HIRDETÉS

Kalákában épült fel a borzsovai fürdő

Létai Tibor 2011. augusztus 14., 14:12 utolsó módosítás: 2011. augusztus 22., 16:13

A borzsovai patak völgyében vasárnap ünnepélyes keretek között átadták az újonnan felépített fürdőt, mely egy nagy és három kisebb medencéből áll. A létesítményt kalákában építették fel, erősítve a helyi közösség összetartozását.

Fotó: Jancsó László

Az idősek gyógyhatást tulajdonítanak a víznek

Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere a borzsovai fürdővel kapcsolatban elmondta: a terveket Sólyom Barbara budapesti kertépítő készítette el. A munkálatokat június elején kezdték, és a filagória kivételével minden elkészült: a négy medence, az öltöző és az illemhely. A fürdő felépítését anyagiakkal támogatta Hargita Megye Tanácsa, körülbelül 30 ezer lejjel, a borzsovai közbirtokosság megközelítőleg 25 ezer lej értékű faanyagot biztosított, valamint az önkormányzat is 30 ezer lejjel járult hozzá, így hozzávetőleg 85 ezer lejbe került a beruházás. A falubeliek kalákában dolgoztak, mindenki a maga módján segédkezett. Az elöljáró köszönetét fejezte ki a tevékeny közösségnek, mindazoknak, akik bármilyen formában is, de részt vettek a munkában.

Ferencz Tibor a borzsovai fürdőről elmesélte: mint minden népi fürdőt, az emberek ezt is szabadon használhatják, ugyanis a közösségnek, a közösségért épült. A környék (a Borzsova patak völgye) kedvelt kirándulóhelye a borzsovaiaknak. A fürdőt először 1895-ben alakították ki, de Orbán Balázs leírásában már szerepel, és közkedvelt, népszerű fürdőként jelenik meg, viszont a szocializmusban megszűnt működni – magyarázta az elöljáró. Területen három nagy hozamú, hideg vizű forrás van, melyeknek az idős emberek gyógyhatást tulajdonítanak. Tudományosan mindez nincs bizonyítva, viszont úgy tartják, hogy ízületi betegségekre és a szemre gyógyhatással bír.

Pénteken már az utómunkálatokat végezték

Ferencz megjegyezte: „szeretném, ha az emberek használnák, megőriznék, gondoznák és a magukénak éreznék. Remélhetőleg hosszú ideig fenn tudjuk tartani, közösen a közbirtokossággal”.
Az átadó ünnepségen a nagyszámú érdeklődő mellett jelen volt Becze István megyei tanácsos, Gergely Géza helyi esperes-plébános, aki felszentelte a létesítményt. Beszédet mondott Ferencz Tibor polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy teljesíthette a borzsovaiak egy kérését. „Örvendek annak, hogy a falusiak részt vettek a létesítmény megvalósításában, mert így jobban magukénak érzik. A megvalósításnak üzenete van, ugyanis, hogy mi itt ezen a földön meg tudjunk maradni, szükség van az értékmegőrzésre, a közösségi munkára, amely székely mivoltunkban is megerősít és az összetartozás érzését növeli. Ha a munkában közösen tudunk lenni, akkor a szabadidőt is közösen tudjuk eltölteni.”

A fürdő bejáratához felkerült a Sapientia EMTE tanára, Demeter László által készített háromnyelvű (magyar, román, angol) pannó is, amely Borzsovafürdő és környéke természeti értékeit mutatja be. Az információs jelleggel kihelyezett táblán szót ejtenek a Borzsova patakról, a patak menti lápról, a környező területekről, valamint annak élővilágáról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS