Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újabb fordulat: mégis indul ősszel Waldorf-iskola Lengyelfalván

Kovács Eszter 2019. február 27., 17:39

Egyöntetűen elfogadta a 2019–2020-as évi beiskolázási tervet Felsőboldogfalva önkormányzati képviselő-testülete, ezúttal a Lengyelfalván indítandó Waldorf előkészítő osztállyal együtt. Az eseményre több mint ötvenen gyűltek össze az Udvarhelyi Waldorf Kezdeményezés tagjai közül – a békés tüntetés és a több héten át tartó nyomásgyakorlás hozta meg a számukra kedvező eredményt.

A felsőboldogfalvi képviselő-testületi ülésen. Döntés szülői nyomásgyakorlás mellett Fotó: Barabás Ákos

A lengyelfalvi iskolában megszűnt az oktatás, de nem csak ezért választották az Udvarhelyi Waldorf Kezdeményezés tagjai ezt az épületet a létrehozandó iskola helyszínéül: a vidéki környezet ideális a Waldorf-pedagógia módszereinek alkalmazására is. A létrehozandó, egyelőre egy évfolyamot a felsőboldogfalvi általános iskola vette szárnyai alá, ám az akkreditációs folyamat végén,

a beiratkozás előtt csupán néhány héttel Felsőboldogfalva önkormányzata megvonta a korábban beígért bizalmat a kezdeményezőktől,

és nem szavazták meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által összeállított beiskolázási tervet.

Tiszteletben tartják a falu akaratát

Hétfőn délután Sándor József, Felsőboldogfalva község polgármestere falugyűlésre hívta a lengyelfalviakat, amelyen bebizonyosodott, hogy a helyi közösség is támogatja az iskolaindítást. „Közel negyven ember volt a gyűlésen, ahol megígértük, hogy tiszteletben tartjuk a helyiek akaratát, ezért tűztük ismét napirendre az iskolaindítás ügyét” – mondta a szerdai önkormányzati ülés bevezetőjében a polgármester.

Tiltakozók és rendfenntartók Fotó: Barabás Ákos

Az ülésteremben a Waldorf-kezdeményezés tagjai is jelen voltak, elsősorban hozzájuk szólt Sándor István önkormányzati képviselő, az RMDSZ-frakció vezetője. Mint kifejtette,

az első szavazáson a szövetségiek nem támogatták a kezdeményezést, de akkor minden tag „saját belátása szerint” szavazott.

„Nem politikai döntés született” – szögezte le a frakcióvezető, aki egyébként nehezményezte, hogy a kezdeményezőcsoport „cirkuszt” csinált az ügyből. A frakció azonban tartja a lengyelfalviaknak adott szavát, jegyezte meg Sándor István, ezért másodjára egységesen szavaztak.

Fotó: Barabás Ákos

Húsz gyermek beiratkozására számítanak

A módosított, a Waldorf-osztály elindítását is magában foglaló tanácshatározat elfogadása után üdvrivalgásban törtek ki az ülésen jelen lévő szülők, amire az RMDSZ-frakcióvezető megjegyezte:

csak ne örüljenek ennyire, mert szerinte „nem demokratikus módszerekkel” érték el céljukat.

A megjegyzés azonban nem szegte a kezdeményezők kedvét, Egyed Zoltán elmondása szerint hétfőtől mintegy húsz gyermeket várnak beiratkozásra a Waldorf előkészítő osztályba.

A szülői közösség képviselőjétől megtudtuk, hogy bár idén csak egy osztálynyi gyerek kezdi meg az iskolát Lengyelfalván, a közösség mintegy száz olyan házaspárt számol, akiknek gyermekei a Székelyudvarhelyen már működő Waldorf-óvodába járnak, vagy akik a későbbiekben íratnák ide gyermekeiket.

Fotó: Barabás Ákos

A falunak, a községnek is jó lesz

Egyik szeme sír, a másik nevet, jegyezte meg az ügy kapcsán Németi Zoltán, a helyi EMNP–MPP-frakció vezetője, aki egyébként az iskolaindítást magában foglaló határozattervezet újbóli napirendre tűzésében is segédkezett. „Azért nevet, mert örülök, hogy ez az ügy megoldódott, hogy sikerült a testülettel is megértetni a kezdeményezést, gratulálok minden képviselőnek, hogy megszavazta a határozatot. A másik szemem azért sír, mert

elszomorít a tény, hogy el kell menni a falig,

minden követ meg kell mozgatni azért, hogy egy ilyen elementáris, konstruktív döntés megszülessen” – fogalmazott.

HIRDETÉS

Fontos kiemelni, tette hozzá, hogy a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola részeként működik majd a Waldorf-iskola, nem magániskola lesz, hanem az állami oktatás része.

„Ezzel pedig az iskolánk is jól járt, hiszen nő a gyereklétszám, nő a fejkvóta, ezáltal az intézmény több pénzt fog kapni, továbbá külön tanári posztot kapott. Nem látom, hogy az iskolaindítással bármiben is károsulna az önkormányzat vagy a község. Ezzel adtunk egy esélyt a községnek, főleg Lengyelfalvának, ahol megszűnt az oktatás. Az iskolaindításnak még sok jó hozadéka lesz a jövőben, már csak azért is, mert így a falu friss lendületet kap, megszeretik a fiatal családok, egyre többen költöznek oda. Ilyen szempontból támogatnunk kell a Waldorf-közösséget, politikai színezettől függetlenül” – szögezte le Németi. 

Rendőri jelenlét

A felsőboldogfalvi polgármesteri hivatal udvarán békésen tüntetőket féltucatnyi csendőr őrizte. A hatóságiak jelenlétét a település vezetősége azzal indokolta, hogy a Waldorf-közösség nem bejelentett gyülekezőt szervezett. Egyébként a „tüntetők” mintegy harmada kisgyermek volt. Az esemény szervezői minden érkezőt meleg teával fogadtak.
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS