Új szolgáltatások az egészségbiztosítási rendszerben

Új szolgáltatások az egészségbiztosítási rendszerben

Daganatos megbetegedés gyanúja esetén az egészségbiztosítással nem rendelkezők is számos egészségügyi szolgáltatásra ingyen jogosultak

Fotó: Veres Nándor

Főleg az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára hoz újdonságokat az egészségügyi keretszerződés e hónaptól érvénybe lépett melléklete: bizonyos körülmények között ők ugyanolyan, állami pénzből finanszírozott ellátást kaphatnak, mint a biztosítottak. Van újdonság ugyanakkor azon biztosítottak számára is, akik daganatos betegséggel küzdenek: esetükben társított egészségügyi szolgáltatásként bevezetik a pszicho-onkológiai ellátást.

Széchely István

2024. július 08., 21:192024. július 08., 21:19

Noha voltak elégedetlenségek a háziorvosok részéről az egészségügyi ellátást és annak finanszírozását szabályzó keretszerződés új mellékletével kapcsolatban, és ezt írásban is jelezték a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, a központi szintű hiányosságot végül múlt héten rendezte a kormány, így Hargita megyében is minden egészségügyi szolgáltató aláírta a dokumentumot.

A július 1-én érvénybe lépett új keretszerződés-melléklet az eddiginél nagyobb hozzáférést biztosít egyes egészségügyi szolgáltatásokhoz azoknak, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással. Az egyik ilyen kategóriát a daganatos megbetegedések diagnosztizálására és kezelésére szolgáló szolgáltatások jelentik. Az új szabályozás értelmében

a háziorvosok az egészségbiztosítással nem rendelkezőket is beutalhatják az egészségbiztosítási pénztár által finanszírozott kivizsgálásokra, szakorvosi konzultációkra, ha az érintett páciensnél onkológiai betegség gyanúja merül fel.

Ugyanakkor küldőpapírt is kiállíthatnak a nem biztosítottak számára a hepatitis B- és C-vírus általi fertőzés kimutatásához szükséges vizsgálatokra, valamint a HIV-vírus általi fertőzés kimutatására irányuló vizsgálatra terhes nők esetében, és ezeket a vizsgálatokat szintén ingyen vehetik igénybe az érintettek.

Idézet
Itt az a lényeg, hogy ezek súlyos betegségek, és fontos, hogy idejében legyenek diagnosztizálva annak érdekében, hogy megfelelő időben megfelelő kezeléseket kapjon a páciens”

– foglalta össze a módosítás okát Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

Ingyenes labor-, CT- és MR-vizsgálatok

A háziorvosok bizonyos esetekben paraklinikai vizsgálatokra is kiállíthatnak küldőpapírt az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

„Például egy laborvizsgálatra, egy CT- vagy MR-vizsgálatra, ami el lesz számolva. Eddig is állíthattak ki küldőpapírt, de a vizsgálat költségét annak kellett fizetnie, aki nem biztosítottként megkapta ezt a küldőpapírt. Ez most megváltozott. Tehát

Idézet
a családorvos kiállíthat küldőpapírt nem biztosítottak számára az onkológiai betegségek gyanúja esetében, a hepatitis B és C kimutatására irányuló vizsgálatra, terhes nőt esetében a HIV-vírus kimutatása érdekében, és akár a paraklinikai szolgáltatásokra is”

– fogalmazott Duda Tihamér.

Ugyanebbe a rendszerbe illeszthetők a klinikai járóbeteg-szakrendelőkben, tehát a szakorvosok által nyújtott ingyenes szolgáltatások a nem biztosítottak esetében: onkológiai szakvizsgálat esetén konzultáción és bizonyos diagnosztizálási procedúrákon vehetnek részt a járóbeteg-szakrendelőkben is. Sőt, a betegség jelenlétének igazolása érdekében

a szakorvosok elrendelhetik azt is, hogy a kórházban, egynapos bennfekvés ideje alatt végezzenek el a páciensen bizonyos kivizsgálásokat,

amelyekért szintén nem kell fizetniük a biztosítással nem rendelkezőknek.

A többletköltségeket a központi költségvetésből finanszírozzák

Ha kivizsgálások során beigazolódik a daganatos megbetegedés, a nem biztosított páciens bekerül a daganatos betegek országos programjába, és a kezeléseket is ingyen kaphatja meg – bár ez eddig is így volt.

Ha nem igazolódik be a daganatos megbetegedés gyanúja, azaz kiderül, hogy a páciens nem rákos beteg, akkor visszakerül eredeti, nem biztosítotti státuszába,

és a továbbiakban már csak olyan egészségügyi szolgáltatásokra lesz jogosult ingyen, amit a biztosítással nem rendelkezők számára biztosít az állam.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A fentebb felsorolt, nem biztosítottak által igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költsége egyébként nem az Országos Egészségbiztosítási Alapot (FNUASS) terheli majd, hanem a központi költségvetésből utalják át a pénzügyminisztériumnak, amely továbbítja az egészségbiztosítási pénztárnak, és utóbbi fizeti ki a szolgáltatóknak – tájékoztatott Duda Tihamér.

Rendszeresíthetik a szűrőkaravánokat

Az új keretszerződés-melléklet mobil egészségügyi egységek működtetésére is lehetőséget biztosít. Ezek elsősorban karavánok lesznek, amelyek

szűrővizsgálatokat végezhetnek vidéken, hogy az elszigeteltebb területeken élők is hozzáférjenek az onkológia állapotok – például mellrák, méhnyakrák – korai felismerésére szolgáló egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Ezeknek a szűrővizsgálatoknak a költségét szintén el lehet majd számolni az egészségügyi rendszerben, akárcsak a nem biztosítottak esetében a további szükséges vizsgálatok költségét.

Kiterjesztett ellátás – a daganatos betegek lelkiállapotára is figyelnek

A biztosítottak számára is szolgál újdonságokkal az új keretszerződés-melléklet, ezek lényegében társított egészségügyi szolgáltatások az onkológiai betegek számára.

Idézet
Pszichológiai szakvizsgálatokról és szolgáltatásokról van szó, például konzultációkról, a helyzet felméréséről, pszichológiai rehabilitációs program összeállításáról stb.

Ezeket a szolgáltatásokat olyan pszichológusok végezhetik el, akiknek ez a specialitásuk, vagyis a pszicho-onkológia, vagy erre specializálták utólag magukat. Ellenben ez a feltétel csak 2025. június 30-a után lép érvénybe, addig elvégezhetik a pszichológusok ezeket a szolgáltatásokat kiegészítő pszicho-onkológiai képzés nélkül is. Ez az átmeneti időszak arra szolgál, hogy ha valaki specializálódni akar, legyen erre lehetősége 2025. június 30-ig” – magyarázta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

Voltak elégedetlenségek

A szerződéskiegészítő melléklet aláírását megelőzően elégedetlenség robbant ki országszerte a háziorvosi rendszerben, ugyanis kiderült, hogy a megállapodásban az év utolsó három hónapjára nincs meghatározva a szolgáltatások pontértéke.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Amint azt Duda Tihamértól megtudtuk, Hargita megyében is hangot adtak elégedetlenségüknek az egészségügyi alapellátásban dolgozók: a háziorvosoknak mindegy fele írásban jelezte ezt a megyei egészségbiztosítási pénztárnak.

A gond végül múlt héten megoldódott, így minden egészségügyi szolgáltató aláírta a megállapodást.

„A kormány csütörtöki ülésén a tartalékalapból 3 milliárd lejt jóváhagyott az egészségbiztosítási pénztár számára, ami lehetővé teszi azt, hogy a családorvosok esetében az év végéig biztosítva legyen a 8 lejes szolgáltatási pontérték és a 12 lejes fejkvóta-pontérték, illetve a klinikai szakterületek esetében a pontérték 4,5-ről 5 lejre emelkedjen.

A fogorvosok esetében megmarad az eddig is meghatározott 6000 lejes havi referenciaérték, ami a számítás alapját képezi a fogorvosokkal megkötendő szerződések esetében. Tehát

Idézet
volt egy hercehurca országosan is, de a kormány a csütörtöki ülésén megoldotta a problémát, így most már mindenki megnyugodhat, és dolgozhatunk, a lényegre fókuszálhatunk”

– foglalta össze a történteket Duda Tihamér.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 08., hétfő

Ilyen volt a 2024-es Vibe a fesztiválozók szemével

Mintegy 113 ezer embert látott vendégül idén a marosszentgyörgyi Vibe Fesztivál. Videós beszámolónkban fesztiválozókkal beszélgettünk, és megörökítettük a Vibe legérdekesebb mozzanatait.

Ilyen volt a 2024-es Vibe a fesztiválozók szemével
2024. július 08., hétfő

Villám csapott egy lakóházba Maroshévízen

Lakóházba csapott a villám hétfőn este Maroshévízen, a tűzoltók a helyszínre siettek – közli a Hargita megyei katasztrófavédelem.

Villám csapott egy lakóházba Maroshévízen
2024. július 08., hétfő

Viharra figyelmeztetnek Hargita megye északi részén

Villámlásra, jégesőre és heves széllökésekre figyelmeztet a Hargita megyei katasztrófavédelem – elsősorban a megye északi része érintett, a narancssárga jelzésű riasztás este fél kilencig van érvényben.

Viharra figyelmeztetnek Hargita megye északi részén
2024. július 08., hétfő

Nagyot csalódtak a magyar érettségi eredményeiben a háromszéki diákok

Noha országosan az elmúlt 15 év legnagyobb átmenési arányát sikerült elérni, Kovászna megyében a tavalyinál egy százalékkal kevesebb végzősnek sikerült átmennie. Többen érzik úgy, hogy a magyar nyelv és irodalom írásbelin szerzett jegy rontott az átlagon.

Nagyot csalódtak a magyar érettségi eredményeiben a háromszéki diákok
2024. július 08., hétfő

Rejtett kincseket hoznak felszínre a pedagógusok

A szovátai Teleki Oktatási Központban nyitották meg hétfőn délután a Kárpát-medencei magyar pedagógusok egyik legnagyobb fórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát, amely a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szervezésében július 1–26. között zajlik.

Rejtett kincseket hoznak felszínre a pedagógusok
2024. július 08., hétfő

Szünetel az ivóvízszolgáltatás két csíkszeredai utcában

Javítási munkálatokra készülnek, így szerdán reggel kilenc és délután két óra között szünetelni fog az ivóvízszolgáltatás két csíkszeredai utcában – közli a Harvíz Rt. szolgáltató.

Szünetel az ivóvízszolgáltatás két csíkszeredai utcában
2024. július 08., hétfő

Forgalomkorlátozások a marosvásárhelyi Dózsa György utcában

Újabb munkálatok kezdődnek kedden a marosvásárhelyi Dózsa György utcában, ezért csak egy-egy sávon lehet majd haladni mindkét irányba – közli a városháza.

Forgalomkorlátozások a marosvásárhelyi Dózsa György utcában
2024. július 08., hétfő

A csíkszeredai érettségizők zöme elégedett a vizsgaeredményével

Csíkszeredai végzősöket kérdeztünk az érettségi-eredményeikről – a többségük elégedett az elért átlagával.

A csíkszeredai érettségizők zöme elégedett a vizsgaeredményével
2024. július 08., hétfő

Magyar diáké a Hargita megyei második legjobb eredmény

Ugyan sok Hargita megyei diákon kifogott a román érettségi, érdemes kiemelni, hogy a megyében a második legnagyobb átlagot magyar tannyelvű iskolából érkező diák érte el, és többen is vannak magyar ajkúak, akik átlagaikkal az élvonalban szerepelnek.

Magyar diáké a Hargita megyei második legjobb eredmény
2024. július 08., hétfő

Kápolnásfaluban koncertezik a Republic

A Triász és Vikidál Gyula, valamint a Republic is fellép hétvégén a tizennegyedik alkalommal megrendezett Kápolnásfalusi Falunapokon, ahol számos kulturális és hagyományőrző programmal várják az érdeklődőket.

Kápolnásfaluban koncertezik a Republic
Kápolnásfaluban koncertezik a Republic
2024. július 08., hétfő

Kápolnásfaluban koncertezik a Republic

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!