TEDx: Maia Morgenstern és Miklós Edit is előadtak Sepsiszentgyörgyön

TEDx: Maia Morgenstern és Miklós Edit is előadtak Sepsiszentgyörgyön

Akik a rendezvény megvalósulásáért dolgoztak: a Turul Iroda csapata

Fotó: Toró Attila

Tizenkét előadó nyerte meg a közönség figyelmét a TEDx-en: színpadra állt többek között a Kilimandzsárót meghódító vak hegymászó, a Szudánban praktizáló doktornő, az erdőkben otthonra találó filmrendező és az univerzum titkait kutató középiskolás.

Bodor Tünde

2023. november 19., 17:022023. november 19., 17:02

Másodszor rendezték meg szombaton Sepsiszentgyörgyön a TEDx-előadássorozatot a Tamási Áron Színházban. Ezúttal az „erős gyökerek” volt az értekezések vezérmotívuma.

Az amerikai mintára szervezett TED-előadások kötött formájú, legtöbb 18 perces beszédekből állhatnak.

A műsorfolyam mottója: „terjesztésre érdemes gondolatok” és lendületet adó, elgondolkodtató, inspiráló eszmék, gondolatok továbbadását tartja feladatának.

A világ számos országában ugyanolyan módon szervezik meg, ahogy a licenc előírja: az X azt jelöli, hogy az amerikai kezdeményezőktől függetlenül történik. A Turul Iroda szervezésében megvalósuló eseményre minden jegy elkelt és a közönség kíváncsian és meglepetésekre, élményekre várva ült be a helyére. A TED-konferencián ezúttal két műsorvezető konferált: Kolcsár Jocó, a Tamási Áron Színház színésze és Popa Anna Maria, a román színház igazgatónője.

Galéria

Ferencz Áron handpan-zenével hangolt befogadásra

Fotó: Toró Attila

Elsőként a csíkszeredai Miklós Edit olimpiai 7. helyezett visszavonult alpesi síző lépett mikrofonhoz. Csúszós talajon, de mégis biztos lábakon című előadásából a jelenlevők megismerhették karrierjét, mely a csíksomlyói hegy oldalában négyévesen indult, és számtalan kanyar, kitérő, hegy és völgy, hangos siker és több kudarc, súlyos baleset után ugyanoda vezetett vissza:

most síoktatóként neveli a következő generáció sportolóit.

Oana Serban filozófiát oktató egyetemi tanár, író A gyökértelenek biopolitikája – az ottmaradottak legyökerezése címmel szót ejtett azokról a történelmi bűnökről – a holokausztról, az örmény genocídiumról –, amelyek arra kényszerítettek embereket, hogy „léggyökereket” növesszenek, hiszen sajátjaiktól elszakadtak. Ugyanakkor kiemelte, hogy a saját kultúra megőrzése segít új gyökereket növeszteni. Ezért fontos, hogy

legyen aki továbbadja a kultúrát, a történeteket, és legyen, aki meghallja azokat.

Galéria

Fejér Szilárd a tudományban minden kérdésére választ talált

Fotó: Toró Attila

Fejér Szilárd: nincsenek véletlenek

Egy kézdivásárhelyi születésű, Sepsiszentgyörgyön élő fiatal tudós, Fejér Szilárd volt a következő előadó. A székelyföldieknek nem ismeretlen kémikus kutató a koronavírus-járvány alatt a család tulajdonában levő laboratóriumban PCR-tesztek ezreit elemezte ki, illetve többször osztott meg tudománynépszerűsítő és az oltások fontosságára rámutató cikkeket. Fő kutatási területét az önszerveződő rendszerek képezik. Mint mondta, az hogy Háromszéktől Cambridge-ig (és vissza) vezetett az útja, nem kizárólag a véletlen műve: ő ugyan szerencsés embernek mondhatja magát, de

a szerencsés emberekre jellemző, hogy maguk is tesznek valamit szerencséjükért, azaz észreveszik a lehetőségeket, megérzésükre alapozva döntenek, pozitív elvárásaik vannak, önbeteljesítő jóslatokat hoznak létre, illetve a rossz helyzetekből is kihozzák a maximumot.

A mi gyökereink az erdőkben találhatók, az ember az erdőben alakult ki, állította Dan Dinu természetfilm-rendező, a Wild Romania dokumentumfilm-sorozat készítője. A fák a természetes (nem ültetett) erdőben nem egyedekként viselkednek, hanem kommunikálnak egymással, elosztják a tápanyagokat és az információt, de a holt fáktól visszaveszik az általa birtokolt információt, tudást, hogy a következő generációknak továbbadják.

Az emberek elfelejtették, hogy mit köszönhetnek az erdőknek és a természet ellen fordultak, de mindig a természet marad a túlélő, nem az emberiség

– állította.

Galéria

Török Áron, az Open Works építésziroda vezetője

Fotó: Toró Attila

Egy középület soha nem lehet elég jó

Dan Dinu után ismét egy sepsiszentgyörgyi személyiség lépett a mikrofonhoz: Török Áron műépítész, aki budapesti egyetemi tanulmányai után hazatért és egy ökoregionális építészetet művelő székelyföldi iskola megalapozásában vesz részt. A kortárs építészetnek Székelyföld is kiváló terepe – tudtuk meg – személyes hozzájárulása pedig a „zsigeri elégedetlenség”: ezt sajátította el a középület-tervezési tanszéken, ahol azt tanulta meg, hogy egy középület soha nem lehet elég jó.

Ő maga azt tartja szem előtt, hogy

az épületeknek a meglévő szerkezeteibe építsen be új funkciókat, az építés és a használat során minimumra csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, méghozzá oly módon, hogy mégis hatékonyan kihasználható legyen az épület.

Tehát elsősorban fából, természetes építőanyagokból kellene építkezni, amit viszont egy fenntartható erdőgazdálkodás kellene, hogy megalapozzon: kortárs faépítészetet kellene művelni Székelyföldön, de ezt sok minden ellehetetleníti, többek között a tűzvédelmi, földrengésvédelmi előírások, hagyományaink elfeledése. Végül Sepsiszentgyörgyön megépült középületekkel példázta, hogy ha nem sikerül a leghelyesebb utat követni, milyen lehetőségek vannak, milyen elfogadható utak léteznek: az egykori leányblokkot (ma Fidelitas-szálló), az Olt-utcai polgári házak felújítását, az ugyanabba a házsorba illeszkedő passzív irodaházat, a Szilvássy Carola Idősotthont és a Keresztes-házat láttuk hozzáalakulni egy építészeti hagyományhoz.

Galéria

A közönség nagy várakozásokkal ült be a rendezvényre

Fotó: Toró Attila

Aki a hegycsúcsokon is gyökereket ereszt

Alex Benchea látássérült hegymászó, a nemzeti Paraclimbing csoport tagja magával hozta mobil gyökerét: a szinte hozzánőtt fehér botját nevezte így. Előadásából sütött felfedezőkedve, életenergiája, ambíciója, amely már három kontinens legmagasabb csúcsáig vezette (természetesen csoporttal):

kipipálhatta az argentin Aconcagua-t, a tanzániai Kilimandzsárót és az orosz Elbruszt is, de bakancslistáján szerepel a többi is.

Mint mondta, ő a hegycsúcsokon is gyökereket ereszt. De nem hallgatta el, milyen nehézségeken keresztül jutott odáig, hogy már forgalmas idegen városokban is biztonságosan mozog, mert ha nem is oda, ahova akar, „de valahova mindig eljut”.

Galéria

Nagy Imre, akit lenyűgözött az univerzum

Fotó: Toró Attila

Megcáfolja a „mai fiatalokra” vonatkozó sztereotípiákat a marosvásárhelyi Nagy Imre, a nemzetközi csillagászati és asztrofizikai olimpia bővített magyar csapatának volt tagja, aki még csak XII. osztályos tanuló. Ő az idő mélységeiben vetette meg lábát, rövid időutazásra vitte magával a hallgatóságot: a Nagy Bumm-tól a Nagy Reccsig, azaz az univerzum születésétől annak hatmilliárd évvel előre vetített haláláig. Mint fogalmazott,

az ősrobbanás energiájának fogytával az univerzum tágulása megszűnik, a folyamat visszafordul és az összes anyag egy rendkívül sűrű magba húzódik vissza.

De világukat másképp is utolérheti a végzete: ütközhetünk egy másik csillagrendszerrel (az Androméda-galaxissal) vagy beszippanthat egy fekete lyuk, tudhattuk meg.

Galéria

Maia Morgenstern visszatalált zsidó gyökereihez

Fotó: Toró Attila

A nyelvvel visszatalált a gyökerekhez és békét kötött velük

Maia Morgenstern az ország egyik legismertebb színházi és filmszínésznője, számos hazai és nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa. Legismertebb szerepe Jézus anyjának alakítása Mel Gibson A Passió című filmjében. Ő arról beszélt, hogyan próbálták szülei kíméletből elhallgatni előtte zsidó elődeinek traumáit, kultúráját, nyelvét (vagy talán csak azért, hogy maguknak se kelljen gondolni a fájdalmas múltra),

sorsa azonban visszavezette saját gyökereihez, kultúrájához.

Ez akkor történt, mikor a színészeti főiskolára való első sikertelen felvételije után újra megpróbálta, ezúttal az Állami Zsidó Színházba, ahol viszont jiddisül előadott produkcióval kellett felvételiznie. A nyelvvel visszatalált a gyökerekhez és békét kötött velük.

Galéria

Maia Morgenstern és a műsorvezetők: kollégák egymás között

Fotó: Toró Attila

Gabriela Chirila sepsiszentgyörgyi jógaoktató színészként kezdte karrierjét: egy testenkívüli élmény hatására döbbent rá, hogy

ő színészként tud adni az embereknek, majd a hazai rendszerből való kiábrándulás és sok utazás, keresés után ugyanilyen bizonyossággal tudta azt is, mikor rátalált a jógára, hogy ez az ő útja.

Általa talált rá saját gyökereire és újra kötődni tudott szülővárosához, Sepsiszentgyörgyhöz is, ahol most igazából otthon van.

Kapcsolatokból születünk, kapcsolatokban sérülünk és kapcsolatokban gyógyulunk, vallja Diana Lupu pszichoterapeuta. Mint elmesélte, ő Anton Ego-ként megtestesített, örökké elégedetlen, kritikus és követelőző belső hangja miatt szomorúnak és gyökértelennek kezdte érezni magát, de az élete feletti hatalmat azzal szerezte vissza, hogy felerősítette a kíváncsiság, a megbecsülés és a hála kezdetben halk és gyenge hangját, azt alapvető gyakorlattá tette a mindennapjaiban.

Galéria

Túróczi Ildikó

Fotó: Toró Attila

Akit a rendszer belefullasztott a papírozásba

25 évig volt ozsdolai háziorvos Túróczi Ildikó, aki – amíg megtehette – leásott a tünetek mögött megbúvó történetekhez, a gyökerekhez. Majd mikor ez itthon lehetetlenné vált, mert a rendszer belefullasztotta az adminisztratív munkába,

kiment Afrikába önkéntes orvosnak, ott folytatta a kutatást és gyógyítást.

Azóta – tehát 12 éve – szabadúszó. Előadásában, mint élményeiben is, egymásra csúsztak az otthoni, gyermekkori és a szudáni faluban átélt helyzetek, hangulatok, megajándékozva őt a gyökerek erejének megérzésével.

Idézet
Otthon lehetünk bárhol, ahol kiteljesedhetünk”

– osztotta meg megtapasztalt igazságát.

Galéria

Három osztállyal is tudott jó érzéseket és gondolatokat átadni az Almási-barlangnál élő parasztlegény

Fotó: Toró Attila

Végül Vásárhelyi Jób Barna lépett a színpadra, kakukktojásként az összes tanult előadó között, hiszen csak három osztályt végzett el, most pedig 22 éves. Rendkívül mostoha körülmények között, mostoha anyával és durva, sokszor részeg apával nőtt fel a Vargyas-szorosban, gyermekkorának élményei szó szerint húsba vágóak:

medve is megtépte, apja láncfűrésszel véletlenül levágta, majd különösebb cécó nélkül vissza is ragasztotta levágott ujjperecét.

Barna öccsével együtt egész nap dolgozott a ház körül, az állatokra vigyáztak, majd kamaszként szinte meztelenül kellett világgá futnia, hogy apja ne ölje meg. Ehhez képest egy lány megismertette vele az addig ismeretlen melegséget, a valahova tartozás érzését, az érzések, gondolatok megosztásának felemelő élményét, amit a családnak kellett volna nyújtania.

Galéria

Vásárhelyi Jó Barna, aki húszévesen gyökerezett le gyermekkorának színhelyén

Fotó: Toró Attila

Később külföldre vetődött, ott dolgozott. Most saját lábán áll, öccsét is neveli, iskoláztatja,

lovasiskolát tart fenn, rönk bútorokat készít, hegyimentőként dolgozik, és örül az életnek, amit korábban nem sokra becsült.

Megtalálta erejének, ambíciójának forrását egy világháborúban hadvezérségig jutó elődjében, és ugyanott, ahol sanyarú gyermekkorát élte, most kiteljesedett, a maga erejében és jövőjében bízó felnőttként él.

Élettörténetének naturalista vonásai nagy hatással voltak a közönségre, de éppúgy magabiztos kiállása és életkedve, ambíciója, vélhetően üzenete is célba ért, mely szerint „az élet ajándék”: a legnagyobb tapsot kapta minden előadó közül.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!