Vakációs házi feladat – hogyan is állunk vele?

Vakációs házi feladat – hogyan is állunk vele?

Számos tanító és tanár azért ad fel olyan sok tanulnivalót a vakációra, mert nagyon sok a tananyag, amellyel haladni kell. Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Ezen a héten zajlik a tanév első vakációja, s ezzel ismét terítékre került a házi feladatok kérdése, amely tanítási időszakban is megosztja az érintetteket – hát még szünidőben. Míg sok pedagógus – és olykor szülő szerint is – a vakáció jó arra, hogy házi feladatokkal mélyítsék el tudásukat a gyerekek, más vélemények szerint a szünidő alatt pihenni, feltöltődni kellene a gyerekeknek, és nem tanulni. A házi feladat, így a vakációs házik kérdését is szabályozza a törvény.

Szász Cs. Emese

2022. október 25., 21:492022. október 25., 21:49

Hét hétnyi tanítás után ezen a héten egyhetes őszi szüneten vannak a tanulók, s míg az elmúlt években az egyhetes őszi vakáció csak az óvodások és elemi osztályosok számára járt,

az idei tanévtől az ötmodulos tanévszerkezetnek köszönhetően mindenki pihen október 30-áig.

Elfelejtik a tanultakat?

A tanév első vakációja előhozta a szünidei házi feladatok kérdését is, ami igazán megosztó kérdés: sokan – szülők és tanárok egyaránt – úgy vélik, azért van rá szükség, mert egyébként a gyermek elfelejti a tanultakat, mások szerint azonban a vakáció a pihenés, a feltöltődés és a feldolgozás ideje kellene legyen, és teljesen el kellene felejteni a tanulást a szünidőben.

Nyárádi-Fodor Márta, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanítónője még a legnagyobb közösségi oldalon is „fellázadt” a vakációs házi feladatok miatt.

„Tanítóként rettenetesen felháborítónak tartom az előkészítő osztályban hazaadott házit, a román szavak tanulását, felháborító, hogy egy nyolcéves gyerek oldalakat kap házinak a matematika munkafüzetbe. De legfelháborítóbb számomra, hogy a tanár a vakációban pihen (mert ténylegesen szüksége van rá), és nem hiszi azt, hogy a gyereknek talán még jobban szüksége van arra, mint neki” – fogalmaz bejegyezésében a pedagógus.

Hozzáteszi, aki tanult pszichológiát, az tudja, hogy az ismereteket pihentetni kell ahhoz, hogy rendszerbe szerveződjenek, a vakáció pedig éppen erre való:

szüksége van a pihenésre annak a gyereknek is, akinek nem megy a matek, és annak is, akinek megy.

A tanítónő rámutat, bár nagyon divatos szidni a román államot és tanügyi rendszert, ha jobban megnézzük, kiderül, hogy még a törvény is szabályozza, hogy középiskoláig nem szabadna házi feladatot adni a tanulóknak az iskolai szünet idejére.

Mit mond a jogszabály?

Romániában a 2016 év végén adták ki azt a kormányrendeletet, amely kimondja, hogy tilos az elemi osztályosoknak és az 5–8. osztályosoknak a vakáció idejére házi feladatokat adni.

A rendelet több szempontból rögzíti amúgy a házi feladatokkal kapcsolatos szabályokat, kiderül belőle például az is, hogy amellett, hogy az előkészítő osztályokban tilos a házi feladat, az elemi osztályosoknak annyi házi feladatot kellene kapniuk, hogy az elvégzése ne haladja meg a napi egy órát, 5–8. osztályban és középiskolában az összes tantárgyból együtt véve ne haladja meg a két órát naponta. Így

a tanuló átlagos felkészülése tanórán és azon kívül beleférne a napi öt-nyolc órába.

A házi feladat emellett közepes szintű kellene legyen, ne olyan, amelyet csak a legjobbak tudnak elvégezni. Általános szabályként rögzíti ez a rendelet, hogy az elemi osztályokban és az általános iskola 5–8. osztályaiban nem lehet feladni házi feladatot a szünidők idejére, de még azt is, hogy nem lehetne büntetésként használni a hazaadott feladatokat.

Van, amikor a szülők kérik

Nyárádi-Fodor Márta a Székelyhonnak elmondta, sok tapasztalat késztette a bejegyzése megírására, ugyanis sok helyről hallotta vissza, hogy egy-egy családban anyuka-apuka is olvas román és magyar házi olvasmányokat is, hogy a gyereknek meglegyen a szünidei házija, de sokszor hallja, főleg 5–8. osztályos gyerekek esetében, hogy a diáknak – amelyik háromig iskolában van – miután hazamegy, még estig kell tanulnia.

Még vakáció alatt is sokszor órákat görnyednek a tanulnivaló mellett a gyerekek. Képünk illusztráció

Fotó: Beliczay László

„Nemcsak a pedagógusok közt van ilyen gondolkodás, sokszor a szülők is azt gondolják, hogy az a jó tanító, aki sokat követel, aki megnyomorítja a gyereket házival. Megesik bizony, hogy éppen a szülők szeretnének több házit, azért, hogy ne legyen majd nehéz ötödik osztályban a gyereknek. Vagy épp azért, hogy

a vakációban legyen mivel lefoglalni azt a gyereket, s ne állandóan a képernyő ellőtt üljön”

– magyarázza a tanítónő.

Mi lenne ideális?

Úgy véli, az egyhetes szünidőben inkább arra kellene törekedni, hogy minél több időt töltsenek a szabadban a gyerekek, illetve más gyerekek társaságában, és ha feladatokat akarunk adni nekik, akkor gyűjtsenek gesztenyét vagy kirakózzanak, fakockából építsenek – sorolja az elemi osztályosokra gondolva a szünidei lehetőségeket. Hozzáteszi, az egyik nyárádszeredai kolléganője

őszi „bakancslistát” írt a tanítványainak, s azokat kipipálhatják a vakáció alatt.

Ezen olyan dolgok szerepelnek, mint gesztenyét és színes falevelet gyűjteni, belesüppedni a legnagyobb levélkupacba, fahéjas kekszet enni, ágyban reggelizni stb.

De a Székelyudvarhelyen tanító pedagógus szerint az is elképzelhető, hogy egy lapot adjunk a gyereknek, amelyen anya/apa kell pipáljon és a következők álljanak rajta: porszívózás, portörlés, mosogatás, sepregetés, fűnyírás, palacsintasütés, reggelikészítés a családnak és társai.

„Lehetőséget kell adni, hogy választhassanak. Tehát

mindenképpen olyan feladatot adnék a szünidőre, aminek nincsen közvetlen köze a tananyaghoz”

– összegez a tanítónő.

A középiskolások is nagyon elfáradtak

A házimentes vakációval teljes mértékben egyetért Fogarasi Gyöngyi iskolai tanácsadó, pszichológiatanár is, csak azt nem érti, hogy ez a diákközpontú szabály miért nem vonatkozik a középiskolásokra is. Ő középiskolában tanít, kilencedik osztályosok osztályfőnöke, és

úgy látja, hogy az idei tanévben különösen el vannak fáradva a középiskolások.

Hogy miért? A modulos felosztás és a ritmikus osztályozás megköveteli, hogy a gyerekeknek már jegyük legyen több tantárgyból az első modulban is.

Fotó: Kristó Róbert

„Hét hét telt el a tanévből, ha a legelsőt nem is számítjuk, hat hét alatt 12–14 jegyet kaptak a különböző tantárgyakból a diákok, míg más években, csak ilyenkor kezdték el az első jegyeket adni a tanárok. Ezek a gyerekek hajtottak,

jobban hajtottak, mint máskor, és nekik is szükségük van a pihenésre, sőt talán jobban szükségük van rá most, mint tavaly”

– magyarázza a pedagógus. Rámutat, év közben is jellemző, hogy a gyerekek, akik 2–3 óráig ülnek az iskolapadban, otthon akár estig tanulnak. Noha a törvény előírja, hogy a nagyobbak is legtöbb két órát tölthetnek otthoni tanulással naponta, a különböző tanárok nagyon ritkán egyeztetnek ezzel kapcsolatban egymással.

„Míg az elemis tanító tudja, hogy miből mennyit adott fel a gyerekeknek, később a tanárok között nincs efféle egyeztetés, hogy a hazaadott tanulnivaló tényleg ne legyen több két óránál.

A tanár csak a saját tantárgyát látja, sokszor az sem érdekli, hogy már van aznapra más tantárgyból felmérője az osztálynak, akkor is megíratja a sajátját is”

– mutat rá Fogarasi Gyöngyvér. „Sokszor a jó képességű diákoknak is nagyon nehéz. De mi van azokkal a gyerekekkel, akik gyengébb képességekkel rendelkeznek és plusz magyarázatra van szükségük?” – teszi fel a kérdést.

Az iskolai tanácsadó saját, hetedik osztályos leányánál is azt látja, amellett, hogy heti 34 órája van, nagyon sok házit kap, és irreális módon a legtöbb tanulnivalót a latin óra jelenti, amit szinte időpocsékolásnak tart a legtöbb szülő és diák is.

Az iskolai tanácsadó szerint az őszi vakációban arra kellene törekedni, hogy minél több időt töltsenek a diákok a szabadban, kirándulgassanak, barangoljanak, bandázzanak együtt élőben – nem online.

