Újra tömegrendezvényeken emlékezhetünk az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra

Újra tömegrendezvényeken emlékezhetünk az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra

Készülődés az ünnepségre. Számos székelyföldi városban és községben tartanak megemlékezéseket március 15-én

Fotó: Veres Nándor

Két év kihagyás után ismét hagyományos formában, tömegrendezvényekkel ünnepelhet a székelyföldi magyar közösség március 15-én. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve számos rendezvényt szerveznek a városokban és községekben egyaránt.

Iszlai Katalin

2022. március 15., 09:042022. március 15., 09:04

2022. március 15., 09:532022. március 15., 09:53

A koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt két évben nem volt lehetőség tömegrendezvények megszervezésére március 15-e alkalmából, így a magyar közösség csak visszafogottan emlékezhetett meg hőseiről, inkább a lélekben való ünneplésre helyezve a hangsúlyt. Idén azonban a veszélyhelyzet feloldásának köszönhetően ismét hagyományosan ünnepelhetünk, Székelyföld-szerte számos helyszínen várják az emlékezőket.

Csíkszéki megemlékezések

Csíkszéken két központi megemlékezést tartanak március 15-én, a Nyergestetőn és Csíkszeredában. Előbbi helyszínen 16 órától ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Csíkkozmási Tuzson János Fúvószenekar közreműködésével. A himnuszok eléneklése után beszédet mond Szántó László, Csíkkozmás község polgármestere, Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, FUEN elnök (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója), valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának, illetve az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke. Egyházi áldást mond Fülöp László nagykászoni plébános. Az ünnepséget a kegyelet koszorúinak elhelyezésével zárják.

Csíkszeredában 18 órától a Gál Sándor téren koszorúznak, utána pedig az ünneplők átvonulnak a Vár térre, a megemlékezés fő helyszínére. Ezek mellett továbbá a térség kisvárosaiban és községeiben is emlékünnepségeket szerveznek.

Csíkszenttamáson 9 órától ünnepi szentmisét tartanak a helyi templomban, majd koszorúznak a polgármesteri hivatal előtti kopjafánál és ünnepi műsort is tartanak a kultúrotthonban. Csíkborzsovában szentmise, ünnepi műsor és koszorúzás szerepel a programban a helyi emlékműnél 9.30 órától.

Csíkszentgyörgy községben 10 órakor ünnepi műsorral és koszorúzással kezdődik az ünnepség a Gál Sándor-háznál, majd 11 órától szentmise következik a plébániatemplomban ünnepi beszédekkel és műsorral, végül pedig koszorúzás a II. világháborús emlékműnél. Csíkkarcfalván 10 órától ünnepi szentmisét tartanak, amit koszorúzás követ a templomkertben, valamint a csíkkarcfalvi és csíkjenőfalvi kopjafáknál. 11-től továbbá ünnepi előadás is lesz a karcfalvi kultúrházban. Csíkmadarason az iskolaudvaron tartanak megemlékezést 10 órától, ugyanekkor kezdődik az ünnepség és az azt követő koszorúzás Csíkrákoson is a központi parkban. Csatószegen az emlékműnél szintén 10 órától ünnepi köszöntőkkel, ünnepi műsorral és koszorúzással készülnek.

További programok

Csíkszentmiklóson 11 órától kezdődik a szentmise a hősök emlékművénél, ezt ünnepi műsor és koszorúzás követi. Ugyancsak 11 órától kezdődnek az ünnepségek Csíkdelnén az emlékműnél, Gyimesközéplokon a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolánál, Tusnádfürdőn a Szent Anna sétányon, a Turulmadár szobor előtt, Csíkszentdomokoson a Templom mögötti kopjafánál, Csíkdánfalván a templomnál, majd később a kultúrház előtti téren, és Csíkszentsimonban, ahol koszorúzás lesz a Hősök emlékművénél és az Endes-kúriánál, illetve emlékműsor a Szent László Háznál.

Csíkcsomortánban ünnepi beszédekre, közös imára, áldásra, ünnepi műsorra és koszorúzásra kerül sor 12 órától a Kárpátok Őre emlékműnél. Nagytusnádon szintén 12 órától az Imets Fülöp Jákó iskola kórusának előadása lesz látható a polgármesteri hivatal előtti téren, illetve ugyanebben az időpontban tartják az Arany János Általános Iskola diákjainak előadását, illetve a koszorúzást a csíkszentmihályi iskolaudvaron. Gyimesbükkön 13 órától kezdődik a szentmise és az ünnepi megemlékezés a Kontumáci emlékműnél. Újtusnádon 14 órától a kultúrotthon előtti téren az Imets Fülöp Jákó Általános Iskola kórusának az előadása lesz látható, ugyanebben az időpontban Szépvízen szentmise, ünnepi műsor és koszorúzás lesz az 1848-as emlékműnél. Vacsárcsiban 17 órától fiatalok zenés előadása és koszorúzás várható a templom előtti téren. Balánbányán 18 órától ünnepi előadást tartanak a kultúrotthonban, az Ördögborda Néptáncegyüttes előadása lesz látható.

Udvarhelyszéki ünnepségek

Udvarhelyszéken szintén számos eseményre várják az érdeklődőket,

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala például gazdag programkínálattal rukkolt elő az idei március 15-ei megemlékezésre készülve.

Reggel nyolc órától huszárcsákó készítésre hívnak a művelődési házhoz, délelőtt tizenegy órától pedig gyermekrajz-kiállítás nyílik a városi könyvtárban, valamint emlékképeket, szemelvényeket mutatnak be a Márton Áron téren az elmúlt húsz év helyi megemlékezéseiről. A koszorúkat egy fél órával ezután helyezik el a Vasszékely szobornál, majd délben beszédet mond a helyszínen Gálfi Árpád polgármester, Géczy Krisztián, Törökbálint alpolgármestere, valamint Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja.

Ezenkívül

jelen lesznek a történelmi egyházak képviselői és számos kulturális műsort is láthatnak a részvevők.

Délután egy órától Pilvax Villanások címmel előadásokat mutatnak be a Jámbor Tehén, a Kalapos GasztroPub, a Spion Kávézó, a Vekker Kávéközösség és a Zsebcafé vendéglátóipari egységeknél. Délután katonadal-oktatást, zenés táncházat, verbunk- és énektanítást szerveznek, az esti órákban pedig fellép a Borfolk (művelődési ház) és a 4S Street. Szerda és péntek között középiskolás diákok látogathatnak el a húszéves Székelyföld Stúdióba. Utóbbihoz előzetes bejelentkezés szükséges (0762-605-830). Részletesebb programot a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán olvashatnak.

Székelykeresztúron reggel kilenc órakor lesz a zászlófelvonás a Millecentenáriumi emlékműnél, majd Petőfi Sándor legenda szerinti sírjának megkoszorúzása következik. Délelőtt tizenegy órától ünnepi istentiszteletek kezdődnek a templomokban, az országzászlót pedig a délben kezdődő ünnepi műsor előtt tíz perccel hozzák ki a református templomból. A Nagy Lajos gyülekezeti ház udvarán ünnepi beszédek, valamint kulturális műsorok is lesznek. Ezek végeztével (13 órakor) Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu szobrokat koszorúzzák meg a részvevők. Az események délután hat órakor néptáncgálával zárulnak a helyi művelődési házban.

Marosvásárhelyi események

Maros megyében több mint ötven helyszínen ünneplik az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napját. A központi ünnepséget Marosvásárhelyen tartják március 15-én délután 4 órától a Postaréten, a Székely Vértanúk Emlékművénél. Az esemény díszvendége Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője lesz, aki másnap, március 16-án találkozik a megye RMDSZ-es polgármestereivel és önkormányzati képviselőivel. A Székely Vértanúk Emlékművénél szervezett megemlékezést követően 19 órától a Kultúrpalotában átadják a Könyv és gyertya díjakat 8. alkalommal azoknak, akik tevékenységükkel az 1990-es könyves-gyertyás felvonulás eszméjét erősítették. Idén 11 személy részesül ebben az elismerésben.

A díjátadást követően Keresztes Ildikó koncertezik, a marosvásárhelyi származású énekesnő nemzeti érzelmű dalokat ad elő. A koncert ingyenes, viszont helyjegyet kell igényelni rá a Kultúrpalota jegypénztárában.

Március 16-án egy másik rendezvényre várják a marosvásárhelyieket a Kultúrpalotába, a Magyar Nemzeti Filharmónia hangversenyére. Erre is ingyenes belépőt kell igényelni. Emellett három napra Petőfi Kávéház nyílt a Marosvásárhelyi Várban, március 15-én reggel itt kokárdakészítésre, csákó és lovacska készítésre, valamint mézeskalács-díszítésre várják a gyerekeket. 18 órától Petőfi Marosvásárhelyen címmel interaktív beszélgetés lesz Kálmán Attila történésszel, az estet borkóstoló zárja majd. 

Főhajtás Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson kedden 13 órakor kezdődik a megemlékezés és koszorúzás a Petőfi Sándor-szobornál. A megemlékező ünnepségen közreműködik Vitéz Szilágyi Árpád, a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar, illetve a Salamon Ernő Gimnázium diákjai. Kedden este 7 órától a Művelődési Ház színháztermében a Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című, a bukovinai székelyek kálváriáját bemutató előadását lehet megtekinteni. Az előadásra a jegyek ára felnőtteknek 20, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Taxisofőr kergethette be a medvéket Székelykeresztúrra

Nem magától jött be az anyamedve és két bocsa kedden este Székelykeresztúrra, minden jel arra utal, hogy egy taxisofőr kergette be a településre a környéken kószáló nagyvadakat.

Taxisofőr kergethette be a medvéket Székelykeresztúrra
2024. március 27., szerda

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról

Az eddigi három hölgy helyett csak egy fogja képviselni a közösségét és a szebbik nemet Maros Megye Tanácsában ősztől. A megyei RMDSZ-es önkormányzati jelöltek sorrendjét kedden délután fogadták el.

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról
2024. március 27., szerda

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére

Esőre és megélénkülő szélre lehet számítani az ország nagy részén péntek estig – figyelmeztetnek az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére
2024. március 27., szerda

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán

A Kárpátok sétány lakóit is beszélgetésre invitálja Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, a találkozón a jelenlegi és jövőbeli projektekről értekeznek szerdán délután – tájékoztatják a lakosságot a városháza Facebook-oldalán.

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán
2024. március 27., szerda

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés

Régi hagyomány Gyergyószéken a húsvéti határkerülés, amely a kommunizmus időszakáig élt, majd 1990 után ismét rendszeresen megszervezik. Járványidőben, majd tavaly a felázott földek miatt erre nem kerülhetett, de idén újra elindulnak a lovasok.

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés
2024. március 27., szerda

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Kempingasztalokon, kartondobozokon kínálják eladásra virágaikat a forgalmasabb csíkszeredai közterületeken a román vidékekről érkező virágárusok. Ez tisztességtelen konkurenciát jelent, de nem lehet hatékonyan fellépni ellene.

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben
2024. március 27., szerda

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő
2024. március 27., szerda

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat

Megállíthatatlan ütemben fejlődik a Vitamix biobolt-hálózat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a családi vállalkozásként indult cég éppen a 65. üzletét nyitotta meg Székelyudvarhelyen. Ennek apropóján beszélgettünk Benedek Zsuzsa társtulajdonossal.

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat
2024. március 27., szerda

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?

Már évek óta ismétlődő tendencia az erdélyi magyar diákság körében, hogy a középiskolát elvégző tanulók közel fele az oktatási rendszer peremére szorul, és időszakosan, vagy akár végzetesen megreked a képességfelmérők megdönthetetlennek vélt kapui előtt.

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?
2024. március 27., szerda

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár tart előadást Székelyudvarhelyen a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására március 28-án, csütörtökön.

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!