Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vizsgáztak a rezidens orvosok

Antal Erika 2019. december 08., 17:49
HIRDETÉS

Vasárnap tartották a fiatal orvosok számára a rezidens vizsgákat. Az idén több mint nyolcezren jelentkeztek a megmérettetésre az ország hat egyetemi központjában, köztük Marosvásárhelyen is.

Vasárnap vizsgáztak a rezidensek, tíz nap múlva választhatnak egészségügyi intézményt az eredményeik alapján Fotó: Haáz Vince

A vizsgázóknak – orvosoknak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek – reggel 8 és fél 9 között kellett megjelenniük személyazonosságival, vagy érvényes útlevéllel a vizsgaközpontban. Kilenc órakor kezdődött el a vizsga, amely négy órát tartott.

A teszteket a vizsgák után ki is javították, így a vizsgázók meg is tudták, hogy hány pontot szereztek.

HIRDETÉS

Ladányi Emánuel, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség volt elnöke a Székelyhonnak elmondta, hogy általánoos orvosi szakon vizsgázott, ami szerinte nem volt könnyű, a tavalyinál és a tavalyelőttinél is nehezebbek voltak a kérdések. Ugyanezt válaszolták azok az általunk megkérdezett vizsgázók is, akik kifele tartottak az egyetem udvaráról.

Sokkal de sokkal nehezebb volt mint az előző években. Annyit tudok, hogy 870 pontot értem el. Most már a választás van hátra, de az még odébb lesz

– válaszolta egy idén végzett orvosis diák, aki gyermekgyógyásznak szeretne szakosodni. Egy másik diák 630 pontot szerzett, és mint mondta, még nem tudja, hová fog jelentkezni, előbb megvárja az országos eredményeket és annak függvényében választ egészségügyi intézményt.

Nehéz napon vannak túl a fiatal orvosok Fotó: Haáz Vince

Az egyetemről kijövő diákoktól megtudtuk, az idén 570 pontot kellett elérni ahhoz, hogy átmenő jegyet kapjanak. Az országos eredmények függvényében választhatnak majd szakot. A választás december 17. és 19. között lesz.

Ahogy Tubák Nimród, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének elnöke elmondta, a legnépszerűbb szakok a bőrgyógyászat, kardiológia, szemészet, endokrinológia, plasztikai sebészet.

Általában kevesen jelentkeznek család-, sürgősségi- és gyermekorvosnak, valamint intenzív terapeutának, aneszteziológusnak.

2019-ben 5684 diák végzett összesen az orvosi és gyógyszerészeti egyetemeken, akik közül 3402 általános orvosin, 1133 fogorvosi szakon, míg 1149 gyógyszerészetin tanult. Marosvásárhelyen az orvosi szakon 366 diák államvizsgázott, fogorvosin 106, gyógyszerészeten pedig 124.

Újdonságot jelent, hogy az idén annyi rezidens helyet hirdettek meg, ahányan végeztek az egyetemen, a fogorvosi és gyógyszerészetin is.

Fotó: Haáz Vince

A jelentkezők azonban a meghirdetett helyeknél sokkal többen voltak, aminek az a magyarázata, hogy nem csak azok vizsgázhattak, akik frissen végezték az egyetemet, de azok is, akik már korábban befejezték a tanulmányaikat.

Vasárnap délután olyan vizsgázókkal is találkoztunk, akik már szakorvosok, de elmondásuk szerint szeretnének egy másik szakot megtanulni, ezért jelentkeztek újból a rezidens vizsgára.

Vass Levente parlamenti képviselő lapunknak elmondta, a szakorvosi választást megelőzően, a Studium-Prospero Alapítvány szervez egy találkozót a rezidensekkel és a környező – Maros, Hargita és Kovászna megyei –  kórházak igazgatóival. Ez azért hasznos, mert

könnyebben felmérik, hogy hol, milyen szakorvosokra van szükség, hol vannak üres helyek és kik azok, akik ezekre a helyekre pályáznának.

A politikus elmondta, azt szeretné, hogy 2020-ban sikerüljön elfogadtatni a törvénymódosítást, miszerint a rezidensek a családorvosi járóbeteg-rendelőkben és a magánkórházakban is dolgozhassanak. Családorvosokra nagyon nagy szükség van – tette hozzá, mivel szerinte néhány év múlva a mostaninál is nagyobb hiány lesz e téren, ezért arra biztatja a fiatal végzős orvoskollégáit, válasszák ezt a szakot.

Nehéz volt a vizsga, de jól sikerült – mondták ezek a fiatalok Fotó: Haáz Vince

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS