Van alapja a drogügyekkel kapcsolatos pletykáknak Székelyudvarhelyen

Van alapja a drogügyekkel kapcsolatos pletykáknak Székelyudvarhelyen

Katona Lóránd szerint a hatóságok, az intézmények, a pedagógusok és a szülők is együtt kell működjenek a hatásos drogprevenció érdekében

Fotó: László Ildikó

Kiskorúak kerültek a kórház sürgősségi osztályára kábítószer-használat miatt, ittas vagy éppen drog hatása alatt lévő autóvezetőket értek tetten – ez csak néhány példa arra, hogy miért tartja fontosnak Katona Lóránt, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség helyettes igazgatója az általa végzett prevenciós programokat.

Fülöp-Székely Botond

2023. szeptember 16., 09:132023. szeptember 16., 09:13

Lassan tíz éve, egységük megalakulása óta, vesz részt balesetmegelőzési, valamint drog- és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos prevenciós programok szervezésében Katona Lóránt, Székelyudvarhely Helyi Rendőrségének helyettes igazgatója. Nyilvános rendezvényeken, iskolákban, táborokban és számos más csoport számára is tartott előadásokat a témában.

Hiszi, hogy nekünk kell tenni közösségünk fejlődéséért a biztonságos környezet megteremtéséért, szakmai kötelessége mellett ezért is vállalta fel a feladatot.

Megelőzés, felderítés, tudomásul vétel

„A helyi rendőrségnek a bűncselekmények megelőzésére, felderítésére és megállapítására van hatásköre” – magyarázta Katona. Ebbe beletartozik a drogfogyasztás, illetve az alkoholfogyasztásból származó bűntények is: legyen szó ittas vagy más tudatmódosító szer hatása alatt történő vezetésről, az ebből származtatható balesetekről vagy éppen a balesetek helyszínének elhagyásáról.

Idézet
Sajnos volt rá példa Székelyudvarhelyen, hogy valaki a szemünk láttára, ittas állapotban jött ki a kocsmából, majd elindult autójával. Ez esetben mi rögtön feltartóztattuk a személyt, és értesítettük a történtekről az állami rendőröket, akik eljártak az ügyben. Ilyen esetekben ugyanakkor mindenről felvétel készül a testkameráink segítségével”

– magyarázta a helyi rendőr. Számos alkalommal találtak különböző tudatmódosító szereket igazoltatott személyeknél.

Idézet
Volt, hogy arról értesítették egységünket, hogy valaki drogot próbál eladni, de olyan is, amikor a járókelők látták, hogy egyesek a kocsijukban szívnak fel porokat. Utóbbi személyeket már mozgásban lévő járművükben sikerült tetten érni az állami rendőrökkel közösen folytatott akció során”

– sorolta az eseteket.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Többféle drog is jelen van

Országszinten szinte 500 típusú tudatmódosító szer van „forgalomban,” de pontosan nem tudni, hogy ebből mennyi található meg Székelyudvarhelyen is

– folytatta Katona Lóránt. A problémát ugyanis bonyolítja, hogy vannak egyetemista és középiskolás diákok, akik kémiailag folyamatosan változtatják az egyes vegyületeket. Utóbbi esetben a lényeg, hogy

a drogok hatása megmaradjon, ugyanakkor a vegyület ne szerepeljen az országos tiltólistán és a különböző drogtesztek se mutassák ki.

Ez azonban egy veszélyes játék, hiszen bizonyos esetekben már az orvosok sem tudják, hogy milyen ellenszert adjanak be a fogyasztóknak, akik rosszul lesznek és kórházba kerülnek a kábítószer miatt.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Sajnos Székelyudvarhely sem kivétel, ott is volt eset, amikor fiatalok (vagy éppen fiatalkorúak) kerültek kórházba a szerhasználat miatt. Arra is volt példa, hogy

tudtukon kívül voltak fogyasztók.

A szakember szerint elmondható, hogy napjainkban egyre kevesebb alkalommal találkoznak gina-val, amit rendszerint fiatal lányok italába csempésznek, elkábítva őket, tudatkiesést okozva nekik.

Jelen van azonban a kristály, az amfetamin és a marihuána is.

Néhány évvel ezelőtt az ország egyik legnagyobb kannabisz-ültetvényét számolta fel a rendőrség Bikafalván; ezek mellett több eset van, amikor különböző területeken vagy éppen otthonaikban termesztik egyesek a bódító hatású növényt.

A hatóságok rendre számolnak fel kisebb drogterjesztő vagy éppen előállító sejteket, de sajnos ezek rendszerint újraalakulnak más személyekből.

A bűnüldözés szempontjából rossz helyzetet teremt az is, hogy egyes tudatmódosító szerek legális hozzávalóit internetről rendelve, egyenként szerzik be egyesek, és ők állítják össze a veszélyes vegyületeket. Ezen eseteket már nehezebb felderíteni.

A hatóságok rendre számolnak fel kisebb drogterjesztő vagy éppen előállító sejteket, de sajnos sokszor több is alakul ezek helyére.

Idézet
Ez egy véget nem érő harc”

– fogalmazott az igazgató-helyettes.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A szülőnek is van felelőssége

A drogprevenciós programok akkor működnek jól, ha a hatóságok, a pedagógusok és az intézmények vagy éppen a polgármester mellett a szülők is elvégzik a feladatukat – szögezte le Katona Lóránt. Meglepő tény, hogy

sokszor 11-13 éves fiatalokra bukkanak a hatóságok, akik ragasztó vagy hígító gőzét belélegezve szeretnének bódult állapotba kerülni.

Többször is talált a helyi rendőrség ilyen jellegű szerhasználatra utaló nyomokat például a Fások utca rejtettebb részein vagy a csillagvizsgáló környékén. Arra is volt példa, hogy különböző tudatmódosító szereket találtak a parkokban összegyűlő fiataloknál – a rongálások esetében is sokszor ezek a szerek álltak a háttérben.

Új divathullám a kiskorúaknál az is, hogy erős nikotintartalmú snüsszt hasznának, amely sokszor rosszullétet okoz, nem beszélve arról, ha ezt esetleg valamilyen kábítószerrel kombinálják.

Ilyen esetekben a gyerekek családi hátterét is feltérképezte a helyi rendőrség, és nem volt ritka, hogy mélyreható gondok kerültek elő (alkoholfogyasztás, családon belüli erőszak, szeretethiány stb.). Éppen ezért Katona azt tanácsolja, hogy

mindenképp töltsünk minőségi időt, beszélgessünk gyerekeinkkel, hiszen így egyszerűbb a folyamat megállítása.

Ha viszont a hatóságok érnek tetten valakit, akkor annak már komolyabb, életre szóló következményei lehetnek. Érdemes figyelni arra, hogy kikkel barátkozik gyerekünk, hiszen a rossz társaság magával viheti az ifjút. Az is intő jel lehet, ha a gyereknek drasztikusan megváltozik a viselkedése. Ezen esetekben mindenképp szakemberhez kell fordulni.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Idézet
Ha magukra hagyjuk a gyerekeket, akkor ők más úton igyekeznek megtalálni a boldogságot, ami a kábítószerek irányába sodorhatja őket. Ha ebben a közegben szocializálódva nőnek fel, majd 18 évesen kapnak egy autót, akkor sokszor csak pillanatokra vannak a tragédiák”

– magyarázta a szakember. A rendszeres droghasználat ugyanakkor halálhoz vagy öngyilkossághoz is vezethet. Sajnos utóbbira úgy tűnik – bár még zajlik a hatósági nyomozás –, hogy környékünkön is volt példa.

Idézet
Fontos, hogy érezze a gyerek, hogy hozzátartozik a családhoz, kapja meg a kellő szeretetet, kapja meg a kellő odafigyelést. Az is sokat segít, ha megkapja a kellő támogatást a sportban, a táncban vagy más hasznos iskolán kívüli tevékenységben”

– közölte.

Katona Lóránt azzal zárta beszélgetésünket, hogy

összességében van alapjuk a drogügyletekkel kapcsolatos pletykáknak Székelyudvarhelyen, de tény, hogy sokkal jobb a helyzet, mint évekkel ezelőtt.

Némileg jobbak a körülmények más városokhoz képest is, de mindenképp résen kell lenni „drogügyekben” nálunk is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!