Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Zsögödi Nagy Imre 125 címmel nyílt kiállítás a festő nevét viselő galériában

R. Kiss Edit 2018. május 15., 19:50
HIRDETÉS

A Nagy Imre születésének 125-ik évfordulójára szervezett csíkszeredai rendezvények sorában elsőként tárlatot nyitottak meg kedden este a festő munkáiból a róla elnevezett zsögödi galériában.

Fotó: Gecse Noémi

A Csíki Székely Múzeumhoz tartozó zsögödi képtárban a kiállítás megnyitójára szép számban összegyűlt érdeklődőket Gyarmati Zsolt, az intézmény igazgatója köszöntötte. Kiemelte,

HIRDETÉS

tavaly zárva tartott a galéria, a festő nevét viselő út modernizálása miatt is, de ezalatt részben a képtárat is felújították.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntőjében kiemelte,

Nagy Imre teljes életművéből merítő, nagy ívű kiállítást láthatunk most, olyan munkákkal is, amelyeket eddig kevéssé volt alkalmunk megismerni.

A polgármester megköszönte a Nagy Imre hagyaték kurátorának, az idén nyugdíjba vonuló Szabó Andrásnak az odaadó, lelkes munkát.

Fotó: Gecse Noémi

Láthatóan meghatódva nyitotta meg a kurátori minőségében utolsó általa összeállított tárlatot Szabó András. Mint elmondta,

ez a 36-ik tárlat, amit összeállít Nagy Imre műveiből és ezek alatt sem tudta teljesen megismerni a művész hatalmas, sokrétű, gondolatiságában és közvetített érzelmeiben változatos hagyatékát.

„Évfordulós kiállítás révén úgy próbáltam felépíteni ezt a tárlatot, hogy magáról a művészről, a családjáról, a művészi indulásáról és a kortársak arcképsorából válogatott képekkel mutassam be, hogy kiknek a környezetében élt, alkotott, létezett Nagy Imre” − ismertette a szakember korábban a kiállítást. Ezen néhány olyan vázlatot is láthatunk, aminek a megfestésére vagy soha nem kerített sort Nagy Imre, vagy esetleg egyik-másik benne lehetett abban a több mint negyven tételes képanyagban, amely a negyvenes években a helyi bank menekítésével együtt eltűnt.

Nagyívű kiállítás. Sokan voltak kíváncsiak az újabb Nagy Imre-tárlatra Fotó: Gecse Noémi

A vázlatok bemutatásának lényege, hogy érzékelni lehessen, az 1950 előtti fő időszakában mikkel foglalkozott a művész. A rajzok mutatnak meg véleményem szerint igazán apró, finom lelki rezdüléseket minden művész esetében, mert az az első képzőművészeti alkotás, amit elkészít, és még nem próbál meg abban építkezni, hanem csak vázlatozik, gondolkozik, maga felé készíti ezeket

− fejtette ki Szabó András. A kurátor felidézte Nagy Imre alakját, az emberét és a művészét is és arra kérte a csíkszeredaiakat, hogy térjenek be időnként egy-egy csendes félórára a galériába és csodálják meg a nagy művész munkáját.

Fotó: Gecse Noémi

A zsögödi galériában október 15-ig látogatható a kedden megnyitott kiállítás, amelyen

Nagy Imre 94 munkáját, ceruza, tus, olaj, akvarell és temperával készült alkotásokat lehet megtekinteni.

A galéria keddtől-péntekig 9 és 17 óra között tart nyitva.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS