A kultúrafogyasztás is többe kerül jövőtől Maros megyében

A kultúrafogyasztás is többe kerül jövőtől Maros megyében

A növekvő költségek miatt volt szükség a drágításra. A kulturális intézményekben emelkednek a jegyárak 

Fotó: Haáz Vince

Többe kerül január elsejétől a kultúrafogyasztás Maros megyében, a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények mindegyikében emelkednek a jegyárak. Jó hír azonban, hogy néhol diverzifikálták a jegyeket, vagyis az egyszerű felnőtt-gyerek belépők mellett családi, csoportos jegyekre vagy bérletvásárlásra is van lehetőség.

Szász Cs. Emese

2022. július 31., 10:242022. július 31., 10:24

A júliusi tanácsülésen fogadta el a képviselő-testület a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények azon kérését, hogy

emeljék meg az egyes előadásokra, kiállításokra szóló belépőjegyek árát.

A módosított árak az új évadban, illetve 2023. január 1-től lépnek életbe. Az önkormányzat így jóváhagyta a Maros Megyei Múzeum, a Maros Művészegyüttes, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia előadásaira szóló belépők árának emelését, a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központja által szervezett képzések, illetve a Látó Szépirodalmi folyóirat drágítását is.

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc a Székelyhonnak elmondta, hogy az infláció és a magas energiaárak miatt volt szükség az áremelésekre. „

Idézet
Társulataink turnézással öregbítik megyénk hírnevét, teltházas előadásokkal szórakoztatják az érdeklődőket, és mindezt a jelenlegi áremelkedések mellett nagyon nehéz lenne folytatni. Ezért is döntöttünk amellett, hogy az új évadtól megemeljük a belépőjegyek árait, amelyek, valljuk be, nagyon alacsonyak voltak ahhoz képest, hogy mennyi munka van a kulturális események, előadások előkészítése mögött. Természetesen ettől a növekedéstől nem kell megijedni, ugyanis minimális az árkiigazítás, mondhatni egy limonádé értéke

– jelentette ki Péter Ferenc.

Családi és csoportos jegyek

Árváltozások történnek a Maros Megyei Múzeum részlegeinél is, egyrészt az áremelések követik az inflációt, másrészt Ötvös Koppány Bulcsú múzeumigazgató szerint

az utóbbi időben több minőségi fejlesztés is történt a múzeumban, tárlatok, de felszereltség szintjén is, ami szintén indokolja az áremelést.

„Ugyanakkor nekünk minden évben ki kell termelni az önrészt a költségeinkhez. A múzeumnak két forrásból van saját bevétele, egyrészt a látogatók jegyáraiból, másrészt a régészeti ásatásokból. Utóbbi elég kiszámíthatatlan, mert nem tőlünk függ,

Idézet
van év, amikor bejön kétmillió lej, és van, hogy csak hatezer, mert vagy van ásatás, vagy nincs.

Ami tőlünk függ és valamennyire kalkulálható, az a jegyeladás, ott van nagyjából egy tendencia: a világjárvány előtt évi 50 ezer látogatója volt a Maros Megyei Múzeum különböző részlegeinek összesen, a 2020-as Covid-évben hatezer, tavaly már ismét növekedtünk 24 ezerre. Szeretnénk újra visszatornázni a látogatók számát 50 ezer fölé” – magyarázta a Székelyhonnak Ötvös Koppány Bulcsú. Hozzátette, a jegyek tekintetében január elsejétől lesz változás.

A teljes árú belépő, amelyet a természettudományi, az etnográfiai és a várbeli régészeti múzeumban alkalmaztak, eddig 12 lejbe került, ezentúl 15 lesz. A nyugdíjas belépő is drágul egy lejjel, 7-re, a gyerek nem változik, továbbra is 3 lej.

A közigazgatási palota és a torony meglátogatásáért eddig 8 lejt kellett fizetni, ezentúl 10 lej lesz, a mikházi régészeti park belépője 4 lej helyett 5 lejt kóstál.

Diverzifikálták a jegyeket

Más kategóriába esik a kultúrpalota, amelybe egy belépő megváltásával meg lehet tekinteni a palotán kívül a Tükörtermet, a Magyar- és a Román Művészeti Galériát, a Vasliu Galériát, a Bernády és Dandea emlékszobákat is.

A Kultúrpalotát eddig 16 lejes belépővel lehetett látogatni, ezentúl 25 lej lesz, drágul itt a gyerekjegy és a nyugdíjas belépő is: előbbi 4-től 6-ra, utóbbi 8-ról 12 lejre.

„Újdonság még, hogy míg eddig csak felnőtt, gyerek és nyugdíjas jegyekkel dolgoztunk, most diverzifikáltuk a jegyeket külföldi múzeumok példájára is. Lehet például családi belépőt, bérletet vagy csoportos jegyet is váltani, nyilván így jelentős összeget lehet megspórolni” – mutatott rá a múzeumigazgató. Például

családi jegyet lehet váltani 40 lejért, 200-ért csoportos belépő jár idegenvezetővel.

Ötvös Koppány Bulcsú elmondta, a drágítás is a modernizációs folyamat része, amellett persze, hogy a folyton dráguló energiaárak is indokolják, hiszen

míg tavaly 600 ezer lej volt az összmúzeumi gáz és villanyszámla egy évre, idén 1 millió 500 ezerre számítanak.

„A modernizációhoz tartozik, hogy már online is lehet jegyet venni, hogy diverzifikáltuk a belépőket, szeretnénk elindítani nemsokára a kártyás fizetés lehetőségét is, ugyanakkor egy múzeumshopot is tervezünk.

Idézet
A kiállításaink is egyre színvonalasabbak, ugyanakkor ez azt jelenti, hogy többe is kerülnek, valamint több modern múzeumpedagógiára alkalmas termet is felszereltünk

– sorolta a múzeumigazgató.

Más az ár falun, más városon

A Maros Művészegyüttes igazgatója, Barabási Attila elmondta, hogy az elmúlt hat évben nem volt jelentős változás a jegyárak tekintetében náluk, annyi történt, hogy

bevezettek a standard jegyek mellett egy bemutatókra vagy különleges előadásokra vonatkozó magasabb árkategóriás jegyet.

Az idén azonban több körülmény is arra kényszerítette őket, hogy kérjék a drágítást, többek között – mivel szállítást is vállalnak – az autóbuszbérlés kilométerenkénti árán kellett mindenképpen emelni, miután az üzemanyagárak rohamos emelkedését tapasztalták.

Míg eddig a diákcsoportok számára 4,5 lej/kilométer áron adták bérbe az autóbuszt, most ez 6,50 lejbe fog kerülni. Hasonlóképpen emelték a művészeti csoportok és más kategóriák számára is a buszbérlést, előbbieknek 7, utóbbiaknak 7,5 lejbe kerül majd kilométere.

A jegyárak is változnak a Maros Művészegyüttesnél. Barabási Attila elmondta, eleve több árkategóriával dolgoznak, ugyanis kevesebbe kerül a vidéki környezetben való fellépésük, mint a városi.

Falun eddig 12 lej volt a felnőtt jegy, ezentúl 20 lej lesz, ami 67 százalékos áremelkedést jelent.

A nyugdíjas jegy az eddig 6 lej helyett 10 lejbe kerül majd, a diákok pedig 3 lej helyett 5-öt kell fizessenek. Városi környezetben 16-ról 25 lejre nő a belépő, nyugdíjasok számára 8 lejről 12-re, a diákok 4 lej helyett 6 lejt kell fizessenek.

A bemutatójegyek is többe kerülnek majd, 20 lej helyett 30 lejt kell kifizetni értük, ugyanez nyugdíjasoknak 15, gyerekeknek 7 lej lesz.

De a terembérlés is 600 lej helyett 800 lejbe kerül majd egy órára.

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban is változnak a belépők, a gyerek előadásokra 9 lej helyett 10 lej lesz a gyerek belépő, 36 lej helyett 40 a felnőttek jegye. A három előadás megnézésére jogosító bérlet 24 lej helyett 30 lejt kóstál majd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

Nőtt a háztartások átlagjövedelme tavaly év végéhez képest, de a kiadás is több lett

Az idei első negyedévben 8049 lej volt a romániai háztartások átlagjövedelme és 3210 lej az egy főre jutó bevétel; ez 7,3 illetve 7 százalékos növekedést jelent 2023 utolsó negyedévéhez képest – tájékoztatott szerdán az Országos Statisztikai Intézet.

Nőtt a háztartások átlagjövedelme tavaly év végéhez képest, de a kiadás is több lett
2024. július 10., szerda

Eltűnt kiskorút keresnek

Önként hagyta el otthonát és nem tért haza kedden este a Mezőrücshöz tartozó Căciulata településre a 13 éves Varga Mirela-Iasmina, a rendőrség segítséget kér megtalálásában.

Eltűnt kiskorút keresnek
Eltűnt kiskorút keresnek
2024. július 10., szerda

Eltűnt kiskorút keresnek

2024. július 10., szerda

Különös földlopás Szécsenyben

Egybehangzó információk szerint a Hargita Megyei Tanács egyik intézményének vezető beosztású alkalmazottja az a férfi, aki állítólag érintett egy termőföldlopás gyanújával indult vizsgálatban. A csíkszeredai rendőrség annyit közölt, hogy nyomoznak.

Különös földlopás Szécsenyben
Különös földlopás Szécsenyben
2024. július 10., szerda

Különös földlopás Szécsenyben

2024. július 10., szerda

Szúnyogírtás lesz Kézdivásárhelyen

Szúnyogírtást végeznek július 15-17. között Kézdivásárhelyen és a hozzá tartozó településeken – közölte a városháza.

Szúnyogírtás lesz Kézdivásárhelyen
Szúnyogírtás lesz Kézdivásárhelyen
2024. július 10., szerda

Szúnyogírtás lesz Kézdivásárhelyen

2024. július 10., szerda

Mindent megtesznek a gondozók azért, hogy az állatkert lakói számára is elviselhető legyen a kánikula

A gondozók fagyasztott gyümölcsökkel kedveskednek a medvéknek elefántoknak, majmoknak a marosvásárhelyi állatkertben. A látogatókat pedig párakapuval és árnyékos sétányokkal fogadják.

Mindent megtesznek a gondozók azért, hogy az állatkert lakói számára is elviselhető legyen a kánikula
2024. július 10., szerda

Felrobbant egy elektromos roller akkumulátora, tűz ütött ki egy tömbházlakásban

Felrobbant egy elektromos roller akkumulátora, tűz keletkezett egy balánbányai tömbházlakásban szerda délelőtt – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Felrobbant egy elektromos roller akkumulátora, tűz ütött ki egy tömbházlakásban
2024. július 10., szerda

Ezt mindenkinek látnia kell – A világ legnagyobb jurtája épül Bugacon

A 2024. évi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen ismét felállításra kerül a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtája. „Atilla Sátra” a nomád táborral szemben, a kiállító jurták mellett, az Ősök Sátrai között fog állni.

Ezt mindenkinek látnia kell – A világ legnagyobb jurtája épül Bugacon
2024. július 09., kedd

Bálázógépbe szorult a karja egy tizenhat éves fiúnak

Mentőhelikopterrel szállították kórházba azt a fiatalt, akinek bálázógépbe szorult a karja Nagysármás községben kedden este.

Bálázógépbe szorult a karja egy tizenhat éves fiúnak
2024. július 09., kedd

Kilőtték a medvét, amelyik megölt egy túrázó nőt Prahova megyében

Kilőtték a hatóságok azt a medvét, amelyik kedden délután megölt egy fiatal nőt a Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici turistaútvonalon.

Kilőtték a medvét, amelyik megölt egy túrázó nőt Prahova megyében
2024. július 09., kedd

Népszerű a korrekt ár-érték arány miatt a székelyudvarhelyi városi strand

Rég nem látott népszerűségnek örvend a látogatók körében a székelyudvarhelyi városi strand: a fürdőhelyre hétköznap több százan fizetnek be, hétvégén pedig az ezret is meghaladja a látogatók száma.

Népszerű a korrekt ár-érték arány miatt a székelyudvarhelyi városi strand
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!