HIRDETÉS

Több mint 400 fiatal lépett fel Csíkszentimrén az Alcsíki Folkfeszten

Iszlai Katalin 2017. szeptember 10., 15:55
HIRDETÉS

Sok érdeklődőt vonzott szombaton a csíkszentimrei Arany János Általános Iskola udvarára a tízéves jubileumi Szent Imre-találkozó és a második Alcsíki Folkfeszt, ahol a néptáncé és a különböző népviseletek bemutatásáé volt a főszerep. A kettős esemény alkalmából mintegy 500 meghívottat fogadott a házigazda település.

Fotó: Sándor Csilla

A Szent Imre-találkozóval egybekötött második Alcsíki Folkfeszt hivatalos megnyitóján elsőként Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a fúvós mozgalomhoz hasonlóan a néptánc is reneszánszát éli az alcsíki településeken, ezért döntöttek úgy tavaly az alcsíki polgármestereket tömörítő Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulással, hogy a fúvóstalálkozókhoz hasonlóan a néptánccsoportok találkozóját is megszervezik minden évben más helyszínen.

Fotó: Sándor Csilla

HIRDETÉS

„Sok tánctalálkozó van év közben, ahol Magyarország és Székelyföld is képviselteti magát, de úgy gondoltuk,

fontos lenne egy regionális fesztivál is a térségben, hiszen Alcsík minden településén van táncoktatás, és tánccsoportok működnek.

Ez az a fesztivál, ahol be tudják mutatni tudásukat, találkozhatnak, barátságokat köthetnek, és egymástól tanulhatnak. A hagyományőrzés nem a hamu imádása, hanem a tűz továbbadása. A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek közül, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga” – emelte ki Kencse.

Fotó: Sándor Csilla

Ezt követően Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke, Csíkszentmárton polgármestere arról beszélt, hogy a csíkiak életének meghatározó eleme a tánc.

A népszokások és a népdalok mellett a néptánc a harmadik lába a széknek, ezek nélkül elképzelhetetlen egy székely ember léte.

Fotó: Sándor Csilla

„Ha körülnézek, örömmel telik meg a szívem, hiszen azt látom, hogy mosolygó arcú fiatalok büszkeséggel dagadó kebellel jöttek el ide, és szeretik mindazt, amit csinálnak. Szeretik a néptáncot, a népviseletet és a hagyományainkat. Amíg ez így van, addig nyugodtak lehetünk, hiszen van utánpótlás, van megmaradás, és

amíg létezik egy ragaszkodás a népi hagyományokhoz, addig van megmaradás Székelyföldön is”

– húzta alá Gergely. A Folkfeszten tizenegy település, Kászonaltíz, Újtusnád, Tusnádfürdő, Csatószeg, Csíkmindszent, Csíkkozmás, Csíkbánkfalva, Csíkszentkirály, Csíkszentgyörgy, Csíkszentsimon és Csíkszentimre gyermektánccsoportjai léptek színpadra. A táncbemutatók mellett

Divat a magyar! című népviseleti divatbemutató is színesítette a fesztivál programját,

ahol magyarországi és erdélyi népviseleteket mutattak be. A szervezők célja az volt, hogy buzdítsák a fiatalokat a népi motívumok viselésére, nemcsak a hagyományos székely ruha formájában, hanem akár egy farmernadrágra hímzett motívum által. A bemutatón moldvai, csángó, kászoni, felcsíki, sóvidéki, vajdaszentiványi, mezőségi, kalotaszegi, szatmári és palóc vidéki népviseleteket mutattak be a helybéli fiatalok és a találkozóra meghívott vendégek.

Fotó: Sándor Csilla

A név kötelez

A tízéves jubileumi Szent Imre-találkozó alkalmából a magyarországi Mátraszentimre, Tiszaszentimre, Szentimrefalva, Soltszentimre, Pestszentimre, Imrehegy, továbbá a romániai Hegyközszentimre, Nyárádszentimre és Székelyudvarhely-Imrefalva küldöttségei utaztak Csíkszentimrére, továbbá a házigazda testvértelepülései (a magyarországi Balatonberény, Káld és Tura, illetve a szlovákiai Jászó) is elfogadták a meghívást. Egyedül Görgényszentimre küldöttsége nem jött el a találkozóra, Kencse Előd polgármester szerint ugyanis ott már elenyésző a magyarok száma. Mint mondta, az említett településekről összesen 98 vendéget fogadtak, a tánctalálkozó kapcsán pedig több mint 400 gyereket. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, azért tartották egyszerre a két eseményt, mivel a „szentimrés” települések körében hagyománynak számít, hogy a találkozót egybekötik valamilyen rendezvénnyel. Megtudtuk azt is, hogy 2007 óta minden évben két találkozót tartanak az Árpád-házi Szent Imre herceg nevét viselő települések, egyet Magyarországon és egyet Erdélyben. Idén előbbit augusztusban Mátraszentimrén tartották, ezt követően pedig Csíkszentimrén volt a sor, hogy megszervezze az erdélyi találkozót. A polgármester szerint sokan vannak, akik most járnak először Székelyföldön, és nagyon tetszik nekik, jól érzik magukat. Zárásként hozzátette, fontosnak tartják, hogy elődeik Szent Imrét választották védőszentként, ez őket is kötelezi.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS