Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Városünnep hömpölygő tömeggel

Bíró Blanka 2019. május 05., 19:04

Hozta a formáját Erdély legnagyobb városünnepe, a Szent György Napok a maga 28 év rutinjával jó érzékkel ötvözi a bejáratott forgatókönyvet az újításokkal, hogy a több ezer résztvevő közül mindenki találjon kedvére való programot, harapni- és innivalót.

Városünnep hömpölygő tömeggel
galéria
Fotó: Gábos Albin

A városnapok rendezvénysorozata már hetekkel ezelőtt közbeszéd témájává vált a Cimborák Bábszínház sárkányos akciójának köszönhetően – a fenevad üzeneteket küldözgetett, megjelent a város különböző pontjain, majd április 24-én Szent György lovag legyőzte, levágott fejét pedig közszemlére tették a főtéren, és ezzel elrajtolt a tizenkét napig tartó városünnep, pontosan 239 programponttal.

Már a több mint egyhetes kulturális héten pörgött az élet a városban, koncertek, színház- és bábelőadások, író-olvasó találkozók, tárlatok sorakoztak a kínálatban, 15 helyszínen 71 programpont. Csütörtök este aztán beüzemelt a nagyszínpad, és ezzel kezdetét vette a három napos- éjszakás vásáros-fesztiválos szabadtéri forgatag.

A városünnep az utcán mutatja igazi arcát, amikor hömpölyög a tömeg az öt színpad között,

folyamatosan történik valami, ha éppen nem koncert van, akkor arra hangolnak, az utcán artisták, zenészek produkciói zajlanak, élőszobrok ejtenek ámulatba, sül a miccs és a csülök, de libamájas hamburger, kagyló és rák is van.

Fotó: Gábos Albin

A városnapok alapja mégiscsak a vásár, és a Szent György-napi vásár sajátossága, hogy már évekkel ezelőtt kitiltották a bóvlit, viszonteladókat sem fogadnak, így több mint kétszáz hazai, magyarországi, felvidéki kézműves és iparművész portékájából lehetett válogatni, de termelői vásár is volt sajtokkal, sonkákkal, lekvárokkal.

Idén a SzimPlatz volt a nagy újdonság, zenei és gasztrokínálatában is szakított a hagyományokkal,

az alternatív zenei felhozatal mellé népszerű street foodot és kézműves söröket kínált,

kiemelten figyelve a környezettudatosságra. Itt zajlott szombaton a Diakónia Keresztény Alapítvány által kezdeményezett Outsider Music Fest, ahol fogyatékkal élő zenészek mutatkoztak be, sikerrel rombolva az esetleges előítéleteket.

Fotó: Gábos Albin

A Székely Nemzeti Múzeum udvarán jól bejáratott Kultúrkert évek óta népszerű helyszíne a városnapoknak, ide vonulnak vissza a dzsessz-, blues-, népzene- és borkedvelők. Az Ifjúsági Színpad idén a romudvarban rendezkedett be, 29 programot szerveztek, közönségtalálkozókat, koncerteket és számos zenei, illetve kreatív eseményt. A még kisebbeket az Erzsébet parkban a Gyulafehérvári Caritas önkéntesei röpítették a múltba, játékos próbatételek során a középkori fegyvereket, ruhákat is kipróbálhatták. A Kónya Ádám Művelődési Ház mögötti „közösségi színpadon” is a város „aprónépe” lépett fel, volt próza, népi gyermekjáték, néptánc, furulya, zongora, klasszikus zene, régizene, musical és sportbemutatók.

Fotó: Gábos Albin

A városnapok megkerülhetetlen helyszíne mégiscsak a főtéri főszínpad, amelyet csütörtökön a rétyi Kováts András Fúvószenekar filmzenékből és slágerekből összeállított programmal „nyitott meg”. Pénteken lehetett táncolni az esőben. Már az első fellépő, a helyi Térerő zenekar népes közönséget vonzott, és a Guess Who noha a román hip-hop meghatározó alakja, azért a magyar közönséget is megmozgatta. A Bagossy Brothers Company lágyabbra áthangszerelve adta elő ismert slágereit. Az alternatív rockot játszó 30Y is robbantott, nagy buli alakult ki a színpad előtt.

Szombaton az alternatív rock folytatódott a gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekarral, majd Freddie állt színpadra. A Ricchi e Poveri páros Mamma Maria, Made in Italy, Azzuro, Acapulco című slágereit velük énekelte a közönség. A szombat estét a Holograf zárta, a koncerten két sepsiszentgyörgyi zenész erősítette Dan Bittman csapatát: az ütőhangszeres Soumah Emil Sepsiszentgyörgyön nőtt fel, a szombati koncertre pedig Luppinger Attila fiatal gitárvirtuóz is csatlakozott a legendás csapathoz.

Fotó: Gábos Albin

Vasárnap este a hazai dzsessz egyik vezéralakja, a Sepsiszentgyörgyön élő Luiza Zan lép színpadra, majd a zárókoncert az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen fellépése. Az énekesnő a koncert előtti sajtótájékoztatón kérdésünkre elmondta,

mindig a Nightwish egykori énekesnője lesz, karrierjét meghatározta az az időszak, bár a szólókarrierje most már hosszabb ideje tart.

Sepsiszentgyörgyön az augusztusban megjelenő Tarja Turunen lemez egyik új dalát első ízben mutatják be.

Fotó: Gábos Albin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat