Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
8 190
+9
Maros megye
23 743
+25
Kovászna megye
8 452
+15
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 05. 15.
Összes eset
1 071 334
+729
Elhunytak
29 485
+72
Gyógyultak
1 023 822
+1793
Járványhelyzet számokban

Számos árnyoldala van a napjainkban igencsak népszerű „könnyűmotivációnak”

Molnár Rajmond 2021. április 17., 22:21

Motivációs könyvek, írások, idézetek és Youtube-videók végeláthatatlan sora értekezik manapság a sikerről és az arra kondicionált életről. Az internetnek köszönhető szabadság következtében pedig napjainkban gyakorlatilag csak az nem lesz motivációs előadó, aki nem akar. A jelenségnek viszont számos árnyoldala van, hiszen a felelőtlen tájékozódás e téren akár komoly pszichés traumákhoz is vezethet. Albert Ildikó pszichológussal jártuk körbe a témát.

Számos árnyoldala van a napjainkban igencsak népszerű „könnyűmotivációnak”
galéria
Meg tudod csinálni – vallja a legtöbb motivációs tréner és fénykép. „A baj ott kezdődik, amikor az illető azt hiszi, hogy most megtalálta bajaira az univerzális gyógyírt” Fotó: Pixabay

– Nagyon divatos manapság az önfejlesztés. Az online térben, a közösségi oldalakon számos életvezetési tanáccsal találkozhatunk. Miért lett ilyen népszerű az ún. „könnyűmotiváció”? 

– Erre az egyszerű kézenfekvő válasz az lenne, hogy azért, mert miközben elénk folyik, azt sugallja, könnyű bármit elérni, bármivé lenni. És a léleképítés, jól-rosszul, de mindannyiunk igénye valamilyen formában.

Az internet zaja nagyon sok mindent elvesz, elvett az életünkből. Természetesen képes sokat adni is, ha megfelelően használjuk, de kritikátlan fogyasztása kifejezetten rombol, és ma már kutatások igazolják, hogy butít.

Nekem még mindig meggyőződésem, és valószínűleg ez már így is marad életem végéig, hogy a tudás, a nevelés és az önnevelés – végül is az önsegítés is ez utóbbi körébe tartozik vagy tartozhatna – humán feladat, azaz ember végzi ember segítségével és nem online sajátítjuk el. Ezzel el is jutottunk a tanügyünk nagy hiányosságához: talán a legfontosabbra nem tanít meg, arra, hogy hogyan éljük jól az életünket. Persze, van ebben a családnak is felelőssége bőven, de ezek külön nagy témák. Amit tehát nem tanítanak meg, azt megpróbáljuk a legegyszerűbb módon megszerezni.

–  A motivációs könyvek is soha nem látott népszerűségnek örvendenek. Hogyan érdemes szelektálni e téren?

–  Így igaz, ma már a könyvpiacot is elöntötte a mindenféle segítő és önsegítő könyv, amelyben néha már a szakember sem képes kapásból tájékozódni. Nincs olyan módszer, amely biztosan megvédje a saját kezdeményezésből csak internetről tájékozódó fiatalt vagy esetleg kevésbé fiatalt. Illetve ugyanaz lenne, mint mindenféle tájékozódás esetén:

meg kellene nézni, ki az illető „tanító” vagy motiváló, vagy milyen portál, oldal hirdet valamit vagy valakit, azaz a hitelességet kellene valami módon megállapítani, ami egyre nehezebb.

Ismert tudományos szerzők műveit, az általuk ajánlottakat lenne érdemes olvasni, illetve a szakemberek véleményét kikérni, ha ismernek ilyet. Ha valaki interneten is keresgél és neveket vagy könyvcímeket üt be, egyértelműen kiderül, hogy mi a különbség egy Popper Péter, Csíkszentmihályi Mihály, Bagdy Emőke, Aronson, Fromm, hogy csak néhányukat említsem, és valamelyik motivációs tréner között. Aztán lelke rajta, hogy miután elolvassa, mit lehet róluk tudni, kit választ ki közülük a maga számára.

–  Apropó, motivációs trénerek, talán nem túlzást azt állítani, hogy felhígult a szakma? Könyvek, filmek és Youtube-videók végeláthatatlan sokasága értekezik arról, hogy hogyan érdemes élni az életünket. Bár a könyvek sokban különböznek egymástól, a legtöbb arról szól, hogy gondolkodj pozitívan, képzeld el a sikeredet, mondj pozitív megerősítéseket nap mint nap stb. Nem mellesleg az önfejlesztő tréningek is egyre divatosabbá váltak.

–  Sajnos a szakma valóban felhígult. Részben ennek következtében, eltolódnak a hangsúlyok. Mert például a pozitív szemlélet vagy általánosabban a pozitív pszichológia, alapjáraton használható hozzáállást, mentalitást hirdet:

meglátni vagy megpróbálni észrevenni, megkeresni a lehető legtöbb kényelmetlen helyzetben, fájó történésben is a jót, valamit, ami tovább lendíthet, ez mindenképp fontos és használható magatartás.

Ám ebben is szükség lenne a mértékre, mint különben mindenben, de átestünk a ló túlsó oldalára és az már káros. Tudni kell azt is, hogy minden előadás és/vagy film, ha tetszik, a nézőben katarzist, azaz felszabadulási élményt, örömöt vált ki, s valamiféle ösztönzést arra, hogy maga is így cselekedjék. Ez eddig rendben lenne. Az ilyen próbálkozás az elején még valamiféle részleges eredménnyel is járhat. Hisz a technika, hogy ismételgesd magadnak azt, amit el szeretnél érni, vagy érezni szeretnél, azaz az önszuggesztió, mert erről van szó, ha nem is mondják így ki, önmagában egy ideig feszültségoldó hatással jár, ha nem is válik belső indíttatássá. Az tudományos tény ugyanis, hogy

az ismétlődő cselekvések, gondolatok oldják a szorongást.

Ez magyarázza az autista gyerekeknél megfigyelhető (néha hosszú ideig, órákig is tartó) ismétlődő, sztereotip mozgásokat, vagy a kényszercselekvések, a kényszeres gondolatok kialakulását az erősen szorongó embereknél. Ezért megtörténhet, hogy egy gondokkal vagy betegséggel küzdő személy ezzel elodázza a bajok és azok nagyságának a felismerését, hisz ideig-óráig oldja őket, miközben a valóságban a problémák súlyosbodhatnak, esetleg – ilyennel is találkoztam – újabb tüneteket ad hozzá a már meglévőkhöz. Ha a gondokkal küzdő személy eljut végül szakemberhez és megoldja a gondjait, akkor rendben.

A nagy baj megint az, hogy akik belekerülnek ebbe a motivációs-ezoterikus-önfejlesztős rendszerbe, legtöbbször annyira hisznek (!) benne, hogy nem lehet meggyőzni őket arról, hogy másféle segítséget vegyenek igénybe.

A jelenség hasonlít a fanatikus hívő magatartásához, aki nem veszi segítségbe az orvostudományt, mert azt hiszi, hogy az Isten enélkül is meggyógyítja őt.

Ezek a motivációs előadások eléggé kaotikusak is, vagy az előadó sajátos egyéni logikája érvényesül bennük, de ugyanakkor roppant szuggesztívek is: az előadó lelkesedése, a tréner (vélt vagy valós) karizmája, mely egy bizonyos rétegre nagy hatást képes gyakorolni, az ismétlések, mély nyomot képesek hagyni az erre fogékonyakban. Ezért úgy tűnhet, hogy ezek a találkozások, ill. idézetek vagy önsegítő könyvek azonnal hatnak. 

Albert Ildikó csíkszeredai pszichológus Fotó: Kuna Ibolya

–  Az emberek pedig vevők az ilyenfajta könnyűmotivációra…

–  Igen, korunk sajnos vevő ezekre a jelenségekre, hisz ő termelte ki őket. A kortárs világ nem kifejezetten a jól szervezettségről, a pontos határok meghúzásáról, az erős értékrendszerek kialakításáról szól. Épp ellenkezőleg, túlzottan megengedő, anómiás, sok mindent összemosó világban élünk, melyben

érték a könnyen elérhető gyors eredmény, a szerepek, tevékenységek, sőt az érzelmek váltogatása.

Nem igazán szeretünk nagy energiát és sok időt befektetni a dolgokba. Alapjáraton inkább a passzív befogadás a menő: oldja már meg valaki, csináljon már valaki valamit a bajommal.

Ezért könnyebb előadásokat hallgatni, tréningekre utazgatni, szinte nagy buliként megélni az önfejlesztést, ami ha nem jön össze, újabb előadásokra, tréningekre lehet benevezni, mindenfélét idézgetni, mint elkezdeni másként élni, változtatni a szokásainkon, egyáltalán szembe nézni a valósággal és szakember segítségével, kemény munkával helyretenni a dolgokat.

Sajnos, az sem tesz jót, hogy bizonyos értelemben kezd felhígulni a szakma is. Egyrészt spiritualitás címén az ezotéria is beszivárgott a lélektani narratívába, másrészt a politika is megtette a magáét, hisz oda jutottunk, hogy lelki jelenségeket nem annyira tudományos iskolák, hanem az ideológia mentén értelmezünk. Az értékek megkérdőjelezése, a klasszikus erkölcsiség alkonya ráadásul rátesz még az egészre egy-két lapáttal. Az élő kapcsolat fontosságát bizonyítja többek között a motivációs előadások és tréningek sikere. Ezért kellene megtanítani otthon, az iskolában, majd felsőbb iskolában, hogy mit kell, mit érdemes ismerni, hogyan kell szelektálni, honnan a legjobb informálódni. Illetve azt is, hogy

a gondokkal szakemberhez és nem az internethez kell folyamodni.

Ilyen értelemben a világ tulajdonképpen nem változott, mert ugyanarról a jelenségről van szó, amit régebb a faluközösség, a szomszédok vagy a munkatársak szerepe jelentett, illetve jelent részben ma is, mikor sokan a szomszédasszony, a koma, az ivócimbora vagy a főnöke hasonló tünetei alapján „ismeri fel” saját betegségét és kezeli azt az utcasarkon, kapuban vagy egy kávé mellett megbeszélt gyógyszerekkel.

Ma az internet segítségével „ismerik fel” sokan a bajukat és ugyanott „kezelik” is.

A helyzet külön pikantériája, hogy létezik valamiféle társadalmi szkizofrénia ezen a téren (is): egyrészt még mindig eléggé kemény előítéletesség létezik a pszichológusokkal, pszichiáterekkel és a pszichés gondokkal küzdőkkel szemben, másrészt divattá vált depressziósnak lenni (olyan depis vagyok, mondják sokan, gyakran), illetve röpködnek a mindennapi beszédben az olyan diagnózisok, mint pszichopata, oligofrén vagy demens, természetesen nem kifejezetten a helyzetnek megfelelően. De valódi ismeret a köztudatban annál kevesebb van.

–  Szót kell ejteni ugyanakkor arról is, hogy az imént felsoroltak mellett létezik még egy ennél is úgymond könnyebb motivációforrás. Ezek az interneten terjedő motivációs idézetek, gyakorlatilag ma már nem tudjuk végiggörgetni úgy az üzenőfalunk a közösségi média felületein, hogy ne botlanánk bele ilyenekbe.

–  Ha a népszerűségükre gondolunk, akkor nagyon hasznosaknak tűnhetnek, hisz sok a rajongójuk. Mégis, inkább problémásnak tartom ezeknek a terjedését. Elbírálásukhoz szerintem az ilyen idézetek valóságtartalmából, illetve használhatóságából, érvényességéből kell kiindulnunk, de személyes – szakmai – tapasztalatom is van azzal kapcsolatban, hogy mit lehet, illetve mennyire semmit sem lehet velük kezdeni. Azt hiszem, képtelenség teljes egészében átfogni őket, hisz nagyon sok van belőlük, ráadásul az élet minden területéről fogalmaznak meg meglátásokat. Magam is beléjük botlom állandóan, és mindig elrettentenek.

Sok bennük a mindennapi közhely, közhelyszerű igazság, amik nagy, általános, filozofikusnak tűnő, bombasztikus megállapításokkal keverednek, amelyek lehetnek akár igazak is.

Az egészet a közlőnek az a hite köti össze, hogy ő ezekkel megoldja az élet minden gondját, megtanít boldognak lenni, jól szervezni az életed és egyáltalán, mindenre, ami ahhoz kell, hogy jól érezd magad a világban és megoldj, vagy legalább ne rágódj minden problémán. Na, ezt az oldalát tartom veszélyesnek.

Mert addig, amíg az ilyen motivációs előadásokon vagy az idézetek olvasásakor valaki jól érzi magát, rendben van, vagy akár rendben is lehetne. A baj ott kezdődik, amikor az illető azt hiszi, mert ezt sugalmazzák neki, hogy most megtalálta bajaira az univerzális gyógyírt.

Utána leggyakrabban kétféle magatartás következik: vagy várja, hogy mivel így gondolja a dolgokat ő is, változzon meg magától az élete. Vagy elkezdi alkalmazni, illetve megpróbálja alkalmazni őket, ám egy idő után mindkét esetben kiderül, hogy ez nem megy, nem ilyen egyszerű. Ilyenkor legtöbben összezavarodnak, és saját magukat hibáztatják, amiért képtelenek jól élni az életet, képtelenek azt tenni, amit tanítottak nekik.

Alkalmanként az is megtörténik, hogy miközben azt hiszi, ő most már sok mindent jól csinál, a környezete nem díjazza, mert hát valójában nincs amit. Azaz egy illuzórikus eredményt ér el és hisz valóságnak. Ez különben a valódi és az ideális én keveredésének klasszikus esete, amivel elég gyakran találkozunk különben is, nincs szükség arra, hogy külön kiváltsák és megerősítsék a jelenséget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport