Székelyföld–Himalája focimeccs májusban

Székelyföld–Himalája focimeccs májusban

Fotó: Thomas Campean

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó Egyesületet januárban felvették az NF-Tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Székelyföld válogatottjának létrehozása még folyamatban van, de két dolog biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen, továbbá tagja az idei világbajnokság mezőnyének is.

Zátyi Tibor

2014. április 24., 18:372014. április 24., 18:37

2014. április 24., 19:042014. április 24., 19:04

 

A nem képviselt nemzetek és közösségek, autonóm területek és mikronemzetek labdarúgó-válogatottjainak képviseletében alakult meg az NF-Tanács (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board). A 2003. december 12-én alakult sportszervezet célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja. Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vébét Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett, az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2–1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

Wenczel Kristóf ügyvéd korábban kosárlabdázott, jelenleg is a sport közelében van, hiszen több magyar válogatott labdarúgónak (Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Király Gábor, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel stb.) jogi képviselője. „Lassan már két éve született meg az ötlet, egy újsághírben figyeltem föl arra, hogy létezik az NF-Tanács, és kétévente világbajnokságot is szerveznek tagjaiknak. Legutóbb 2012-ben Kurdisztánban volt a vébé, azután felvettem velük a kapcsolatot, és elkezdtük a tárgyalásokat, hogy miként lehet csatlakozni. Januárban a Székelyföld Labdarúgó Egyesület néven 43. tagként felvettek ebbe a szervezetbe. Évente két hivatalos mérkőzést kell játszanunk, továbbá pár hete megérkezett az átirat, hogy Székelyföld válogatottja az idei világbajnokság mezőnyének tagja” – kezdte a válogatott bemutatóját Wenczel.

Az idei vébé helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanakkor a pontos dátuma sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-Tanács sajtótájékoztatót tart. Több mint valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal. „Az egyesületet Budapesten hoztuk létre, abból a célból, hogy az adminisztrációból senkinek se legyen hátránya” – folytatta, majd bemutatta Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitányát, Jakab Zoltánt. „Az interneten keresgéltem, majd telefonálgattam, könnyen rátaláltam. A teremlabdarúgáson túl van nagypályás tapasztalata is, biztosan meg tudja oldani, hogy egy ütőképes csapatot állítson össze” – mondta Wenczel a Futsal Klub Székelyudvarhely jelenlegi edzőjéről.

A világba vinnék Székelyföld hírét

„Szeretnénk, hogy a mérkőzések és a világbajnokság Székelyföldnek nagyon jó megjelenési felület legyen, egy olyan porond, ahova talán sosem tudna eljutni. A régió hírnevét olyan helyekre vinnénk el a világban, ahol sosem hallottak még a székelyekről. Amikor felvettem a kapcsolatot a szervezettel, mindenki abszolút képben volt Székelyföld helyzetével, ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra” – folytatta az ügyvéd.

A napokban Wenczel és Jakab megbeszéléseket folytatott Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármestereivel, elmondásuk szerint mindhárom városvezető maximálisan támogatja a projektet. „Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk eddig, én úgy látom, hogy ebből nagyon komoly dolog is ki tud sülni. Ez egy könnyed, sportról szóló jópofa esemény lesz, és nem akarom politikai üzenetét hangsúlyozni, mivel ennek önmagában van akkora súlya, jelentősége, hogy erre nem kell külön ráerősíteni. Abszolút civil kezdeményezés, amit a sport szintjén kell tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mérkőzésre és a világbajnokságra ne hívnánk meg közéleti személyeket. Továbbá szeretnénk, ha a sport és egyház területéről neves, emblematikus emberek felvállalnák az ügy védnöki szerepét. Több célszemélyünk is van, velük hamarosan felvesszük a kapcsolatot” – folytatta Wenczel.

Nem székelyföldi nemzeti, hanem Székelyföld válogatottját alapították meg, ezt az ötletgazda azzal magyarázta, hogy így megmaradt a nyitottság a román labdarúgók felé is, nem egy elkülönülő szervezet, hanem a régió csapata lesz. „Nyilván lesznek olyanok, akik majd támadási felületet is találnak ebben, de itt vagyok én, aki mint kívülálló, megpróbálom majd elvenni azoknak az élét. A lényegi kérdések tehát eldőltek, a mérkőzés és a vébérészvétel biztos, és számítunk mindenki támogatására” – zárta mondandóját Wenczel Kristóf.

Jakab Zoltán vázolta, hogy már korábban is létrehozták az Udvarhely környéki válogatottat, volt pár nagypályás mérkőzésük is, míg Székelyföld teremlabdarúgó-válogatottja tíz mérkőzést játszott eddig a magyar nemzeti csapattal. „Felvettük a kapcsolatot a Kovászna és Maros megyei labdarúgó-szövetségek vezetőivel, akik a csapat összeállításban tudnak majd segíteni, továbbá Selymes Tiborral és Ilyés Róberttel is tárgyaltunk már erről. Az ember mindig is a maximumot akarja kihozni az ilyen helyzetekből, így mi is magasra emeltük a mércét” – vázolta a kiindulási pontokat Jakab.

„Vannak székelyföldi játékosok, akik az 1. Ligában játszanak, azonban megnehezíti a dolgunkat, hogy a vébé valószínűleg augusztusban lesz, ekkor már vagy elkezdődtek a bajnokságok, vagy a felkészülés végén vannak a csapatok. A kollégákat arra kértem, hogy állítsanak össze egy listát a szóba jövő játékosokról, így mindenki, aki székelyföldi és aktív labdarúgó, legyen számításba véve. Szó volt arról is, hogy Hargita és Kovászna megyék válogatottjai összecsapnának, és majd ezekből is válogatnánk ki játékosokat. Így lesz egy hivatalos formája is a csapat kialakításának, tehát nem mondhatják azt, hogy Jaxi összeszedte tizenöt barátját, és elment velük a világbajnokságra” – folytatta a szakember.

A beszélgetésen elhangzottak a távlati célok, tervbe van véve, hogy a Tusványosi Szabadegyetem alatt szerveznék meg a második mérkőzést, ellenfélként pedig olyan csapatot hívnának meg, amely nem okozna politikailag gondot. A hosszú távú elképzelések között az is szerepel, hogy a következő világbajnokság egyikét Székelyföldön szerveznék meg, továbbá az is, hogy Katalóniával lekössenek egy felkészülési találkozót.

Székelyföld válogatottja első hivatalos mérkőzését május 31-én játssza a szervezetbe 42.-ként felvett csapattal, azaz Himalájával. Az ellenfél az indiai részről jön, róluk egyelőre semmit sem lehet tudni, ahogy arról sem, hogy hol rendezik Székelyföldön a találkozót, amelyre meghívnák a román és a magyar labdarúgó-szövetségek képviselőit is. Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni, a működési költségeket pedig mezek, illetve más ajándéktárgyak eladásából fogják kiegészíteni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés

Nem rendezték meg csütörtök délután a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II.–Marosvásárhelyi ASA mérkőzést a női labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

Első tavaszi hazai mérkőzésén a Neamț megyei Románvásár csapatát fogadja az FK Csíkszereda a román labdarúgó 3. Ligában. Lengyel Roland vezetőedző szerint nehéz meccsre kell számítani szombaton.

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

Hazai pályán játszik a Székelyudvarhelyi FC a labdarúgó 3. Liga 17. fordulójában, szombaton 15 órakor a súlyos anyagi gondokkal küzdő Bákói SC csapatát fogadja a sétatéri stadionban.

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

2017. március 08., szerda

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján

Tizenegy csapat mérte össze a tudását Gyergyóremetén az immár komoly hagyománnyal rendelkező Falurészek Kupáján. Hatodik alkalommal rendezték meg a kispályás labdarúgótornát, péntektől vasárnapig zajlottak a mérkőzések . 

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján
2017. március 08., szerda

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak

Megyei szakaszához érkezett a Tymbark-kupával díjazott gyermeklabdarúgó-torna. A legkisebbek, az U8-as korosztály legjobbjai Csíkszentkirályon találkoztak.

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak
2017. március 07., kedd

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe

Gyergyóholló volt a házigazdája az 5–8. osztályos falusi iskolák női csapatai számára kiírt bajnokság megyei szakaszának.

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

Bravúros győzelmet aratott szombaton a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II. a Szatmárnémeti Junior otthonában. A női labdarúgó 1. Liga 8. fordulójában rendezett mérkőzés szünetében még kétgólos hátrányban volt, de végül 4–2-re nyert.

Élre állt a Vasas Femina II.
Élre állt a Vasas Femina II.
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

2017. március 05., vasárnap

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától

Hatékony játékával a Marosvásárhelyi ASA pontot szerzett a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 1. Liga alapszakaszának 26., utolsó fordulójában.

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

Két ellentétes félidőt játszott a labdarúgó 3. Liga 16. fordulójában a Székelyudvarhelyi FC, pénteken délután a táblázaton ötödik Románvásári VSK otthonában 1–1-re végzett a házigazdával.

Pontszerzéssel kezdett az SZFC
Pontszerzéssel kezdett az SZFC
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a román labdarúgó 3. Ligában az FK Csíkszereda. A 1. csoport éllovasa a csoport harmadik helyén álló Atletico Vaslui otthonában győzött 1–0-ra.

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!