Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

 

A bevetések biztonságáért gyakoroltak a tűzoltók

Antal Erika 2019. február 18., 20:30
HIRDETÉS

Váratlan helyzetekre, kikerülési manőverekre, különböző közúti akadályok esetén alkalmazandó technikákra készítették fel a Maros megyei tűzoltókat hétfőn a Transilvania Motor Ringen. Mi is bekapcsolódhattunk a rendhagyó oktatásba.

Fotó: Haáz Vince

Egy tűzoltó- vagy mentőautó vezetőjének a legváratlanabb helyzetekben is meg kell őriznie a lélekjelenlétét, nem elég csupán az előtte álló, megoldásra váró súlyos problémára összpontosítani, hanem a közben felmerülő nehézségeken is felül kell kerekednie – foglalható össze a Marosvásárhelyhez közeli pályán tartott oktatási program felvezetője.

A Maros megyei tűzoltóság munkatársait előbb elméletből készítették fel, majd a gyakorlatban is megmutatták, mit kell tudniuk, ha egy sürgősségi esethez sietnek. Sokan nem most találkoztak először ilyen helyzetekkel, de ahogy Liviu Iernean oktató hangsúlyozta, van, amit nem lehet könyvből megtanulni, állandóan gyakorolni kell, tapasztalatot gyűjteni, ahhoz pedig ilyen „éles bevetésen” kívüli alkalmakra is szükség van.

Fotó: Haáz Vince

A Transilvania Motor Ring kitűnő lehetőség a gyakorlásra

–  mondta érdeklődésünkre Cristian Buhăianu ezredes, akitől azt is megtudtuk, hogy már harmadik alkalommal vesznek részt munkatársaival ilyen kurzuson. Valamennyi alegységtől – Marosvásárhelyen mellett Dicsőszentmártonból, Segesvárról, Szászrégenből és Nagysármásról – bekapcsolódtak a tűzoltók a felkészítőbe.

Az elmélet után személyautókkal, négykerék-meghajtású terepjárókkal és teherautókkal is kipróbálták az elméletben tanultakat.

Nem mindegy, hogyan ülünk a kormánykerékhez, hogyan állítjuk be a vezetői széket, milyen a testtartásunk, miként fogjuk a kormányt, merre dőlünk

– magyarázta Liviu Iernean, miközben valamennyi járműbe beült, és nemcsak megmagyarázta, hogy mire legyenek figyelemmel a tűzoltók, hanem a gyakorlatban is átadta tudását, tapasztalatát.

Fotó: Haáz Vince

A pályára gumiabroncsokat helyeztek el, azokat kellett S-alakban kerülgetni, mintha az úttestre hirtelen lelépő emberek lennének. Először csak óránként 40 kilométeres sebességgel kezdték, majd egyre gyorsabban ismételték meg ugyanazokat az útvonalakat és manővereket. A vezetés mellett az autó súlypontjára is figyelniük kellett a vezetőknek, kiszámítani, hogy pontosan kanyarodjanak, ne boruljanak fel.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS