Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A magán egészségügyi szolgáltatók is szerződést köthetnek az egészségbiztosítási pénztárral

Széchely István 2019. december 30., 11:46

Kihirdette Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely lehetővé teszi a magán egészségügyi szolgáltatóknak, hogy szerződést kössenek az egészségbiztosítási pénztárral, így a kötelező egészségbiztosítással rendelkező páciensek ezekben az egységekben – például a magán szakorvosi rendelőkben – a jelenleginél lényegesen olcsóbban kaphatnak ellátást.

Az új törvénynek köszönhetően az egészségbiztosítási rendszer keretén belül is igénybe vehetnek magánszolgáltatásokat a páciensek Fotó: Veres Nándor

A jogszabály értelmében az egészségbiztosítási pénztárral szerződést kötő magán egészségügyi szolgáltatók számára a pénztár megtéríti az egészségbiztosítással rendelkező páciensek által igénybe vett szolgáltatások állami tarifáját, így

ezeknek a betegeknek csak az alapár és a magánrendelő vagy magánkórház saját díjszabása közötti különbözetet kell kifizetniük.

Az intézkedés céljáról

Az intézkedés célja megteremteni a törvényes lehetőségét annak, hogy a biztosítottak az egészségbiztosítási rendszer keretén belül is igénybe vehessék magánrendelők és magánkórházak szolgáltatásit, és a pénztár által elszámolt költségeken túl egyéni hozzájárulásként fizessék ki a különbözetet az ellátásért azoknál a magán egészségügyi szolgáltatóknál, amelyek szerződést kötnek az egészségbiztosítási pénztárral.

HIRDETÉS

A kötelező egészségbiztosítással rendelkező páciensek által fizetendő árkülönbözetet a magán egészségügyi szolgáltatóknak fel kell tüntetniük honlapjukon. Ha a páciens a kötelező mellett magán egészségbiztosítással is rendelkezik, akkor a szerződési feltételektől függően a különbözetet a magánbiztosító is törlesztheti. Az új jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe, gyakorlati alkalmazására pedig akkor kerülhet sor, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) belefoglalja a vonatkozó rendelkezéseket az egészségügyi rendszer működését szabályozó éves keretszerződésbe.

Talán 2020 áprilisától alkalmazzák

Mint azt Bíró László, a Hargita Megyei Orvosi Kamara elnöke portálunknak elmondta, a 2019-es keretszerződés érvényességét meghosszabbították 2020 márciusának végéig, így

valószínűleg áprilistól alkalmazzák majd a gyakorlatban az új intézkedést,

addig pedig várhatóan kidolgozzák a szabályozás alkalmazási normáit is. Ez egy teljesen indokolt intézkedés, és szinte biztos, hogy a lehetőséggel élni fognak a magán egészségügyi szolgáltatók, a kérdés már csak az, hogy az alkalmazási normák mely szolgáltatók számára teszik majd lehetővé az egészségbiztosítási pénztárral való szerződéskötést – véleményezte az intézkedést az orvoskollégium elnöke.

Szerinte ugyanakkor a szolgáltatók mellett a betegeknek is egyértelműen hasznos lesz ez a lehetőség, hiszen „nem mindegy, hogy a magánszolgáltatónál a betegnek teljes áron kell kifizetnie a konzultációt vagy esetleg csak a többletszolgáltatást fizeti meg”. Emellett a különböző egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést is könnyebbé teszi az intézkedés, az állami egészségügyi rendszerben pedig csökkenhetnek a várólisták, hiszen ha a beteg vállalja a díjszabás különbözetének kifizetését a magánszolgáltatónál, akkor akár másnap részesülhet a szolgáltatásban, nem kell napokat, heteket, esetleg hónapokat várnia, amíg az állami rendszerben sorra kerül – vélekedett Bíró László.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS