Kilőhetik a problémás medvéket

Kilőhetik a problémás medvéket

Első alkalommal hagyott jóvá extra, a vadászati idényen kívül is felhasználható medvekilövési keretet a környezetvédelmi minisztérium, a problémás esetek megoldására. Hargita megyében idén negyven százalékkal több a medvék által okozott kár, mint tavaly. Közben portálunkhoz is egyre gyakrabban érkeznek jelentések a különböző „medvés találkozásokról”, legutóbb egy idős székelyudvarhelyi férfi mesélte el félelmetes történetét.

Széchely István

2014. október 06., 19:332014. október 06., 19:33

A vadászati idényre jóváhagyott kilövési kereteken felül első alkalommal egy extra kilövési keretet is jóváhagyott a környezetvédelmi minisztérium a problémás medvék által jelentett helyzetek megoldására. A nemrég elkezdődött medvevadászati idényben országos szinten 550 medvét lőhetnek ki a vadásztársulatok, ebből összesen 53 medve oszlik meg a Hargita megyében működő 18 vadásztársulat között – mondta el Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. A medvevadászati idényen kívül felhasználható kilövési kvótában országos szinten 38 medve szerepel, ez nincs leosztva megyékre, ugyanis minden eset egyedi elbírálás alá esik, és a környezetvédelmi szakvéleményezést követően csak egyedi minisztériumi engedéllyel lőhetők ki a problémás vagy az emberre veszélyt jelentő egyedek – tudtuk meg a környezetvédelmi ügynökség igazgatójától. +

Újabb támadás

Szombaton Gyergyóvárhegy közelében támadt rá két pásztorra egy medve. A 32, illetve 52 éves férfiak alsó végtagjaikon szenvedtek sérüléseket, utóbbi a nagy vérveszteség miatt a marosvásárhelyi kórházba került. A medvetámadások áldozatai mind megkapták az ilyenkor szokásos veszettség elleni kezelést is.

Domokos László József azt is közölte, utasítást kaptak Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől, hogy tájékoztassák az önkormányzatokat arról, hova kell fordulniuk a medvékkel kapcsolatos esetleges problémák, károk miatt. Az ügynökség ezt tájékoztatókkal és három térkép segítségével oldja majd meg. Az egyik térképen az adott településhez tartozó területek szerepelnek, a másikon az illetékes vadásztársulatok jelennek meg, a harmadikon pedig a vadászterületek felosztása – fejtette ki az igazgató.

Negyven százalékkal több kár

Idén egyébként jelentősen megnőtt a medvék által okozott károk száma Hargita megyében. Mint azt Domokos László Józseftől megtudtuk, a feljegyzett esetek száma már meghaladta a kétszázat, miközben tavaly egész évben a száznegyvenet sem érte el. Ez mintegy negyven százalékos növekedést jelent – mondta el az igazgató. Kérdésünkre ugyanakkor azt is közölte, hogy a gyakoribbá váló károk oka nem csak a medvepopuláció növekedésében keresendő. Idén több területet ültettek be a gazdák silókukoricával, amit a medvék nagyon szeretnek, de az is egyre gyakoribb, hogy az anyamedvék a hímektől féltve bocsaikat nem mennek fel a hegyvidéki erdőkbe, hanem a számukra biztonságosabb és élelemben gazdag területeken, a települések közelében maradnak, amíg bocsaik életképesebbekké válnak – magyarázta a környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

Félelmetes találkozás a medvével
Máig sem érti, honnan volt annyi ereje és lélekjelenléte, hogy szembefordult a medvével – meséli idős olvasónk, aki gombászás közben majdnem szó szerint belebotlott egy bocsos anyamedvébe. Györfi Márton 74 éves, és gyakran tesz egészségügyi sétákat a természetben, évente egyszer-kétszer gombászni is elmegy. Két héttel ezelőtt Bethlenfalva közelében gombászott egyedül, amikor az erdő közelében, a sűrű növényzetből felbukkanva elszaladt előtte mintegy öt-hat méterre egy bocsos anyamedve. Az állat rávágott egyik bocsára, amint meglátta az idős férfit, majd visszafordult, és rárontott. Mintegy három méterre tőle megállt, két lábra ágaskodott, és mancsaival hadonászva fülsüketítően üvölteni kezdett – folytatja az ijesztő találkozás történetét a nyugdíjas férfi. Máig sem érti, honnan kapott erőt ahhoz, hogy szembeforduljon a vaddal, de nem szaladt el, hanem torkaszakadtából üvölteni kezdett ő is, miközben botjával teljes erőből a földet ütötte. Azelőtt csend volt, de ekkor már az egész erdő visszhangzott, úgy üvöltöttek – mesélte Györfi Márton. Sose gondolta, hogy ilyen hatalmas szája van a medvének, és hogy ilyen hangosan üvölt – fűzte hozzá, azt fejtegetve, szerencse, hogy nála volt a botja, és hogy a bocs nem felé szaladt, különben az anyamedve biztosan megtámadta volna. Körülbelül másfél percig álltak egymástól majdnem karnyújtásnyira, amikor a medve abbahagyta az üvöltést, és valószínűleg másik bocsát keresve a domboldal felé indult. Ekkor tudott elrohanni a találkozás helyszínéről – zárta történetét az idős férfi, hozzátéve, hogy többé sosem megy gombászni arra területre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!