HIRDETÉS

Több helyre is betörtek Alfaluban, a károsultak mesélnek

Gergely Imre 2017. szeptember 19., 21:08 utolsó módosítás: 2017. szeptember 19., 21:12
HIRDETÉS

Nem egyedüli eset az, amely vasárnap éjjel Alfaluban tragédiával végződött. Információink szerint az elmúlt hetekben ismeretlenek törtek be több olyan házba is, ahol gazdag zsákmányra számíthattak. Hogy nem történt korábban tragédia, az talán annak köszönhető, hogy a lakók nem tartózkodtak otthon.

A bűncselekmények súlyosbodnak. A hatóságoktól többet várnak az emberek Fotó: Gergely Imre

Jól szervezett bandáról van szó, amelynek tagjai alaposan felkészülnek a betörésekre, kifigyelik, hogy mikor vannak távol a lakók, és kizárólag készpénzt keresnek – ezt a következtetést vonták le az alfalviak az elmúlt hetekben történtek alapján. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet több hasonló rablásra is, amelyek között az érintettek egyértelmű összefüggést látnak.

Egy hónapja, augusztus 20-án, vasárnap éjjel törtek be K. Istvánhoz, ahol nem jártak sikerrel, a károsultnak mindössze azt az ablakot kellett pótolnia, amelyet bezúztak az elkövetők, amelyen át a házba bejutottak. Otthon ugyanis nem tartottak pénzt. Nem volt senki a lakásban, az elkövetők tudhatták, hogy a család nyaral. Amint K. István érdeklődésünkre elmondta, konkrétan senkire nem gyanakszik, de

HIRDETÉS

abban biztos, hogy környékbeli személyről vagy személyekről lehet szó,

akik tudják, hogy mikor találják üresen a házat. Ugyancsak egy hétvégén törtek be a szintén alfalvi F. Zoltán vállalkozóhoz. Ott már tudni lehet, hogy

egy álarcos személy volt az elkövető, mert a házban voltak biztonsági kamerák.

A tettes ott sem járt sikerrel, ami a véletlennek köszönhető. A család lakodalomban volt – amit valószínűleg tudott a tettes –, de éjfélkor éppen hazatért az egyik családtag. Ez megzavarta a betörőt és elmenekült. A váratlan hazaérkezés miatt alig egy percet tölthetett a házban.

Helyszínelés egy korábbi rablás után. Nő a betörések száma Fotó: Gergely Imre

A biztonsági kamera felvétele alapján megállapítható az illető testalkata, mozgása, és ezt a hatóságok is ismerik, azonban a károsultak azóta sem tudnak arról, hogy kézre került volna a tettes. Úgy vélik, hogy az elkövető azok között lehetett, akik két nappal ezelőtt, vasárnap éjjel rátörtek a 75 éves L. I.-re és 60 éves húgára, aminek következtében a férfi életét vesztette. A faluban többen beszélik, hogy

az áldozat állatokat adott el a rablást megelőző napokban, és emiatt gondolhatták az álarcosok, hogy jó zsákmányra tesznek szert.

Azt is feltételezik, hogy míg máshol kilesték, hogy nincsenek otthon a háziak, itt nem tartottak ellenállástól, hiszen idősebb emberekről volt szó.

A két alfalvi károsult még más esetekről is tud, amelyek a szomszédos településeken történtek. Csomafalvi és újfalvi hasonló betörésekről is értesültek, ahol szintén tehetősebb személyek házába hatoltak be az elkövetők, és pénzt kerestek. Újfaluban nagy összeget tulajdonítottak el egy vállalkozó házából. A forgatókönyv hasonló az ismertetett két alfalvi esethez: a tulajdonos nem tartózkodott otthon. A károsult kérte, hogy ne említsük a nevét, de elmondta, biztos abban, hogy olyan személyek lehetnek a tettesek, akik ismerik a helyet, megfigyelik a potenciális célpontokat, és akkor törnek be, amikor tudják, hogy pénz lehet a helyszínen.

„Amíg velem meg nem történt, én sem gondoltam komolyan, hogy nálunk ilyesmi előfordulhat. Azt gondoltam, hogy a közbiztonság miatt nem kell aggódnunk. Azonban

most már tudom, és mindenki mást is figyelmeztetek: vigyázzon a saját értékeire.

Amit lehet, meg kell tenni, hogy a rablók dolgát nehezebbé tegyük” – fogalmazott az egyik károsult. Ahol nem volt, most ott is van biztonsági berendezés és kamerarendszer. A hatóságoktól pedig mindenképpen többet, eredményesebb munkát, konkrétan a tettesek kézre kerítését várnák.

A rendőrség nem erősítette meg azt az információnkat, hogy az utóbbi időben álarcos személyek követtek volna el a környéken bűncselekményeket. Elmondásuk szerint a térségben egy ilyen esetről kaptak értesítést, ez pedig még a tavasszal történt. Akkor kisebb pénzösszeget loptak el úgy, hogy a kapu és a bejárati ajtó is nyitva állt a betörők előtt.

A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy bezárjuk az ajtókat

A rendőrök fokozott felkészítéséről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság csíkszeredai székhelyén. A találkozón kitértek a vasárnapi, tragikus kimenetelű alfalvi rablásra is. A rendőrség képviselői kiemelték, fontos, hogy a lakók zárják be a kapukat és az ajtókat, ez a legkevesebb, amit megelőzésképpen mindenkinek kötelessége megtenni. Kérdésünkre, hogy ez mennyire függ össze a vasárnapi tragédiával, elmondták, az alfalvi bűncselekmény áldozatai is nyitva hagyták éjszakára a kaput, ezért a támadók könnyen behatolhattak a házba.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS