Belföld
Külföld

Strasbourgban az úzvölgyi eseményekről

Bíró Blanka 2019. június 25., 21:40 utolsó módosítás: 2019. június 26., 08:29

Az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatos incidensekről is felszólalt Benkő Erika az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik szaktestületének ülésén. Az RMDSZ parlamenti képviselője az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének esélyegyenlőségi bizottságában egy nemzeti kisebbségekről készülő jelentés kapcsán ismertette kedden a romániai magyarokat ért jogsértéseket.

Fotó: Pinti Attila

A háromszéki politikus példaként emelte ki az úzvölgyi világháborús sírkertben június 6-án történteket, amikor majdnem erőszakos etnikai konfliktusba torkollott egy békés tüntetés, miután a román hatóságok betonkereszteket állítottak több magyar katona sírhantja fölé, a későbbiekben pedig törvénytelenül kisajátították a katonai temetőt, ahol többségében magyar hősök nyugszanak.

Benkő Erika felszólalásában a magyar diákok román nyelvtudásának hiányosságaira, a román érettségin tapasztalt nehézségekre is kitért, hangsúlyozva: az állam felelőssége, hogy a területén élő nemzeti közösségek tagjai jól megtanulják az állam nyelvét, ugyanakkor az is, hogy ne érje hátrány őket a román érettségi vizsga során. A parlamenti képviselő arra kérte a raportőrt, hogy jelentésében ezeket is vegye figyelembe.

HIRDETÉS

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS