A mindenkit érintő lakáshelyzet és a lehetséges támogatások

A mindenkit érintő lakáshelyzet és a lehetséges támogatások

Fotó: Haáz Vince

A magyarországi, romániai és európai lakáshelyzetet, az ingatlanberuházások kérdését, illetve a magyarországi – Románia számára is követendő példának ajánlott – lakáscélú állami támogatásokat áttekintő előadást tartott dr. Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) országos alelnöke a szervezet meghívására Csíkszeredában.

Kovács Attila

2024. március 01., 20:422024. március 01., 20:42

2024. március 02., 15:312024. március 02., 15:31

Milyen otthonteremtési és -felújítási, Magyarországon bevált programokat tudna követni Románia, mi a helyzet a lakásépítkezések, lakhatási költségek és körülmények, ingatlanárak terén? – ezekről, és még számos hasonló, mindenkit érdeklő és érintő kérdésről beszélt csíkszeredai előadásán a helyettes államtitkár.

Dr. Csepeti Ádám az itthon is ismert, magyarországi lakáscélú támogatásokat, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), ennek falusi változata, a Babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás és a Zöld Otthon hitel tapasztalatait foglalta össze először. Mint mondta, a CSOK-ot 240 ezer család igényelte 760 milliárd forint összeggel, a Falusi CSOK-ot pedig 40 ezer, és az ezt felhasználó települések felében megállt a népességfogyás. A Babaváró hitelt igénylő 278 ezer család az összegek 50 százalékát fordította ingatlanra, az otthonfelújítási támogatásra kifizetett 800 milliárd forintnak viszont csak fele ment energiahatékonysági beruházásokra, mert ez nem volt feltétel. A Zöld Otthon hitel viszont főleg a vagyonosabbaknak kedvezett – mutatott rá.

A hozzájárulás születéstámogatási hatása vegyesnek mondható a szakember szerint, az igénylő családok kétharmada egyetlen gyermeket sem vállalt, hiányoztak a kiemelt célcsoportok, sok jómódú család is nyert támogatást, ugyanakkor a babaváró hitelek nem elhanyagolható részét állampapírokba fektették. Kevés volt az energetikai korszerűsítés, az építőipari inflációhoz hozzájárult a kereslet élénkítése, az építőipari költségek megnőttek, mert kevés a magyarországi gyártó, a jelzáloghitelek kamatai emelkedtek, a régi CSOK-támogatások reálértéke csökkent – jellemezte az utóbbi évek nehéz helyzetét az államtitkár. Ezek mellett csökkent a lakásépítés mértéke, akárcsak az állami építőipari megrendelések volumene.

A 2024-től érvényes magyarországi lakáscélú támogatások, mint a CSOK Plusz, már a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve, célzottan a kedvezményes hitelösszegek növelésével ösztönzik a további gyermekvállalást, a Falusi CSOK meghatározott kistelepüléseken vehető igénybe – hangzott el. A hallgatóság részéről felmerült, hogy ezek a támogatások – mivel Romániában nem elérhetők – az anyaországi kitelepedésre ösztönözhetik az erdélyi, partiumi magyar fiatalokat is. Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarországnak ez egyáltalán nem érdeke, ők

azt szeretnék, ha a választások utáni román kormánynak át tudnák adni ezt a példát, mert ezeknek a támogatásoknak a bevezetése hasznos és szükséges lenne Románia számára is.

A jelenlegi lakáshelyzetről dr. Csepeti Ádám azt mondta, vége az alacsony kamatok korszakának, mérséklődnek a megtakarítások, és megnövekedtek a lakhatási költségek, bezuhant a lakáspiaci tranzakciók száma – ez a legtöbb európai országra érvényes. A saját tulajdonú lakással rendelkezők aránya Romániában 90 százalékos, de Magyarország is közelíti ezt az arányt, a kevés lakásépítés viszont magasra emeli az albérletárakat.

Galéria

Csepeti Ádám szerint Romániának követnie kellene a magyarországi lakáscélú támogatások példáját

Fotó: Borbély Fanni

Kitért a lakhatási költségekre is, amelyek a statisztikák szerint Romániában a havi jövedelem 20, míg Magyarországon 18 százalékát jelentik átlagosan – mint mondta, ezek alapján nem állunk rosszul.

A lakhatási szegénységi arány, amely azt a lakosságot jelenti, amely jövedelmének több mint 40 százalékát költi lakhatási célokra, Magyarországon és Romániában is 10 százalék körül mozog, ez az európai rangsor második felét jelenti. Jellemző, hogy az alacsony jövedelmű vidéki lakosság körében nagyobb a lakhatási szegénység aránya

– jegyezte meg.

A befektetési célú ingatlanvásárlás, amely a lakások bérbeadására irányul, 5-6 százalékos hasznot tud hozni jelenleg, de hosszú távon az értéknövekedés miatt jó befektetésnek bizonyult eddig is a szakember szerint. Emlékeztetett, noha itthon igen magasnak tűnnek a nagyvárosi ingatlanárak, ezek a világ számos pontjáról nézve olcsók, ezért folyamatosan vásárlásra ösztönzik a globális befektetőket.

Lakáscélú támogatásokra Romániában is nagy szükség lenne

Kérdésünkre, hogy van-e reális esélye a magyarországi lakáscélú támogatások példájára hasonló romániai támogatások bevezetésének, dr. Csepeti Ádám úgy nyilatkozott, ő optimista, mert a román kormányzati partnerek, a romániai üzleti élet szereplői látják, hogy fontos a lakosság lakhatási szükségleteinek javítása.

Idézet
Azt gondolom, hogy amennyiben a politikai stabilitás el fog a jönni a 2024-es szuperválasztási évet követően, a lakhatás egy nagyon komoly kormányzati programmá nőheti ki magát Romániában. Mi egyébként készek vagyunk arra, hogy a magyarországi lakáspolitika jó gyakorlatait és tapasztalatait megosszuk a leendő román kormányzattal, és együttműködve helyi szakértőkkel, átadjuk azokat a tudáselemeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Romániában egy erőteljes és hatékony lakásprogram induljon a fiatalok és családok számára

– vázolta. Hozzátette, látja annak lehetőségét, hogy erre akár egy kormányközi fórumot, egy akciócsoportot létre tudnak hozni, és ebben nagyon szívesen részt is vesz.

Úgy látja, ahhoz, hogy a magyarországi lakáscélú támogatások ne az erdélyi magyar fiatalokat ösztönözzék kitelepedésre, a mindenkori romániai kormányzattal egy olyan szakmai és partnerkapcsolatot kell kialakítani, hogy át tudják venni a magyarországi lakáspolitika legfontosabb elemeit.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

„Magyarországnak egyáltalán nem célja a határon túli magyar fiataloknak az anyaországba való költöztetése, mindenféle pletykával ellentétben, azt szeretnénk elérni, hogy a magyarországi lakáspolitika tetsszen a mindenkori román kormánynak, és ösztönözzük őket arra, hogy sikeres lakáspolitikákat vezessenek be. Romániában” – húzta alá dr. Csepeti Ádám.

A lakáshelyzettel kapcsolatban úgy értékelt,

az elérhető bérlakások a nagyvárosokban lennének nagyon fontosak, nemcsak azért, mert megfizethetők, hanem mert a fiatalok számára hamarabb történne a párválasztás, a családalapítás, ami előrehozza a gyermekvállalást is.

Úgy látja, ezért vizsgálni kell, hogy mi az egészséges arány a saját tulajdonú és a bérlakások tekintetében a lakhatási formák között, és ha ezt Románia okosan csinálja, akkor nagyon sok fiatalnak tud a jövőben megfizethető bérlakásokat biztosítani, ez egyben saját demográfiai céljait is szolgálja. „Azt gondolom, hosszú távon Románia is fel fogja ismerni azt, hogy a Nyugat-Európában dolgozó polgártársak számára kedvező lakhatási körülményeket kell kínálni itthon, hogy a fiatalok lássanak perspektívát a hazatérésben” – értékelt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 02., kedd

Csoma Botond: nincs mese, ott kell lenni az Európai Parlamentben, hogy a magyarokat meg tudjuk védeni közösségünk ellenségeitől!

Székely Kriszta interjúja Csoma Botonddal, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjével.

Csoma Botond: nincs mese, ott kell lenni az Európai Parlamentben, hogy a magyarokat meg tudjuk védeni közösségünk ellenségeitől!
2024. április 01., hétfő

Tarlótűz pusztít Csíkszereda határában

Nagyjából kéthektáros területen ég a száraz növényzet Csíkszereda Csíkcsicsó felőli kijáratánál – közli a Hargita megyei tűzoltóság.

Tarlótűz pusztít Csíkszereda határában
Tarlótűz pusztít Csíkszereda határában
2024. április 01., hétfő

Tarlótűz pusztít Csíkszereda határában

2024. április 01., hétfő

Tűz martalékává vált a nehéz sorsú vargyasi fiúk háza

Újabb súlyos megpróbáltatást tartogatott az élet az eddig is sok nehézséggel küszködő, erdővidéki árva testvéreknek. A Vargyas-szorosban lévő házuk húsvét előtt porig égett.

Tűz martalékává vált a nehéz sorsú vargyasi fiúk háza
2024. április 01., hétfő

Akik nem tudták kivárni, hogy kijózanodjanak, mielőtt autóba ültek volna

Több esetben kaptak el alkohol vagy illegális szerek hatása alatt vezető sofőröket a Hargita megyei rendőrök húsvét hétvégéjén – olvasható a hatóság hétfői közleményében.

Akik nem tudták kivárni, hogy kijózanodjanak, mielőtt autóba ültek volna
2024. április 01., hétfő

Nagy mennyiségű tűzifát foglaltak le

Nem rendelkeztek a faanyag származását igazoló dokumentumokkal, ezért összességében 29 köbméternyi tűzifát foglalt le a rendőrség egy bélbori vállalatnál – derül ki a hatóság hétfői közleményéből.

Nagy mennyiségű tűzifát foglaltak le
Nagy mennyiségű tűzifát foglaltak le
2024. április 01., hétfő

Nagy mennyiségű tűzifát foglaltak le

2024. április 01., hétfő

Fák között, legelőn tombolt a tarlótűz Csinódon

Többhektáros területen pusztított tarlótűz Csinódon, ahol nem csak a legelő, de fákkal borított részek is érintettek – közli a Hargita megyei tűzoltóság.

Fák között, legelőn tombolt a tarlótűz Csinódon
2024. április 01., hétfő

A közösséget erősíti és a hagyományokat élteti a húsvéthétfői locsolás

Több mint másfél évtizede indult útjára Hargita megyében szervezett módon a húsvéthétfői locsolás, amikor népviseletbe öltözött férfiak, legények járják a portákat, és vödrökbe töltött vízzel locsolják meg az őket népviseletben váró lányokat, asszonyokat.

A közösséget erősíti és a hagyományokat élteti a húsvéthétfői locsolás
2024. április 01., hétfő

„Ünneprontás” az utakon, avagy jogosítvány nélkül és büntetéssel húsvét után

Egy híján húsz jogosítványt vontak be, és több mint 93 ezer lej értékben szabtak ki büntetéseket a Maros megyei rendőrök a „magyar húsvéti hétvégén” – közölte Maros Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

„Ünneprontás” az utakon, avagy jogosítvány nélkül és büntetéssel húsvét után
2024. április 01., hétfő

Akár levélben is – így szavazhat külföldről a parlamenti és államfőválasztáson

Hétfőtől regisztrálhatnak a www.votstrainatate.ro portálon azok a román állampolgárok, akik levélben vagy valamelyik külföldi szavazókörzetnél voksolnának az idei parlamenti, illetve államfőválasztáson.

Akár levélben is – így szavazhat külföldről a parlamenti és államfőválasztáson
2024. április 01., hétfő

Életeket menthetnek egy agyhalott nő szerveivel

Egy 58 éves nő máját, veséjét, szaruhártyáját és csontszövetét távolították el bukaresti, kolozsvári és marosvásárhelyi orvoscsoportok a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban a hétvégén.

Életeket menthetnek egy agyhalott nő szerveivel
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!