Székelyudvarhelyi dilemma: „ebben az ügyben nem lehet jól dönteni”

Székelyudvarhelyi dilemma: „ebben az ügyben nem lehet jól dönteni”

Szejkei beruházás: a DNA vizsgálódik, a képviselők óvatosak, a vízhálózatot nem működtetik

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem hagyta jóvá a székelyudvarhelyi képviselő-testület, hogy újabb 400 ezer lejt csoportosítson át a város a Szejkefürdőn át nem vett ivó- és szennyvízhálózat kijavítására. Döntésüket egyebek mellett a folyamatban lévő vizsgálatokkal indokolták, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) folytat.

Fülöp-Székely Botond

2023. augusztus 31., 16:292023. augusztus 31., 16:29

2023. augusztus 31., 17:042023. augusztus 31., 17:04

Berde Zoltán, az RMDSZ székelyudvarhelyi frakcióvezetője már a naprendi pontok megtárgyalása előtt kijelentette: a folyamatban lévő DNA-s nyomozás miatt felelőtlenség lenne újabb pénzeket csoportosítani a szejkefürdői ivó- és szennyvízhálózat kijavítására, hiszen

ez akár bűncselekmény is lehet.

Szerinte erről csak a vizsgálatok lejárta után érdemes döntéseket hozni. (A projektet eredetileg kivitelező céggel egyébként szerződést bontott időközben a polgármesteri hivatal.)

Azt is furcsállta, hogy noha 2019 óta azt hallják, hogy a kiépített rendszer rossz, mégis időnként beindítják állagmegőrzési céllal. Ezek szerint mégis működőképes.

Idézet
Ha működik a rendszer, akkor miért nem vesszük át? Merül fel a jogos kérdés

– fogalmazott.

Azt is felvetette, hogy miért nem fizetik ki az intézmény korábbi beruházási igazgatójának azt a kártérítést, amit megítélt számára a bíróság. Figyelmeztetett, az összeg folyamatosan kamatozik, a kifizetés pedig a várost terheli.

Bár utóbbi kijelentésekre nem reagált Gálfi Árpád polgármester, azt azonban hangsúlyozta, Szejkefürdő nem szabad politikai kérdés legyen. Rámutatott,

nem állították, hogy a kiépített rendszerek nem üzemképesek, csupán azt, hogy azok kivitelezése nem a tervek szerint történt meg.

Hozzátette, az előterjesztett napirendnek, miszerint 400 ezer lejt kell átcsoportosítani a rendszerek kijavítására, semmi köze a DNA-s vizsgálatokhoz, csupán a hálózatok működését szavatolja.

Átcsoportosított pénzek

Péter Loránd, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója egyebek mellett felsorolta: költségvetés-kiegészítést kértek a várostól az Eötvös József (100 ezer lej), Palló Imre (60 ezer lej) és Orbán Balázs (10 ezer lej) iskolák, a Csillagvár Napköziotthon (22 ezer lej), valamint a Városi Sport Klub (218 ezer lej).

A város vagyongazdálkodási osztályától 410 ezer lejt vonnának el,

500 ezer lejt csoportosítanának át az Urbana Rt.-nek a fűtésszámla rendezésére, valamint 1,2 millió lejt a hivatal műszaki igazgatóságának az utak karbantartására.

100 ezer lejt a könyvtár bővítésére, 50 ezret a Ficánka Napköziotthonnál tervezett munkálatokra, 17 ezer lejt az Eötvös József-iskola konyhájának felszerelésére, valamint 400 ezer lejt a szejkefürdői vízhálózati rendszer kijavítására szánnak.

Pénzeket vonnának el a Székely Támadt-vár területrendezésétől (200 ezer lej), a Palló Imre-iskola felújításától (300 ezer lej), a Nagy-Küküllő partján tervezett bicikli- és gyalogúttól (150 ezer lej), a Bethlenfalvi úton és a Bethlen Gábor utcában lévő kábelek földbehelyezésétől (300 ezer lej), a közvilágítás fejlesztését megcélzó projekttől (100 ezer lej), valamint a székelyudvarhelyi ivó- és szennyvízhálózat modernizálásától (100 ezer lej).

Hasonló módon csökkentenék a költségtételeket a majdani észak-nyugati irányú terelőút (100 ezer lej) tervénél, a buszgarázsépítésnél (40 ezer lej), a volt Stúdió Mozi előtti tér rendezésénél (74 ezer lej), a Kisköved utca rendbetételénél (150 ezer lej), a garázs és parkolóépítéseknél (100 ezer lej), továbbá a Szentimre utca javításánál (74 ezer lej), az Ugron Gábor utca felújításánál (162 ezer lej), a Nagy-Küküllő hídjának modernizálásánál (49 ezer lej), illetve a Harvíz Rt.-vel közösen elképzelt korszerűsítésnél (400 ezer lej).

Belefoglalnák a költségvetésbe a Székely Támadt-vár rendbetételére érkezett 6,4 millió lejes előfinanszírozást, továbbá egymillió lejjel növelnék a Csereháton zajló felújításokat, amit a kisiparosoknak szánt inkubátorház megépítésétől vonnának el.

Hosszan tartó vita

Berde Zoltán két módosítást javasolt: ne különítsék el az igényelt 218 ezer lejt a Városi Sportklubnak, mivel az nem tartotta meg az éves beszámolóját, ugyanakkor a szejkefürdői munkálatokra se költsenek el most újabb 400 ezer lejt.

Péter Balázs, a Szabad Emberek Pártjának (POL) frakcióvezető-helyettese azt kérte, hogy a korábban játszótérelemek vásárlására szánt 316 ezer lejt csoportosítsák át a meglévők javítására.

Kijelentette, pártjuk sem tudja támogatni, hogy jelen körülmények között ismét pénzt fordítsanak a szejkefürdői beruházás kijavítására. Ennek okaként elsősorban a DNA-s vizsgálatot nevezte meg. Leszögezte,

a képviselők személyes vagyonukkal is felelnek döntéseikért, így ő maga is tart attól, hogy esetleg hibát fedez fel az ügyészség, akkor pedig mindenkit felelősségre vonnak.

„Ezeket a DNA-s feljelentéseket nem mi tettük meg, hanem a polgármester. (…) Remélem, hogy mielőbb lezárul a vizsgálat és kiderül, hogy a munkálatok rendben vannak, ez esetben pedig megmentettük a várost egy újabb, összességében 650 ezer lejes költségtől” – magyarázta.

Gálfi Árpád továbbra is kitartott álláspontja mellett, miszerint

bűncselekmény, ha a műszaki írásoknak nem megfelelő rendszert vesznek át,

ezért is készíttetett szakértői véleményezést, amelyből kiderült, hogy valóban gondok vannak – ezeket kellene kijavítani.

Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es képviselő rákérdezett, hogy miként volt megrendelve a szakértői vélemény 2022-ben: vajon azt kellett-e megvizsgálni, hogy a hálózatok megfelelnek-e a 2017-ben kibocsátott építkezési engedélyben meghatározottaknak, vagy azt, hogy a beruházás megfelel-e a tavalyi követelményeknek. Erre csak később érkezett válasz, amikor a polgármester felolvasta a dokumentumot. Utóbbiból Benedek szerint az látszik, hogy nem az építkezési engedélyben foglaltakat ellenőrizték. Szerinte egyébként

a hálózat hibái már a részletekben történő kifizetések és ellenőrzések során is ki kellett volna derüljenek.

A vita folytatásaként a polgármester nemtetszését fejezte ki, amiért szerinte a képviselők meghátrálnak a cél előtt, mondván, hogy az idevezető minden lépést a testület elé tárt, azt pedig a többség meg is szavazta.

Ha jóváhagynák a 400 ezer lejt, akkor másfél hónapon belül befejeződnének a javítások.

Egyöntetű vélemény volt a képviselők részéről, hogy a DNA-s vizsgálatok sok mindent megváltoztatnak.

A vita még hosszan folytatódott, de végül a módosító javaslatokkal együtt (nem kap több pénzt a VSK, nem megy a Szejkére további 400 ezer lej, több mint 300 ezer lej jut a játszóterek karbantartására) fogadták el a tervezetet a képviselők. Ezen Bíró Jolán POL-os képviselő nem vett részt, mondván, „ebben az ügyben nem lehet jól dönteni”.

Vízvezetékcserék, diákkedvezmény

A képviselők döntése alapján nagyjából 34 ezer lejt fizethet ki a város a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnak tagsági díjként. Ezt a tavalyi tagsággal együtt fogják megtéríteni, amit korábban elfelejtettek átutalni. A tanácsosok igennel szavaztak a helyironcsautó-program szabályzatára is, amely során

500 tizenöt évnél idősebb autót adhatnak le tulajdonosaik 3000 lejes szabad felhasználású támogatásért.

Kiderült, hogy eddig 140-en iratkoztak fel a programra; a környezetvédelmi minisztérium ugyanakkor meghosszabbította egy hónappal a jelentkezési határidőt.

A Hargita megyei optimális hulladékgazdálkodás megszervezése érdekében készült egy megvalósíthatósági tanulmány, amit szintén helyeseltek a képviselők. Ennek lényege, hogy

idővel mindenkinek csak azt a szemétmennyiséget kelljen kifizetnie, amit termel.

Azt is mindenki támogatta, hogy ingyenesen használhassák a városi buszokat a diákok. Ennek finanszírozására egyébként célirányos pénzt is kapott a város, amit belefoglaltak a költségvetésbe.

A Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató a lakók által befizetett fejlesztési alapból fogja modernizálni a vízhálózatot a Bethlen Gábor utca és a Bethlenfalvi út egy részén, ahol újabb tűzcsapokat is elhelyeznek, miután kérésükkel a tanácsosok is egyetértettek.

A testület ülésén jóváhagyták a kisiparosoknak szánt inkubátorház műszaki terveinek aktualizálását is – összességében 10 millió lejes beruházásról van szó.

A különfélékben ismét a szejkefürdői beruházás került szóba: Gálfi kifejtette, két terv is készült a projekttel kapcsolatban, ám ezek közül csak egyik van hivatalosan jóváhagyva. Meggyőződése, hogy a kivitelező a másik alapján dolgozott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 16., péntek

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában

Fagyásveszély miatt zárva tart télen a csíkszeredai központi parkban kialakított forrásház, így a városlakóknak tavaszig várniuk kell, hogy végre, több mint tíz év után, megkóstolhassák a forrásvizet.

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában
2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
2024. február 16., péntek

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán

Harminc háztartásra terjesztik ki a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalóka zónában – a megvalósítást fele-fele arányban fizeti az önkormányzat, illetve a szolgáltató.

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán
2024. február 16., péntek

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában

Kovászna város önkormányzata idén csaknem 77 millió lejnyi költségvetési bevételre számít, ennek több mint felét a város fejlesztésére, korszerűsítésére fordítanák.

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában
2024. február 16., péntek

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?

Összesen 1,2 millió lejnyi kormánypénz érkezett a székelyudvarhelyi városkasszába tavaly a Hargita megyei önkormányzatok összefogásának köszönhetően. A pénz azonban mindmáig nem jutott el az iskolához.

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?
2024. február 16., péntek

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője.

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát
2024. február 16., péntek

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is

A kormány pénteken memorandumot fogadott el bizonyos börtönök áthelyezésére a városokon kívüli területekre – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is
2024. február 16., péntek

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok

Hosszas huzavona után elfogadta a helyi önkormányzat Székelyudvarhely 170,7 millió lejes költségvetését pénteken, egy soron kívüli ülésen. Mindenki egyetértett abban, hogy nehéz helyzetben van a város.

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM