Tizenhét életet sikerült megmenteni – beszámoló a törökországi földrengések utáni bevetésről

Tizenhét életet sikerült megmenteni – beszámoló a törökországi földrengések utáni bevetésről

Fotó: László Ildikó

Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL) vezetője a Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület meghívására tartott beszámolót a február elején bekövetkezett törökországi földrengéseket követő mentőakcióról Székelykeresztúron szombaton délelőtt.

László Ildikó

2023. március 11., 21:082023. március 11., 21:08

Miután Magyarországon a viharkárok felszámolásán dolgozott a KÖTÉL egyesület, favágás közben érkezett hozzájuk a riasztás, és két személyt a törökországi földrengés helyszínére vezényeltek. Bodó Lászlónak és fiának a felkészülésre alig három órája volt, összecsomagolták a személyes holmijukat és a mentéshez szükséges felszereléseket, majd Budapestre siettek, ahonnan bajtársaikkal repülővel utaztak először Isztambulba, majd Adanaba. Az először hóviharokkal nehezített utazás végén Hatay tartomány Antakya nevű városában kezdte meg a mentést a húszfős csapat, akikhez két önkéntes is csatlakozott – ők helyismerettel és nyelvtudással segítették a felderítést és mentést.

Mi okozott ilyen súlyos problémákat?

A kártyavárként összeomló épületekről bemutatott sokkoló videófelvételek után Bodó László a jelenségre több magyarázatot is adott: elsőként a környéken található épületek tervezési hibáira hívta fel a figyelmet. Mivel a területen gyakrabban előfordulnak földregések, véleménye szerint komolyabb tervezésre lenne szükség. Emellett a kivitelezés sem minden esetben volt megfelelő – ahogy azt a közönségben ülőknek is prezentálta több felvétellel –, a falakat anyag-, energia- és időspórolás miatt is kifogásolhatóan építettek fel. Ugyanakkor az építőanyagok sem voltak kitűnő minőségűek.

Idézet
Atombiztos beton is van, meg olyan is, hogy kalapáccsal szétütjük. Ez az utóbbi volt Törökországra jellemző, hogy tízkilós kalapáccsal meg lehetett nyitni a tetőt

– részletezte Bodó. Az épületek hibái közé sorolta az utólagos engedély nélküli átalakításokat: az évtizedekkel ezelőtt felépített tömbházakban akkor még sem víz, sem gáz nem volt, később pedig a víznyomás nem felelt meg, ezért a tetőre víztartályokat szereltek, amiket éjszaka töltöttek fel, azonban a több tonna pluszsúlyra nem voltak „felkészítve” az épületek.

Miért olyan magas az áldozatok száma?

A helyiekkel folytatott beszélgetéseik során kiderült, hogy február 6-án, hétfőre virradóra, 2 óra körül volt egy 6,4-es erősségű földrengés, ami következtében az emberek az utcára rohantak, amikor pedig már biztonságosnak tűnt a helyzet, visszatértek otthonaikba aludni. A 4 órai rengésre már kevesebben reagáltak olyan gyorsan, hiába volt erősebb, nagyjából a harmadik percben kezdtek ismét az utcára vonulni.

Idézet
Hat percig volt földrengés, és a hatodik percben volt 7,8-as erősségű. Tömegesen elindultak körülbelül félidőben, ezért nagyjából mindenki a lépcsőházban rekedt. Voltak, akik földrajz órán odafigyeltek és beálltak az ajtó alá, viszont ők sem jártak sok sikerrel, egy 7,8-as földrengésnél, az sem megoldás

– részletezte Bodó.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A helyiek ragaszkodva vallási szokásaikhoz, később a romok mellett várakoztak, akár napokig is várták, hogy családtagjaik előkerüljenek a romok alól, akár holtan, hiszen nekik el kell temetniük hitük szerint. Mint az önkéntes mesélte, többekre várakozás közben omlott rá egy-egy még valamennyire álló épület egy következő utórengés alkalmával.

Felderítés és mentés

A felderítő csapatoknak nagy segítséget nyújtottak a helyiek, akik ismerték a várost, az embereket, így a külvárosban azt is meg tudták mondani, hogy egy-egy épület alatt esetleg hány személy lehet – a belvárosban nehezebb volt ezt felbecsülni. A felderítéshez több műszert is használtak, a geofonnal hangok alapján kutattak élők után, a réskamerákkal pedig feltérképezték az omladék alatti állapotokat. A csapatot négy keresőkutya is segítette, akik élő emberek kiszaglására lettek kiképezve.

A beavatkozásban sokszor kézi erővel is segédkeztek a nagyjából három fős helyi csoportok, akik szerszámokkal (lakatvágó, kalapács, kapa) segítségével nyitották meg a romokat.

Mivel nem volt vezetékes gáz, az omladékok alatt nagyon sok kisebb-nagyobb gázpalack is volt, csak óvatosan lehetett megközelíteni egyes helyeket, a kotrógépek és munkagépek pedig leginkább akkor dolgoztak, amikor a közbeavatkozó csapatok már úgy ítélték, nincs több túlélő az adott területen.

Néhány magánszállodán és bankon kívül nem sok épület maradt, a kórház is megsemmisült, a sérülteket a legközelebbi kórházakba szállították, ha azok nem tudtak több beteget fogadni, akkor egy távolabbiba, egészen akár 340 kilométeres távolságba is el kellett szállítani a sérülteket.

Tizenhét életet sikerült megmenteni

A száz órás mentőakció során tizenhét túlélőt sikerült megtalálnia a magyar csapatnak, egy-egy személy kimentésén akár 21 órát is dolgoztak. A 15 éves Alit és hétfős családját is maguk alá temették a romok, egyedül a fiú élte túl a katasztrófát, érte 36 órán át küzdött a csapat, először leemelték róla édesapja holttestét, hogy kapjon levegőt, azonban a fiú lábai beszorultak. Ebben az esetben végül úgy döntöttek, átadják az esetet a nagyobb eszköztárral rendelkezőknek, így Ali megmenekült, noha egyik lábát amputálni kellett. A fiúnak és a tolmácsnak megígérték, hogy vendégül látják majd Magyarországon, hiszen egyikük sem járt még ott.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Az önkéntes elmesélt egy másik történetet is, miszerint egy másik közbeavatkozó csapat úgy ítélte, nincs több élő ember a tömbház romjai alatt, így elkezdhetik a munkagépekkel a törmelékek eltakarítását, amikor keresőkutyákkal érkezett magyar csapat, és átfésülték a területet. Kiderült, van még túlélő: egy édesanyát és kisfiát sikerült kiemelniük, az erről készült felvételek pedig körbejárták a világhálót. „Itt összesen négy percen múlott az édesanya és gyereke élete” – összegezte Bodó.

Idézet
Mennyin múltak emberi életek? Nagyon kevésen. Volt olyan, akinek a feje fölött volt a gerenda, de a fejét nem tudtuk kiszedni. Az ő esetében a járólapot felpattintottuk, az körülbelül 6 milliméter, és sikerült kiemelni a gyermeket. Egy másik háznál ugyanez történt egy felnőttel, sajnos nem jött össze

– mesélte az önkéntes.

Zárásként Bodó elmondta, mentőakciójukat szerették volna még egy nappal kitolni, azonban egy fosztogatók és hatóságiak közötti fegyveres akció után, amelynek tanúi voltak, úgy döntöttek, az előírt száz óra elteltével hazautaznak, hiszen saját testi épségük is veszélybe került, valamint egészségügyi állapotukat is kockáztatták volna, ha tovább maradnak.

A beszámoló végén a keresztúri önkéntes tűzoltóság megköszönte hősies helytállását Bodó Lászlónak, aki további szakmai jellegű képzést tartott a helyi önkénteseknek szombaton.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton

Kórházba szállítottak egy sérültet, miután közúti baleset történt Csíkszeredában, a Brassói úton hétfő reggel.

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

Végéhez közeledik az idei NyárON Szereda fesztivál, az esemény utolsó napjának nagy durranása a magyarországi Wellhello zenekar volt.

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

2024. június 23., vasárnap

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt

Szolgálati autójának volánjánál ülve ütött el egy rendőr egy 76 éves nőt Sepsiszentgyörgyön vasárnap reggel. A gyalogos szabálytalanul próbált átkelni az úttesten.

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt
2024. június 23., vasárnap

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán

Színvonalas, egyben izgalmas döntő futamoknak lehetett tanúja a 13. Székely Vágta közönsége. A dobogóra mindhárom székely megye lovasa felállhatott, sorrendben: Tamás Csaba (Sepsiszentgyörgy), Bartha Ferenc (Nyárádszereda) és Kelemen Sándor Géza (Etéd).

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán
2024. június 23., vasárnap

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik

Gyülekeznek a felhők a maksai Óriáspince-tető felett, ahol a lovasok már javában készülődnek a mai döntőkre: a Kishuszár Vágta öt órakor, a Székely Vágta és Góbé Futam döntői hat órakor kezdődnek.

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik
2024. június 23., vasárnap

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen

Nemcsak a nemeuklideszi geometria megszületését ünnepeljük, amikor Bolyai Jánost ünnepeljük, hanem a kreatív gondolkodás győzelmét, a keretek közül való kilépés bátorságát – hangzott el szombat délután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen
2024. június 23., vasárnap

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 24 megye folyóira – írja az Agerpres hírügynökség.

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is
2024. június 23., vasárnap

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók

Piros, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet – írja az Agerpres hírügynökség.

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók
2024. június 23., vasárnap

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között

Áll a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között, mivel az éjszaka több helyen fák dőltek a sínekre az erős szélben – írja az Agerpres hírügynökség. A vasúti alkalmazottak dolgoznak a fák, ágak eltakarításán.

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között
2024. június 23., vasárnap

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah

A NyárOn Szereda csúcseseményeként több ezres rajongótábor előtt lépett színpadra szombaton este Baukó Attila, művésznevén Azahriah dalszerző és énekes.

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!