnövekedett energiaárak a székelyföldi színházak működését is befolyásolják majd, bár idén még nem kaptak gázszámlát az intézmények. Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója lapunk megkeresésére kifejtette:

még nem látják pontosan azt, hogy miként fogja befolyásolni a megnövekedett gázár a színház működését, amely tulajdonképpen attól fog függeni, hogy az ez évi költségvetésben mennyi pénzt tudnak adni a teátrumnak.

Azt viszont előre tudja, hogy körülbelül négyszeresére nő a gázszámla az eddigiekhez képest. „Bár nem mindig egy hónapra számláznak, de tavaly a színház legnagyobb gázszámlája 15 ezer lej volt, ez most négyszeresére növekszik” – számolt be a Székelyhonnak Veress Albert színházigazgató.

Az épület modernizálására várnak

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vezetőjétől, Albu Istvántól megtudtuk, a színház – akárcsak a legtöbb gyergyószentmiklósi háztartás – a városi központi fűtéshálózatra van rácsatlakoztatva. „Hogy a gázárak növekedése mennyire fogja befolyásolni a színház működését, egyelőre nem tudjuk, de biztosan fogja” – fogalmazott Albu István. Hozzátette,

a Figura Stúdió Színház épületének fűtésszámlája télen általában 25 ezer lej körül van, de remélik, hogy ez javulni fog, mert várhatóan az épületet teljesen felújítják idén, amelynek éppen az energiatakarékosság a célja – hőszigetelnek, nyílászárókat cserélnek, a fűtéshálózatot modernizálják

– tudtuk meg a gyergyószentmiklósi színházigazgatótól.

A kormánynak kell lépnie

Központi megoldást kell találni a megnövekedett energiaárakkal járó következményekre, a kormánynak meg kell védenie bizonyos területeket, más megoldást Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója sem lát. Mint lapunknak megfogalmazta, természetesen befolyásolja a színház működését a gázszámla növekedése, hiszen nagyon megnőttek a gázárak. „Várjuk, hogy mi fog történni országos szinten, mert véleményem szerint erre megoldást kell találni, bizonyos területeket meg kell védenie a kormánynak, hogy ne legyen nagy baj.

Meg vagyok győződve arról, hogy ha úgy megnövekednek a költségvetések, akkor az nagy gondot fog jelenteni a városi tanácsnak. Központilag kell ezt megoldani, nem látom, hogy másként hogyan lehetne

– nyilatkozta a Székelyhonnak Bocsárdi László. A sepsiszentgyörgyi színház gazdasági igazgatójától, Kádár Orsolyától megtudtuk, még nem kapott a színház számlát ebben az évben, de a szolgáltatók annyit jeleztek eddig, hogy idén a leszámlázott hőenergia ára körülbelül duplája lesz a tavalyhoz képest. 

Vásárhely a kolozsvárihoz hasonló gázszámlára számít

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban nem kaptak még gázszámlát januárban, de az előre közölt adatok alapján ki tudják számítani, hogy a számla 255 ezer lej lesz. Amint a teátrum vezérigazgatója, Gáspárik Attila elmondta, ők – csakúgy, mint a kolozsvári színház – a minisztérium alárendeltségébe tartoznak, s a szaktárcától várják is a helyzet megoldását.

Már augusztusban tudtuk, hogy ez lesz, fel kell készülni rá és kezelni kell a kérdést. Azóta folynak a tárgyalások a minisztériummal, reméljük, nemsokára sikerül megoldást találniuk a költségek enyhítésére

– nyilatkozta Gáspárik. Rámutatott, míg a vásárhelyi színház gázszámlája júniusban 2600 lej volt,

decemberben már 65 ezer lej fölé ugrott, számításaik szerint pedig a januári egészen pontosan 255 058 lej lesz.

Mindezekhez jön majd egy 41 ezer lejes villanyszámla, ami decemberben még 17 ezer lej volt. „Ki fogjuk fizetni, mit csináljunk egyebet? Decemberben és most is írtunk a minisztériumnak, most elküldtük a legújabb számításainkat. Ezek alapján nekik kell megoldást találniuk” – mondta a színigazgató, aki szerint a megoldás az lenne, ha színházak esetében is befagyasztanák az árakat úgy, ahogy a kórházak esetében tették.

Ugyanakkor Gáspárik Attila elmondta, hogy nem igazán érti, hogy a kolozsváriaknál mi történik, mert ott egyrészt két épület van egy intézményben, tehát kérdés, hogy a gázszámla csak a kolozsvári színházé, vagy oszlik kétfelé az operával, másrészt

a produkciós költségek nincsenek egyben az intézmény fenntartási költségekkel, vagyis a produkciós költségekből nem lehet számlákat fizetni, nem egy kalapból megy a kettő.

Ennek ellenére – teszi hozzá – a probléma valós, amellyel eddig nem foglalkoztak érdemben Bukarestben.

Fotó: Beliczay László

Három intézmény működik egy épületben

Még nem kaptak számlát januárban, de a kolozsvári adatok fényében félve várják azt – mondta a Székelyhon megkeresésére Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója. Az udvarhelyi teátrum esete ugyanis azért érdekes, mert nem egyedül vannak az épületben,

a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház épülete három intézménynek ad otthont: a Tomcsa Sándor Színháznak, az Udvarhely Néptáncműhelynek és a művelődési háznak.

Az épület fenntartásával járó feladatokat pedig a művelődési ház látja el.

Az épület rendelkezik saját gázkazánokkal, 2019. márciusától viszont átálltak a városi távhőszolgáltatásra, amelyet az Urbana RT. biztosít.

Az energiaárak jelentős növekedése természetesen érintette a művelődési házat is, hiszen eddig az intézmény a Hargázzal is szerződéses viszonyban állt, amelynek bezárását követően az új cég már jóval magasabb áron kínálta a szolgáltatást

– mondta az igazgatónő. Hozzátette, utoljára számlát november elején kaptak, tehát az még nem novemberi volt, akkor 18 ezer lejt kellett fizetniük. „Ami a költségvetést illeti: az intézménynek az önkormányzat eddig mindig biztosította az épület fenntartásához szükséges keretösszeget, hiszen nemcsak egy, hanem három intézmény működéséhez járulnak ezzel hozzá.

Az idei költségvetés tervezésekor már a megnövekedett energiaárakkal számoltunk, reméljük, hogy a működéshez szükséges keretek ebben az évben is biztosítva lesznek

– adott hangot reményeinek Simon Mária Tímea.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház alkalmazottainak a többsége esetében már kimondta a marosvásárhelyi táblabíróság, hogy a kórház ki kell utalja számukra a 2018-2020-as időszakra járó üdülési jegyek ellenértékét.

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak
2022. március 23., szerda

Segítenek a gyergyóiaknak eljuttatni a szavazataikat a csíkszeredai főkonzulátusra

Szavazásra való részvételre buzdít Barti Tihamér a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke. A magyar országgyűlési választások napján, április harmadikán igény esetén buszjáratokat indít a Gyergyószentmiklósi RMDSZ Csíkszeredába.

Segítenek a gyergyóiaknak eljuttatni a szavazataikat a csíkszeredai főkonzulátusra
2022. március 23., szerda

Nem lesz feltétel a csíkszeredai munkahely az ANL-tömbházlakások bérlésének meghosszabbításakor

Eltörlik a csíkszeredai munkahelyre vonatkozó kötelezettséget az ifjúsági tömbházlakások bérlésének meghosszabbítására vonatkozó feltételek közül. A jövőben az is elegendő lesz szerződéshosszabbításkor, ha csíkszeredai lakóhellyel rendelkezik az igénylő.

Nem lesz feltétel a csíkszeredai munkahely az ANL-tömbházlakások bérlésének meghosszabbításakor
2022. március 23., szerda

Így értékeli a POL meglátásait Székelyudvarhely polgármestere

A Szabad Emberek Pártjának (POL), a székelyudvarhelyi városvezetést értékelő dokumentuma kapcsán érintettként megkerestük Gálfi Árpád polgármestert, aki írásban értékelte lapunknak a frakció észrevételeit.

Így értékeli a POL meglátásait Székelyudvarhely polgármestere
2022. március 23., szerda

„Feje tetejére állítják” Csíkszeredát a NyárON fesztiválon

„Négy napon át fejére állítjuk a várost jó értelemben” – hangzott el a Csíkszereda nyárindító fesztiváljának programjait ismertető sajtótájékoztatón szerdán. A június 9-12. között zajló eseménysorozat tíz helyszínen zajlik majd, közel 80 programponttal.

„Feje tetejére állítják” Csíkszeredát a NyárON fesztiválon
2022. március 23., szerda

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

Követik a városvezetés fejlesztési projektjeinek alakulását – közölte a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója szeptemberben. Akkor féléves határidőre szóló igénylistát is összeállítottak az általuk prioritásként kezelendő projektekről.

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

Nem kellett sokat várni az enyhítések után: megállt a koronavírusos betegek számának a csökkenése Romániában, az újonnan kiszűrt esetek száma ismét emelkedőben van. Elkezdődött a hatodik hullám Fejér Szilárd kémikus, kutató szerint is.

Mekkora lesz a hatodik?
Mekkora lesz a hatodik?
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

2022. március 23., szerda

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva

A sokunk által jól ismert rántotta egy újragondolt receptjét mutatta be Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki a nap legfontosabb étkezésére koncentrálva nem spórolt a hozzávalókkal.

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva
2022. március 23., szerda

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak

Az élet sok más területéhez hasonlóan a színházi életet is jócskán megnehezítette az elmúlt két év járványidőszaka. A feloldott szigorítások után most visszatérnek a normalitásba, vagyis a 2020 március előtti időszakhoz.

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak
2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM