TEDx: Maia Morgenstern és Miklós Edit is előadtak Sepsiszentgyörgyön

TEDx: Maia Morgenstern és Miklós Edit is előadtak Sepsiszentgyörgyön

Akik a rendezvény megvalósulásáért dolgoztak: a Turul Iroda csapata

Fotó: Toró Attila

Tizenkét előadó nyerte meg a közönség figyelmét a TEDx-en: színpadra állt többek között a Kilimandzsárót meghódító vak hegymászó, a Szudánban praktizáló doktornő, az erdőkben otthonra találó filmrendező és az univerzum titkait kutató középiskolás.

Bodor Tünde

2023. november 19., 17:022023. november 19., 17:02

Másodszor rendezték meg szombaton Sepsiszentgyörgyön a TEDx-előadássorozatot a Tamási Áron Színházban. Ezúttal az „erős gyökerek” volt az értekezések vezérmotívuma.

Az amerikai mintára szervezett TED-előadások kötött formájú, legtöbb 18 perces beszédekből állhatnak.

A műsorfolyam mottója: „terjesztésre érdemes gondolatok” és lendületet adó, elgondolkodtató, inspiráló eszmék, gondolatok továbbadását tartja feladatának.

A világ számos országában ugyanolyan módon szervezik meg, ahogy a licenc előírja: az X azt jelöli, hogy az amerikai kezdeményezőktől függetlenül történik. A Turul Iroda szervezésében megvalósuló eseményre minden jegy elkelt és a közönség kíváncsian és meglepetésekre, élményekre várva ült be a helyére. A TED-konferencián ezúttal két műsorvezető konferált: Kolcsár Jocó, a Tamási Áron Színház színésze és Popa Anna Maria, a román színház igazgatónője.

Galéria

Ferencz Áron handpan-zenével hangolt befogadásra

Fotó: Toró Attila

Elsőként a csíkszeredai Miklós Edit olimpiai 7. helyezett visszavonult alpesi síző lépett mikrofonhoz. Csúszós talajon, de mégis biztos lábakon című előadásából a jelenlevők megismerhették karrierjét, mely a csíksomlyói hegy oldalában négyévesen indult, és számtalan kanyar, kitérő, hegy és völgy, hangos siker és több kudarc, súlyos baleset után ugyanoda vezetett vissza:

most síoktatóként neveli a következő generáció sportolóit.

Oana Serban filozófiát oktató egyetemi tanár, író A gyökértelenek biopolitikája – az ottmaradottak legyökerezése címmel szót ejtett azokról a történelmi bűnökről – a holokausztról, az örmény genocídiumról –, amelyek arra kényszerítettek embereket, hogy „léggyökereket” növesszenek, hiszen sajátjaiktól elszakadtak. Ugyanakkor kiemelte, hogy a saját kultúra megőrzése segít új gyökereket növeszteni. Ezért fontos, hogy

legyen aki továbbadja a kultúrát, a történeteket, és legyen, aki meghallja azokat.

Galéria

Fejér Szilárd a tudományban minden kérdésére választ talált

Fotó: Toró Attila

Fejér Szilárd: nincsenek véletlenek

Egy kézdivásárhelyi születésű, Sepsiszentgyörgyön élő fiatal tudós, Fejér Szilárd volt a következő előadó. A székelyföldieknek nem ismeretlen kémikus kutató a koronavírus-járvány alatt a család tulajdonában levő laboratóriumban PCR-tesztek ezreit elemezte ki, illetve többször osztott meg tudománynépszerűsítő és az oltások fontosságára rámutató cikkeket. Fő kutatási területét az önszerveződő rendszerek képezik. Mint mondta, az hogy Háromszéktől Cambridge-ig (és vissza) vezetett az útja, nem kizárólag a véletlen műve: ő ugyan szerencsés embernek mondhatja magát, de

a szerencsés emberekre jellemző, hogy maguk is tesznek valamit szerencséjükért, azaz észreveszik a lehetőségeket, megérzésükre alapozva döntenek, pozitív elvárásaik vannak, önbeteljesítő jóslatokat hoznak létre, illetve a rossz helyzetekből is kihozzák a maximumot.

A mi gyökereink az erdőkben találhatók, az ember az erdőben alakult ki, állította Dan Dinu természetfilm-rendező, a Wild Romania dokumentumfilm-sorozat készítője. A fák a természetes (nem ültetett) erdőben nem egyedekként viselkednek, hanem kommunikálnak egymással, elosztják a tápanyagokat és az információt, de a holt fáktól visszaveszik az általa birtokolt információt, tudást, hogy a következő generációknak továbbadják.

Az emberek elfelejtették, hogy mit köszönhetnek az erdőknek és a természet ellen fordultak, de mindig a természet marad a túlélő, nem az emberiség

– állította.

Galéria

Török Áron, az Open Works építésziroda vezetője

Fotó: Toró Attila

Egy középület soha nem lehet elég jó

Dan Dinu után ismét egy sepsiszentgyörgyi személyiség lépett a mikrofonhoz: Török Áron műépítész, aki budapesti egyetemi tanulmányai után hazatért és egy ökoregionális építészetet művelő székelyföldi iskola megalapozásában vesz részt. A kortárs építészetnek Székelyföld is kiváló terepe – tudtuk meg – személyes hozzájárulása pedig a „zsigeri elégedetlenség”: ezt sajátította el a középület-tervezési tanszéken, ahol azt tanulta meg, hogy egy középület soha nem lehet elég jó.

Ő maga azt tartja szem előtt, hogy

az épületeknek a meglévő szerkezeteibe építsen be új funkciókat, az építés és a használat során minimumra csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, méghozzá oly módon, hogy mégis hatékonyan kihasználható legyen az épület.

Tehát elsősorban fából, természetes építőanyagokból kellene építkezni, amit viszont egy fenntartható erdőgazdálkodás kellene, hogy megalapozzon: kortárs faépítészetet kellene művelni Székelyföldön, de ezt sok minden ellehetetleníti, többek között a tűzvédelmi, földrengésvédelmi előírások, hagyományaink elfeledése. Végül Sepsiszentgyörgyön megépült középületekkel példázta, hogy ha nem sikerül a leghelyesebb utat követni, milyen lehetőségek vannak, milyen elfogadható utak léteznek: az egykori leányblokkot (ma Fidelitas-szálló), az Olt-utcai polgári házak felújítását, az ugyanabba a házsorba illeszkedő passzív irodaházat, a Szilvássy Carola Idősotthont és a Keresztes-házat láttuk hozzáalakulni egy építészeti hagyományhoz.

Galéria

A közönség nagy várakozásokkal ült be a rendezvényre

Fotó: Toró Attila

Aki a hegycsúcsokon is gyökereket ereszt

Alex Benchea látássérült hegymászó, a nemzeti Paraclimbing csoport tagja magával hozta mobil gyökerét: a szinte hozzánőtt fehér botját nevezte így. Előadásából sütött felfedezőkedve, életenergiája, ambíciója, amely már három kontinens legmagasabb csúcsáig vezette (természetesen csoporttal):

kipipálhatta az argentin Aconcagua-t, a tanzániai Kilimandzsárót és az orosz Elbruszt is, de bakancslistáján szerepel a többi is.

Mint mondta, ő a hegycsúcsokon is gyökereket ereszt. De nem hallgatta el, milyen nehézségeken keresztül jutott odáig, hogy már forgalmas idegen városokban is biztonságosan mozog, mert ha nem is oda, ahova akar, „de valahova mindig eljut”.

Galéria

Nagy Imre, akit lenyűgözött az univerzum

Fotó: Toró Attila

Megcáfolja a „mai fiatalokra” vonatkozó sztereotípiákat a marosvásárhelyi Nagy Imre, a nemzetközi csillagászati és asztrofizikai olimpia bővített magyar csapatának volt tagja, aki még csak XII. osztályos tanuló. Ő az idő mélységeiben vetette meg lábát, rövid időutazásra vitte magával a hallgatóságot: a Nagy Bumm-tól a Nagy Reccsig, azaz az univerzum születésétől annak hatmilliárd évvel előre vetített haláláig. Mint fogalmazott,

az ősrobbanás energiájának fogytával az univerzum tágulása megszűnik, a folyamat visszafordul és az összes anyag egy rendkívül sűrű magba húzódik vissza.

De világukat másképp is utolérheti a végzete: ütközhetünk egy másik csillagrendszerrel (az Androméda-galaxissal) vagy beszippanthat egy fekete lyuk, tudhattuk meg.

Galéria

Maia Morgenstern visszatalált zsidó gyökereihez

Fotó: Toró Attila

A nyelvvel visszatalált a gyökerekhez és békét kötött velük

Maia Morgenstern az ország egyik legismertebb színházi és filmszínésznője, számos hazai és nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa. Legismertebb szerepe Jézus anyjának alakítása Mel Gibson A Passió című filmjében. Ő arról beszélt, hogyan próbálták szülei kíméletből elhallgatni előtte zsidó elődeinek traumáit, kultúráját, nyelvét (vagy talán csak azért, hogy maguknak se kelljen gondolni a fájdalmas múltra),

sorsa azonban visszavezette saját gyökereihez, kultúrájához.

Ez akkor történt, mikor a színészeti főiskolára való első sikertelen felvételije után újra megpróbálta, ezúttal az Állami Zsidó Színházba, ahol viszont jiddisül előadott produkcióval kellett felvételiznie. A nyelvvel visszatalált a gyökerekhez és békét kötött velük.

Galéria

Maia Morgenstern és a műsorvezetők: kollégák egymás között

Fotó: Toró Attila

Gabriela Chirila sepsiszentgyörgyi jógaoktató színészként kezdte karrierjét: egy testenkívüli élmény hatására döbbent rá, hogy

ő színészként tud adni az embereknek, majd a hazai rendszerből való kiábrándulás és sok utazás, keresés után ugyanilyen bizonyossággal tudta azt is, mikor rátalált a jógára, hogy ez az ő útja.

Általa talált rá saját gyökereire és újra kötődni tudott szülővárosához, Sepsiszentgyörgyhöz is, ahol most igazából otthon van.

Kapcsolatokból születünk, kapcsolatokban sérülünk és kapcsolatokban gyógyulunk, vallja Diana Lupu pszichoterapeuta. Mint elmesélte, ő Anton Ego-ként megtestesített, örökké elégedetlen, kritikus és követelőző belső hangja miatt szomorúnak és gyökértelennek kezdte érezni magát, de az élete feletti hatalmat azzal szerezte vissza, hogy felerősítette a kíváncsiság, a megbecsülés és a hála kezdetben halk és gyenge hangját, azt alapvető gyakorlattá tette a mindennapjaiban.

Galéria

Túróczi Ildikó

Fotó: Toró Attila

Akit a rendszer belefullasztott a papírozásba

25 évig volt ozsdolai háziorvos Túróczi Ildikó, aki – amíg megtehette – leásott a tünetek mögött megbúvó történetekhez, a gyökerekhez. Majd mikor ez itthon lehetetlenné vált, mert a rendszer belefullasztotta az adminisztratív munkába,

kiment Afrikába önkéntes orvosnak, ott folytatta a kutatást és gyógyítást.

Azóta – tehát 12 éve – szabadúszó. Előadásában, mint élményeiben is, egymásra csúsztak az otthoni, gyermekkori és a szudáni faluban átélt helyzetek, hangulatok, megajándékozva őt a gyökerek erejének megérzésével.

Idézet
Otthon lehetünk bárhol, ahol kiteljesedhetünk”

– osztotta meg megtapasztalt igazságát.

Galéria

Három osztállyal is tudott jó érzéseket és gondolatokat átadni az Almási-barlangnál élő parasztlegény

Fotó: Toró Attila

Végül Vásárhelyi Jób Barna lépett a színpadra, kakukktojásként az összes tanult előadó között, hiszen csak három osztályt végzett el, most pedig 22 éves. Rendkívül mostoha körülmények között, mostoha anyával és durva, sokszor részeg apával nőtt fel a Vargyas-szorosban, gyermekkorának élményei szó szerint húsba vágóak:

medve is megtépte, apja láncfűrésszel véletlenül levágta, majd különösebb cécó nélkül vissza is ragasztotta levágott ujjperecét.

Barna öccsével együtt egész nap dolgozott a ház körül, az állatokra vigyáztak, majd kamaszként szinte meztelenül kellett világgá futnia, hogy apja ne ölje meg. Ehhez képest egy lány megismertette vele az addig ismeretlen melegséget, a valahova tartozás érzését, az érzések, gondolatok megosztásának felemelő élményét, amit a családnak kellett volna nyújtania.

Galéria

Vásárhelyi Jó Barna, aki húszévesen gyökerezett le gyermekkorának színhelyén

Fotó: Toró Attila

Később külföldre vetődött, ott dolgozott. Most saját lábán áll, öccsét is neveli, iskoláztatja,

lovasiskolát tart fenn, rönk bútorokat készít, hegyimentőként dolgozik, és örül az életnek, amit korábban nem sokra becsült.

Megtalálta erejének, ambíciójának forrását egy világháborúban hadvezérségig jutó elődjében, és ugyanott, ahol sanyarú gyermekkorát élte, most kiteljesedett, a maga erejében és jövőjében bízó felnőttként él.

Élettörténetének naturalista vonásai nagy hatással voltak a közönségre, de éppúgy magabiztos kiállása és életkedve, ambíciója, vélhetően üzenete is célba ért, mely szerint „az élet ajándék”: a legnagyobb tapsot kapta minden előadó közül.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
2023. december 05., kedd

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset

A Márton Áron Főgimnáziumhoz köthető szexuális zaklatási ügy kivizsgálása már nem a tanfelügyelőség hatásköre. Ettől függetlenül céljuk olyan szűrőket beépíteni, amelyek azonnal „sípolnak”, ha a jövőben szexuális visszaélés gyanúja merülne fel.

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset
2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM