Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Vándorkiállításon mutatják be a diákok, hogy miként gondolkodnak az ökológiai értékekről

Szász Cs. Emese 2019. február 20., 20:20
HIRDETÉS

Az éghajlatváltozás, a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát és a szemetes élővilágunk ihlette többek közt azt a vándor plakátkiállítást, amellyel az Őrző Rákóczisok bekapcsolódtak a SzékelyKapuk–ZöldKapuk ökocivilizációs versenybe.

A nemzetközi versenybe bekapcsolódó zöldnyakkendős ötödikesek Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ötödik osztályosai képezik az Őrző Rákóczisokat, akik bekapcsolódtak a Magyarországról induló SzékelyKapuk–ZöldKapuk című ökocivilizációs versenybe. A jubiláló versenyprogram különlegessége, hogy keretében Kárpát-medencei összefogásban dolgoznak a közösségek felemelésén. Tavaly nyolc országból több mint tízezer diák versenyzett 1152 csapatban, összesen 10 514 előadást, 1920 médiaeseményt szerveztek, elnyerve 1440 közéleti személy támogatását.

Fotó: Haáz Vince

A vetélkedő környezetvédelmi részébe benevező Őrző Rákóczisok hetek óta versenylázban égnek – tudtuk meg Kilyén Zsófia osztályfőnöktől, aki elmeséli,

nemcsak azért jó ez a verseny, mert informálódnak a környezetvédelemről a diákok, foglalkoznak a zöld témákkal, de népszerűsíteniük is kell saját projektjüket.

Fotó: Haáz Vince

Naphegyi Zsuzsanna rajztanárnő segítségével előbb megalkották a környezetvédelmi tematikákra épülő plakátokat, majd vándorkiállítást is szerveztek ezekből.

A marosvásárhelyi Vármúzeumban nemcsak kiállították a diákok a plakátokat, hanem olyan díszvendéget is hívtak a megnyitóra, mint Novák Zoltán szenátor.

A projekt része az is, hogy közéleti személyiségek támogatását nyerjék el. Novák Zoltán szenátorral ez sikerült Fotó: Haáz Vince

Továbbá egy kis előadással is készültek, amelyben vers és ének mellett az is kiderült, mit alkottak és milyen célból, illetve milyen üzeneteket szeretnének átadni a környezetvédelem fontosságáról.

Azért jelentkeztünk a versenyre, mert szeretjük a környezetünket, a természetet. Plakátjainkkal több mindenre fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét, többek között arra, hogy vigyázzunk a természetre, ne szemeteljünk, s ültessünk minél több fát

– fogalmazta meg az ötödik osztályos Bartha Előd. A kiállítás azt tükrözi, hogyan gondolkodnak a diákok az ökológiai értékekről, de az is kiderül, hogy a fa és a környezet milyen kölcsönhatással van egymásra. Így az Azomureș vegyi kombinát is ihletett egy plakátot, mint ahogy az éghajlatváltozás is, ugyanakkor a faültetést is ösztönözni szeretnék egyik tablóval. A diákok a projekt részeként fát is fognak ültetni.

Kilyén Zsófia osztályfőnök több előnyét látja a projektnek Fotó: Haáz Vince

Ha pedig igazán eredményesek lesznek a katolikus iskola diákjai, akkor különböző jutalmakat nyerhetnek, osztálykirándulás-támogatáson át egészen horvát tengerparti táborig terjedő jutalmak kecsegtetik a zöld projektben dolgozó zöldnyakkendősöket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS