Segítik a beltelkek visszaigénylését Csíkszéken

Segítik a beltelkek visszaigénylését Csíkszéken

Csíki település madártávlatból. Törvény segíti a beltelkek birtokviszonyának tisztázását

Fotó: Kristó Róbert

Nemcsak tájékoztatják, hanem a visszaigénylési kérelmek kitöltésében is segítik az új földtörvény adta lehetőséget kihasználni óhajtó helybélieket a csíkszéki önkormányzatok alkalmazottai.

Kömény Kamilla

Iszlai Katalin

2018. október 08., 09:042018. október 08., 09:04

Augusztus kilencedikén lépett érvénybe az idei 231-es számú törvény, amely a 18-as földtörvényt egészíti ki és módosítja. Az abban foglaltak szerint

a törvény hatályba lépését követő 120 napon belül vissza lehet igényelni a ház körüli, állami birtokban lévő területeket, amennyiben az nem kollektivizált terület.

Ahogy arra korábban Rákossy Botond József földmérő szakember rámutatott, az előírások szerint egy megyei bizottsághoz kell benyújtani az erre vonatkozó kérelmeket, de azt is megoldhatónak tartja, ha a helyi földosztó bizottságok összegyűjtik a kérelmeket, s együttesen benyújtják az illetékes megyei hivatalba. A visszaigénylés feltételei, melyek esetében még vitatott, hogy külön-külön vagy együtt kell érvényesüljenek:

a területnek szerepelnie kell a mezőgazdasági regiszterben; a terület az állam tulajdona, az épület pedig az igénylőé; más személy nem tett le kérést arra a beltelekre.

Rákossy Botond József korábban a földtörvény további hozadékaira is rámutatott: az új jogszabály tisztázni próbálja, hogy mi az ingatlanhoz tartozó terület, bevezeti azt, hogy tanúval lehessen bizonyítani, a kert is a házhoz tartozik nem csak az udvar. Továbbá kimondja azt is, hogy

a kollektív épületekhez tartozó terület az épület tulajdonosát illeti.

Harmadik fontos változás pedig, hogy nem kell kijavítani a jóváhagyott mellékleteket az esetleges névváltozatok miatt – például Nicolae, Miklós –, ekkor ugyanis elég ha a polgármester vagy a jegyző igazolja, hogy a két személy ugyanaz.

Élni a lehetőséggel

Mindezek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy a csíkszéki önkormányzatok nyújtanak-e segítséget a visszaigénylésekre vonatkozó kérelmek összeállításában, és ha igen, mikor, kit kereshetnek fel az érintettek. A megkérdezett polgármesterek többsége fontosnak tartotta kiemelni, hogy

egyelőre még nem tették közzé a törvény alkalmazási módszertanát, de mivel szeretnék, hogy az érintett helyiek ne maradjanak le a lehetőségről, így már hozzáfogtak a tájékoztatáshoz, kérelemelvételhez.

Fotó: Farkas Tamás

Csíkszentkirályon az érdekelt helybéliek ez ügyben munkanapokon 9-15 óra között kereshetik az önkormányzat jegyzőjét vagy a földügyekkel foglalkozó szakembert – ismertette Székely Ernő. A helyi polgármester megjegyezte, abban a szerencsés helyzetben van településük, hogy a nemrég elvégzett általános kataszteri felmérés során a földügyek legtöbb kérdését tisztázták, így

várhatóan mindössze egy tucat körül alakul majd a leadott kérelmek száma.

Ezzel szemben Csíkszentimrén a porták 60-70 százaléka esetében nyújthat segítséget az új jogszabály. A visszaigénylési kérelmeket november 15-éig Geréd Erzsébet az önkormányzat emeleti irodájában fogadja kedd és csütörtök között. Azért csak november közepéig, hogy legyen idő a hiányzó iratok utólagos leadására is – tájékoztatott Kencse Előd polgármester. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere arról számolt be, hogy

a hét elején tették közzé a felhívást, hogy november 30-áig várják azokat, akik élnének az új törvény által megnyílt lehetőségekkel:

az érdeklődőket az önkormányzat mezőgazdasági irodájában várják munkanapokon nyolc és fél négy között.

Várhatóan pár esetben jelent majd segítséget az állami tulajdonban lévő beltelkek visszaigénylési lehetősége Csíkkozmáson – avatott be Szántó László községvezető. Hozzátette, mivel a telekönyvezési programmal is dolgoznak a „földes irodában”, így a visszaigénylésben érintetteket hétfőn reggel 7 és délután fél négy között, pénteken pedig 7 és 13 óra között fogadják. Nem számít túl sok visszaigénylési kérésre Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere sem, hiszen településükön

a tulajdonosok többsége már rendelkezik birtoklevéllel.

Az érintettek kérelmeiket hétköznapokon nyolc és fél négy között nyújthatják be az önkormányzat mezőgazdasági irodájában. Csíkszentgyörgyön jövő héttől fogadják a visszaigénylőket: munkaidőben lehet felkeresni a mezőgazdasági referenst az önkormányzatnál. A helyiek informálása érdekében a hétvégén a községi templomokban is kihirdettetik az új törvénnyel kapcsolatos tudnivalókat, jövő héten pedig

tájékoztatókat is küldenek a portákra

– tudtuk meg György Józseftől. A polgármester azt is kifejtette, hogy a községben a beltelkek 80 százalékának nincs tisztázva a birtokviszonya, de állami tulajdonban mindössze 15-20 darab van. A polgármesterek elmondása szerint Csíkszentléleken a „földes irodában” hétköznapokon 9-15.30 között lehet a kérelmeket benyújtani, Tusnádon szintén munkaidőben adnak útbaigazítást az érintett helyieknek.

András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere érdeklődésünkre kifejtette, már a község közösségi oldalán is meghirdették a visszaigénylési lehetőséget, és

többen fel is keresték ez ügyben az önkormányzat mezőgazdasági osztályát, ahol december elsejéig munkaidőben fogadják a további érdeklődőket tájékoztatás és kérelem-összeállítás érdekében.

Gyimesfelsőlokon szeptember közepétől fogadják a visszaigénylés ügyében a helyieket, sokan éltek már a lehetőséggel, s habár

a beltelkek nagyobb hányadára nincs még kibocsájtott birtoklevél, a helyiek döntése, hogy élnek-e a jogszabály nyújtotta lehetőséggel.

Az önkormányzat hétköznapokon, munkaidőben várja az érintetteket a gazdasági irodájukba november végéig – hívta fel a figyelmet Pap Imre polgármester. Gergely Károly, Gyimesközéplok vezetője és Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere ehhez képest arról számolt be, hogy kevés érintett lehet a településen, így külön fogadóórát erre nem határoztak meg.

Fotó: Kristó Róbert

Felcsíkon is segítenek

Csíkkarcfalván hétköznaponként 8 és 15 óra között fordulhatnak a helybéliek a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájához – tudtuk meg Gábor Tibor polgármestertől. Mint mondta,

páran már leadták a visszaigénylési kérelmeket, és várják a többi érintettet is.

Ugyancsak minden hétköznap segítséget nyújtanak a kérelmekkel kapcsolatosan Csíkdánfalván is, Bőjte Csongor Ernő polgármester elmondása szerint a településen mintegy 300 személyt érint a lehetőség. Ők 8 és 16 óra között kereshetik az önkormányzat mezőgazdasági referensét, illetve azok részére, akik nem mennek be, értesítést is küldeni fognak. Csíkcsicsóban nemrég egy

lakossági fórumot tartottak a témában, ahol tájékoztatták a helyieket a visszaigénylés részleteiről, illetve szórólapokat is készítettek.

Péter Lukács polgármester szerint az érdekeltek további segítséget is kérhetnek az önkormányzatnál: az érdeklődők hétköznaponként 9 és 14 óra között kereshetik Márton András és Domokos Magdolna mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, illetve csütörtökön délután is, azaz 16 és 18 óra között. A kérdés a lakosság mintegy 30 százalékát érinti, tehát 150-200 személyt.

Másként közelítették meg a segítségnyújtást Csíkmadarason, ahol egy meghatározott program szerint fogadják az érdeklődőket – avatott be a részletekbe Bíró László polgármester. Annak érdekében, hogy

senki se maradjon ki, házszámonként csoportosították a madarasiakat, és a határidő lejártáig minden nap behívnak egy bizonyos számú lakót.

A polgármester szerint a beltelkek rendezetlen helyzete több mint 200 személyt érint a településen. Szintén mintegy 200 személyt érint a visszaigénylés lehetősége Csíkpálfalván is, ahol Ferencz Csaba polgármester szerint értesítéseket küldtek az érintettek számára, illetve egy tájékoztatót is közzétettek az önkormányzat közösségi oldalán. Hozzátette, az érdeklődők hétköznaponként 9 és 14 óra között kereshetik a mezőgazdasági referenst, de előtte érdemes telefonon időpontot kérni, hogy ne kelljen várakozni. Az előzőekkel ellentétben Csíkszentdomokoson kevés személyt érint az állami tulajdonban lévő beltelkek visszaigénylése, de az érdeklődőknek itt is segítséget nyújtanak: hétköznaponként 8-16.30 között kereshetik Dobos Attila mezőgazdasági referenst – mondta érdeklődésünkre Karda Róbert polgármester.

Csíkszentmihályon is a mezőgazdasági referenshez fordulhatnak az érdeklődők hétfőn 9-13.30 óra és 14.30-15 óra között, kedden 10.30-13.30, és 14.30-16.30 óra között, szerdán 9-13.30 óra között, csütörtökön 9-13.30 és 14.30-16.30 óra között, pénteken pedig 9 és 12 óra között – sorolta kérdésünkre Izsák-Székely Lóránt polgármester, hozzátéve, hogy az érintettek közül néhányan már éltek is a lehetőséggel.

A benyújtott kérelmek számának tekintetében Csíkszenttamás áll az élen, ahol Kedves Róbert polgármester szerint már több mint 70 kérelmet jegyeztek.

A településen a lakosság mintegy 40 százalékát érinti a visszaigénylés lehetősége, ez mintegy 300 személyt jelent. Az érdeklődők a mezőgazdasági irodához 8 és 15.30 óra között fordulhatnak.

Madéfalván nem a „földes irodában” nyújtanak segítséget a lakosság számára, hanem Dornescu Orsolya jegyző fogadja őket a jövő héttől hétfőn 9-12, illetve szerdán 12-16 óra között. Csíkrákoson és Szépvízen minden hétköznap felkereshetik a helybéliek az önkormányzatok mezőgazdasági osztályait, előbbinél 8 és 16, utóbbi esetében pedig 8 és 15 óra között – tudtuk meg Császár Attila és Ferencz Tibor polgármesterektől. A helyzet Balánbányán is hasonló: Gheorghe Iojiban polgármester elmondása szerint minden hétköznap az érdeklődők rendelkezésére állnak a városrendezési osztályon hétfő és csütörtök között 8-15 óra, pénteken pedig 8-12 óra között.

Csíkszeredában a városháza 25-ös számú irodájában várják a visszaigénylés által érdeklődőket tájékoztatás és a kérelmek leadása kapcsán minden hétköznap 8-13 óra között, illetve hétfőn, kedden és csütörtökön 14-17 óra között – tudtuk meg a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási iroda illetékesétől.

 

 

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM