Szinte nincs olyan iskola Hargita megyében, amelyben ne lenne jelen a bántalmazás

Szinte nincs olyan iskola Hargita megyében, amelyben ne lenne jelen a bántalmazás

A bullying, azaz a bántalmazás minden formája jelen van, a rágalmazástól a kiközösítésig, a szóbeli erőszaktól a fizikai bántalmazásig

Fotó: Pixabay

Késelés egy iskolai gólyabál után, többnapos kezelésre szoruló diák, akit tanára vert meg, bokszerrel megsebesített tanár – több iskolai bántalmazástól volt hangos a sajtó az elmúlt hetekben. Mindezek miatt már az oktatási minisztérium is aggódik, és kampányt indít az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében. A megkérdezett szakember szerint is nőtt a bántalmazásos esetek száma az utóbbi egy-két évben: szinte nincs olyan iskola, ahol ne történt volna valami.

Szász Cs. Emese

2022. november 21., 21:562022. november 21., 21:56

A legutóbbi eset Temesváron történt, és büntetőeljárást eredményezett: egy 16 éves fiú légfegyverrel lőtt rá 15 éves iskolatársára a nagyszünetben. November elején a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretében működő római katolikus iskola gólyabálja utáni bulin történt késelés, de szintén ebben a hónapban egy 14 éves diák késelt meg egy 13 éves fiút Galați megyében. A diák-diák bántalmazások mellett tanári erőszak is történik, valamint az is előfordul, hogy a tanár lesz áldozat: nagy port kavart a torjai diákverő tanár esete, aki több tanulót is bántalmazott, egyikük többnapos kórházi kezelésre szorult, szeptemberben pedig Mezőbándon egy 15 éves diák bokszerrel sebesítette meg az egyik tanárt.

korábban írtuk

Megkéselték a marosvásárhelyi katolikus iskola két diákját a gólyabál utáni bulin
Megkéselték a marosvásárhelyi katolikus iskola két diákját a gólyabál utáni bulin

Megkéselte két tizenhat éves diáktársát a marosvásárhelyi katolikus iskola egyik tizenhét éves tanulója csütörtök éjjel egy Sinaia utcai szórakozóhely udvarán. A két sérültet kórházba vitték, megműtötték, állapotuk stabil.

Nem vagy egyedül!

Az országos sajtót is bejárt esetek miatt is indított kampányt az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében az oktatási minisztérium. A Nem vagy egyedül! szlogennel meghirdetett kampánynak már van egy népszerűsítő videója a minisztérium oldalán, de emellett

számos lépést tervez a szaktárca: biztonságosabbá szeretnék tenni a tanintézetek környezetét, megakadályoznák, hogy a diákok öngyújtót, bicskát, kést, sörétes fegyvert vagy gázspray-t tartsanak maguknál, ezért az iskolába érkezéskor átkutatnák a tanulókat, emellett az iskolai tanácsadásra is hangsúlyosabban odafigyelnének.

A szaktárca közleménye szerint a „#Nemvagytokegyedül. Együtt megállítjuk az iskolai erőszakot” elnevezésű akcióval azt üzenik a verbális, fizikai vagy pszichikai erőszakot elszenvedett diákoknak, hogy a minisztérium mellettük áll, és védelmezi a jogaikat. „Az üzenetet el szeretnénk juttatni az erőszakos viselkedésű diákokhoz, akiknek azonnali tanácsadásra és megfelelő felügyeletre van szükségük azért, hogy tanuljanak a hibáikból, és ne ismételjék meg azokat. Ez az üzenet a tanároknak, az iskolai tanácsadóknak és az igazgatóknak szól, akiknek az a feladatuk, hogy tájékoztassák a diákokat a jogaikról és kötelességeikről, a helytelen viselkedés következményeiről, és teremtsenek biztonságot az iskolákban, ahol az erőszak tűrhetetlen.

Idézet
Kérjük az iskolákat, a civil szervezeteket, a diák- és szülői szövetségeket, hogy vállalják fel és tegyék közzé ezt a mottót, támogassák az iskolai erőszak elleni küzdelmet

– olvasható a közleményben. A témában a minisztérium távértekezletet is tartott pénteken a tanfelügyelőségek képviselőivel. A megbeszélésen az iskolai erőszak megelőzését elősegítő jogszabályok javítása, a tanulók és a tanárok biztonságának növelésére irányuló országos cselekvési terv célkitűzéseinek végrehajtására vonatkozó javaslatok megvitatása, valamint a bevált gyakorlatok iskolai/megyei szintű népszerűsítésének lehetőségei kerültek terítékre.

Megsokszorozódott az esetszám

Bár Hargita megyében az utóbbi hetekben nem volt sajtóvisszhangot is kapó, kirívó eset, Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetője azt mondja, ők is azt tapasztalják, hogy az utóbbi egy-két évben nagyon megsokszorozódtak az agresszív esetek az iskolákban.

Idézet
A bullying minden formája jelen van, a rágalmazástól a kiközösítésig, a szóbeli erőszaktól a fizikai bántalmazásig, a cyber bullying mind jelen van. Azt kell mondanom, hogy szinte nincs olyan iskola, ahol ne történt volna valamiféle agresszió, bántalmazás. Ami ugyanis kiderül, az tényleg csak a felszín, a sajtóhoz pedig a nagyon durva esetek érnek el.

Együttműködünk a rendőrség iskolák biztonságáért felelős osztályával, ahonnan átiratban küldik a súlyosabb eseteket, amelyeknél már nekik is be kellett avatkozniuk. Szeptember óta már volt két ilyen, de tavaly is volt 15–16 eset, amikor a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia” – magyarázza a Székelyhonnak Szabó Irén Ottilia. A nevelési központ igazgatója rámutat, létre is jött egy közös akcióterv, melynek mentén a tanácsadói hálózat együtt dolgozik a gyermekvédelemmel, a drogmegelőző központtal, a tanfelügyelőséggel és a rendőrséggel is. Nagyon sok akciót terveztek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az iskolákban megismerjék az agresszió különböző formáit, felismerjék őket, és a megelőzésben segítsenek. „Ha már megtörténik az eset, akkor az iskolai tanácsadó kollégák nyilván szóba állnak az érintettekkel, szülőkkel, pedagógusokkal, osztályfőnökkel, tanítóval, vagyis elindul egy komplex tanácsadási folyamat, viszont nagyon sokat kell dolgozni a megelőzés területén is.

Idézet
Aminek én nagyon örvendek, hogy sok kollégám részt vett egy olyan képzésen, amelyen resztoratív technikákat tanultak, és alkalmazzák is. A resztoratív szemlélet lényege, hogy a konfliktust mint közösségi problémát kezeli, és a helyzet megoldásába minden érintett személyt bevon, különös hangsúlyt helyezve a felelősségvállalásra és a jóvátételre

– mutat rá az igazgatónő. Nagyon sok iskolai tanácsadó csoportokat is indított a tanintézményekben a diákoknak, valamint az igénylő pedagógusoknak, osztályfőnöki órákon tartanak foglalkozásokat, de szülőkkel is találkoznak.

Idézet
Nagyon intenzív munka folyik ezen a téren, és mégis azt tapasztaljuk, hogy egyre több és több eset van, tehát nem lehet eleget beszélni róla

– vélekedik Szabó Irén Ottilia.

Nincs elég iskolai tanácsadó

Ráadásul országos szinten probléma, hogy kevés az iskolai tanácsadó. Sorin Cîmpeanu volt oktatási miniszter augusztusban arról beszélt, hogy

olyan helyzetek is vannak, amikor egy iskolai tanácsadóhoz 2400 diák tartozik, vagyis fizikai lehetetlenség, hogy mindannyiukkal érdemben foglalkozzon.

A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központnál hatvannégyen dolgoznak. A törvény szerint egy tanácsadóhoz legtöbb 500 iskolásnak vagy 300 óvodásnak kellene tartoznia. Hogy ez megvalósuljon, szükség volna még legalább 34 tanácsadóra – magyarázza a központ vezetője. Rámutatott, az ideálisnál sokkal több gyerekkel kell foglalkozniuk a kollégáknak, legtöbben több intézményhez járnak, sőt olyan tanácsadó is van, akinek mindennap más helységbe kell járnia, nem is csak más intézménybe. Ilyen körülmények között pedig jóval nehezebb érdemi munkát végezni.

A miértekről

Kérdésünkre a szakember elmondta, a terjedő iskolai agresszió okai összetettek, de sok minden fakad a társadalmi helyzetből, abból, hogy folyamatos a frusztráció a szűkebb családi körben is.

Azt tapasztalják, azok a helyzetek, amelyekben tényleg nagyon súlyos bántalmazások történnek, mindig visszavezethetők a családi történetekre, az előzőleg megélt élettörténetekre.

„Nagyon ritka az az eset, hogy tényleg odafigyelnek egy gyerekre, nemcsak a teljesítményt várják el tőle, hanem el is beszélgetnek vele, támogatják, és az mégis bekerüljön egy zaklatásos történetbe. Van ilyen, de ritka. Az az általános, hogy mindenki siet, folyamatos az idegesség, felgyűl a stressz, és a diák az iskolában vezeti le.

Idézet
Természetesen meghatározó szerepe van a médiának is, és az, hogy folyamatosan laptopok előtt, telefonokkal ülnek a gyerekek, nem tesz jót, olyan tartalmat is meg tudnak nézni már nagyon zsenge kortól, amit nem volna szabad, amit életkorukból kifolyólag nem érthetnek, nem tudják feldolgozni

– hangsúlyozza a nevelési központ vezetője. Hozzátette, a pénteki minisztériumi távértekezleten is elhangzott, hogy biztonságosabbá kell tenni a tanintézményeket, és jó példákról is szó volt. Szabó Irén Ottilia az erre irányuló kampányok hasznát is látja, de úgy gondolja, hogy a legcélravezetőbb, ha folyamatosan tevékenységeket szerveznek a témában, és ha a szülő, a diák és a tanár együttműködik a közös célok mentén.

Fokozni kell az erőfeszítéseket Maros megyében is

A Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes, Antal Levente Mihály elmondta, Maros megyében is terveznek konkrét lépéseket, hogy csökkenteni tudják azt az iskolai erőszakhullámot, ami országos szinten is tapasztalható, de a megyében is. „A tanfelügyelőség, az iskolák vezetői eddig sem voltak tétlenek, de látjuk, hogy cselekedni kell, fokozni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkenjen a jelenség gyakorisága” – mondta a Székelyhonnak a főtanfelügyelő-helyettes. Hozzátette, a tájékoztatás, a tudatosítás nagyon fontos, de a megelőzésre is összpontosítani kell akkor, amikor az iskolai erőszak elleni küzdelemről beszélünk. Mint közölte,

a minisztériumi távértekezletén elhangzott, hogy a diákoknak nem szabad öngyújtóval vagy bármilyen fehér fegyvernek minősülő tárggyal érkezniük. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez eddig is tilos volt, az iskolák rendszabályzatában benne szokott lenni, de még azokban az iskolákban sem ellenőrzik a diákok holmiját, ahol lenne kapus, nagyon sok tanintézményben pedig még kapus sincs.

Maros megyében is létezik egy akcióterv, melynek alapján a tanfelügyelőség a rendőrséggel, a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal, valamint más szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy kevesebb legyen az erőszak az iskolákban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 19., hétfő

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része

A mentőautóknak minimum a 70–80 százaléka cserére szorul Hargita megyében, közülük sok túl van már a cserét előíró törvényben meghatározott futásteljesítmény felső határán is. Gyakran még az új mentőautókkal is problémák vannak.

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része
2024. február 19., hétfő

Vakációs nyitvatartartás a székelyudvarhelyi jégpályán

A vakáció idejére új programmal várja a látogatókat a székelyudvarhelyi jégpálya, több nyílt pályás korcsolyázásra van lehetőség hétköznap és hétvégén egyaránt.

Vakációs nyitvatartartás a székelyudvarhelyi jégpályán
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

Kalandos út vezetett a cégalapításig Bencze Tivadar esetében. A gépészmérnöki diplomával rendelkező szakember a gazdasági élet több területén való próbálkozás után rájött, hogy a technika az, amihez igazán vonzódik, ez vezetett az Eurato megalapításához.

Akik indokoltan szeretik a hideget
Akik indokoltan szeretik a hideget
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

2024. február 19., hétfő

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot

Százötven bírságot szabtak ki alig néhány óra alatt a járművezetőkre a Maros megyei közlekedésrendészek szombaton. Az ellenőrző akció során 17 vezetői engedélyt vontak be, többnyire gyorshajtás miatt.

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

Tűz ütött ki Kápolnásfalun egy lakóház tetőzetében vasárnap éjszaka, nem sokkal később egy tejtermékeket szállító teherautó is lángra kapott Rugonfalvánál – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lakóház és teherautó lángolt
Lakóház és teherautó lángolt
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

2024. február 19., hétfő

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében

Hat tonnányi cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi és két személyautó ütközött vasárnap este Balavásár és Kend között. A baleset környékét lezárták.

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében
2024. február 19., hétfő

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben

Öt erdélyi megyére kiterjedő, ködképződésre és jegesedésre figyelmeztető azonnali (nowcasting) előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben
Sűrű köd van a székelyföldi megyékben
2024. február 19., hétfő

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM