Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást

Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást

Döntés előtt érdemes utánanézni a legfontosabb szempontoknak

Fotó: Haáz Vince

Hétfőtől lehet óvodába íratni a három évet betöltött kisgyerekeket Romániában. Van olyan szülő, akinél az óvoda és az otthon közti távolság a meghatározó, másoknak a helyben főzött ebéd, van akinek az óvónő személye és olyan is, akinél a csoport összetétele az egyik legfontosabb szempont az óvoda kiválasztásakor.

Hajnal Csilla

2024. május 28., 11:492024. május 28., 11:49

A tanügyminisztérium ütemterve szerint május 27-31. között lehet leadni az óvodákba a kérelmeket,

június 14-én teszik közzé a beiratkozott gyerekek listáját, illetve a szabadon maradt óvodai helyeket.

A beiratkozás második szakasza június 17-étől 21-éig tart, és július 5-én ismét közzéteszik a felvett gyerekek listáját és a betöltetlen helyeket.

Augusztus 19–29. között zajlik azoknak a gyerekeknek a beíratása, akiket az első két szakaszban nem vettek fel, illetve azoké, akik nem vettek részt a beiratkozáson. Augusztus 30-án teszik közzé a felvett gyermekek listáját, illetve az utolsó, kiigazítási időszak után betöltetlenül maradt helyek számát.

Nem csak gyerekfelügyelet és szórakozóhely

A legtöbb kisgyerek számára az óvoda jelenti az első szocializációs közeget, ahol kortársakkal töltheti a napjának egy jelentős részét.

Az óvoda azonban nem csak gyerekfelügyeletet és élményközpontú napokat jelent, hanem

testi-lelki fejlődésben meghatározó közeget,

illetve olyan egyedi tapasztalást, amely csak a kortárscsoportban megszerezhető, méghozzá hozzáértő felnőtt közreműködésével.

Arra voltunk kíváncsiak, a székelyföldi szülők milyen szempontokat vesznek figyelembe a gyerekük óvodába való beíratásakor, hiszen az iskolával ellentétben itt nem meghatározó a körzetiség. Az óvoda természetesen eldöntheti, hogy milyen sajátos kritériumokat vesz figyelembe túljelentkezés esetén.

Galéria

Minden család számára fontosak a gyerek első lépései az óvoda felé

Fotó: Haáz Vince

A távolság a meghatározó

Az általunk feltett kérdésre válaszoló édesanyák legnagyobb része az óvoda és az otthon közti távolságot emelte ki elsődleges szempontként, hiszen nem mindegy, hogy a reggeli forgalmi dugóban egy alig hároméves gyerekkel hogyan és mennyi idő alatt jut el a szülő az óvodába nap mint nap.

„Eddig lehet, hogy mást mondtam volna, de most, hogy a kicsi lányom már fejezi be az első óvodai évét, azt kell mondjam,

Idézet
iszonyú sokat számít, hogy közel lakunk, nem kell stresszelni reggel, nyugodtan, akár rollerrel, kicsi biciklivel is mehet, ha akar”

– meséli Eszter, aki azt is hozzáteszi, hogy ha nem értene egyet az óvónők módszereivel, akkor megfontolná a döntést, de módszertanilag nincsenek nagyon nagy elvárásai az óvónőktől.

Ugyancsak fontosnak tartja a távolság kérdését Noémi is, aki szerint az első szempont, hogy közel legyen az óvoda, vagy azon az útvonalon legyen, amin dolgozni járnak.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Az óvoda saját konyhája is szempont

Másik fontos szempont, amely meghatározza a napközis óvoda kiválasztását, az a saját konyha kérdése, ugyanis

vannak olyan intézmények is, ahol nincs lehetőség saját konyha fenntartására,

ezért egy helyi vendéglő catering-szolgáltatását veszik igénybe. A vendéglőt általában a szülői bizottság választja ki.

„Én azt néztem, hogy legyen saját konyhájuk, szerencsére közel volt a munkahelyemhez, és az óvónénik nagyon jók voltak. Illetve fontos volt még, hogy vegyes csoportba kerüljön” – válaszolta Orsolya a kérdésünkre.

Az óvodai étkezés azonban nem csak a meleg étel minősége miatt fontos, vannak olyan gyerekek is, akik speciális diétán vannak, ezért fontos külön odafigyelni az étkezésükre,

a helyi konyhában pedig egyszerűbb és biztonságosabb ezt megoldani,

hiszen nem minden vendéglőnek van minden speciális helyzetre menüje.

„Bizonyos helyzetekben a kaja kikerülhetetlen, hogy ott főzős legyen. A kisebbik fiam cukorbeteg, cateringes ovi szóba sem jöhetett” – írta nekünk Klára.

Az óvónők személye és a csoport összetétele

Kevesebben ugyan, de azt is írták, hogy figyelembe veszik az óvónők személyét is az óvodába való iratkozáskos. Sok esetben azonban csak szeptemberben derül ki, hogy melyik óvónő veszi át a kezdő kiscsoportot, hiszen legtöbb óvodában nem csak homogén csoportok vannak.

Galéria

Nem csak gyerekfelügyeletet kapnak az óvodától, hanem annál sokkal többet!

Fotó: Gábos Albin

Ezért a csoportok összetétele és az óvónők is változnak attól függően, hogy hányan kezdik el az iskolát az adott évben, és hányan maradnak óvodában.

Idézet
Én óvónőt választottam és nem óvodát. Persze féltem, hogy vajon jól döntöttem vagy sem, de szerencsére tökéletes döntés volt, jobbat nem is kívánhattam.

Nincs valami közel, de ez van. Ősszel iskolába megy, ezúttal is tanítónénit választottam, remélem ezúttal is szerencsések leszünk!” – válaszolta nekünk Lia.

Olyan szülő is van, aki az óvónőn kívül a korosztály szerinti homogén csoportot tartja fontosnak, és olyan is, akinél a heterogén szempont érvényesült, vagyis ahol a kis-, középső- és nagycsoportosok együtt vannak. De olyan szülő is válaszolt, akinél az játszott fontos szerepet az óvoda kiválasztásakor, hogy mennyit vannak friss levegőn a kicsik, más édesanyánál pedig a Waldorf-módszer volt meghatározó.

A közös azonban minden szülői választásban az, hogy ki-ki a maga értékrendszere szerint a lehető legjobbat szeretné óvodába induló gyerekének.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalékűrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós
2024. május 26., vasárnap

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától

Az elmúlt 24 órában 738 gépjárművezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 82-t alkohol, 9-et kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt.

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától
2024. május 25., szombat

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton
2024. május 23., csütörtök

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem nyolcmillió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok. A lista élén a románok állnak.

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára
2024. május 23., csütörtök

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket

Testi sértés, és erőszakos cselekmények elkövetése miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit Marosludason, szerdán pedig elrendelték előzetes letartóztatásba helyezését.

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket
2024. május 23., csütörtök

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta szerdán az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet.

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel
2024. május 23., csütörtök

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak

A természetes személyek számára összesen 96,68 millió lej, az egyházi intézmények számára pedig 13,94 millió lej támogatást hagytak jóvá a Zöldház program keretében – tájékoztatott szerdán a Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM).

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak
2024. május 22., szerda

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is

Két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak - jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is
2024. május 21., kedd

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre

Döntő házként fogadott el kedden a képviselőház egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a műemléknek minősülő épületek tulajdonosai mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól az épület felújításának vagy restaurálásának ideje alatt.

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!