A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Fotó: László Ildikó

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, mi a választások tétje ott, ahol egyetlen polgármesterjelölt indul, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Miklós Csongor pszichológussal a Nincs mese! című székelyudvarhelyi megmondóesten.

Széchely István

2024. június 01., 09:352024. június 01., 09:35

A beszélgetést Antal Lóránt szenátor vezette fel, majd Szakács-Paál István, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje is köszöntötte az egybegyűlteket.

Miklós Csongor pszichológus volt Kelemen Hunor beszélgetőtársa,

egészen rendhagyó, hogy nem gyakorló politikussal beszélget a megmondóesten, jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

„Állok be a tanácsba”

Sok kisközösségben az ember nem tudja, hogy mit kezdjen magával, majd

„állok be a tanácsba” jellegű döntéssel politizálni kezd, és minél kisebb az önbecsülése, annál nagyobb hatalmat akar, ahogy az idő telik

– vetette fel Miklós Csongor, arról érdeklődve, az RMDSZ-vezetés érzékeli-e azt, ha egy ilyen autoriter rendszer alakul ki egy kisközösségben.

A politikába, mint minden más szakmába, kerülnek be olyanok, akik alkalmatlanok erre, de úgy gondolja, hogy az ilyen emberek előbb-utóbb ki is sodródnak a pályáról. Még akkor is, ha egy idő után már úgy gondolják, hogy alkalmassá váltak erre a szakmára

– válaszolta Kelemen Hunor.

„Országosan mi nagyon ritkán tudunk és akarunk beleszólni a helyi ügyekbe. Ez szinte ellentmond annak a képnek, ami kialakult az RMDSZ-ről, hogy ez egy nagyon feszes, pártszerűen működő szervezet. Mert az, hogy ki kellene polgármesternek, ki kellene tanácsosnak egy településre, abba az országos vezetésnek nincs beleszólása. Véleménye lehet, de beleszólása nem igazán van, azt a helyiek döntik el. Mint Székelyudvarhelyen. (…) De igen,

Idézet
hogyha azt látod, hogy valaki alkalmatlan, akkor előbb-utóbb kell tegyél valamit azért, hogy ő megértse, hogy alkalmatlan. Van, amikor ez sikerül, van, amikor nem. Van, amikor a polgárok ezt elrendezik”

– fogalmazott a szövetség elnöke, hangsúlyozva, hogy a politikai szervezet nem egy cél, hanem az eszköz, amit az erdélyi magyarság érdekérvényesítésre használhat.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Az elmúlt 34 évben történt egyértelmű változások, fejlődés ellenére van elégedetlenség, és ez természetes is. Az elégedetlenség oka régiónként változik. Székelyföldön, „tetszik, nem tetszik”, a települések nagy részén az RMDSZ vezet, tehát ott a közhatalmat az RMDSZ-el azonosítják.

Ha a polgármester jól teljesít, az emberek elégedettek, és azt kivetítik a szervezetre is, és ha nem elégedettek, azt is. De az RMDSZ-re haragudni olyan, mint az Európai Unióra megorrolni, nem lehet

– mondta Kelemen Hunor, aki egy személyzettel rendelkező házhoz hasonlítva a szövetséget és politikusait úgy fogalmazott, a személyzetre lehet haragudni, a házra nem.

A szórványban egyébként teljesen más a helyzet, ott állandóan van egy látens konfliktus, súrlódások, mindig meg kell harcolni valamiért, amiért Székelyföldön lehet, hogy már nem, így ott egy alpolgármester és 2-3 tanácsos is nagyon fontos a közösségnek, amely nem is azonosítja őket az szövetséggel

– magyarázta.

Kelemen Hunor szerint az a jó politikus, aki képes közösségben gondolkodni, és emellett a közigazgatási feladatokat is tudja teljesíteni: „itt, nálunk közösséget is kell építeni, sokszor egy polgármester annál sokkal több, mint egy egyszerű menedzsere a településnek”.

Az európai polgárok közel 64 százaléka elégedetlen

Arra a kérdésre, hogy miért fontos, hogy az erdélyi magyarságnak képviselete legyen Brüsszelben, Kelemen Hunor elmondta: mindenekelőtt azért, mert az Európai Parlamentben hozott döntések a mi életünkre is hatással vannak.

Idézet
Egy olyan közösség, mint az erdélyi magyarság – egymillió 200 ezer ember – azt a luxust nem engedheti meg magának, hogy ne legyen ott, ahol döntéseket hoznak”

– fogalmazott. Arra is kitért: az elmúlt években az EU rengeteget változott, és változni is fog, „változnia kell”. Az Európai Bizottság (EB) által rendelt, az összes tagállamban készített Eurobarométer szerint az európai polgárok közel 64 százaléka elégedetlen a bizottság munkájával, és változást szorgalmaz. Kelemen szerint külön kell választani azokat, akik az EB-re dühösek – ők vannak sokan –, és azokat, akik az Európai Unióval elégedetlenek, ők kevesen vannak.

Idézet
Az európai emberek azt mondják, hogy a házra szükség van. Ha kell, kimeszeljük, nyílászárókat cserélünk, megjavítjuk a csapokat. Viszont azt is mondják, hogy a személyzettel baj van, azzal valamit kezdeni kell”

– fogalmazott.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Kelemen úgy látja, az európai polgárok visszakérik a bürokratáktól azt az Uniót, amit annak idején megismertek, belaktak. A vállalkozók a versenyképességet, a mezőgazdászok a piacon maradáshoz szükséges támogatásokat szeretnék visszakapni. Szerinte szinte

nincs is olyan társadalmi réteg, amely elégedett lenne, és amely nem érzi úgy, hogy valamit elveszített az utóbbi időszakban.

Egyértelműen megnőtt az euroszkeptikusok aránya, de ők nem az EU végét, hanem

egy jobb Uniót, a polgárokhoz közeli Uniót akarnak.

A megmondóesten az orosz-ukrán háború is szóba került. Kelemen felidézte, hogy a napokban a kolozsvári egyetemistákkal beszélgetett, és úgy tapasztalta, a fiatalokban van egy nagy adag szorongás a háborúval kapcsolatban, azt látják, hogy a konfliktus nem akar véget érni, és az a lehetőség is fennáll, hogy továbbterjed.

Idézet
Amikor azt kérdezik, hogy mikor lesz vége a háborúnak, azt szoktam mondani, hogy azt sem tudjuk, mikor kezdődött”

– fogalmazott az RMDSZ elnöke a konfliktus okaira és lehetséges végkimenetelére vonatkozó kérdésre. Szerinte a mostani helyzet egy nagyon hosszú folyamat következménye, és egy olyan átrendeződés zajlik, amiről ha valamit kellene, akkor azt tudná mondani, hogy

egy új világrend kialakulása van folyamatban.

Az új világrend pedig mindig hosszú ideig alakul ki.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Alkoholizmus, agresszió, öngyilkosság – társadalmi problémák Székelyföldön

A beszélgetésen a lelki és szellemi egészség témája, társadalmi problémák is szóba kerültek, és felmerült a kérdés, hogyan tud ezeken segíteni a politikum? Kelemen rámutatott: a statisztikákat mindannyian látjuk, és tudjuk, hogy nem újkeletű problémáról van szó, hiszen

Székelyföld már évtizedek óta olyan súlyos problémákkal néz szembe, mint az alkoholizmus, az agresszió, az öngyilkosság.

Szerinte a politikumnak egyrészt azokat kell támogatnia, akik ebben segítséget tudnak nyújtani, vagyis a szakembereket. Másrészt

elengedhetetlen a remény ébren tartása, hogy az emberek bízzanak abban, hogy változtatni tudnak a saját sorsukon.

Ide kapcsolódik a bizalom kérdése is, ami szerinte óriási kihívás. „Ha van bizalom, akkor egy társadalom, egy közösség sikeres. Ha a bizalmat erősíteni tudod, akkor az emberek egymás felé fordulnak, egymástól segítséget kérnek, és egymásnak segítséget is nyújtanak” – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Emelni a tétet

Az est közönségkérdések részében Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy

az erdélyi magyar emberek számára más megközelítést kell adjon a szövetség az őszi parlamenti és elnökválasztásra, mint amit a román politikai pártok használnak.

„Nagy többségük ébren tudja tartani a politikai közösségében azt a reményt, hogy egy ilyen szuperválasztási évben azért fontos az elsőt megnyerni, hogy megnyerjük az utolsót is, a parlamenti és elnökválasztást. Az erdélyi magyar emberekben azért nem lehet ezt a reményt fenntartani, mert

Idézet
tudjuk mindannyian, hogy mi nem fogunk Romániának elnököt adni, bár megérdemelné Románia.”

Ezért a szövetség csak úgy tudja „emelni a tétet” – folytatta az RMDSZ elnöke –, ha a közösségi felelősség mellett az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozzák, ami bonyolult, különösen azokon a székelyföldi településeken, ahol csak egy jelölt indul a választásokon, hiszen ő úgy is megnyeri azt, ha csak a családja megy el szavazni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 02., kedd

Nyári programtérkép: ezekkel az eseményekkel fűszerezd a júliusod

Ha nyár, akkor programok: koncertek, táborok, workshopok, kiállítások, előadások. Összegyűjtöttünk egy nyári székelyföldi programajánlót.

Nyári programtérkép: ezekkel az eseményekkel fűszerezd a júliusod
2024. július 02., kedd

Sínre dőlt, utat eltorlaszoló fák, pincéket, udvarokat elárasztó víz – nem vonult el a vihar nyom nélkül

Mintegy negyven percet kénytelen vesztegelni a 4512-es jelzésű személyvonat Ratosnyán, mivel a kedd délutáni viharban fa dőlt a vasúti sínekre Palotailván. Emellett a nagy esőzés következtében a víz pincéket is öntött el több Maros megyei településen.

Sínre dőlt, utat eltorlaszoló fák, pincéket, udvarokat elárasztó víz – nem vonult el a vihar nyom nélkül
2024. július 02., kedd

Több forrásból ered a háromszéki ivóvízprobléma

A hetek óta tartó hőségben mindenhol megnövekedett a vízfogyasztás, Kovászna megyében több települést is fenyeget az ivóvízhiány. A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szotyorban múlt héten már-már elviselhetetlenné vált a probléma.

Több forrásból ered a háromszéki ivóvízprobléma
2024. július 02., kedd

Csalás miatt 35 diákot kizártak kedden az érettségiről

A nyári érettségire feliratkozott diákok 97,7 százaléka vett részt kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematika vagy történelem) tartott írásbeli vizsgán – számolt be az oktatási minisztérium.

Csalás miatt 35 diákot kizártak kedden az érettségiről
2024. július 02., kedd

Villámcsapás miatt keletkezhetett a tűz

Tűz ütött ki kedden délután a Gyergyóvárhegy községi Fülpén egy ház melléképületében. A tüzet feltehetően villámcsapás okozta.

Villámcsapás miatt keletkezhetett a tűz
2024. július 02., kedd

Kisteherautó hajtott egy személygépkocsiba Madéfalván

Több mentőegységet riasztottak kedd délután Madéfalvára, ahol egy kisteherautó hajtott egy személygépkocsiba.

Kisteherautó hajtott egy személygépkocsiba Madéfalván
2024. július 02., kedd

Veszélyes időszak előtt állunk: súlyos aszály és árvizek jöhetnek

Az országos hidrológiai intézet és a meteorológiai szolgálat aggasztó előrejelzései miatt összeült kedden a környezetvédelmi minisztériumban a vészhelyzeti tárcaközi bizottság.

Veszélyes időszak előtt állunk: súlyos aszály és árvizek jöhetnek
2024. július 02., kedd

Borboly Csabától nyálmintát vett a rendőrség – negatív lett a drogtesztje

Drogtesztkészülékeket kaptak a Hargita megyei közlekedésrendészek, ezzel duplájára nőtt a lehetősége annak, hogy kiszűrjék a pszichoaktív szereket fogyasztókat. A tanácselnök is kipróbált egy készüléket.

Borboly Csabától nyálmintát vett a rendőrség – negatív lett a drogtesztje
2024. július 02., kedd

Felszabadulhat a Baróti-Szabó Dávid utca forgalom elől lezárt szakasza

Befejeződtek a munkálatok a székelyudvarhelyi Baróti-Szabó Dávid utcában, a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál, így átadhatják a forgalomnak a lezárt utcaszakaszt.

Felszabadulhat a Baróti-Szabó Dávid utca forgalom elől lezárt szakasza
2024. július 02., kedd

Csak egy nap, de azt figyelni kell Székelyföldön is: árvízvédelmi készültség

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye több folyójára.

Csak egy nap, de azt figyelni kell Székelyföldön is: árvízvédelmi készültség
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!