Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Átadták a Bálint András-emlékdíjat

Iochom Zsolt 2015. december 20., 11:13 utolsó módosítás: 2015. december 20., 11:32

Sántha Attila költő és Szabó Attila televíziós riporter vehette át Csíkszeredában a Bálint András-emlékdíjat pénteken a Székelyföld Galériában.

Fotó: Iochom Zsolt

Húsz éve már, hogy minden év decemberében a csíkszeredai székhelyű Bálint András Alapítvány emlékdíjjal tünteti ki azokat a székelyföldi, vagy innen elszármazott írókat, költőket, szerkesztőket, akik tehetséggel, felelősséggel, példaszerű tartással és elkötelezettséggel szolgálják és képviselik a régió magyarságának érdekeit.

A díjat a Hargita napilap egykori szerkesztője, publicistája, a Sóvidékről származó Bálint András (1943–1994) emlékére alapították. Két évtizede, hogy évről-évre jutalmazzák a szólásszabadság napszámosait – fogalmazott a díjátadón Farkas Antal szerkesztő-operatőr.

Az emlékplakettet, oklevelet, ajándékot és a pénzjutalmat mindig Bálintné Kiss Jolán, Bálint András özvegye adta át a kitüntetetteknek. Sajnos, az idei, a 21. díjátadón már nem lehetett jelen, alig egy hónapja, hogy végső búcsút vettek tőle. A jelenlévők egy perces néma csenddel emlékeztek rá.

A Székelyföld-díjas Sántha Attilát Molnár Vilmos méltatta: Sántha Attila Kézdivásárhelyen született 1968-ban, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar-angol szakos tanári oklevelet, majd a Szegedi Egyetemen folytatott doktori tanulmányokat. Ezidáig hat kötete látott napvilágot. Verset, esszét, irodalomtudományi írásokat egyaránt közöl. A Csíki Székely Krónikával 1999 óta foglalkozik. „Jeles költő, szótárkészítő, aki egy egész kutatócsoport munkáját végzi egyedül, akit neveztek már a transzközép irodalom főideológusának is. Mostanában a székely őstörténethez kapcsolódóan publikál igen alapos tanulmányokat, munkásságáért méltán érdemli meg a Bálint András-emlékdíjat” – hangsúlyozta a laudátor.

Szabó Attila 1978-ban Marosvásárhelyen született, filmes szakemberként, rendezőként dolgozik, számos dokumentumfilm készítője. Legújabb nagy hatású és több helyen vetített alkotásában is, a Méregzöld mesék című filmben rávilágít a székelyföldi illegális erdőkitermelés legdurvább pillanataira. „E Bálint András-emlékdíj ennek a filmnek az elismerése, ugyanakkor annak is, ahogyan a díjazott gyöngéd és költői is tud lenni. Az első és utolsó hó című írásában, a globális felmelegedésről ír két és fél éves kisfia, Atipati történetén keresztül. Kedvesen, olvasmányosan, írása szép és igaz, kerek és tartalmas, közérthető és gondolatébresztő. Tehát, Szabó Attila mindenképp rászolgált a Bálint András-emlékdíjra” – mondta méltatásában Farkas Antal.

Sántha Attila úgy vélte, hogy a díj közösségi megerősítés munkája iránt, Szabó Attila számára pedig egy visszajelzés, hogy amit tesz azt jól csinálja és folytatni kell a munkát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS