Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Indoklás nélkül szavazták le a lengyelfalvi Waldorf-iskola indítását

Kovács Eszter 2019. február 25., 10:01 utolsó módosítás: 2019. február 25., 17:15
HIRDETÉS

A korábban tett írásos ígéret ellenére kevéssel a beiratkozás kezdete előtt elgáncsolta a székelyudvarhelyi Waldorf-közösség és a Kerekerdő Waldorf Egyesület iskolaindítási terveit a felsőboldogfalvi önkormányzat. A boldogfalvi iskola alegységeként működő tanintézetet a lengyelfalvi, immár kihasználatlan iskolaépületben hozták volna létre, az akkreditációs folyamat költségeit és a működtetést is magára vállalta a szülői közösség, mégsem nyerték el a község vezetőségének jóváhagyását.

Csak álom marad a Waldorf-iskola a lengyelfalvi tanintézetben? Fotó: Barabás Ákos

Teljesen értetlenül áll a kialakult helyzet előtt az Udvarhelyi Waldorf Közösség: többéves munkájuk néhány héttel ezelőtt még gyümölcsözni látszott, akkor Bodnár Róbert, a szülői csoport egyik tagja arról számolt be lapunknak:

az akkreditációs folyamat végén járnak, már csak a felsőboldogfalvi önkormányzati képviselő-testület jóváhagyása van hátra, erről az együttműködésről pedig korábban már írásban is megállapodtak.

HIRDETÉS
Akadály a cél előtt

Időközben azonban a község vezetősége leszavazta a Waldorf-iskola elindításának tervét:

a 2019-2020-as tanévre vonatkozó beiskolázási tervet elfogadták ugyan, viszont ebből kihagyták a Lengyelfalván létrehozandó alternatív tanintézetet.

„Öt éve dolgozunk ezen, több tízezer óra munkánk, sok ezer eurónyi pénzünk, száz családnak a verejtéke és reménye van belefektetve ebbe a projektbe. S most iratkozások előtt kevéssel kiderül, hogy a helyi polgármesteri hivatal megszegi minden eddigi ígéretét, magyarázat nélkül visszavonja beleegyezését.

Újabb engedélyeket kérni nincs idő. Magyarázatot senki nem ad, mindenki másra mutat. Talán az egyik tanácsos az általa vezetett alapítványának szeretné az épületet, erről beszéltek azon a tanácsülésen, ahol kiszavazták gyerekeinket az iskolából. A tanácsnál hazudoznak, a polgármester ámítgat, s közben a határidők szorítanak. Kitoltak velünk, átvertek minket. Tiltakozunk!

– juttatta el szerkesztőségünkbe a felhívást a Waldorf-közösség.

Ötévnyi előkészítőmunka

A székelyudvarhelyi, a Kipi-Kopi Napköziotthon égisze alatt létrehozott óvodai csoport elindítása után, a kezdeményezőcsoport 2018 februárjában fogott hozzá a Waldorf-iskola elindításának folyamatához: a felsőboldogfalvi általános iskola vezetősége ebben partnerüknek bizonyult, így

kérést nyújtottak be a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy bocsássák az új osztály rendelkezésére a lengyelfalván időközben megürült iskolaépületet.

A vidéki helyszín ideális lett volna a Waldorf-pedagógia meghonosítására, nem utolsó sorban pedig ismét rendeltetést kapott volna az üresen maradt iskolaépület.

Már a februári kérésben tisztáztuk, hogy a Waldorf-közösségünk több tagja is lengyelfalvi vagy oda szándékszik költözni, illetve azt is, hogy az iskola létrehozásának, az engedélyeztetés költségét mi álljuk, valamint a fenntartásba is szívesen beszállunk, legyen szó akár tűzifáról, akár villanyszámláról, akár az épületben esedékes javításokról

– magyarázta Egyed Zoltán Ufó, a kezdeményezőcsoport tagja.

Előbb támogatták, majd nem

Akkor a község vezetője, Sándor József látszólag pozitívan állt a kezdeményezés mellé, mondván, hogy az önkormányzat beleegyezésére is szükség van ezügyben. „Augusztusban megkaptuk a választ, júniusi keltezéssel, amiben az állt, hogy »Felsőboldogfalva Helyi Tanácsa és Önkormányzata támogatásáról biztosítja az Önök egyesületét és kezdeményezését…« A második bekezdésben az szerepelt: »...ha a fent említett iskolában megszűnik az állami oktatás«.

Szeptemberben kiderült, az iskolában megszűnt az oktatás. Továbbléptünk, elindítottuk a folyamatokat, a minisztériumból, a bukaresti Waldorf szövetségtől és a megyei tanfelügyelőségtől megszereztük az induláshoz szükséges engedélyeket, beleegyezéseket

– elevenítik fel a szülők. Decemberben a boldogfalvi polgármesteri hivatal kérte a tanfelügyelőségtől a beiskolázási terv jóváhagyását, melyben szerepelt a Waldorf-osztály is:

ezt az önkormányzati képviselő-testület formai szavazással kellett volna megerősítse a januári tanácsülésen, de a tanácsosok ellene szavaztak, majd egy másik szavazással hajlandóak voltak elfogadni a határozatot, a Waldorf-osztály pontjának kihagyásával.

„Állítólag a frakcióvezető győzte meg a képviselőket, hogy a kezdeményezés ellen szavazzanak, mindezt titokban, persze, nekünk egy szót sem szóltak. Indoklást sem kaptunk az önkormányzat részéről azóta sem, a polgármester sem fogadott minket, legutóbbi nyilatkozatában viszont elmondta: ő sem helyesli a Waldorf-iskola létrehozását annak létrehozási költségei miatt, illetve azért, mert majd „idegenek” fognak járni oda.

Azért érthetetlen ez az egész helyzet számunka, mert tavaly februárban pont ezen két pontot érintettük a kérdésünkben, és akkor nem volt ellenvetése senkinek

– fejtette ki Egyed Zoltán Ufó. A község vezetőségét egyébként többször is kerestük telefonon, ezidáig sikertelenül, több lengyelfalvi forrásból azonban úgy tudjuk:

a helyiek nem ellenzik az iskolalapítást.

Időközben azonban tudomásunkra jutott: Sándor József kezdeményezésére falugyűlést hívtak össze hétfőn estére Lengyelfalván, információink szerint a találkozó célja, hogy a helyiek is kifejezhessék véleményüket az iskolaindítás kapcsán. Az eseményre egyébként a polgármester nem hívta meg a Waldorf kezdeményezőcsoportot.

Tiltakozás, pereskedés – más eszköz nem marad

„A határidők itt vannak a nyakunkon, nem tudunk többet várni. Új helyszínre menni nem tudunk már, hónapokba telt, míg Bukarestből és Csíkból megadták a jóváhagyásokat, most nincs három hónapunk mindent beszerezni más helyszínre, két hét múlva kezdődnek a beiratkozások.

Teljesen a sarokba szorítottak, esélyt sem adnak a párbeszédre, teszik magukat, hogy senki sem hibás, és tovább húzzák az időt

– áll a Waldorf-közösség közleményében. A békés-barátságos megoldás esélyeiről ezennel lemondtak, írják:

tiltakozást tartanak és pereskedés útján próbálnak érvényt szerezni igazuknak.

„Iskolát akarunk létrehozni, nem bordélyházat, kocsmát vagy játéktermet. Miért kell akadályozni vagy meghiúsítani egy iskola létrehozását?”- ezzel a kijelentéssel várják a kezdeményezéssel rokonszenvezőket szerdán, február 27-én délután fél kettőre a felsőboldogfalvi polgármesteri hivatal elé. „Szerdán ismét tanácsülés lesz, remélhetőleg ezúttal, az testület ellenzéki képviselőinek segítségével sikerült elfogadtatni az eredeti beiskolázási tervet” – mondta el lapunknak Egyed Zoltán.

Egyébként, az önkormányzat által januárban meghozott döntés nem jogszerű, tudtuk meg: figyelmen kívül hagyták a Hargita Megyei Tanfelügyelőség jóváhagyását, amikor a beiskolázási tervből kihagyták a Waldorf-osztályt, így a határozat megtámadható a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS