Tények egy rendőrszakszervezeti nyilatkozatháború mögött

Tények egy rendőrszakszervezeti nyilatkozatháború mögött

Csíkrákos központjában. A buszmegállóval szemben a Cserekert Fogadó is látszik

Fotó: Gecse Noémi

Tovább gyűrűzik az az ügy, melyben korrupcióval gyanúsította meg a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyik kisebb rendőrségi szakszervezet. A botrány Csíkrákoson pattant ki, ahol a helyi rendőrőrs parancsnokhelyettese egy olyan engedély nélküli zöldségárussal szemben próbált eljárni, akit kettős rokoni szál fűz a megyei rendőrség középvezetéséhez.

Szőke László

2017. július 13., 21:182017. július 13., 21:18

A megyei rendőrség hivatalos, szóvivőn keresztül megfogalmazott álláspontja nyilatkozatháborúhoz vezetett, most már két rendőrszakszervezet is megszólalt.

korábban írtuk

Korrupciót kiált a rendőrszakszervezet, félrevezetést a főkapitányság
Korrupciót kiált a rendőrszakszervezet, félrevezetést a főkapitányság

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot átszövi a korrupció – állítja egy rendőrszakszervezet egy zöldségszállító teherautó sofőrjének és a csíkrákosi rendőrőrs parancsnokhelyettesének esetére hivatkozva. Nagy port kavart Facebook-bejegyzés nyomába eredtünk.

Saját alkalmazottját vonta belső eljárás alá a megyei rendőrség, amit viszont vitat az érintett rendőr mellett kiálló szakszervezet,

s ezért több beadványt is megfogalmazott a rendőrség bukaresti legfelsőbb vezetése és a rendőrség munkáját felügyelő hatóságok felé.

Korrupt egykori rendőr a zöldségárus

A mozgó zöldségárusról kiderült, hogy a Hargita megyei rendőrség útlevélosztályán dolgozott – lebukásáig. Bűntársaival együtt többéves börtönbüntetésre ítélték, amiért hamisított személyi igazolványok alapján több mint tíz útlevelet állított ki, egyenként 2000 német márkáért (2000–2001-ben). Az erre vonatkozó 206-os számú ítélet 2004. március 1-jén született a Dolj Megyei Törvényszéken, jogerőssé pedig a Legfelsőbb Bíróság 4161-es határozatával vált, 2004. augusztus 17-én.

Ion Ionuț Cosminnak,

a korrupt egykori rendőrnek most is két rokona dolgozik a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságon:

sógora a bevándorlási osztály egyik vezetőjének, akinek felesége, Daniela Crișan a megyei főkapitányság kabinetfőnöke. Utóbbi közvetlen főnöke a megyei rendőrség szóvivőjének, Gheorghe Filipnek, aki a belső vizsgálat lefolytatása előtt már „inkompetensnek” nevezte a csíkrákosi rendőrt, mégpedig szóvivői minőségében.

A Gyémánt Rendőrszakszervezet (Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”) panaszt is emelt a szóvivő ellen az országos rendőrség vezetésénél 2017. június 20-án.

Szakszervezeti nyilatkozatháború

A Csíkrákoson szolgálatot teljesítő Lucian Petcu rendőr mellett a Gyémánt Rendőrszakszervezet állt ki, melynek ő is tagja: több Facebook-bejegyzést követően hivatalosan is feljelentést tett a megyei rendőrség, illetve Gheorghe Filip szóvivő eljárása ellen. Nem késett az ellenszakszervezeti álláspont, nyilatkozat sem: a Rendőrök és Szerződésesek Országos Szakszervezete (Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – SNPPC) a rendőrség mint intézmény felelőtlen lejáratása ellen tiltakozik replikájában.

A gyémántosoknak azt róják fel, hogy azelőtt minősítik az eseményeket (Gheorghe Filip és több megyei rendőrségi középvezető eljárását), hogy az ellenük kezdeményezett panaszok vizsgálati eredményeit megvárnák. Vagy a Gyémánt Rendőrszakszervezet megyei megbízottjai így akarják befolyásolni a felülvizsgálatra jogosult intézmények munkáját? – teszi föl a kérdést a megyei rendőrségi vezetést védő szakszervezet.

A tények nem hazudnak

Szigorúan a tényeknél maradva: a birtokunkban lévő fotó, valamint a csíkrákosi önkormányzat biztonsági kameráinak felvételei szerint is folyt árusítás azon a bizonyos 2017. június 15-ei csütörtökön. Ezt különben megerősítette lapunknak rákosi lakos és szemtanú is. Ráadásul hónapok óta rendszeresen jelent meg a zöldségeket áruló kamion keddenként és csütörtökönként a fotón is látható autóbuszmegállóban, az úttest szélén.

A romániai KRESZ (magyarul: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása; románul: Cod Rutier) alkalmazására vonatkozó 1391-es számú, 2006-ban kiadott kormányhatározat kimondja:

tilos az úttesten, az útpadkán, a gyalogátjárón, a parkolókban, valamint a tömegközlekedésben használt megállókban kereskedelmi tevékenységet folytatni (167. cikkely, 2. bekezdés).

Tény az is, hogy a zöldségárus nem rendelkezett önkormányzati értékesítési engedéllyel, a csíkrákosi polgármester szerint azt csak a rendőri eljárás utáni héten váltotta ki, mégpedig egész évre.

Rendőrségtől származó információink szerint a zöldségárus több csíkszéki településen is árul, megpróbálkozott a madéfalvi vasútállomás területén is, de onnan a vasúti rendőrség felszólítására távoznia kellett. Nem mellékesen: a vasúti rendőrség regionálisan nem a Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, hanem a Brassó megyeihez tartozik.

Egyéb érdekek is közrejátszanak?

Csíkrákosi látogatásunkkor név nélkül ugyan, de többen elmondták, hogy nem véletlenül árult éppen abban a parkolóban az idegenből jött zöldségárus. Szemben ugyanis a polgármester anyósa által működtetett Cserekert Fogadó üzemel, amely szintén innen kapja a zöldséget, ráadásul ingyen vagy nagyon kedvezményesen.

A helyi adót fizető rákosi kisboltok nem örülnek a konkurenciának, mert az az ő üzletüket rontja, ők ugyanis a helyben megtermesztett zöldséget-gyümölcsöt nem tudják olyan olcsón adni, mint a kamionos mozgóárus.

Császár Attila polgármester ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, nincs tudomása arról, hogy ingyen kapna árut a Cserekert Fogadó, neki nincsenek információi anyósa zöldségbeszerzési gyakorlatáról.

De a polgármesteri hivatalnak mindazok számára ki kell adnia az értékesítési engedélyt, akik azt kérik és fizetnek érte. A szóban forgó zöldségárus pedig minden olyan előírásnak megfelel, ami az önkormányzati engedély kiadásának előfeltétele – állítja a polgármester. Különben is kérdés, hogy

mi fontosabb: a rákosi négy-öt boltos üzleti érdeke, vagy az olcsóbban zöldséghez, gyümölcshöz jutó lakosság?

Csak a rendőrt vizsgálják

Az engedély nélküli, szabálytalan árusítás tényére utaló bizonyítékok ellenére eljárás csak a csíkrákosi Lucian Petcu rendőr ellen folyik, az is belső, fegyelmi vizsgálat.

Galéria

A csíkrákosi rendőrőrs

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita megyei falusi-községi rendőrőrsökön szolgálatot teljesítők közül a csíkrákosi rendőr az egyik legképzettebbnek számít: egyetemi végzettsége mellett a legmagasabb altiszti rendfokozattal is rendelkezik.

A megyei rendőrségnél kettős rokoni szállal rendelkező volt rendőr és zöldségárus továbbra is megjelenik hetente egyszer-kétszer Csíkrákoson, igaz, már nem a buszmegállóban, hanem a rendőrőrs épületével szemben árul...

Korrupciós vád: válaszolt a megyei rendőrség szóvivője

Az ügyben Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőt is megkérdeztük. Esetében arra voltunk kíváncsiak, mi a véleménye a Gyémánt Rendőrszakszervezet azon kijelentéséről, miszerint a botrány kirobbanása után előítéletesen tájékoztatta a sajtót, illetve van-e tudomása a szakszervezet által az Országos Rendőr-főkapitánysághoz ellene benyújtott panaszról.

A szóvivő válaszában úgy fogalmazott, hogy a Gyémánt Rendőrszakszervezet nyilatkozatait inkább nem véleményezi, de korábbi kijelentését fenntartva sajtótájékoztatót hív majd össze, miután a csíkrákosi ügy belső vizsgálata lezárul. Ígérete szerint ezen „minden nézőpontot” bemutatnak és minden kérdésre választ adnak majd. Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz benyújtott panasszal kapcsolatban mindössze annyit mondott, reméli, hogy a csíkrákosi rendőr elleni belső vizsgálat lezárultáig azt is kivizsgálják.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 01., szerda

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat

Májust sokan az év legszebb hónapjának tarják, de azért érhetnek meglepetések. Lehet, hogy pár héttel tényleg előrébb tart a természet a megszokotthoz képest, de április utolsó két hetének időjárását figyelembe véve még ne tegyük el végleg a meleg ruhát.

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat
2024. május 01., szerda

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt

Közfelháborodást váltott ki, hogy majdnem tehetetlenek a Nyikómalomfalvát többször meglátogató medvék miatt, ráadásul többek félnek saját portájukon, főleg szürkületben és az esti, éjszakai órákban.

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt
2024. május 01., szerda

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában

Két medvebocs és egy anyamedve miatt riasztották a Siménfalva községieket szerda délután a Ro-Alert rendszeren keresztül, felhívva a figyelmet, hogy kerülni kell a környéket.

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában
2024. május 01., szerda

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat

A Tánc világnapját háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték Csíkszeredában, a táncnapok záróakkordja pedig a Moving Stories című dokumentumfilm volt, amit a Csíki Moziban vetítettek le az érdeklődőknek.

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat
2024. május 01., szerda

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Több helyszínről indultak kerékpárral a székelyudvarhelyi Városi Majálisra, amelyet a Sétatéren tartanak idén. Elsőként a Tekergők zenekar adott elő örökzöld mesedalokat, de sok más színes programmal várják a látogatókat a nap folyamán. Fotókon mutatjuk.

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. május 01., szerda

Egy idős biciklist gázoltak el Székelyudvarhely központjában

Megsérült egy idős férfit, aki kerékpárral közlekedett Székelyudvarhely központjában és elgázolták szerda délután. A helyszínelés idejére részlegesen lezárták az érintett útszakaszt, a hatóságok irányítják a forgalmat.

Egy idős biciklist gázoltak el Székelyudvarhely központjában
2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

Őrizetbe vették azt a két fiatalt a rendőrök, akik a gyanúk szerint keddre virradóan elloptak egy gépkocsit Máréfalván, majd Székelyudvarhelyen egy gyalogos ösvényen, megrongálódva hátrahagyták a járművet.

Őrizetbe vették az autótolvajokat
Őrizetbe vették az autótolvajokat
2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

2024. május 01., szerda

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete

Huszonnégy tanácsosjelölt, illetve az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének előválasztásán nyertes Szakács-Paál István polgármesterjelölt is leadta kedden a helyhatósági választásokon való induláshoz szükséges dokumentumokat a helyi választási irodában.

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete
2024. május 01., szerda

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben indul a székelyudvarhelyi polgármesteri címért Ember Attila vállalkozó – jelentette be Facebook-oldalán a jelölt.

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje
2024. május 01., szerda

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól

A Maros Megyei Tanács tájékoztatja a magánszféra szereplőit a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó Méltányos Átállási Program finanszírozási lehetőségéről a Stratégiai Technológiák Európáért Platform (STEP) keretében.

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!