Várhatóan felfüggesztik ingyenes szolgáltatásaikat jövőtől a háziorvosok

Várhatóan felfüggesztik ingyenes szolgáltatásaikat jövőtől a háziorvosok

Várakozás az egyik háziorvosi rendelőnél. Továbbra is nagy a bizonytalanság a szerződéshosszabbítás körül. Archív

Fotó: Veres Nándor

Miközben az egészségügyi minisztérium és a biztosító azt állítja, sikerült megoldást találni az alapellátás problémáira, a háziorvosok kitartanak amellett, hogy még mindig „süketek párbeszéde” folyik. Amennyiben nem történik hamarosan változás, a Hargita megyei háziorvosok sem hosszabbítják meg az év végén, tehát a hétvégén lejáró keretszerződésüket az egészségbiztosítási pénztárral, így jövőtől nem nyújtanak ingyenes szolgáltatást a biztosítottaknak.

Kőrössy Andrea

Molnár Rajmond

2017. december 28., 10:212017. december 28., 10:21

2018. január 03., 15:062018. január 03., 15:06

Nem elégedettek a háziorvosok az egészségügyi miniszternek és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (CNAS) az alapellátásra szánt költségvetés növelésére vonatkozó ígéretével, amely a 2018-as új keretszerződéssel léphet érvénybe. A háziorvosok azt állítják:

a nyilatkozatok továbbra is csak „megoldási hajlandóságként” értelmezhetők, ilyen körülmények között pedig nem kívánnak részt venni a „süketek párbeszédében”.

Az alapellátásban dolgozókat képviselő országos szervezet, valamint a munkáltatói szövetség nemrég közleményben jelentette be, hogy január 3-ától a háziorvosok nem nyújtanak ingyenes szolgáltatásokat a biztosítással rendelkező pácienseknek sem, mivel a szakemberek nem hajlandók aláírni a számukra továbbra is kedvezőtlen feltételeket tartalmazó új keretszerződést. Ennek nyomán Florian Bodog egészségügyi miniszter a CNAS vezetőjével tartott megbeszélés után ígéretet tett arra, hogy jövő évben 278 millió lejjel egészítik ki az alapellátás költségvetését.

„Közelről követtem a háziorvosok és a biztosító illetékesei közötti egyeztetéseket, amelyek abból indultak ki, hogy az alapellátásban csökkenteni kell a bürokráciát, és hatékonyabbá kell tenni az informatikai rendszert. Úgy tűnik azonban, hogy a beszélgetés most inkább az anyagi problémákról szól. Ezért, válaszolva a háziorvosok részéről érkező kérésnek, jövő évben bővítjük az alapellátás büdzséjét” – idézte Bodogot a Hotnews.ro hírportál. A miniszter hangsúlyozta, továbbra is nyitott a párbeszédre és az együttműködésre, továbbá figyelmeztette az orvosokat, hogy

a rendszer leállása elsősorban a pácienseket érinti hátrányosan.

Az egészségbiztosítási pénztár eközben közleményében „sajnálatosnak” tartotta, hogy „a háziorvosok bizonyos szervezetei” a keretszerződés visszautasítására buzdítják a szakembereket. A CNAS álláspontja szerint „az egyeztetések során tett ilyen jellegű nyomásgyakorlás indokolatlan nyugtalanságot gerjeszt Románia egész lakosságának körében”. A biztosító azt állítja, a tárgyalások során számos ponton sikerült közös nevezőre jutniuk a háziorvosok képviselőivel, és ezek mentén

módosították a 2018-as keretszerződés-tervezet „mintegy 70 százalékát” beleértve a bürokrácia csökkentésére vonatkozó intézkedéseket is.

Arra is kitértek, hogy a CNAS költségvetése jövő évben 17 százalékkal növekszik, és az egészségügyi ágazatok közül az alapellátás részesül majd a legnagyobb büdzsé-kiegészítésben. Ennek mentén a biztosító „felelősségteljes” magatartásra intette a háziorvosokat.

A háziorvosok azonban meglepetésüknek adtak hangot a szaktárca és a CNAS reakciójával kapcsolatban. Újabb közleményükben úgy fogalmaznak: a költségvetés-kiegészítés, amiről a miniszter beszél, és amire „a háziorvosoknak nyújtott ajándékként” hivatkozik, valójában nem újdonság, hiszen az említett összeggel is számoltak, amikor amiatt panaszkodtak, hogy az alapellátásnak biztosított összeg nevetséges mértékben növekszik. Azon is megdöbbentek, hogy a tárcavezető egy szóval sem tért ki az általuk felhozott többi problémára.

Idézet
Továbbra is várjuk, hogy az egészségügyi miniszter valódi közvetítő legyen, és találjon megoldást az alapellátás gondjaira

– hangsúlyozzák a szakemberek. Mint rámutatnak, ismét bebizonyosodott, hogy a biztosító nem a páciensek érdekei szerint bánik a rendelkezésére bocsátott közpénzekkel. „Rossz törvényeket írtak, és hibás informatikai rendszereket alkottak ebből a közpénzből. Az emberek egyre nehezebben jutnak hozzá az alapellátás szolgáltatásaihoz” – olvasható a közleményben.

Galéria

Vizsgálat a háziorvosi rendelőben. Meddig lesz ingyenes? Illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke lapunknak elmondta, hiába a felek közötti párbeszéd, a minisztérium és az egészségbiztosítási pénztár továbbra sem kínál megoldást az alapellátási rendszer legnagyobb visszásságaira. Emlékeztetett,

számokkal igazolható, hogy az elmúlt években a kormány fokozatosan elsorvasztotta, tönkretette az egészségügyi alapellátást.

Évekkel ezelőtt a biztosítási pénztár még bevételének több mint 8,8 százalékát fordította a háziorvosi rendszer működtetésére, ezt fokozatosan csökkentették, jelenleg alig 5,2 százalékot kapnak. Mindezt olyan körülmények között, hogy más európai országokban 10–17 százalék körül juttatnak az alapellátásnak – panaszolta. Ráadásul, az adminisztratív intézkedésekkel szakmailag is ellehetetlenítették a háziorvosokat, elég a rendkívül rosszul működő informatikai rendszerre gondolni.

Hargita megyei álláspont

A háziorvosi egyesület elnöke kérdésünkre leszögezte, amennyiben a biztosító nem kínál elfogadható feltételeket a jövő évi új keretszerződésre vonatkozóan, ő és Hargita megyei kollégái sem hosszabbítják meg az év végén lejáró szerződésüket a biztosítási pénztárral. Kifejtette, a nemrég tartott gyűlésükön a Hargita megyei háziorvosok egyöntetűen arra szavaztak, hogy ilyen körülmények között nem folytatják. „A biztosítottak, a betegeink megértik az álláspontunkat. Ők is látják a rendszer visszásságait, naponta megfordulnak a rendelőinkben. Látják, hogy hova juttatták a háziorvosokat. Mi biztosítópénzár nélkül is ugyanolyan orvosok leszünk, mint voltunk. Az, hogy a rendszeren belül vagy kívül dolgozunk, attól ugyanazok maradunk” – nyomatékosított Soós-Szabó Klára.

Küldik a szerződésmellékleteket

Duda Tihamértől, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától is érdeklődünk. Elmondta, a minap megjelent a Hivatalos Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint a jelenleg érvényben lévő egészségügyi keretszerződést januártól három hónapra hosszabbítják meg. Vélhetően azt követően lép érvénybe az új keretszerződés, amely feltételeiről jelenleg zajlik a vita a felek között. „A szerződésmellékletek elő vannak készítve, mihelyt megjelenik a keretszerződés alkalmazási normája, illetve lesz jóváhagyott költségvetése az országnak,

elküldjük a szerződésmellékleteket a Hargita megyei egészségügyi szolgáltatóknak. Ha valaki elutasítja ezek aláírását, akkor jövőtől már nem áll szerződésben velünk”

– húzta alá. Hozzátette, egyelőre nem kapott visszajelzéseket a Hargita megyei háziorvosok részéről, hogy aláírják vagy sem az említett szerződést.

„Szeretnénk megnyugtatni a biztosított személyeket, akiknek egyes szolgáltatók azzal riogatva próbálnak boldog karácsonyt kívánni, hogy jövőtől nem lesz szolgáltatás. Mi mint egészségbiztosítási pénztár, mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyenek egészségügyi szolgáltatások minden téren januártól. Úgy, ahogy tettük az elmúlt évtizedekben is” – fogalmazott Duda. A Hargita megyei pénztárnak jelenleg 385 egészségügyi szolgáltatóval van szerződése, ebből 148 háziorvos. „A háziorvosokon kívül mindenki aláírja a szerződéseket, és meggyőződésem, hogy a háziorvosok is, bár lehet, hogy nem mindenki közülük” – vélekedett Duda.

Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről, Duda elmondta, „a háziorvosi érdekképviselet nagyon erős szövetség. Ők minden évben megpróbálják elérni azokat a célokat, amelyeket kitűztek maguk elé, ebben pedig nincs semmi rossz. Viszont meg kell állni egy bizonyos racionális határnál, amely nem befolyásolja negatívan a szolgáltatások folyamatosságát, és kellően figyelembe veszi azokat a realitásokat, amelyek az országon belül léteznek. S noha továbbra is élni kell a tárgyalások, véleménycserék adta lehetőségekkel, ezek nem egyirányú beszélgetések kell legyenek. Arra kell törekedni, hogy az igények és a lehetőségek egyensúlyban maradjanak. Nem szabad egy szolgáltatónak sem elfelejteni, hogy azért vagyunk, hogy az adott lehetőségen belül a legjobb minőségben biztosítsuk az egészségügyi szolgáltatásokat azoknak, akik rászorulnak” – húzta alá Duda Tihamér.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Növekvő lakossági feszültség a hálózati áramkiesések miatt

Gyakori bosszúságot okoznak az utóbbi időben a szinte mindennapossá vált áramkiesések a Székelyudvarhelyen élők számára, de Udvarhelyszék más településeiről is érkeznek hasonló panaszok. Az áramkiesések gyakran egy másodpercnél is rövidebbek.

Növekvő lakossági feszültség a hálózati áramkiesések miatt
2024. július 04., csütörtök

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel

A sepsiszentgyörgyi református vártemplomban tizenegy ifjú lelkészt szenteltek fel csütörtökön délután. Nevüket egy kopjafa is őrzi a templom udvarán.

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel
Tizenegy református lelkészt szenteltek fel
2024. július 04., csütörtök

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel

2024. július 04., csütörtök

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat

Kapcsolaterősítő, szakmai fejlődést segítő céllal szervezik meg idén is a Csíkszeredai Kórháznapokat, amelynek nyitóünnepségét csütörtök délután tartották a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat
Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat
2024. július 04., csütörtök

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat

2024. július 04., csütörtök

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön

Ketten kerültek kórházba Sepsiszentgyörgyön csütörtök délután, miután közúti balesetet szenvedtek az Építők utcában.

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön
Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön
2024. július 04., csütörtök

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön

2024. július 04., csütörtök

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon

A marosvásárhelyi reptéren is vesztegelt az elmúlt napokban egyszerre hétszáz utas, indulásra várva. Peti András, a reptér igazgatója szerint bár nem rajtuk múlik a járatok törlése, vagy késése, igyekeznek a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon
2024. július 04., csütörtök

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók

Két, kanálisba esett kiskutyát mentettek meg a tűzoltók Segesváron, csütörtök délután.

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók
2024. július 04., csütörtök

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota

Kútba zuhant férfit mentettek ki a tűzoltók csütörtök délután a Gödemesterházához tartozó Csobontányon. Az áldozat ugyan lélegzett, amikor kiemelték, de nem volt eszméleténél. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota
2024. július 04., csütörtök

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében

Maros megyében 532 óvást nyújtottak be csütörtökön 12 óráig azok, akik elégedetlenek voltak a nyolcadikos képességvizsga eredményeivel.

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében
2024. július 04., csütörtök

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson

Székelyudvarhely után vasárnaptól a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban is kiállítják a 19. századi magyar festészet egyik jelentős alakjának, Benczúr Gyula mintegy ötven alkotását.

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson
2024. július 04., csütörtök

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Fesztivál

Napsütés helyett sártenger fogadta a Marosszentgyörgyre érkezőket, ez azonban nem szegte kedvét a korán érkező fesztiválozóknak: előkerültek a gumicsizmák és esőkabátok, a rég látott barátok és a nagy mosolyok is.

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Fesztivál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!