Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újabb áteresz szakadt be az országúton, fokozott a balesetveszély

Kovács Attila 2019. június 16., 21:59
HIRDETÉS

Az omlások útjának is lehetne nevezni a 13A jelzésű, Balavásártól Csíkszeredáig vezető országút Csíkszereda és Szentegyháza közötti részét. A hegyi szakaszon ezúttal egy áteresznél omlott be az úttest, amelyet így szűkíteni kellett.

Újabb áteresz szakadt be az országúton, fokozott a balesetveszély
galéria
A balesetveszélyes útomlás egy kanyarban van, csak közelről látszik Fotó: Gábos Albin

Noha az elmúlt hónapban több javítást is végeztek a 13A jelzésű országúton, az elhasználódott útalap miatt újabb problémák jelentek meg. Szentegyházától nem messze, az egyik kanyarhoz közeledve sebességkorlátozást, munkálatokat jelző táblák figyelmeztetik az autóvezetőket, hogy óvatosan haladjanak. Nem véletlenül, mert

egy vasbetonból készült, elhasználódott áteresz egyik széle beomlott, és vele együtt az úttest egy darabja is, így az út legalább egy méterrel lett keskenyebb, mint korábban.

HIRDETÉS

A helyszínen műanyagból készült forgalomterelő elemek is jelzik az akadályt, a balesetveszély viszont annak ellenére is fennáll, hogy a figyelmeztető táblák először 60, majd 30 kilométeres sebességhatárt jeleznek az itt áthaladóknak.

A kanyarban lévő omlásra ugyanis csak közelről van rálátás, emiatt pedig ha nagyobb sebességgel mindkét irányból autók közelednek, könnyen baleset történhet

– főleg mert két nagyobb tehergépjármű vagy busz egymás mellett nem fér el a szűkebb helyen.

A helyszínen járva azt láttuk, hogy egyetlen autóvezető sem tartotta be a 30 kilométeres sebességhatárt.

Fotó: Gábos Albin

Szakértői vizsgálat

Az útburkolat helyreállítása előtt a helyszínen szakértői vizsgálatot kell végezni, most erre várnak – közölte érdeklődésünkre Cătălin Romanescu, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) Hargita megyei kirendeltségének igazgatója.

Hogy ez és a helyreállítás pontosan mikor történik meg, azt még nem lehet tudni, ezért ajánlott az óvatosság.

Fotó: Gábos Albin

Nem messze az omlástól, Szentegyházához közelebb az út alatt átfolyó Vargyas patakon épült híd szerkezete is jól láthatóan meggyengült.

Az egykor vasbeton tartóoszlopokkal készült védőkorlát mindkét oldalon szétmállott, eltűnt, a megmaradt néhány oszlopot csak a hídszerkezetből kiálló vasazat tartja.

Fotó: Gábos Albin

Már az útburkolat is kezdett leszakadozni, emiatt a híd két oldalán szintén piros-fehér színű, műanyag forgalomterelő elemeket helyeztek el. Az építmény oldalához kerülve az is látszik, hogy a tartófal is mállik, omlik. Az országút Hargitán átvezető szakaszán több helyen is

nagyméretű köveket ürítettek le a már beomlott útpadkák, illetve támfalak helyére, hogy a keletkezett üregeket feltöltsék és megállítsák a további rongálódást

– ez viszont nem helyettesíti a szükséges helyreállítást.

A burkolatjavítások mellett ugyanakkor új szalagkorlátokat is szereltek fel, de még a régi, rozsda ette korlátok is helyükön vannak. Romanescu kérdésünkre azt mondta, a szalagkorlátok cseréje folytatódik, a régieket pedig eltávolítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS