Tervük van bőven, de pénzben nem dúskálnak a csíkszéki önkormányzatok

Tervük van bőven, de pénzben nem dúskálnak a csíkszéki önkormányzatok

Fotó: Pinti Attila

Bizonytalan évnek néznek elébe a csíkszéki községek, hiszen szűkösebb költségvetéssel számolhatnak idén a korábbi évekhez képest. Ennek ellenére számos tervük, befejezésre váró fejlesztésük és új pályázatuk van idénre is. Az általunk megkeresett községek vezetői költségvetés-kiegészítésben reménykednek.

Barabás Hajnal

2024. február 06., 10:342024. február 06., 10:34

Az öt felcsíki községet érintő gázhálózat befejezését és beüzemelését reméli leginkább ettől az esztendőtől Bőjte Csongor Ernő, Csíkdánfalva polgármestere, akinél a 2024-es évre vonatkozó terveikről érdeklődtünk.

A munkálat jelentős részét már elvégezték, hiszen

a telekhatárokig elvezették a gázvezetékeket, azonban az igencsak fontos nyomáscsökkentő állomás kiépítése még hátra van.

Ez az állomás Csíkmadarast és Csíkdánfalvát szolgálja majd ki. Ugyancsak ehhez a beruházáshoz kapcsolódik a feltört útburkolat és járda helyreállítása, amelyet szintén idén fognak elvégezni.

korábban írtuk

Elkészült a felcsíki gázhálózat, a beüzemelés jövőre marad
Elkészült a felcsíki gázhálózat, a beüzemelés jövőre marad

Befejeződött a legnagyobb csíki gázhálózat-építés, amelynek során Csíkdánfalván, Csíkmadarason, Csíkszenttamáson és Csíkkarcfalván készült el a vezetékrendszer. Beüzemelni csak jövőben lehet.

Az Anghel Saligny kormányprogram révén az európai út mentén a járda kialakítását és a község teljes területén,

az összes porta előtt szeretnének térkövezést végezni idén – ez összesen mind a 822 portát érint majd –, hogy egységes arculatot mutasson a község.

Ugyanakkor folyamatban van a községháza teljes felújítása, az intézmény ezért jelenleg ideiglenes jelleggel a művelődési házban működik. Idén ezt a munkálatot is befejezik.

A községi iskola épületét tavaly felújították, az építkezési vállalkozás már csak az utolsó simításokat kell elvégezze ebben az évben.

„Továbbá van egy leadott pályázatunk, ami az óvoda külső szigetelését és energetikai rehabilitációját foglalja magában, az még elbírálás alatt van” – tette hozzá a községvezető. Emellett újra kiírják a közbeszerzést a hulladékudvar létrehozására, ugyanis az egyik cég megóvta a korábbi eljárás eredményét. A polgármester azt is elmondta, hogy

folyamatban van az övezeti rendezési terv elkészítése a Dugás-fürdő esetében, ahol a jövőben balneoterápiás kezelőközpontot szeretnének létrehozni.

Ehhez a fejlesztési minisztériumtól remélnek finanszírozást.

A község idei költségvetéséről azt gondolja, hogy „kicsivel vékonyabb” lesz, mint a tavalyi, de nagyságrendekben hasonló összeggel számolnak, mint az elmúlt évben. Akkor 83 millió lejből gazdálkodtak, az összeg jelentős részét a pályázati pénzek tették ki.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Csíkszentdomokos, hiszen sportközpontot, tanuszodát építettek, felújították a községházát. Karda Róbert polgármester elmondta, ennek ellenére sosem fogynak ki a tennivalóból, maradt munka az alapinfrastruktúra fejlesztése terén, továbbá a tavaly elkezdett pályázatokat is be kellene fejezzék.

Folyamatban van egy pályázat, ami a mezei út építésére vonatkozik, emellett a községi utcák aszfaltozása, vagy azok feljavítása is zajlik.

A koronavírus-járvány idején bezárták a piacot, helyette a község központi részében szeretnének új piacteret építeni idén – a polgármester úgy tapasztalja, van erre igény.

Készülnek a pályázati kiírásokra is, a középületek energiahatékonyságának növelésére szeretnének lehívni pályázati pénzeket, az iskolaépületet is így újítanák fel.

Emellett napelempark létrehozására is pályáznának.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Karda Róbert azt is elmondta, hogy a földtulajdonok rendezésének a végéhez közlednek, és bízik benne, hogy

idén vagy legkésőbb jövőre sikerül lezárniuk a kataszteri eljárást.

Korábban szó volt arról, hogy az önkormányzat felújíttatná az orvosi rendelőt és orvosi szolgálati lakást építtetnének, azonban a munkálatra kiírt közbeszerzési eljárás sikertelen volt, nem találtak kivitelezőt. Ebben annyi a pozitívum, hogy ha megfelelő finanszírozási forrást találnak, rövid időn belül kész dokumentációt tudnak benyújtani a pályázatra. A község idei költségvetésére vonatkozó kérdésünkre a polgármester elmondta, abban reménykednek, hogy valamivel jobb lesz, mint a tavalyi. Megjegyezte azonban azt is, hogy idén választások lesznek, ami költségvetési szempontból rá fogja nyomni bélyegét a 2024-es esztendőre.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Hosszú a megvalósítási tervek listája Kászonaltízen, ám András Zoltán polgármester szerint számos beruházás elindítása nem tőlük függ, ugyanis több projektjük kormánydöntések miatt van felfüggesztve vagy átmenetileg leállítva. Az új orvosi rendelő építése is ilyen projekt –

ezt az országos beruházási társaság (CNI) finanszírozásából szeretnék lebonyolítani –, ugyanakkor várniuk kell az egészségügyi központ bővítésével és korszerűsítésével is.

Vannak viszont olyan, korábban elkezdett munkálatok, amelyek befejezését idénre tervezik. Ilyen többek között az országos helyreállítási terv (PNRR) finanszírozásából megvalósuló kászonfeltízi általános iskola felújítása, amelyből már csak a külső tereprendezés maradt hátra. A kászonaltízi napközi épületének a korszerűsítését szintén folytatják idén, a külső munkálatokat kell még elvégezzék, és a helyiségek bebútorozását. A kászonjakabfalvi iskolánál szintén csak a tereprendezés van még hátra.

Az idei tennivalók listáján szerepel a község futballpályájának a bekerítése is.

Az Anghel Saligny beruházási program révén ugyanakkor a községi utakat is szeretnék leaszfaltozni, továbbá mezei utak felújítására is pályázni fog a kászonaltízi önkormányzat.

A község részt vesz a Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató óriásprojketjében, a vízvezetékhálózat kiépítésére és bővítésére vonatkozó programban is.

A polgármester továbbá megosztotta azt is, hogy

dolgozni fognak a kászonújfalvi lovasközpont létrehozásán is, amelyet egy alcsíki beruházásként tavaly kezdtek el.

A lovasközpont egyik fő célja lesz, hogy a gyerekeknek lehetőséget biztosítsanak a lovaglásra: szakszerű vezetés mellett tanítanák őket lovagolni, és az ügyesebbeket akár díjugrató vagy más versenyekre is elvinni – magyarázta a községvezető. Hozzátette, hogy

emellett a létesítmény a lovasturizmus bázisa is lehetne, a helyszín pedig különböző lovas versenyeknek, akár országos megmérettetéseknek is otthont adhatna.

A polgármester a terveik kapcsán megjegyezte, hogy mindezeket szakaszosan szeretnék kivitelezni.

„Ehhez megvan már közel két hektár terület, amely az önkormányzatnak a tulajdonában van. Itt megmaradt még a kollektív (termelőszövetkezet – TSZ) idejéből két istálló, az egyik istálló marad, csak korszerűsítik, a másikat pedig átalakítják multifunkcionális épületté, amely tartalmazna egy előadótermet és szálláshelyet is” – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Csőre vannak töltve a projektjeink”

Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere az idei év egyik legfontosabb beruházási tervként tartja számon

a gázhálózat kiépítésének befejezését a községben.

Mint mondta, a munka jelentős részét már elvégezték, de még hátravan az üzembehelyezés és a szolgáltató kiválasztása, ami a jogszabályokat ismerve bonyolult feladat lesz.

A jelentősebb beruházásaik közé tartozik a csíkszentsimoni és a csatószegi kultúrházak felújítása is – utóbbi váratlan akadályok miatt elhúzódott, ugyanis szinte teljesen le kellett bontani és az alapot meg kellett erősíteni. A polgármester elmondta, hogy

a kultúrház több mint egy fél évszázada közmunkával épült, de statikai szempontból mára veszélyessé vált, a megerősítése pedig jelentős pluszköltséggel terheli meg a költségvetésüket.

A csíkszentsimoni kultúrház felújításával várhatóan tavasszal végeznek, a csatószegit is igyekeznek minél hamarabb befejezni, hogy ne maradjon sokáig kultúrotthon nélkül a helyi közösség.

További terveik között Kozma István beszámolt arról, hogy Anghel Saligny programos finanszírozásból több útszakaszt szeretnének modernizálni, leaszfaltozni idén. Ezen kívül több utca és egy mezőgazdasági út felújítására is pályáztak finanszírozásért, 5-5 millió lejt igényelve az országos mezőgazdasági stratégiai terv (PNS) kormányzati programban. Erre még várják az elbírálás eredményét.

Idézet
Mi készülünk, csőre vannak töltve a projektjeink”

– jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, várják a Harvíz Rt. csatorna- és vízvezetékhálózat felújítására, bővítését a vonatkozó fejlesztését a községben. „Ez azért fontos, mert ezek nélkül nem lehet hozzáfogni az útjavítási munkálatokhoz” – mondta Kozma István.

Az országos befektetési társaság (CNI) támogatásával pedig bölcsődeépítés kezdődhet el a községben, a kivitelezővel még nem kötöttek szerződést, mert pénzkeret-módosítást kértek a fejlesztési minisztériumtól – erre még várják a jóváhagyást.

Közbeszerzési eljárásra van kiírva az önkéntes hulladéklerakó udvar kialakítására vonatkozó beruházás, amely a polgármester tájékoztatása szerint az Eco-Csík Kft. hulladékkezelő cég szelektív hulladékválogatója mellett kapna helyet.

Az idénre várható költségvetés kapcsán a polgármester úgy fogalmazott:

szomorúan vette tudomásul, hogy a visszaosztásokból idén kevesebbet kapnak, mindezt olyan körülmények között, hogy emelkedtek az árak minden téren.

„Nemhogy annyi pénzt kapunk, hogy csak »túléljük«, hanem még kevesebbet, tehát nem tudom, egyáltalán hogy fogjunk neki az idei évnek” – nehezményezte a községvezető. Elmondta, számításaik szerint kétmillió lej hiányzik az idei költségvetésükből ahhoz, hogy jól zárják az évet – remélik, hogy ősszel lesz költségvetés-kiegészítés.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

Mire számítson a városvégén az autós, aki Székelyudvarhelyről tart Csíksomlyóra?

Péntektől teljesen felszabadítják Székelyudvarhely Csíkszereda felőli kijáratát a csíksomlyói búcsú idejére, biztosítva a megnövekedő forgalom zavartalan haladását – tudtuk meg a székelyudvarhelyi városháza sajtóosztályánál érdeklődve.

Mire számítson a városvégén az autós, aki Székelyudvarhelyről tart Csíksomlyóra?
2024. május 16., csütörtök

A választók megvesztegetése ügyében nyomoznak Marosvásárhelyen

Közösségi oldalon megjelent felvételek alapján indított bűnügyi kivizsgálást a Maros megyei rendőrség a választók megvesztegetése ügyében.

A választók megvesztegetése ügyében nyomoznak Marosvásárhelyen
2024. május 16., csütörtök

Megváltoztatta nevét az RCS & RDS

Az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató május 15-i hatállyal Digi Romániára változtatta nevét.

Megváltoztatta nevét az RCS & RDS
Megváltoztatta nevét az RCS & RDS
2024. május 16., csütörtök

Megváltoztatta nevét az RCS & RDS

2024. május 16., csütörtök

Gazdasági minisztérium: a bányabezárás célja a személyzet és a látogatók biztonságának a védelme

Az április 17–19. között lezajlott heves esőzések idején kezdődtek a beázásos problémák a parajdi sóbányában – derül ki a gazdasági minisztérium által kiadott tájékoztatásból.

Gazdasági minisztérium: a bányabezárás célja a személyzet és a látogatók biztonságának a védelme
2024. május 16., csütörtök

Úton a Boldogasszony-zarándokvonat „a magyarság egyik legfontosabb találkozójára”

Elindult a 11. Boldogasszony-zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra csütörtök reggel a Keleti pályaudvarról.

Úton a Boldogasszony-zarándokvonat „a magyarság egyik legfontosabb találkozójára”
2024. május 16., csütörtök

Hálájukat viszik a Szűzanyához a gyergyóalfalvi keresztalja alatt zarándoklók

Gyergyóalfalunak kivételes helye van a pünkösdi búcsúba tartó keresztalják között, hiszen a több száz éves hagyomány szerint István pap vezetésével innen indult az első zarándoklat Csíksomlyóra. Idén is több mint kétszázan vágtak neki az útnak.

Hálájukat viszik a Szűzanyához a gyergyóalfalvi keresztalja alatt zarándoklók
2024. május 16., csütörtök

Térképeken mutatjuk a csíkszeredai útlezárásokat

Zarándokok százezreit várják szombatra Csíksomlyóra a pünkösdi búcsúba. Erre az alkalomra Csíkszereda városvezetése péntektől vasárnapig forgalomkorlátozásokat vezetett be. Térképeken mutatjuk a fontos tudnivalókat.

Térképeken mutatjuk a csíkszeredai útlezárásokat
2024. május 16., csütörtök

Szabadtéri fotókiállítás a Haáz Rezső Múzeumnál

Az én Romániám címmel nyílik szabadtéri fotókiállítás Ovi D. Pop fotóművész munkáiból Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeumnál, május 17-én, pénteken délután öt órától.

Szabadtéri fotókiállítás a Haáz Rezső Múzeumnál
2024. május 15., szerda

Amikor már azt hittük volna, hogy elmúlik a nap medveriasztás nélkül, akkor jött a Ro-Alert

Ismét a csíkzsögödi Lukoil benzinkút közelében járt a medve szerda este, a hatóságok Ro-Alert figyelmeztetést küldtek a nagyvad jelenléte miatt.

Amikor már azt hittük volna, hogy elmúlik a nap medveriasztás nélkül, akkor jött a Ro-Alert
2024. május 15., szerda

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek

Közel három hete látták utoljára a gyergyóremetei Portik-Szabó Endrét, azóta nem tudnak a hollétéről. Kérik, hogy aki bármilyen információt tudna róla, az értesítse a hatóságokat.

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek
Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek
2024. május 15., szerda

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!