A pedagógusok azonban egyetértenek azzal is, hogy a legnagyobb problémát nem a vakációs házi feladat jelenti a romániai tanügyi rendszerben, hiszen sokan éppen azért adnak fel olyan sok tanulnivalót, mert nagyon sok a tananyag, amellyel haladni kell. Igazi változást az jelentene, ha csökkentenének az ismeretmennyiségeken, mert – ahogy Nyárádi-Fodor Márta tanítónő is fogalmaz – jelenleg két lábon járó számítógépeket próbál nevelni az iskolai rendszer.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. október 24., hétfő

Gyergyói gyerekekkel forgatták a Bagossy Brothers Company új videóklipjét

Új videóklippel jelentkezett a Bagossy Brothers Company a napokban. A gyergyószentmiklósi zenekar ezúttal itthon, a fenyvesek között forgatott.

Gyergyói gyerekekkel forgatták a Bagossy Brothers Company új videóklipjét
2022. október 24., hétfő

Megérte tiltakozni: mégsem létesítenek kavicsbányát Bágy határában

A Bágyba vezető aszfaltozott utat, illetve ivóvízforrásaikat féltve tiltakoztak év elején a helyiek, miután megtudták, hogy egy környékbeli vállalkozó kavicsbányát létesítene a település határában. Megtudtuk, a projekt nem valósul meg.

Megérte tiltakozni: mégsem létesítenek kavicsbányát Bágy határában
2022. október 24., hétfő

Haladás helyett egymásra mutogatás a gyergyószentmiklósi tömbházfelújításoknál

A polgármester szerint a kivitelező dolgozik túl kevés munkással, a cégvezető ezzel szemben a városházától várna el gyorsabb ügyintézést ahhoz, hogy jobban haladhasson a gyergyószentmiklósi tömbházfelújítási program.

Haladás helyett egymásra mutogatás a gyergyószentmiklósi tömbházfelújításoknál
2022. október 24., hétfő

Több térfigyelő kamerát szeretnének Székelyudvarhelyre

Folyamatosan érkeznek bejelentések Székelyudvarhelyen arról, hogy játszótereket, sportlétesítményeket, kerítéseket, utcákra kihelyezett alkalmatosságokat rongálnak meg ismeretlenek.

Több térfigyelő kamerát szeretnének Székelyudvarhelyre
2022. október 24., hétfő

Hargita megyében is ellenőrizték, hogy biztonságosak-e a tavak, vízgyűjtők gátjai

Hét Hargita megyei tó gátjának a biztonságosságát ellenőrizték egy országos akció részeként a vízügyi szakhatóság, valamint az építésfelügyelet szakemberei nemrégiben.

Hargita megyében is ellenőrizték, hogy biztonságosak-e a tavak, vízgyűjtők gátjai
2022. október 23., vasárnap

1956 örökül hagyott feladata: őrizni a közel hét évtizede kivívott szabadságot

Fáklyás felvonulás három állomással, szabadtéri tárlat, az 1956-os forradalmat megélt személyek visszaemlékezéseinek életre hívása az állomásoknál, és koszorúzás – ez volt a székelyudvarhelyi megemlékezés programja idén.

1956 örökül hagyott feladata: őrizni a közel hét évtizede kivívott szabadságot
2022. október 23., vasárnap

Nemzeti színekben pompázó épületek Csíkszeredában

Ünnepi díszkivilágítást kapott az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából a csíkszeredai Művészetek Háza, a Csíki Székely Múzeum és a Csíki Mozi is.

Nemzeti színekben pompázó épületek Csíkszeredában
2022. október 23., vasárnap

„1956-ban a szabadság kivívása volt időszerű, ma az erkölcsi, a nemzeti értékek iránti hűség”

Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak – hangzott el az 1956-os magyar forradalom emléknapján tartott csíkszeredai központi ünnepségen. Az egybegyűltek a Gloria Victis emlékműnél tisztelegtek a hősök emléke előtt. 

„1956-ban a szabadság kivívása volt időszerű, ma az erkölcsi, a nemzeti értékek iránti hűség”
2022. október 23., vasárnap

„A szabadság létszükséglet, és az mindenkinek jár”

Az 1956-os magyar forradalom kitörésének emléknapján Gyergyószentmiklóson a római katolikus temetőben tartottak ünnepi megemlékezést vasárnap. Ezt követően Thurzó Zoltán zongorakoncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

„A szabadság létszükséglet, és az mindenkinek jár”
2022. október 23., vasárnap

Felidézett börtönévek, majd egy jó tanács

A vártemplom mellett, az '56-os forradalmárok emlékére állított kopjafánál tisztelegtek Marosvásárhelyen a 66 évvel ezelőtti forradalom hősei előtt.

Felidézett börtönévek, majd egy jó tanács
Felidézett börtönévek, majd egy jó tanács
2022. október 23., vasárnap

Felidézett börtönévek, majd egy jó tanács

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM