Szabadtéri passió közel félszáz fiatallal

Szabadtéri passió közel félszáz fiatallal

A szentegyházi szabadtéri passió tagja az Europassio Szövetségnek. Archív

Fotó: Barabás Ákos

„Passiójátékunk tízéves, idei előadásainkat különös hálával és Isten dicsőségére mutatjuk be” – ígérik a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat tagjai. Szerdán délután hat órától a kápolnásfalusi templomtéren láthatják a misztériumjátékot.

Molnár Melinda

2018. március 27., 09:262018. március 27., 09:26

2018. március 27., 19:252018. március 27., 19:25

Idén negyvenöt fiatal vállalta a szereplést a zenés, pantomimra épülő produkcióban. A szentegyházi és kápolnásfalusi diákok, egyetemisták, dolgozó fiatalok nagy lelkesedéssel készülnek – tudtuk meg Páll Emőke Saroltától. Az előadás rendezői a Szent Gellért Alapítvány vezetője, György Attila és Ida, valamint Theil Emília. Zenei rendező Ilyés Kinga. Jézus szerepében Elekes Róbertet, Máriaként György Idát, Pilátusként Antal Józsefet láthatják.

„Ezek a gyökerek”

Ilyés Kinga így vall: „2009-ben György Ida, a passiójáték »édesanyja« azzal a gondolattal fordult hozzám, hogy szeretne egy újabb misztériumjátékot, ami nagyobb lenne az addigiaknál. Szeretem a zenét, ezért viszonylag bő listám volt olyan meditációs számokkal, filmzenékkel, amelyek hangulatai jól passzoltak Ida zenei léleklátomásához. Nem is tudom, hogyan lehetne leírni azokat a hosszú délutánokat, amikor ott ült előttem és szemén-száján áradtak és jutottak el hozzám azok a hangulatok, amiket talán nem is lehet mással jobban tükrözni, mint zenével. Mozgássérültként elmondhatom, hogy a huszonkét zenei szám lejátszása alatt, amelyeket jelenetenként váltani kell, eljátszom és átélem, hogy Jézusként a főpapok előtt állok, én vagyok a szigorú főpap, a nagycsütörtöki apostolok, az áruló Júdás, az ostorozó katonák, az égbe emelkedő kereszt, a fiával szenvedő Mária…

Idézet
A Passió tíz éve hűen szolgálja az alapítvány céljait: a fiatalok keresztény közösségi nevelése és a sérültek társadalomba való bevonása.

A Passió fontos, mert van. Van, mert fontos.”

Isten gondviselése

György Idának rendezőként a Passió nagyon sokat jelent – valami szépet Istenért és valami izgalmasat a fiatalokért. „Az élmények közül a legnagyobb a körülöttünk lévő fiatalok életébe belátni, gyönyörködni abban, ahogy rámozdulnak valamire – másra, mint amit a világ ajánl. Hallgatni őket, megélni velük ritka szép pillanatokat, amikor megosztanak valamit abból az élményből, amikor megrezdült a lelkük. Hinni abban, hogy ezeket Valaki, Ő teszi. Bízni abban, hogy az az Isten, aki egy-egy pillanatra megmutatta magát nekik, megmutatja majd akkor is, amikor már nem csak Jézus passióját játsszák, hanem az igazit, saját életük passióját. Vágyam, hogy a szabadtéri passió éljen.

Idézet
Hitre, istentapasztalatokra, evangelizációra mindig szükség van életünkben.

Amennyiben ez Isten műve – és hiszem, hogy az –, lenniük kell majd olyan fiataloknak, akik továbbviszik. Újdonság, hogy idén magam is szereplő leszek. A Mária-szerep egyrészt nagyon közel áll hozzám. »Anyja vagyok« a társaságnak, és bár sokszor bábáskodtam egy-egy Mária-karakter kialakításában, idén a magam Máriáját vihetem a darabba” – reméli Ida.

György Attila a szabadtéri passióban egy lehetőséget lát a fiatalok nevelésére, ami az idén huszonöt éves Szent Gellért Alapítvány egyik célkitűzése. „Ifjú korunkban a néhai Portik-Bakai Sándor plébános ificsoportjában színjátszottunk feleségemmel. Itt érhető tetten a Szentlélek: valószínűleg saját élményeink nyomán vezetett hasonló terekre. A drámázás, a misztériumjátszás ma is olyan módszer, amelyre a fiatal, ha úgy találkozik vele, nyitott. És ha játszik, megérintődik. Ezt igazolja a tíz év alatt szerepet vállalt fiatalok csapata. Feladatot adunk nekik, támogatjuk őket, megerősítjük őket abban, hogy jól csinálják. A többi a Jó Isten dolga.

Idézet
A passiójátszás ugyanakkor kemény munka: lelki és fizikai.

De harc is: minden évben megküzdeni a szerepek lefedését, az előadások időpontjait és helyszíneit. Az egyik legnehezebb megküzdeni minden évben a zord tavaszi téli időjárással.

Idézet
Egyszer az előadás ideje alatt a keresztre feszített Jézust szó szerint belepte a hó.”

Közösségben

A huszonhárom éves Elekes Róbert másodszor alakítja Jézust a passióban. „A Jézus-szerep nagyon megérint legbelül, mivel számos mozzanat összefüggésbe hozható az életemben történt eseményekkel. A Szent Imre Társulathoz 2013-ban csatlakoztam egy barátom és a hittantanárnő meghívására. Akkor és 2014-ben apostol voltam, 2016-ban kerültem először főszerepbe. 2017-ben negatív szereplőként, Pilátusként állhattam a színpadon.

Idézet
Azért járok passiózni, mert ezáltal átértékelődik bennem a húsvéti ünnepkör, sokkal szebbé válik, lényeges jelentőségét tudom átélni, nem a külsőségekkel foglalkozom, mint a vásárlás, festett tojások, locsolás.

Sok élménnyel, baráttal és egy jó közösséggel gazdagodtam. Minden próba alatt valami újat kapunk. Az előadások, a kirándulások, a beszélgetések, a jó hangulat rávilágít a Passió értelmére, és arra is, hogy miért kell része legyek ennek a csapatnak.”

Galéria

Archív

Fotó: Barabás Ákos

András Ibolya tizenkilenc éves, a kendőjét nyújtó Veronika szerepe „találta meg őt”. „Kiskorom óta részt vettem az alapítvány különböző programjaiban. Ahogy teltek az évek, igyekeztem egyre komolyabb szerepeket vállalni. A passióhoz, úgy érzem, a múlt évre sikerült igazán felnőnöm. Nézőként addig is jelen voltam, mindig mélyen érintett, de a teljes élményhez ennél több kell. Be kell vonulni a tömeggel Jézus mellett Jeruzsálembe, át kell élni apostolként az utolsó vacsora eseményeit, (…) Pilátusként döntést kell hoznunk, az egyetlen fiáért síró édesanya érzéseit kell éreznünk, segítenünk kell vinni a nehéz keresztet, és Jézussal együtt nekünk is fel kell támadnunk. Mindez szükséges, hogy teljes átéléssel tudjuk ünnepelni húsvét szent ünnepét. Veronikaként éreztem meg, hogy ott, akkor eme asszony aprónak tűnő tette mennyire fontos lehetett Jézusnak. Ezt próbálom nyújtani – kicsit magamból adni Neki.

Idézet
Remélem, még sokáig lesz Passió, hiszen szükség van rá, hogy a fiatalok más nézőpontból szemlélhessék megváltásunk ünnepét.”
1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról

Az eddigi három hölgy helyett csak egy fogja képviselni a közösségét és a szebbik nemet Maros Megye Tanácsában ősztől. A megyei RMDSZ-es önkormányzati jelöltek sorrendjét kedden délután fogadták el.

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról
2024. március 27., szerda

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére

Esőre és megélénkülő szélre lehet számítani az ország nagy részén péntek estig – figyelmeztetnek az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére
2024. március 27., szerda

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán

A Kárpátok sétány lakóit is beszélgetésre invitálja Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, a találkozón a jelenlegi és jövőbeli projektekről értekeznek szerdán délután – tájékoztatják a lakosságot a városháza Facebook-oldalán.

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán
2024. március 27., szerda

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés

Régi hagyomány Gyergyószéken a húsvéti határkerülés, amely a kommunizmus időszakáig élt, majd 1990 után ismét rendszeresen megszervezik. Járványidőben, majd tavaly a felázott földek miatt erre nem kerülhetett, de idén újra elindulnak a lovasok.

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés
2024. március 27., szerda

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Kempingasztalokon, kartondobozokon kínálják eladásra virágaikat a forgalmasabb csíkszeredai közterületeken a román vidékekről érkező virágárusok. Ez tisztességtelen konkurenciát jelent, de nem lehet hatékonyan fellépni ellene.

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben
2024. március 27., szerda

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő
2024. március 27., szerda

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat

Megállíthatatlan ütemben fejlődik a Vitamix biobolt-hálózat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a családi vállalkozásként indult cég éppen a 65. üzletét nyitotta meg Székelyudvarhelyen. Ennek apropóján beszélgettünk Benedek Zsuzsa társtulajdonossal.

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat
2024. március 27., szerda

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?

Már évek óta ismétlődő tendencia az erdélyi magyar diákság körében, hogy a középiskolát elvégző tanulók közel fele az oktatási rendszer peremére szorul, és időszakosan, vagy akár végzetesen megreked a képességfelmérők megdönthetetlennek vélt kapui előtt.

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?
2024. március 27., szerda

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár tart előadást Székelyudvarhelyen a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására március 28-án, csütörtökön.

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen
2024. március 27., szerda

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában

Vízszünetre hívják fel a székelyudvarhelyi Templom, Ugron Gábor és Orbán Balázs utcák lakóinak figyelmét, amelyet előreláthatóan délután öt órakor oldanak fel.

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!